Dlouhotrvající horečka u dítěte - jak dlouho trvala?

verbalinka
20. led 2013

Ahoj,
pokusím se ve stručnosti popsat.
Od neděle 13.1. má 4letý syn horečky 39 - 40,5°C. Paralen, nebo Nurofen je srazí, ale za pár hodin se zase vrátí. Někdy vylezou až po 8 hodinách a někdy už po 4 hodinách má zase přes 38 a víc. Nechtěla jsem hned plašit a dle minulých zkušeností jsem počkala delší dobu, abych zjistila, jestli to není jen viróza. Ve středu se mu spustila rýma a začal kašlat. K dr jsme šli až pátý den (ve čtvrtek). Poslechla ho a byl čistý. Crp 16. Takže jen viróza a horečka by měla do pátku zmizet. Jenže nezmizela a bez Nurofenu byla zase na 39,5. V sobotu se přes den držela kolem 38, takže jsme měli radost, ale v noci zase 39,7. Dopoledne po jeho 40 jsme jeli na pohotovost, tam nás poslali na dětské. Proběhl rentgen plic (nic), moč (nic), krev (v pořádku) a výtěr (ten bude až v úterý). Dle doktorky je "zdravý" a má jen virózu. Zvýšila mu dávky Nurofenu na 3x po 7 ml a máme čekat ještě 3! dny. Ale dnes je to už 8 den, zhubl 1,5 kg, je unavený (po lécích je mu samozřejmě líp).
Jaké vy máte zkušenosti s horečkou a trvala někomu déle než týden? Nám se to zdá strašně dlouho, bojíme se, jestli to není něco jiného - ale co? Na jaké jiné vyšetření jít? Doktorka dnes řekla, že všechna vyšetření udělali...

stavba
20. led 2013

@verbalinka ahoj, prožíváme něco podobného, s tím rozdílem, že syn (18 měsíců) má horečku, která "zmizí" během jednoho dne a za cca 14 dní se objeví znovu. To se za poslední dobu objevilo 3x ☹, předtím ho nic netrápilo, takže jsou to naše první zkušenosti s horečkou. Dnes od rána také na střídačku dáváme Paralen na střídačku s Nurofenem čípky. Tentokrát se asi nakazil od nás, oba jsme s manželem také nemocní. Tak jen doufám a modlím se, že to brzo poleví. Když se to objevilo před cca 12 dny, byli jsme u Dr., ta udělala test z moči a CRP a nic neobjevila. Tak se také bojím, aby to nebylo něco skrytého. Uvidím, jak se to bude vyvíjet dál. Ta bezmoc je hrozná. Vím, neporadila jsem, jen jsem tě chtěla podpořit, že v tom nejsi sama. Držím pěstičky, aby bylo oběma našim zlatíčkům brzy lépe.

verbalinka
autor
20. led 2013

@stavba ahoj, díky za reakci 🙂 U vás to vypadá na periodické horečky - mizí a zase se vrací a není k tomu jiný příznak. Zkuste to říct pediatrovi a kdyžtak chtějte vyšetření. Je to strašné trápení s bobkama malýma ☹

evaviki
20. led 2013

@verbalinka Sebik mal jednou take vysoke teploty 6 dni..pak to preslo..bola to hnusna viroza.. A nema chripku? Robili sj testy na praseci chripku?

verbalinka
autor
20. led 2013

@evaviki děkuju za zkušenost. Já právě pořád čekala, že už zítra to zmizí a další den to samé ☹ chřipka je taky možná... testy na prasečí nedělali. U chřipky bych čekala snižování teploty a délku max. ten týden. Ale zítra už to bude 9 den. No, uvidíme v noci, až přestane účinkovat Nurofen.

ofelieee
20. led 2013

@verbalinka já bych důvěřovala té horečce, že potřebuje tělu pomoct něco si vyřešit, za vyšších teplot se snáz bojuje s problémy. Řekla bych, že právě to srážení Nurofenem tomu procesu brání. Kuba měl jednou horečku 7 dní, nesrážela jsem, 8. den mu naskákaly strašlivý afty, asi další týden byl v horečkách a špatně se mu jedlo (ale ještě jsem ho kojila, kojil se pořád, neměla jsem strach z dehydratace a podobných) a pak to všechno zmizelo. Když vylezly ty afty, ulevilo se mi, že jsem začala chápat, co se děje...

verbalinka
autor
20. led 2013

@ofelieee rozumím. Já srážím jen občas, ze začátku skoro vůbec a nechávala jsem horečku pracovat a doufala, že se to samo vyřeší. Maximálně jsem dávala na noc, protože nemohl spát, blouznil, brečel a bez vyspání se nevyléčí. Jenže on nemá vyrážku, nic v krku, v moči... Už je to fakt dlouho a on v horečce ani nejí a nepije. Už tak je strašně hubený a šíleně ho ta horečka vyčerpává. Ani tak samozřejmě neposlechnu dr a nebudu dávat co 8 hodin 7 ml Nurofenu, protože se mi to zdá moc. Ale na noc dát musím, jinak se nevyspí ☹

ofelieee
20. led 2013

@verbalinka jestli se po tom vyspí tak je to prima. Kuba se tenkrát vyspal uplně stejně blbě, akorát se místo normálního pocení potil ledově... (po 6 dnech jsem mu na noc dala jeden čípek, přesně proto, jestli by se po tom nevyspal) zní to hodně nepříjemně, když už mu dělali všechny testy...

verbalinka
autor
20. led 2013

@ofelieee já nejsem lékový nadšenec, minulý rok při angíně jsem dokonce čekala až do 41,3 a až potom dala Nurofen a nakonec z toho byla angína. Jenže teď nic. Já vlastně jen pořád čekám a doufám, že už se teplota nezvedne. Ale jsi dobrá čekat tak dlouho - šla jsi s Kubou tehdy k doktorce?

evaviki
20. led 2013

@ofelieee my sme horucku nezrazali, az kvuli tomu skoncil v nemocnici.. Odvtedy zrazam vsetko nad 38,.. Akonahle ma teplotu nad 39,8, tak uz nejde zrazit.. A mat celu noc 41 ( tak to bolo u nas) je prusvih.. akto vysoke teploty mozu poskodit mozog, nemali by trvat dlhsie ako 4-5 dni..takze ak ich ma 8. den, urcite zrazat.. A to by som teda zrazala nonstop..lepsie ako zapal mozgovych blan..

mapurka
20. led 2013

@verbalinka dcera měla týden horečky 39-40, dle dr to měla být viroza, po 5 dnech nabrala CRP a měla ho přes 100! takže do nemocnice a teprve tam nás poslali na orl a byl to oboustranný zánět středního ucha. Dceru uši nebolely, vůbec si nestěžovala a to měla 2 roky dokázala se dorozumět. Některé děti to prý tak mají, že jsou apatycké a bolest se soustřeďuje spíše do břicha. Pokud i ouška máte v pořádku, tak to bude zřejmě opravdu chřipka. Přeju brzké uzdravení!

verbalinka
autor
20. led 2013

@evaviki ježiš, to je mi líto. A co stalo, že jste skončili v nemocnici? Já srážím průběžně, dle stavu. Ze začátku skoro vůbec, teď už častěji, protože se aspoň nají, vyspí... Alekdyž budu srážet pořád, tak vlastně nezjistím, jestli ještě horečku má. Mě děsně dnes naštvali, protože doma 40, srazili jsme Paralenem, za 3 hodiny při vyšetření 37,5 a dle dr je tedy v pořádku, protože má nízkou teplotu. Jenže dojedem domů a 39,5. Zase Nurofen a tak pořád dokola. Jenže tím se jen sráží důsledek a neřeší příčina 🙄

verbalinka
autor
20. led 2013

@mapurka CRP měl dnes jen 22, ale na ORL se zítra chystám. Díky za potvrzení mé teorie 😉 On si právě na nic nestěžuje, ale to ucho mě napadlo, takže zítra vyrazíme.

evaviki
20. led 2013

@verbalinka vysoka teplota u neho sposobuje, ze vsetky lieky vyblinka, vodu taky vyblinka.. Takze bol dehydrovany, mal teploty cez 40, a ta teplota sposobila (dle dr.) crp nad 100, pritom mu nic nebolo... Takze antiviroticke atb a bali sa, ze ta teplota sposobila zacinajuci zapal mozgovych blan.. Preto nas okamzite hospitalizovali.. Tak vydesenu dr. som este nevidela, ked jej povedali, ake ma crp..

verbalinka
autor
20. led 2013

@evaviki aha, hlavně, že to dobře dopadlo. Takhle vysoké crp jen tak ... ☹ Will je horečkový, když už, tak má vysoké. Ze začátku je vždy snáší dobře, ale po těch 8 dnech je totálně vyřízený.

evaviki
20. led 2013

@verbalinka tak som to pohladala a crp mal 133 vtedy.. Drzim palecky,aby vam to preslo... Chudatko.. Skus mu dat hroznovy cukr na doplnenie energie..a ak neklesne teplota, tak skus ukecat dr. na ten test praseci chripky..

ludva
20. led 2013

@verbalinka Dojdi si na ORL, trvala bych na výtěrech nos, krk, ucho.
Můj syn také mívá vysoké horečky. Naposledy je měl když jsem jela rodit mé třetí dítě. Prosila jsem o vyšetření a všichni dr., že viroza... Nakonec zápal plic - pneumokoková infekce. Už byl bez horeček, ale začat tak trošku, ale divně pokašlávat :( K čerstvému miminku fakt super!
Držím palce, ať je malý v poho. Určitě srážejte teplotu!

dana3262
21. led 2013

@verbalinka nás syn mel v 1,5 roce horečku 10 dní s přestávkou 1 dne. Běhala jsem k doktorce ( crp méně nez 8) z orl zlatý stafylokok, haemofilus, streptokok, v moci enterokok. Kdyz jsem byla u dr.podruhé, tak tam malý asi 5min řval a pak ho prohlédla, prý ma vazky hlen, určitě to bude pneumokok (ja v 8.měs tehot). Dala mu atb. Crp mel porad nízké a ja mu je nedala. To pak ty horečky přešly, ale prave po tom jednom dní zase zacly. Strašně jsem si vyslechla. Taky jsem moc nesrazela, ale byla jsem strachy bez sebe kvuli febr.krecim. furt jsem ho hlídala. Jeste, ze jsem tenkrát jeste nevedela tolik o meningokokovi. To bych se asi strachy podelala. No, po dalších 4 dnech horecka přešla. Asi po 10ti dnech jsem si vyžádala hloubkové Imuno testy a byla to viroza. Ja si myslím, ze to musely byt dvě po sobě protože se mu mezi ulevilo. Zadnej pneumokok. No a pak jsme dávali a dáváme v náročnějších období ribomunyl. Po pár měsících jsme sli znovu na vytery a mel všechno v pořádku. Jsem rada, ze jsem mu ty atb nedala a nejsem rada, ze mu je naše dr. napsala protože se chtela krýt kvuli horecce. Tak takhle to bylo u nás.

stavba
21. led 2013

@verbalinka ahoj, k Dr. jdeme ve středu na 1,5 prohlídku, tak jí to řeknu, ať se na něho pořádně podívá a udělá nějaké podrobnější stěry. Už i kvůli tomu, že má dostat čtvrtou hexu, což po horečkách dostat nemůže a jelikož je má každých 14 dní, tak by ho nenaočkovali asi nikdy. Je to zvláštní, opravdu k tomu jiné příznaky nemá, max. slabou rýmu.

stavba
21. led 2013

@verbalinka no, tak teď jsem si přečetla o těch periodických horečkách a upřímně doufám, že to nebude ono, protože jeslti ano, tak nás čeká dlouholetý boj. ☹ Uvidíme, co ukáže podrobné vyšetření.

verbalinka
autor
21. led 2013

Ahoj všem, tak dnes se na ORL zjistil hnisavý zánět levého ouška + hnisavá rýma (o které bych já řekla, že vypadá jako normální). Jsem ráda, že se to SNAD už vyřešilo. Dostal ATB na ucho, pak kapky do ucha, atb kapky do nosu a zatím se nepíchalo a zkouší se to vyřešit. Kontrola ve středu a pokud by to nebylo lepší, tak by mu doktor musel to ucho píchnout. Ale těm dětem se prostě nedá věřit (nebo aspoň tomu mýmu). Před odchodem jsem mu ještě čistila uši a u levého mu to bylo nepřjemné, ale na otázku, jestli ho bolí ucho, řekl, že ho bolí, jak mu seshora tlačím na hlavu (přidržovala jsem si ji, aby sebou nešil). Na ucho si vlastně stěžoval jen jednou v úterý a od tý doby ani ťuk. Tak doufám, že případ vyřešen a vám všem moc děkuju za zkušenosti a rady 😉

verbalinka
autor
21. led 2013

@stavba přeju, aby to to nic nebylo. Jen mě to při tvém popisu napadlo, já během toho týdne načetla kde co 🙂 Uvidíte, jestli se horečky budou opakovat. Pokud ano, doporučuju homeopatii (najít si dobrého homeopata), nebo doktora, který dělá celostní medicínu - opakované horečky mohou mít příčinu v psychice. Já se k homeopatce se synem chystám.