Klíšťová encefalitida u batolete

sumitra
23. dub 2018

Zdravim, nas syn (rok a deset mesicu) mel pred 14 dny kliste. Ted ma horecky kolem 38, a podle inkubacni doby by to mohlo souviset s tim klistetem, mohlo by se jednat o encefalitidu. Zitra s nim chci zajit do nemocnice, aby mu vzali krev, aby se na nemoc pripadne prislo co nejdrive. Mate nekdo zkusenosti s nakazou v takhle nizkem veku? A neodmitli vas vysetrit? Kde pripadne jste byli v Praze u lekare? Infekcni na Bulovce? Nase detska lekarka mi rekla, ze mam pockat, jak se to vyvine, ale to se mi nechce, podle info na ruznym webech je lepsi na to prijit co nejdrive. Budu vdecna za vase postrehy.

evaviki
23. dub 2018

@sumitra Bulovku z vlastni zkusenosti nedoporucuji.. Pokud mas fakt strach, domluv se s dr., at odebere krev, ze si testy zaplatis sama.. To si myslim, ze otoci a necha je udelat.. ale fakt je, ze bych pockala na 3 dny teplot, abys vedela, zda to neni z neceho jineho..

sumitra
autor
23. dub 2018

@evaviki Diky. No ale jak se pozna, jestli to je nebo neni neco jineho? Ta prvni faze ma pry prubeh jako chripka. Zajdu zitra na detske na Vinohradech, mam to za rohem, a zeptam se, co si o tom mysli, pripadne jestli nam tam vezmou krev, i kdybych to mela zaplatit. Nerada bych si pak vycitala, ze jsem cekala :(

evaviki
23. dub 2018

@sumitra z krve.. encefalitida se da zjistit uz v te prvni fazi, co je teplota.. Ale pokud ji ma jeden den, fakt pockej aspon ty 3..
Vinohrady jsou snad jeste hoorsi nez Bulovka.. To si fakt radeji obvolej labaky, kde vas vezmou.. Jinak si stejne myslim, ze z Vinohradske te poslou ke tve obvodni zpatky a nic neudelaji..

sumitra
autor
23. dub 2018

@evaviki Chjo, to je hrozny, nechapu, ze se covek musi takhle doprosovat, pokud chce jen zajistit "zdravi" sveho potomka. S tema laborkama dobry napad, pokud by mela doktrorka problem, tak to zkusim tam, Diky. A teda ty 3 dny myslis ze jsou dobry, aby se pripadne z toho odberu zjistili nejake ty protilatky?

evaviki
23. dub 2018

@sumitra ty 3 dny jsou dobre na to, aby se projevilo neco jineho a nedelalas to zbytecne.. Jinak ano, je to sileny, ja mam dva roky boreliozu a lecba vlastne hrazena ani neni.. U nas se to ani nebere jako nejaka nemoc.. az kdyz pak mas sama zdravi v haji a chces to resit, tak zjistis, ze je to problem.. Drzim palecky, at to encefalitida neni..

tymothy
23. dub 2018

Popravdě, u encefalitidy je uplne jedno, jestli se rozpozná hned nebo o pár dni později. Nemá smysl nic hrotit a plasit - žádná specificka léčba neexistuje, pouze se kontroluje stav a ulevuje se od příznaků nemoci. Jedine, co teď můžete udělat je držet decko v klidu (co to jde) a podávat mu vitamín B. A čekat.

sumitra
autor
23. dub 2018

@tymothy Ok, diky. Ale vyzadat si krevni test, pokud bude mit jeste teploty, je na miste, ne. Asi lepsi, nez cekat, jestli se to dostane do te druhe faze, nebo?

tymothy
23. dub 2018

No ono se stejne nedá delat nic jiného než čekat. Druha fáze bud přijde a nebo nepřijde. V teto dobe uz to nijak ovlivnit nemůžeš, opravdu se to nedá nijak včasne zalecit nebo zmírnit případný průběh druhe fáze. Osobne bych asi sve decko nechala odpočívat než ho zbytecne stresovala odběrem. I kdybyste šli na krev, nic se tím nevyresi ani nezmění.

pavla555
24. dub 2018

Ja bych tam sla co nejdriv. Ale jinak kdyz jsem se pred lety nechala ja sama ockovat a bavila se s moji doktorkou o detech, tak rikala, ze deti ty nemoci z klistat zvladaji lip jak dospelaci. Drzim pesti at jste fit !!!!

konidana
25. dub 2018

@tymothy 1., 2. a 3. fázi může mít borelióza, ale myslím, že encefalitida ne.
@sumitra také bych počkala aspoň ty 3 dny, a pak normálně zašla k dětské, pokud by horečky trvaly. Pokud by i dál přetrvávaly nějaké problémy, pak by teprve bylo na místě vyšetření z krve, nebo jiné, které by encefalitidu a boreliózu vyloučilo.

tymothy
25. dub 2018

@konidana Encefalitida má 2 fáze. První fáze připomíná chřipku.Pote, co odezní, je chvilka klidu. Po ni propuká typicky průběh klistovku s neurologickxmi

tymothy
25. dub 2018

S neurologickymi příznaPokud má člověk hodně velke štěstí a tělo si s viry poradí, druha fáze nastat nemusí. Ale jde opravdu o štěstí, uvádí se, že jde cca o 15% nakazenych.

Borelióza má jiný průběh, s encefalitidou těžko zamenitelny. Mimo těchto 2 onemocnění klíšťata přenášejí ještě erlichiozu, která se muže projevovat podobne jako KE a teoreticky je mozne ji v počátku s KE zaměnit. Pokud by teploty do nekolika dni neustoupily nebo by byly hodne vysoke, pak má smysl otestovat i toto.