Je lepší rentgen kyčlí nebo ultrazvuk?

grecek
2. zář 2008

Ahojky, momentálně řeším, zda jít s tříměsíčním miminem na rentgen kyčlí nebo změnit doktora a jít na ultrazvuk. Péťa nosí Wágnerovy punčošky už od třech týdnů, kdy nám řekli, že je to jen "preventivně". Preventivně je nosí do dnes a 23. 9. by měl jít na renteg. Prý není ultrazvuk tak přesný a není tam vidět vše. Rentgen je prý 100%-tní jistota, jestli jsou kyčle v pořádku nebo je nutný další krok.. ☹
Dnes jsem se na to ptala pediatričky, ale svůj názor mi bohužel neřekla.. Pořád jen mlžila, že někteří doktoři jsou pro jiní proti... bla bla..
Říká se, že se záření v těle kumuluje.. tak bych raději ten ultrazvuk. Kde je totiž psáno, že je to jediný rentgen, který budeme kvůli kyčlíkům absolvovat (i když bych si opravdu přála, aby už byl Péťa zdravý a mohl se normálně pohybově rozvíjet).. Díky moc za rady, zkušenosti, názory. Vím, že se nakonec musím rozhodnout sama, ale...

ivulinda
2. zář 2008

Já jsem s malou taky musela na rentgen plic a neřešila jsem to i když vím,že to není dobré,ale je to zase 100%!Tak na ten renetgen jdi a budeš mít klid a jistotu jestli jsou kyčle dobré nebo ne!My,ale jak jsme chodily na kyčle tak jedině na ultrazvuk

petra.vavra
2. zář 2008

UTZ jednoznačně....každý normální ortoped je natolik zkušený, že pozná problém...já bych dítě nikdy zbytečně záření nevystavovala, obzvlášť, když mimi nemají do jednoho roku imunitu a nikdo neví, kam se to v těle usadí. Chápu, že dnes každá postarší mamina řekne, že dřív se to jinak nedělalo, a všichni žijeme, ale myslím, že jsme o kousek dál, tak proč vystavovat ten malý organismus, který má jistě hodně práce se svým okolím, ještě nějakému záření.

sirinka
2. zář 2008

ja som tiez pre USG. myslim, ze je uplne zbytocne vystavovat dietatko rontgenu ak to nie je vyslovene nevyhnutne. ak by mali na USG nejake pochybnosti, mozu ta tam poslat potom.

anke
2. zář 2008

Ahoj, a oni mu UTZ vubec nedelali? Nebo delali a posilaji na rtg?
Myslim, ze kdyz je to pro dobro veci, tak bych na ten rtg sla. Rtg zareni samozrejme nijak zdrave neni, ale v dnesni dobe jsou uplne jine pristroje, nez byvaly kdysi a verim, ze davky zareni jsou take mensi nez treba za dob naseho detstvi.
My jsme s malym byli na rtg hlavicky uz ve 2. mesicich, kdy manzelovi vypadl z lehatka a musel se zkontrolovat kvuli mozne frakture lebky a obratlu. Nastesti bylo vse OK a v tu chvili jsem byla za ten rtg vdecna. Taky z toho ted nadsena nejsem, ze uz tak malinky musel na rtg, ale nijak si vlasy nervu.
Jsou ale deticky mnohem nemocnejsi, ktere musi na rtg casto ... muj muz ma pertes (onemocneni kycelniho kloubu) uz od malicka, rtg absolvoval mraky, musel byt cele detsvi po nemocnicich a na operacich kycle ... a zije zatim bez nehod (co se nasledku rtg tyce) 🙂
Myslim, ze ti ale nikdo tady asi fundovane neporadi, pze tu asi nikdo neni pediatr. Zkus se spis poradit u nejakych detskych lekaru ve vetsich nemocnicich - myslim, ze se daji najit poradny i na netu.

Zase je lepsi, kdyz odchyti nejakou vadu hned a zacnou to resit, nez aby bylo pozde a maly treba kvuli tomu cely zivot kulhal. Kdyz nezjisti, tak je to kvuli kyclim treba posledni rtg. Kdyz ano, tak byste se tomu asi stejne nevyhnuli.

annag
2. zář 2008

grecek, z vlastnej skúsenosti - moja malá nosila Pavlíkove remence do 10 mesiacov. Dovtedy jej robili ulz, ale posledný krát sme mali rentgen a až na tom bolo dobre vidno, že už je OK.
Bolo to u iného ortopéda, ktorý mi povedal, že od istého veku (záleží od zrelosti kĺbikov) nie je ULZ dosť presný, resp. nemá dobrú vypovedaciu schopnosť o tom, v akom stave sa tie kĺbiky nachádzajú. Toto mi potvrdil aj ďalší detský ortopéd, pre istotu som si dala snímok ešte raz posúdiť, čiže presne ako Tebe, len rentgen to môže skutočne potvrdiť. Ten prvý ho nerobil, a remence by bola mala minimálne do roka - tak mi to tvrdil, pričom v skutočnosti ich už vôbec nepotrebovala. Pre ňu už boli remence veľmi obmedzujúce, lebo sa chcela satvať na nôžky.

Je vo všeobecnosti pravda, že ULZ nemá v niektorých prípadoch dostatočnú schopnosť pre diagnostiku niektorých ochorení, na niečo je vhodný rentgen, magnetická rezonancia, na niečo len CT. Okrem toho záleží aj na tom, aké staré prístroje sa v zariadení používajú, aké majú rozlišovacie schopnosti a akú dávku žiarenia pacient dostane.

Inak k prevencii - ja nedám na remence dopustiť, mali sme široké balenie, aj perinku, ale stále som mala z toho zlý pocit, stále mi hovorili, že len na prevenciu, no nôžky neboli dostatočne v správnej polohe a veľmi sa v nich potila. V remencoch boli nôžky správne, naučila sa v nich otáčať, sadnúť, liezť, až kým nechcela stáť tak ju vôbec neobmedzovali v motorickom vývoji.

grecek
autor
2. zář 2008

Díky moc za názory a informace. 🙂

Po několika návštěvách a ultrazvucích (prý dobrých) nám punčošky nechali další měsíc. Pak půjdeme na ten RTG.. zatím mám ještě čas získat pár informací, jestli je pravděpodobné, že už budou kyčlíky ve třech měsících v pořádku, nebo jestli počkat až do půl roku nebo déle.. (tohle radili už jedné známé před 35-ti lety.. )..

Ještě jednou díky, že jste mě v tom nenechaly 😀 . Krásný večer.

ivulinda
3. zář 2008

no a co když to dítě musí jít na rentgen jako jsme museli jít my tak co uděláte!NIC

sirinka
3. zář 2008

ivulinda ved nic, ked nie je inej moznosti, ale ziarenie z rontgenu sa v tele zbiera, kumuluje a u nachylnych jedincov moze podporovat vznik rakoviny, tak preto je dobre, pokial sa co i len trosku da, vyhnut sa tomu. 😉

lucinecka.cz
13. bře 2010

Dobrý den, zajímalo by mne vaše stanovisko na výsledky vyšetření kyčlí u mých dětí. Dnes jsem byla se dvouměsíčním chlapečkem na vyšetření. V porodnici byl nález označen jako IIa u obou nožček. Dnes, po dvou měsících Ib. Byla nám doporučena plena na noc.
Jelikož mám staršího syna, nyní jsou mu 2 roky a 8 měsíců, chtěla jsem se podívat na jeho výsledky: Porodnice Ib obě nožičky, ve dvou měsících Ia, ale pak tu mám napsáno ve 4 měsících IIb. Řekli mi, že je vše v pořádku a že už nemusíme chodit. Teď jsem se ale někde dočetla, že by snad u 4 měsíčního miminka výsledek IIb neměl být v pořádku. Chci se Vás zeptat, jaké jsou výsledky Ib u 2 měsíčního chlapečka a hlavně, jak je to s tím IIb u 4 měsíčního (nyní jsou mu skoro 3 roky a žádné problémy na něm nepozoruji-jsem laik) děkuji za odpověď Lucie