Používání dudlíku, ano nebo ne?

jita7
22. únor 2018

Můžete mi prosím sdělit své názory, zda dudlík ano nebo ne? V jakých situacích ano? Do jakého věku?

simkrk
22. únor 2018

My mame dudlika od narozeni 🙂 je nam 14mesicu a stale mamr 🙂 ale jen na spani po obede a vecer.. Ale vzdy ho potom vyplivne.. Obcas kdyz ho najde pres den tak si ho vezme.. Ale nevzteka se kdyz ji ho vemu 🙂 na leto bych urco dudlika uz nechtela 🙂

zutinka
22. únor 2018

Je to uz nejaka doba.Dcera dudlik do 4 mesicich nechtela.Pak si ho jednoho dne vzala.A pak v roce a pul ho rozkousala a byli po nem.Ale dudlik mela jen na spani.Ale ke konci si s nim jen hrala.Vek rok a pul.

luj89
22. únor 2018

Dcera dudlik odmitala a ja az pote zjistila, ze dudliky nejsou pro miminka vhodne. Byla dost uplakane miminko v prvnich mesisich, a tak jsem uklidnovala jak se dalo... prsem, satkem, hopsanim na mici.

gnozka
22. únor 2018

Dcera ma dva roky. Ma dudel na spani . Uz bych ji ho vzala ale narodilo se nam miminko tak to nechci lámat přes koleno aby to nevzala ze ji jo beru kvůli mimi . Uz tak od 8 mes ho mela jen na spani . Přes den vubec . Nikdy jsme s nim nebyli venku . Ze by chodila a dudala. A to jsem kojila . Kamarádka taky krasne kojila dvojčata do 20 mes a dudlík meli . Kazde dite je jiné . Nekteré dudlík nechtějí . Ale ja za nej byla rada . Nechtěl jsem ze sebe dělat živý dudlík . Radsi se s detmi pomazlim jinak .

natysnovec
22. únor 2018

Ahoj nam jsou pomalu 3 roky(v cervenci)a dudanka mame jeste na noc...

listopadka1
22. únor 2018

První dcera ho moc nechtěla, taky jsem jí ho nechtěla moc dávat kvůli všem těm bububu dudlíky jsou fuj názorům kolem, takže se ve třech měsících naučila cucat palec a cucá ho doteď (má rok a půl) a za živýho boha jí to nedokážu odnaučit. Doufám, že až bude starší, tak si to nechá nějak vysvětlit.
Teď mám šestitýdenní mimčo a dala jsem dudlíka hned, chci, aby si zvykla na něj a neskončilo to jak s první. Zatím dudlá docela ochotně. Na kojení to vůbec vliv nemá, kojím plně od začátku a nemáme problémy. Za mě teda tisíckrát radši dudlík, kterej jí můžu časem sebrat, než ten palec - ten jí nevezmu, už tam má mozol jako prase a nevysvětlím a nevysvětlím.

mala_zabka
22. únor 2018

Doktorka mi odporučila dudana prostě dát. Právě z toho důvodu, který napsala @listopadka1 - dudana dítěti sebereš poměrně snadno, palec mu neutrhneš. Přes den nemá vůbec, jenom na spaní. Je mu 9 týdnů. Na druhou stranu asi před 2 týdnama začal odmítat jíst z prsu a šíleně se na něm vzteká a moc toho nepojí. Vrtí se a dělá vše možné jenom ne to papání. Zatím to nějak zvládáme bez UM, kdoví do kdy. Jestli to má něco společného s dudanem, netuším. Možné to je. Každopádně už bez něj neusne.

dzogobela
22. únor 2018

Dcera dostala dudlik asi tyden po narozeni a byla to lahoda 😀 to ticho... Ale taky ho moc extra nechtela, obcas jsme ji ho fakt nutili 😀 nicmene si nemyslim, ze by byl dudlik pro dite spatny, jak tu nekdo zminil. Kojila jsem dceru do 15 mesicu a to jsem.ji sama odstavila. Ted ji je rok a pul a dudlika ma na spani, obcas ho chce pres den, ale to jen podudla a po chvili plive...

ivis_b
22. únor 2018

Taky máme v podstatě od porodnice, pak jsem mu ho asi na měsíci na radu laktační poradkyně sebrala, ale ve dvou měsících si začal cucat palec, tak jsem mu ho vrátila. Má ho jen na spaní, když byl malinkej, tak občas v kočárku, když mi začal plakat v krámě apod. Kojení mi bojkotoval tak nějak průběžně, žádnej prsomil to nebyl, ale po roce už to pak bylo v pohodě. Odstavila jsem sama na 16m. Teď je mu rok a půl a přemýšlím, kdy a jak mu ho vzít na to spaní, nechci násilně, spíš mu to nějak vysvětlit, aby pochopil, že dudlík už není. Zatím z toho podle mě nemá rozum, tak ještě počkám,

cartney
22. únor 2018

je to hodně diskutabilní téma...já jsem třeba zastáncem dudlíků. Dítě si totiž dost často hledá nějaký způsob uklidnění a není-li to dudlík může to být matčino prso, palec u ruky či třeba deka nebo plyšák. A myslím, že zbavování se dudlíku není až takový problém jako palce. Zase může dudlík škodit technice kojení. Je to na zvážení. Moje holčička má dudlíka od porodnice, odmítala všechny krom dudlíků Lovi, které má doteď. Používáme jen na uklidnění a uspávání.

vendelinka08
22. únor 2018

Syn byl maly zavislacek....dudlik prve moc nechtel...ale kdyz se odstavil kolem druheho roku od prsu..tak presel na dudlik. Mel ho do 4let. Pak ho dal certovi. Ven s nim nechodil..to uz za nej stydel. Ale doma si dudlikoval. Chtel ho dat v 3 letech ale pichali mu ousko..takze jsme to nechali byt...uz jsem to nehrotila. Pak se rozhodl sam ze se ho zbavi. 14 dni abstaky...ne ze by plakal..ale byl protiva. Pak se to uklidnilo.

bayt
22. únor 2018

@jita7 Malýmu byl měsíc a dudlík jsem párkrát zkoušela, hlavně z nevědomosti, když mi visel na prsu hodiny a hodiny a protože mě opravdu bolí bradavky, hlavně při přisátí. Bylo to teda hrozný, malý se na mě koukal úplně zoufale, co mu to cpu, kroutil pusinkou. Když si to vzal, tak to za chvíli vyplivnul obloukem, jak jen byla možnost. Nakonec je to asi lepší, nebudu ho to muset odnaučovat :D

vendelinka08
22. únor 2018

Myslim..ze kazde dito to ma jinak...nektere deti ho miluji...jine se ho brzy bavi a nektete ho nechteji vubec. Ale uz vim..ze bych ho diteti nebrala nasilim. To jsme udelali u prvniho synka..mel ho jen na spani a ve dvou letech jsme ho dali zviratkum...a pak nemohl usinat sam. Takze zacal spat s nami. Asi to chce vse cas a nechat to uzrat. Tak jako zraje i dite a jeho potreby. U druheho syna jsem uz tolik veci nehrotila a davala cas. U prvniho jsem moc cetla Modreho konika 😆😆😆😆

lotosek
22. únor 2018

Používám od porodnice - jinak bych se tam ani nenajedla (aneb co vymyslet lepšího, když máš na oběd 45 minut, ale dítě si usmyslí, že prostě teď bude přes hodinu jenom řvát a řvát).
Jo a taky si frajer už první týden "rozkousal" paleček tak, až mu celý zhnisal a museli jsme jezdit na převazy - tak proto raději do pusy dudel než ruce. 🙊

kirinka2013
22. únor 2018

Používali jsme v porodnici a pak asi týden. Poté jsme ho dali pryč. Malé je 7 měsíců a je to super, žádná závislost a je v klidu a zlatá i bez něj. Hlavně nás nečeká to dlouhé odnaučování.

eviknufik
22. únor 2018

Já dudle neuznávám. Nemělo ho ani jedno dítko a byli oba spokojeni. Ano cucali si pesticky, ale to patří k věku. Dle mně dávají dudle mamky, co chtějí mít od dítěte co nejrychleji klid. Na uklidnění dávám prso, klidně ho může dudlat i hodinu🙂 nevadí mi to, ba naopak užívám si to🙂

iva27
22. únor 2018

Dcera dudlika nechtela a prisla na palec,ktery si cucala skoro do 6let! A co s tim,jak odnaucit,kdyz vam pres den vsechny argumenty proti cucani palce odkyve a pri usinani tam palec opet vrazi! Syn ho ma od cca 2mesicu,pred usnutim pocuca a vyplivne.Pres den ho nevyzaduje.Kdyz nemuzete dat na uklidneni prso,tak za me dudlik ano

iva27
22. únor 2018

@eviknufik tak tenhle postreh byl fakt trefny😁😁

majdamixova
22. únor 2018

Ja nevim, ja mam asi zvláštní deti nebo jsem matka bestie, protoze ani u jednoho jsem dudlik nedala a nelituju. Kluk ten o nicem ani o palci nevedel a kdyz chtela zkusit palec holka, proste jsem ji palecek vyndala a nasadila rukavicky. Do tydne ji to preslo. Obcas me napadlo ji ho koupit, zvlast kdyz ji rostly zuby, ale lekarnice i doktor mi to rychle vymluvili. Protože, ten dudlik je porad jen umele šidítko, ktere sice v zacatkach pomuze, ale pak resit, kdy a jak co nejmene traumatizujicim zpusobem mu ho vzit....to myslim, je lepsi ho nedat. Jinak spali dobre a kojeny byly taky. Chytli se hned bez problemu. Babicky me nejdriv odsuzovaly a ted se vsude chlubi, jak ty jejich vnoucata dudlika nemely a jak ty ostatni jeste "ve trech" maji :D tim se nechci nikoho dotknout jen uvadim příklad ;) Ted cekam treti a opravdu jsme se s pritelem shodli na tom, ze dudlik NIKDY 🙂 ale je to vec názoru.

alzbeta_kubicek
22. únor 2018

U nás syn byl naprosto bez dudliku, ani jsem to nikdy nezkousela, nebylo proč. Je mu 18m, už není kojeny a nemá žádnou náhražku (lahvičky, palec, plyšáka...). Kojeny byl na požádáni, kojil se rad, ale rozhodne jsem nebyla živý dudlík a nesedela hodiny doma kvůli kojení. Když se potřeboval uklidnit, stačilo par loku mléka, na hlad pil déle.

Obecně je dudlík (a všechny lahvičky, savicky, brcka, kapsicky atd.) problematicky z pohledu kojení. Kojení je nastaveno tak, ze k udržení dobre laktace je třeba, aby dítě sálo, ale nejen tehdy, když pije mléko “na hlad”, ale aby sálo i nenutritivně (tj. bez toku mléka). Laktace se tím upravuje a navyšuje, pokud dítě kojim jen na hlad a zacpu dudlikem, prsa nedostanou správnou informaci o “poptávce” a tedy “sníží nabídku”. Dítěti pak z prsu teče mléko méně či pomaleji a to muže vést k bojkotu.
Druhy problematicky moment je fakt, ze technika sání z dudliku (lahvičky...) je jiná, než z prsu. Takže se muže snadno stát, ze když dítě má i dudlík, začne se k prsu chovat stejně jako k dudliku (tiskne zoubky, přidává se na špičku, ne asymetrický na cely dvorec...) a to vede k bolestivemu kojení.

To jsou dva hlavní důvody, proč se dudliky při kojení nedoporučuji. Pro děti na um je situace jiná: sání uklidňuje a vytváří nutný chemicky pochody v mozku, děti šat potřebuji pro pocit bezpečí, ale um mohou vypít jen omezené množství... takže tam je dudlík určitě na místě.

Vím, ze mi teď spousta maminek napíše, ze s dudlikem kojily bez problému, což nikomu nevyvracim... ano, možné to je. Je ale mnoho maminek, které kvůli dudliku dokončily a tak mi přijde důležité toto riziko zmínit.

Já osobně to mám tak, ze jsem máma a jsem od toho, aby se mé děti citily milované a v bezpečí.. a vyžadují-li mě a moje prso, nedává mi smysl cpát jim kus plastu.

bekyc
22. únor 2018

Synovi budou dva a pořád ho má, miluje ho. Má ho na spaní a pokaždé když ho vidí, strčí ho do pusy. Snažím se je schovávat a přes den ho zabavit aby ho nechtěl, na spaní ale dáváme. Moje zubařka mi řekla, že dnes už se vyráběj takový dudlíky, který růstu zubů nevadí. Nebudu mu ho brát násilím, prostě až bude vhodná příležitost tak ho dáme pryč. Hodně se ta jeho "závislost" na něm prohloubila když jsem přestala kojit. A mám kamarádku která nikdy dudlík nedala a její stejně starý chlapeček pořád chce pít z lahvičky, klidně vypije 3 flašky mlíka přes spaním... prostě si tak vynahrazuje dudání. 🙂
Nedělala bych z toho takový drama, myslim že dudlík není žádnej strašák. Přiznávám, že jsem ho dávala ze začátku abych měla chvíli klid, no a? Nejsem zrovna člověk kterej by si užíval hodinové cucání bradavky. Kojila jsem rok a mlíka měla na rozdávání, takže asi tak. 🙂

soleilll
22. únor 2018

Moje obě nekojené děti měly (mají) dudlík) - dokonce mi to v porodnici doporučovala laktační poradkyně. Staršímu jsme ho vzala před 2. narozeninami, mladší to čeká také. Dudlík je výborný na uklidnění, usínání, když rostou zuby, při nemocech. Naštěstí moje děti na něm nebyly a nejsou závislé, chtěly ho jen na usínání nebo právě v uvedených situacích, když se necítily OK, pak ho vyplivly.

loafeer
22. únor 2018

Já dudlík chválím do nebes. Oba moji kluci ho měli, když byli neklidní, nebo se probudili v noci, stačilo dát dudlíček, kluci zadudlali a byli spokojení. Ve dvou letech nebo kdy jsme ho hodili kačenkám a byl klid. Holčička dudlík nechce, cucá si palec, což mi přiijde 100x horší, zaltý dudel

evee24
22. únor 2018

Hned po porodu sileny řev. Jen dudák uklidnil. Hned od porodu az do 10 měsíců. Sama ho pak nechtěla.

bayt
22. únor 2018

@bekyc vy jste si to neuzivala, ale nebyl by potomek na tom opacne? 🙂))

kaaaczenka7
22. únor 2018

@listopadka1 ...první dcera taky nechtěla dudlík, a taky si po čase našla palec, zhruba od roku jsme začali řešit, jak ji to odnaučit, kvůli počínající deformaci patra, a taky měla příšerný mozol na palci ☹ ...trvalo téměř další rok než se nám to povedlo, díky bohu...téměř jsme propadali depresi, zkoušeli co se dalo, a pořád to vypadalo, že s tím nepřestane, nakonec nás, kromě neustálého vysvětlování, napadlo palec na spaní ovinout obvazem, tak, že ji to nešlo sundat, ani vložit do pusky (pokud by to nepomohlo, měli jsme ještě v záloze, že uděláme dlahu na celou ruku, ale moc se nám do toho nechtělo), a časem tento zlozvyk zmizel stejně rychle, jak se objevil...No, a druhá dcerka má dudlíka, tak doufám v ještě hladší průběh 😉🙂

zmrzlinka
23. únor 2018

První syn měl dudanka od porodnice do tri let. Ale asi od roka jenom na spaní. Dcera ho nechtěla, ale naučila jsem ji na nej.Jinak bych se asi zblaznila. Měla bud prso nebo brečela. Ma ho doteď(17 měsíců), ale uz jenom na spani a v autě. Takže za mně ano.

cartney
23. únor 2018

tak to ted vypadá, že matky co dávají dudlík jsou krkavčí, panebože jděte se zahrabat...je přece na každé matce jak se rozhodne a neznamená to, že má dítě více nebo méně ráda

alzbeta_kubicek
23. únor 2018

@cartney myslím, že takhle útočně tu vyznívá jenom váš komentář.

ostatní maminky buď napsaly, jak to měly a že byly spokojené s nebo bez dudlíku (a těch, které dudlík používají je spousta) - nebo měly potíž s odnaučováním (dudlíku či palce). pak je tu zmíněno, jaký může mít dudlík vliv na kojení.

nemám potřebu si o někom myslet, že je krkavčí matka proto, že používá dudlík. jen říkám, že moje cesta to není.

cartney
23. únor 2018

@alzbeta_kubicek v jednom komentáři se tu píše, že dudlík dávájí matky co chtějí mi od dítěte klíd a to je trochu urážlivé...já myslím, že každá milující matka chce pro dítě to nejlepší a každé dítě je jiné a mimojiné je známo, že dudlíky doporučují i někteří psychologové. Myslím si že žádná matka nemá právo jinou matku osočovat, že je špatná jen proto, že má jiný názor. Toď vše