Cystografia - máte skúsenosť s týmto vyšetrením?

felixko
2. srp 2010

Moja 22mesačná dcérka mala dva krát po sebe v jednom mesiaci zápal močového mechúra. Pediatrička nám navrhla vyšetrenie - cystografiu - môže mi niekto prosím objasniť, ako vyšetrenie prebieha? podľa všetkých dostupných článkov ide o dosť drastické vyšetrenie, hlavne pre dieťa. nechcem dieťa zbytočne traumatizovať, neviem, ako by takéto vyšetrenie zvládla, je veľmi citlivá, už len pri samotnom odbere moču sa nám často povracia zo strachu, neviete, či dieťa pri takomto vyšetrení môžu uspať?
Ďakujem za každú jednu odpoveď a skúsenosť.

kalo
2. srp 2010

Felixko: můžu tě ujistit, že větší trauma to bude pro tebe, než pro malou...Máme za sebou, dcerka měla zánět ledvin. Někde to dělají i v narkoze (kluky určitě uspávají), ale naše malá to zvládla naštěstí bez narkozy....Holčičky jsou statečné!! Jestli jí už odebírali moč cévkou, tak je to tuším, podobně nepříjemné. Ale neboj....aspoň budeš mít jistotu, že je zdravá....
Toto kopíruji z článku:
"cystografie je rentgenové vyšetření močového měchýře ředěnou kontrastní látkou.
Tato je aplikována cévkou, zavedenou do močového měchýře lékařem urologem
nebo kvalifikovanou urologickou sestrou. Množství aplikované kontrastní látky závisí
na kapacitě močového měchýře. Po naplnění provádí lékař radiodiagnostik snímky.
Počet snímků není standardní, závisí na nálezu a přehlednosti ve snímkované oblasti.
Při mikční cystografii je zobrazena i močová trubice, kterou kontrastní látka při mikci
odchází."

felixko
autor
3. srp 2010

@kalo a v akom veku to robili tvojej dcérke? aj jej dali niečo na ukľudnenie? lebo naša Ninka má obrovský strach z lekárov, pritom jej nikdy neodoberali ani krv, ale skrátka je bojazlivá.

radka.m.
3. srp 2010

ahoj,toto vyšetření není nic zas tak hrozného,jsou daleko horší a náročnější vyšetření,než je tohle,měla by jsi to dcerce úměrně jejímu věku vysvětlit,jinak pokud už dvakrát prodělala zánět močáku,tak je uirčitě namístě toto vyšetření,takže bych se tomu nebránila

kalo
4. srp 2010

@felixko Naše malá byla na tomto vyšetření, když jí bylo asi 1rok a 3/4..Tak nějak, jak tvojí Nince....Já tam byla s malou i s manželem, vzali jsme hračky, aby se předem nebála. Do té ordinace, kde jí vstříkli tu tekutinu, tak dovnitř šel s malou manžel se sestřičkama, pěkně ji pevně držel a uklidňoval. Je to fakt jen chvilka. Ale já jsem byla taky tak nervozni, že jsme se dohodli že raději počkám v čekárně, abych na malou tu moji nervozitu ještě víc nepřenášela 🙂 Pak se čekalo, až se vyčůrá, aby to mohly zrentgentovat, kudy ta kontrastní látka močovými cestami jde...to už nic není...Moc Vám držím pěsti, ať to malá zvládne a hlavně at je vše v pořádku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

felixko
autor
4. srp 2010

ďakujem za odpovede, uvidíme, čo povie dr. v piatok po odobratí moču 😉