Atopický exém u kojence. Mám jí nechat píchnout ouška?

daduna
22. srp 2009

Prosím o radu, mám 2 měsíční holčičku a lékaři u ní zjistili atopický exem. Po 14 dnech pečlivého mazání mastičkami, které jsme dostali od paní Mudr. Čapkové v motole se stav zlepšil natolik, že naše Nikolka vypadá jako zdravé miminko 🙂 jen kůžičku na tělíčku má stále suchou. O exemu jsem si přečetla spoustu článků jen teď řeším zda mám Nikolce dát píchnout ouška nebo ne. Bojím se reakce a jak jsem se dočetla může se dostavit teplota a tím pádem dle knížek a paní doktorky komplikace - stav se může zhoršit, ale také nemusí.
Prosím nemáte někdo již zkušenost. Uvítám jakoukoliv rada. Moc děkuji 🙂

sklenicka24
22. srp 2009

Ahojky

já jsem atopik a můj starší syn také. Víš, jediné, co ti k tomu můžu napsat, že je to asi na pořád. Nehci tě strašit. Fakt ne. Ale jestli se jí to nyní zlepšilo až ztratilo, tak se jí to může zase objevit. U syna s tím bojujeme také a o mě už nemluvě. Stěhuje se mi to po celém těle.

Pomáhá hodně promazávat, ať třeba indulonou (modrou, hlavně tam, kde je to nejsušší) an ebo nějakým mlíčkem z lékárny. Také je dobrá Linola do koupele, je to koupel s olejíčkem.

Ale abych se vrátila k naušničkám,, myslím, že to na to vliv nemá. Mám kluky, tak nevím.

daduna
autor
23. srp 2009

Ahojky,

děkuji za odpověď. To že je to na pořád už vím. Přečetla jsem spousty článků a rad. Indulunu mi také doporučili tak jí určitě zkusíme. Ta linola je na předpis? Od paní doktorky jsme dostalï olejovou koupel Balmaldol. Nemáš zkušenosti se sádlem?

Naušničky z toho důvodu, že se musí potom lihovat ta rána a lích vysušuje už tak má kůžičku suchou.

Píšeš, že máš chlapečka atopiky pomáhá Vám moře? Budu moc ráda za každou radu a zkušenost. Jsem z zoho docela vykulená. Starší kluk je zase astmatik.

Radši bych kdyby to skočilo všechno na mně a děti byli v pohodě. ☹

sklenicka24
23. srp 2009

Dad: bohužel se sádlem ne, nikdy jsem to nezkoušela. Ta Linola na předpis není, můžeš jí normálně koupit, ale když ti jí předepíše, tak jí nemusíš zase platit.

U moře jsme nebyli, ale když jsem byla na škole, tak jo a docela to pomohlo.

Daník je alergik i atopik, doktorka mi říkala, že jak je jednou exematik tak už se to pak veze většinou všechno dohromady. Vojtík ho zatím nemá, al eje to jen otázka času.

Já osobně ho mám od 3 měsíců a už jsem s tím byla do konce 2x na hospitalizaci na kožním a nic. Na svých rukou poznám, kdy začne pršet, nebo jestli bude nějaká změna počasí. Strašně mi otečou a udělají se mi puchýřky.

Ty hlavně nemačkat.

Neboj se, určitě to zvládnete. Náš Dandula to má na zadku, v životě jsem to tam neviděla, ale on to má 🙄 🙄 🙄 Vždy mu napíšou nějakou mast a ta mu zabere jen na pár dní. A pak třeba do 2 m to je zpět, nedělá to mu dobře zimní období. Celkově, jak člověk musí být nabalený, tak je to hrozné.

My jsme takké museli u Dandy vyměnit celou garderobu. Vše má z čiské bavlny. Hlavně tedy to spodní prádlo.

NO nevím, jesstli jsem ti nějak pomohla, ale když budeš potřebovat, stačí se ozvat. 😵

daduna
autor
23. srp 2009

sklenička24: Linolu máme mastičku - mažeme celou hlavičku + obličejíček tělíčko pak mastí namíchanou v lékárně, ale hrozně špatně se roztírá.

Dneska jsme se zase špatný. Na tvářích má takou jemnou krupičku vypadá to jako potníčky , ale asi to nebudou. Prý když se udělá někdě červená skvrna je to ložisko a mi to máme úplně všude. . ☹ Omýváme převařeným řepíkem a pak namažeme.

Dnes po koupání jsem na jedné nožičce vyzkoušela modrou indulonu tak uvidím ráno jak to bude vypadat. ¨

O šatníku nemluvě v pátek jsem vyřadila skoro všechno. Šatičky, botičky .... holčička je vymodlená kluka tak neneparádíš ..... to je mi teď plně fuk ... oblekáme overálky, bodíčka to vše máme ze 100% balvny.

Podzim bude asi nejhorší sychravé počasí .... slyšela jsem, že dobrý je horský vzuch?

Musí to hrozně svědit ... někdy je velmi plačtivá a neklidná.
Nebudeš tomu věřit, ale i pár řádku o někoho kdo má stejný problém ....( to není myšleno zlomyslně ) mě dodá sílu.
Co BIO bavlna? Kolik je tvému chlapečkovi? Našemu Davídkovi je skoro 8 a má alergii a slabé astma. Je v létě často u moře o to nám moc pomohlo.

Naušničky se tedy po dnešním dni odkládají na neurčito.

🙂

sklenicka24
23. srp 2009

JJ, to svědění je hrozné, já jsem se kolikrát přistihla, že hledám jakou koliv hranu nebo něco ostřejšího, abych se o to mohla podrbat ☹ ☹ ☹

Bio?? no nevím, nezkoušela jsem a ni nebudu. Na jednu stranu je to sice dobrá věc,ale na druhou stravu docela drahá a myslím si, že je to zbytečné.

Horský vzduch ta ké nevím. NIkdy jsem neslyšela, že by to bylo dobré. 😅

Dandulovi jsou 4, má k tomu exému alergii na bakterie, bral vakcínu, ale normálně jsme jí zapomněli dávat a on je lepší a lepší, tak nevím, jestli je to teplem a přijde to až na podzim a nebo je prostě vakcína zbtečná.

Vím a chápu tě, je to pro tebe teď složité, ale neboj, dostaneš se to mu na kobylku a budeš to mít pod palcem 😉

lamarika
24. srp 2009

Ahojky Daduna, já jsem též atopik už od mala a mého synka taky trápí exém. Jestli je atopický nebo kojenecký mi ještě nebyl nikdo schopen říct. My teda máme ambiderman a mažeme asi 6x-10x za den. Na chvilku to vždycky zmízí, ale za chvilku je tu zas. Máme koupat pouze v převařené vodě, ale nějakého velkého zlepšení jsem si od té doby co tak koupem nevšimla.

Jinak mně osobně moře dobře nedělá. Vždycky se mi to tam ještě víc rozdělá a dost to bolí. Trápí mně oblast kolen, loktů, zadku a prstů.

A na horským vzduchu jsem nějaký výrazný rozdíly nepoznala

Jo a s těma naušničkama bych si dala asi pozor. Já jsem vypozorovala, že nesmím mít na sobě nic stříbrnýho. Jinak se mi exém rozdělá šílenou rychlostí. Ale moje kámoška je též atopik a tý stříbro nevadí. Takže to musíš asi vyskoušet.

Držím ti pěstičky

😉

daduna
autor
24. srp 2009

Lamarika:
to jsem nevěděla, se exem rozděluje na asi klasický a kojenecký ... co to znamená? že potom zmízí? To asi ne :-

Koupeme také v převařené vodě. Jeden den je to lepší druhý den zase horší. Má zarudlá místa a hodně hrubou kůži hlavně na tvářičkách.

Naušničky jsem koupila zlaté tak nevím. Dnes jsem byla u pediatra a ten mi řekl, že až jí to zase bude "relativně v klidu" tak at hned přijdem a ouška píchnou.

A co očkování - koupila jsem si vakcínu na pneumokoka. Mám strach aby nedostala teplotu a tím pádem zase zkoršení.

Nezkoušela jsi akupunkturu nebo nějakého léčitele?
Děkuji
🙂

lamarika
24. srp 2009

Kojenecký exém mají pouze miminka a za nějaký čas zmizý, prý je to běžný. Alespoň moje doktorka mi říkala, že do tří let miminka mi nemůže říct jestli se jedná opravdu o atopický.

My pujdeme na pneumokoka až v roce, takže k tomu ti moc neřeknu.

Jinak já mám ještě jednu radu od doktorky. Prý mám co nejdýl kojit a začít s příkrmama co nejpozději 😒

blandik
24. srp 2009

daduno - my jsme očkování odložili až na třetí rok, protože každé očkování rozhodí pěkně imunitu miminka a tak raději počkáme. Se čtvrtou dávkou hexy budem čekat až na poslední možný termín a to do roka a půl. Takže bych s tím pneumokokem raději počkala.

O tom, že by existoval dětský a atopikcý ekzém, o tom jsem taky nikdy neslyšela. Předpokládám, že starší název pro AE je dětský ekzém.

My jsme řešili a řešíme hlavně stravu - pomalé zavádění jídel a taky co možná nejvíce HA potraviny, ty méně HA příjdou až později. Zdá se, že malému nedělá dobře přemíra ovoce a mrkve, takže jsme jeho množství omezili a taky dáváme hodně zásadotvorné potraviny - třeba má každý den cuketu. Malý měl od 3M AE na pusince a na jednom předloktí. Měl pupínky a neměl suchá místa.

Ekzém většinou zmizí, ale když se správně nevychytají potravinové alergeny, pak je velká šance, že ekzém přejde po druhém až třetím roku na inhalační alergie /tj. dítko přestane být sice alergické na BKM, ale začne mít třeba astma/. Tím, že se potrav. alergeny nepodávají (tj. vystopují se), tak se většinou i ekzém ztratí a taky se sníží pravděpodobnost, že dítko bude mít inhal. alergie později. Ale objevit se ekzém může kdykoliv poté třeba následkem velkého stresu, nemoci, hormonálních změn...

sklenicka24
24. srp 2009

My už máme za sebou druhé očkování Prevenaru i Hexy a je to vše v pořádku. První měl trochu teplotu,ale tohle druhé naprosto v pořádku.

sklenicka24
24. srp 2009

A co se týče toho stresu, tak něco na tom je. Vždy se mi to zhorší 😒 😒 😒 Ale v těhu jsem neměla ani památku, úplně vymetýno.

lamarika
24. srp 2009

no s tím atopickým a dětským exémem mi to říkala kožařka. Byla jsem za ní hned jak se malýmu ekzém objevil a řekla mi, že je to snad pouze dětský ekzém a že není atopický. . . A že pokud je to dětský, tak by měl zmizet. Tak já teda nevím, začínám být z toho jelen 😖

sklenicka24
24. srp 2009

Lam: no to se ti nedivím, já jsem šla také s Dandulou na kožní k té své a ta mi řekla rovou, že je atopik

lamarika
24. srp 2009

teď jsem mluvila se svou známou a ta též mi říkala, že měli dětský ekzém a že jim zmizel. Možná tento pojem existuje pouze u našich doktorů v Třebíči 😉

sklenicka24
24. srp 2009

JJ, nebo ta moje je jasnovidec, protože jsme se toho nezbavili ani jeden 😢 😀 😀 😀

No nic, tak se mjte, jdu chrupkat 😵

daduna
autor
24. srp 2009

máte někdo kdo máte ato. ex. psa? Máme ho sice na nazhradě, ale když malá byla pouze doma byla úplně čistá a když jsme jí dala do kočárku na dvorek opět se osypala.... ☹ možná je to hloupost, ale nějak nemůžeme přijít na to co jí to vyvoláva. 🤐

jídlo to nebude, oblékáme přiměřeně, jsme pouze ve stínu ( chládek )¨, jak píše jedna maminka jsem z toho jelen 😖 ¨¨

škoda, že mi doktorka není schopníá říci jsetli to zmizí nebo ne ..... to bych toho chtěla asi moc .

sklenicka24
25. srp 2009

Dad: my máme všechno, psa, ale ten je v přízemí, andulky jsou doma a pořídili jsme králíka, už loni, a nic mu to nedělá. Ale u každého je to jiné.

jittuss
25. srp 2009

Ahojky dadu,my také měli diagnozu atop.ekzém už ve 3 měsících, já to malé pravděpodobně vyvolala jezením ořechů a to se jí promítlo do mlíčka ale dala jsem pozor co jím a bylo to lepší, mažeme excipial lipolotio a do koupele linolu fett oilbad a nic není na předpis. Ted už máme diagnozu jen suchá kůžička ale je fakt že čas od času se objeví flíček který hned po promaštění zmizí. Je důležité hodně mazat mazat a zase mazat.
My naušničky napíchly v pohodě nemělo to vůbec vliv, dostali jsme dopředu znecitlivující náplastě které jsme hodinu před píchnutím nalepili na boltce a malá ani nevěděla co se děje 🙂 dnes už jsou vymoženosti.
Myslím že pokud bude dbát na stravu a péči o pokožku tak se to zlepší.My byly s malou už letos u moře a to se jí ty flíčky vyléčili uplně po návratu domu po 14 se ale zase sem tam něco objevilo.Je to ale kus od kusu a každý jedinec je jedinečný 😀

daduna
autor
25. srp 2009

jittuss a sklenicka24: děkuji za Vaše připomínky. Asi už to nebudu číst a psát .... 😀 protože jak píšete každé dítě je jiné a naše nespavka má zase dneska tělíčko lepší mažeme indulonou a tvářičky červené .... 😲 mažeme, mažeme asi zkusíme homeopata

nemáte někdo zkušenosti kdy se dělají dětem krevní testy, aby se zjistilo na co jsou alergické?

ty náplasti o tom slyším poprvé ... zeptát se v lékarné na předpis to asi nebude

🙂

blandik
26. srp 2009

Daduna - ohledně toho psa - mám info z odborného zdroje, že zvířata jsou k malým atopikům naprosto nevhodné - zejména pokud žijí v jedné domácnosti (ta je pak zamořena roztoči, zbyky kůže, srsti...) a z inhalačních alergenů jsou zvířecí roztočí daleko silnější než třeba prach, pyl...Takže pokud máte psa jen a jen na zahradě a do baráku nepáchne a vy si dáváte pozor, aby jste s ním omezili styk - myli si ruce, nenechali ho olizovat hračky, taky sklidili kočár, pak by to mohlo být v pohodě, ale jak píšeš sama, stav se dítku zhorší, když ho dáš ven a je tam pes - takže bych asi zkusila psa třeba uvázat, přesunout - nevím, pokud vadí, pak by měl jít z dosahu. Naši tchánovci mají psa a do tří let k nim našeho malého nepustím ani na návštěvu, ale když jsme venku, tak mi pes kolem nevadí - jen na něj nešaháme a samozřejmě něnecháme malého šáhnout.

Krevní testy na alergie nám udělala alergoložka cca v 5M, ale je to hodně individální, stlyšela jsem, že některé to dělají až od dvou let např. Takže bych si hledala alergoložku, která testy udělá. Ale stejně jediné, co zde platí, je pozorování - dítě vystavit potravině a dávat týden a sledovat změny AE, podud vadí - pak ji dlouho nepodávat a totéž platí pro psy, kočky, parfémy, kosmetiku...vše, co může dráždit. Tedy i když vyjde negativní krevní test na něco a přesto to vadí, pak platí nedávat...

daduna
autor
26. srp 2009

Blandik: pokusíme se pejska dát na nějakou dobu babičce a uvidíme. Mám zlatého retrvívka je to hrozně hodný pejsek a starší kluk ho zbožnuje je to prostě člen rodiny ...... no uvidíme pokud by to mělo nějaký vliv tak by se to muselo nějak řešit. Zatím to zkusím takto. Určitě napíši jak jsme dopadli.

Alergoložku musím teptve nějakou dobrou zjistit. Jsem z Kladna takže do Prahy kousíček tak uvidíme. Zatím jsem dneska dostala kontakt na homeopata.

Jdu uspat berušku 🙂

ladymarionne
26. srp 2009

Ahoj děvčata... Pátrám na netu jako divá a narazila jsme na Modrém koníkovi na tuhle diskuzi. sama trpím silným etopickým ekzémem a bohužel to vypadá že malý to má taky 😨 Minulou sobotu jsme začali přikrmovat mrkvičkou, a začalse mi opruzovat pod plínkou, tak jsme to mazala, vysušpovala, a pořád se to horšilo, až teď o víkendu jsme skončili na pohotovosti, protože jsme měla strach, že jsou to zarděnky nebo něco takového 😒 Dr. malého prohlídnul, že s ejedná prý o potravinovou alergii (já blbka jsme si před týdnem dala pomeranč - kojím - a na pomeranč jsem měla chuť poprvé za ten půlrok co je malej na světě 😖 , tak že je to z toho. A že máme pudrovat a bude to dobrý. No, jenomže dny běží a malý to má horší horší, několikrát jsme volala s naší pediatričkou, ta radila koupat v řepíku, no nic nepomohlo, zejtra tam jdeme, malej už je úúúúplně celej celičkej osypanej, jsou to droboulilinké pupínky a nemá je jen na chodiclech a dlaních a ve vlasech, jsem z toho úplně hotová, brečela bych když ho vidím, na stehýnkách mu to už začalo celé rudnout a praskat do krve 😔 😔 Ach jo. Pochybuju, že ná dr. dá něco zázračnýho, ale já jdu zítra shodou okolností na kožní kv- svému ekzému, tak snad se kožářka na malého podívá. je mi ho hrozně líto, nevím jak mu pomoct a to co zabírá na můj ekzém jemu vůbec nepomáhá... Musí ho to hrozně svědit... 😢

daduna
autor
26. srp 2009

ladymarionne: určitě to svědí chodíme Mudr. Čapkové do motola píší náš průběh v diskuzi. Založila jsem jí protože jsem byla neštastná z pohledu na to jak malá vypadá. Špatnou léčbou pediatra který nás lečil na potníčky malá po týdnu vypadala jako 80-ti letá babíčka kůži uplně vysušenou a popraskanou. Vysušovala jsem na jeho radu herřmánekem a lihem a potom promazávala infadolanem. Každý den jsem tam chodila, že se pořád horšíme tak jsem se sama sebreala a jela do motola. Měla jsem štěstí paní doktorka, když viděla jak malá vypadá nás vzala jako akutní stav. Dotoho jsme dostali zánět spojivek a rýmu. Týden jsem postupovala podle pokynů paní doktorky a je pravda, že kvůli očíčkům jsem s malou nechodila ven. Po týdnu byla malá čistá jen kůži měla suchou. Je to 14 dní a už 3 dny jsme zase s obtížema, ale ne zdaleka tak jako před tím.
Máme spoustu mastí a zkoušíme co zabere. Na každý stav exemu nám paní doktorka dala jinou mast. (skoro všechny jsem si musela koupit sama v lékarníě jsou to vlastně krémy.

Doporučuji přečíst knížku od MUDR. Čarkové - atop. exe.
Našla jsem tam spoustu odpovědí,
Půjdu k homeopatovi a doufám, že to zabere. Věřím tomu .

Jo a no to svědění nevím jak máš mimčo staré, ale od 3 nebo 4 měsíců se předepisují ukl. kapičky nám jsou dva tak to musíme vydržet
😢 a tak chováme a drnáme 🙂

ladymarionne
26. srp 2009

Daduna: malému je 6 měsíců a týden, zatím se moc nedrbe, ale každým dnem je tomu blíž a blíž. našla jsme na netu stránky s hypoalergenní dietou, tak se na ní vrhnu, kéž by to zabralo... 😢

daduna
autor
26. srp 2009

ladymarionne: náš kamarád je přimář - gynekolog porodník jejich kluk se také narodil s exemem jeho manželka přestala okamžitě kojit a mě řekl to samé - těžko se uhlídáš já měla mlíčka málo takže to bylo jednoduché. Nevím jestli je to tím, ale malá se také od té doby zlepšila. Kojení je hodně propagované mrzí mě to ale z úst kovaných lidí jsem slyšela, že důležitá je matka v pohodě a já nebyla. Mrzí mě to moc ale co se dá dělat. ..... 😨
Jedla jsem hodně čokoládu a jogurty a to nesmí ☹ jenže to jsem nevěděla, ýe možná budeme mít potom problém ... 😕

ladymarionne
26. srp 2009

No nejhorší je, že ještě před týdnem a půl byl malej úplně v pohodě, dokonce ani suchou kůži neměl! něco to muselo spustit... Já to kojení jen tak nevzdám 😎 Mléka mám dost (ťuk ťuk) tak uvidíme co zejtra řekne dětská a kožní...

galileova
27. srp 2009

Ahoj,mám jen připomínku k tomu co psala Jittuss,koupel Linola fett oilbad je i na předpis od kožního nebo pediatra a zaplatíte jen za recept.Mám 8měsíčního kluka s AE a ještě jsem ten olej nikdy nemusela platit.

mauska
27. srp 2009

holky prosím vás, malá má na kůži suchá místa: lokýtky, kolínka, tvářička a kolem nožičekk u plínky. Myslela jsem, že je to od toho jak se šmrdlá na dece a učí se přetáčet, ale teď se jí i kolem těch celých suchých míst začaly dělat malé flíčky, taky suché, jakoby lišeje. To už nevypadá, že je to od deky. Bojím se, že by mohlo jít o AE. Sama jsem alergická. Co si o tom myslíte? K MUDr. jdeme za týden a slyšela jsem, že to obecně doktoři moc neřeší.
Co myslíte, může to být AE? Jak to začalo Vám?
Díky 🙂

jittuss
27. srp 2009

Mausko takhle to začalo přesně nám hlavně na loktech,taky jsem si myslela že to je ošoupané o deku nebo lehátko ve vaničce.
Zamysli se co jsi v poslední době jedla pokud malou kojíš? Vyhni se rajčatům,ořechům,citrusům,jahodám,mléčným výrobkům ve větším množství.
galileova - samozřejmně že doktor napíše na recept pokud si řekneš,já tim chtěla jen říct že to je běžně dostupné jak se tady někdo ptal.

mauska
27. srp 2009

jitus: díky za názor. Kojím, na noc dávám UM (obyč., HA mléko nepozře za nic na světě), jím pořád stejně - nic vyjímečného jsem neměla, ani neobvyklé množství. Zkusím vypustit mléko a čokoládu. Z toho jsem měla hrůzu už v těhu, že to malá bude mít... ☹
Koupeme v Balneum Hermal (měly jsme i Linoli) a mazala jsem Hipp mlékem a olejem, teď modrou indulonou.
Co jiného můžu dělat, mám navštívit nějakého specialistu? Jsem zvědavá co mi řekne dětská...