Co může papat po rotavirech? Jakou dietu?

tinockab
1. led 2012

Dnes jsme se se synem (11 měsícu) vrátili z nemocnice,byli jsme na kapačkách protože byl už dehydrovaný. Rotaviry nas potkali na dovolené 2 dny pred odjezdem,ale místo odjezdu byl nástup do nemocnice ☹ Poradte prosím co mu mužu dávat ted papat,vím že mlíčko a mléčne výrobky nemuže,tak nevim čím mu to mužu nahradit,hlavně ráno a večer ☹ Kdyby mi nekdo řekl jak je to vážné,tak ho dávam okamžitě očkovat! Děkuji moc za radu a maminkám které maj možnost očkovat-doporučuji...je to velmi težké období,stresujíci jak pro díte,tak pro rodiče.

kalo
1. led 2012

Mléko nahraď mlékem rostlinným (rýžové, pohankové, ovesné...je spousta druhů). Z vlastní zkušenosti doporučuji. Rostlinná mléka jsou chuťově dobrá-nasládlá a mnohem zdravější než mléka obyč. Popř. můžeš ochutit medem / kakaem nebo čím jste zvyklí. Prodávají buď sušená nebo v DM krabicové. Místo mléčných výrobků dělají také různé sojové nebo rýžové deserty, ty mají ale specifickou chuť, leckomu nechutnají. Prodávají v různých racio obchodech. Přeji brzkou rekonvalescenci

lightsun
2. led 2012

Ahoj, obecně se doporučuje ponechat mléko na jaké byl malý zvyklý, v případě intolerance laktozy (může být po rotavirech) zkus přechodně mléko se sníženým obsahem laktozy (Nutrilon low lactose např). To že měl průjem neznamená že nemůže mléčné výrobky, jen rotaviry mohly (ale nemusely) poškodit přechodě střevní epitel - enzym který štěpí laktozu je nejnáchylnější na ono poškození. Závisí na toleranci, ale paušálně se low lactose nedává. A rostlinná mléka taky ne. Neboj, je to jen přechodné.
Jinak osobně bych z očkování tak nadšená nebyla, patogenů které způsobují průjmy je mnohem víc... noroviry, astro, adeno, kalici...atd.
Dále sladit mléko taky nedoporučuju (podobný nešvar jako dudlík do medu), určitě nechcete mít zkažené mléčné zuby...
A na případ dalších gastroenteritid si pořiď z lékárny Kulíška🙂Nikdy nevíš, kdy se bude hodit.
Tak ať jste brzo fit.