Laboratorní vyšetření klíštěte, máte zkušenost?

hojda
28. črc 2014

Večer jsme malé vytáhli klíště (myslím, že ho včera večer neměla, takže by mělo být přisáte méně, než 24 hodin i když na 100% to zase nevím) a vzhledem k tomu ,že není očkovaná a za 14 dní se chystáme na dovolenou k moři, tak přemýšlíme, jestli ho pro jistotu neposlat na vyšetření do laboratoře na encefalitidu a boreliózu. Jen tedy nevím, jak se postupuju, pokud se ukáže, že klíště je opravdu nakažené? Dává se preventivně nějaká léčba, nebo se stejně čeká, jestli se něco projeví? Máte někdo zkušenost se zasláním klíštěte na vyšetření?

picasso
28. črc 2014

Borelioza a encefalitida se po klíštěti mohou projevit i klidně až za půl roku. Podle mě je vyšetření klíštěte zbytečně. Sledujte pouze místo, kde klíště měla a popř. nepodceňujte dlouhodobé bolesti hlavy nebo brnění končetin. Boreliozu může dcera prodělat a ani to nezjistíte.

konidana
28. črc 2014

Posílat klíště na vyšetření mne nikdy nenapadlo - to by jich bylo! Sledovat místo kousnutí a nepodceňovat i občasnou bolest hlavy. Moje dcera právě krom občasné bolesti hlavy (které jsem mylně připisovala únavě z časného vstávání do školky bez odpoledního spaní nebo nenošení brýlí) vůbec žádné příznaky neměla a boreliózu jí zjistili, asi po roce, až když jí ochrnul lícní nerv) Ano boreliozu může dítě prodělat aniž to zjistíte, ale nemyslím si že se jí 100% zbaví. Spíš se pak může projevit i po letech a o to hůř. Při jakémkoli podezření bych spíš šla s dcerou na krevní testy. Ale ne hned, nemoc se v krvi objeví nejdříve cca po měsíci (měsících?) - to nevím přesně. Ovšem ani z nakaženého klíštěte se nákaza nemusí vůbec přenést.