Neštovice - hrozný průběh. Kdy se to zlomí k lepšímu?

myskin
2. črc 2012

Zdravím všechny a prosím o radu. Roční dcera chytla od starší neštovice. Starší už je má za sebou,měla jich hodně, ale průběh se dal ustát. Ale co ta mladší....mám už nervy v kyblíčku. V pátek se osypala a hned horečka 39 po odečtu. Horečka trvá, tuhle noc jsem musela střídavě panadol i nurofen. Osypaná je šíleně, ne pupínky ale boláky. Dvě noci nespala vůbec, řev, řev a řev. Přes den usne a za čtvrt hodiny je vzhůru s řevem. Dávala jsem fenistil kapky a bez úspěchu, na dnešní noc dithiaden 1/4 a po 8 hodinách další - poradili po telefonu na pohotovosti. Opět bez úspěchu. Taky ji evidentně bolí bříško, pořád prdíky, nejspíš má neštovic plnou pusu, vyhazuje i dudlík. Jsem doma sama takže jsem vystreslá, nevyspalá. Doufám že to ustojíme bez nějakých komplikací. Měli jste někdo taky takový průběh? A kdy se to zlomilo k lepšímu?

dana3262
2. črc 2012

Moje ségra mela nestovice asi v 19(chytla ode me, kdyz jsem byla malá) a mela strasny průběh. Mela pupence všude, na tak vysokou horečku si nevzpomínám. To je hruza..no a proto se nema davat dítě nakazit vědomě ☹
Neřekli ti na pohotovosti, abys zašla k doktorce? Co tam řekli? Ze takový průběh může byt? Ach, jo..Drzte se.

peggy722
2. črc 2012

Já jsem měla šílenej průběh, nakazila jsem se asi ve 13ti. A taky jsem je měla všude i v puse. Hlavně hlídej, jestli může normálně dýchat, někdy se neštovice můžou udělat i v krku a pak se dítě může dusit. Jíst moc nemusí, pokud je má v puse, tak to bolí. Maximálně něco tekutýho. Mně stačilo, když jsme v lednu měli HMFD, taky pěkný svinstvo něco jako neštovice. Pomáhalo mi si vytírat pusu herbadentem, trošku to pálí a fakt to pomáhá. Fenistil nám nezabíral vůbec, zkus si nechat napsat od doktorky Aerius. Já si už nejsem jistá, ale ty horečky jsem jako dítě měla tak 5 dnů, pak už to bylo lepší. Týden trvá výsev pupínků, pak už se to jenom hojí.

ined77
2. črc 2012

@myskin ...ahoj 🙂 , hlásím se do klubu, malá je má taky od pátku ☹ .nejdřív to vypadalo celkem slibně, pupínky nic moc, ale dnes už je teda osypaná řádně ☹ .hlavně zádíčka, obličejík a bříško.neštovičku má v oušku,nosíku i v pipince ☹.
v noci také plakala co chvilku a dudoša plive.u nás akorát teda to probíhá bez teplot.jinak boláky má veliké...v tom horku to musí být hrozné 😢 .
dithiaden není na předpis?...že bych ho zkusila...zatím jí dávám fenistil kapky a do dnešní noci spinkala relativně dobře.... 😔 .
podle sehnaných informací by dnes měl výsev pupínků končit...tak snad 😔 .
co se týče horeček...někde jsem četla, že pokud neustupují, že se může jednat o tzv.(a teď si tím názvem nejsem už 100% jistá) supervirózu? a něco se na to podává.
pokud by to nepřešlo kontaktovala bych dr.
čím mažete?...já jsem koupila tanno-herbal lotion...zkoušela jsem i mentolový pudr, ale to se maličké nelíbilo, navíc se hrozně drobil 😒 .
u nás to má malá první...čekám druhé kolo u staršího ☹

myskin
autor
2. črc 2012

Tak u nás pořád krize, střídám panadol a nurofen po 4 hodinách. Už ji chudákovi ani neměřím teplotu, zkrátka šáhnu. Boláků má tolik, že jestli se jí zahojí bez jizev tak to bude zázrak. Naší Dr. jsem volala, volala jsem i na infekční do nemocnice a v podstatě nic víc nelze dělat, že je to horší průběh. Zkrátka vydržet. S koupáním v hypermanganu se názory rozcházejí, tak ji vykoupu tak 5.den jako jsem to dělala u té starší. Jinak doktorka se divila že fenistil nezabírá, dávám 15 kapek a to je dost. Tak mám dát na noc dithiadenu 1/2 místo 1/4. Moc se mi do toho nechce, je to dryják, ale ona už je chudinka tak vyčerpaná. Taky mám homeopatika od kamarádky, ale na tohle moc nevěřím, ale tonoucí se stébla chytá. A ty vedra tomu nepřidají, to se všechno hojí podstatně hůř ☹ .

myskin
autor
2. črc 2012

@ined77 dithiaden je na předpis, ale pokud to má od pátku tak už ho nejspíš nebudete potřebovat. Jedině pro toho staršího. Ale třeba vystačíte s fenistilem. Mažu Imazolem, přijde mi o něco lepší než tanno. A naše malá se osypala přesně 2 týdny po starší, takže jedna se doléčila a druhá začala 😖 . Starší mažu krémem s UV 50 každý den, i když je pod mrakem a na to jak vypadala tak je to super. A protože se bude chtít brzy chodit koupat, tak jsem jí koupila tričko na koupání s UV 50. Asi to moc řeším, ale znám pár zjizvenců. A taky se nebudu spoléhat že ji moje drahá polovička zodpovědně namaže 🙂 . Tak neštovicím zdar!

olik76
2. črc 2012

Pátý den by už to mělo být lepší. Obě děti taky měly blbý průběh, dcera 1,5 roku teplotu 38,5 čtyři dny, pupínků hrozně moc, kromě těla i v puse, uších, nose, u oka, v genitáliích, u zadečku, mezi prsty u nohou. Syn 3 roky teplotu 39,5 taky 4 dny, pupínky má navíc i na prstech na rukou, chodidlech, pindíkovi. Mažeme Imazol, dávala jsem fenistil a homeopatika a na teplotu stačil panadol. U obou dětí byla krizová třetí noc. Držím palce, ať se to brzo zlepší. Já jen lituju, že jsem děti nenechala naočkovat. Dcera má na nose a nad obočím jizvy a kdo ví, kolik jich ještě přibude. Syn se hrozně škrábe, tak se děsím, kolik jizev zůstane jemu.

myskin
autor
2. črc 2012

@olik76 tak to jste na tom jak my.Máš pravdu, u té starší byl pátý den zlomový a pak to bylo lepší a lepší. Ale když vidím jak bídně je na tom malá tak jsem zvědavá kdy to zlepšení nastane u ní. Z jizev mám taky obavy, na ní nic na svědění nezabíra a drbe se a drbe. Očkovat jsem ani jednu nechtěla, naše Dr. tomu nijak zvlášť nakloněná není a co jsem o tom četla tak jsem se rozhodla že ne. Ale kdyby měly nějaké komplikace tak bych si to samozřejmě vyčítala. Jinak starší dcera byla taky nehezky osypaná a zahojila se dobře a ne že by se občas nedrbala. Vždycky když si myslela že ji nevidím 😀 . Na jizvy se dá koupit v lékárně nějaký gel a čím dřív se jizva začne mazat tím líp. A já když jsem si opařila ruku tak na hojení bylo nejlepší doma vyškvařené nesolené sádlo.

helcenka
2. črc 2012

@myskin - syn měl taky hrůzný průběh, to mu byly teda 2 roky, nejdřív to vypadalo jen na pár pupínků, v úterý měl první pupínky a úplně nejhorší byl pátek a sobota, pak už bylo líp. Mazala jsem tekutým pudrem s mentolem, chladilo to a on se nedrbal, na obličeji jsem mazala genciánou. Měl je ale i v puse, nosu, uších na žaludu, v hlavě, mezi prstama... V pusince pomohlo vytírat tyčinkama Pagavit v kombinaci s genciánou. A taky chladnější jídlo, jako je meloun z lednice...
Klidně jí dej půlku dithiadenu na noc, jednorázově to nevadí, já mu ve 2 letech při těch neštovicích šoupla celý, protože už se to nedalo vydržet. Jo a na horečky nám zabrala kombinace Nurofenu sirupu a normálního dětskýho paralenu.
Měl obrovský puchýře, má asi 8 jizviček, tam, kde se mu otíralo oblečení - asi 5 na zádech a 3 na bříšku. A žádný mazání na ně nepomohlo.
Držím moc palce, ať jste brzo OK.

ined77
3. črc 2012

@myskin ...tričko s UV filtrem?? 😕 ...to by mě zajímalo...je to normálně k sehnání?
u nás dnešní noc katastrofická...pláč, pláč a zase pláč.dokonce včera přišla už i teplota...nečekala jsem to, myslela jsem, že už to proběhne bez teplot 😒 .i teď měla malá přes 38C, dokonce ani oběd nechtěla, to je u níc co říct, ale zdá se mi, že se k tomu připojil růst zoubků....špičáky ☹ .opravdu v pravou chvíli ☹ .
starší zatím nic 😔 .
u vás lepší?
jo, jedno plus je, že od včera další pupínky nepřibyly...a celkově to vypadá, že se dělají stroupky.dnes pátý den.

myskin
autor
4. črc 2012

Tak hlásím že u nás už byl malinko lepší včerejšek, ráno teda ještě horečka, ale už ustal neustálý řev a boláky vypadaly malinko líp. Taky přes den dospávala ty probdělé noci. Dnešní noc teda nic extra, sice ne řev, ale budila se často, Je fakt že už jsem jí nedávala Dithiaden ale Fenistil kapky a ty jsou zkrátka slabší. Ráno už horečku neměla, ale je nerudná z toho jak je unavená. Ale už je to výrazně lepší. Takže to odpovídá, že je lepší tak ten 5. den. Jinak když jsou ty krizový dny tak k jídlu je lepší jak psala helcenka chladnější jídlo a tekuté. U nás frčely jogurty, přesnídávky, kaše a mlíko. Taky pokud toho mají plnou pusu a krk, tak mi v nemocnici poradili stříknout tak 2x denně sprej Tantum verde. V letáku je samozřejmě psáno až pro starší děti, ale u nás v nemocnici to používají i pro roční.

myskin
autor
4. črc 2012

@ined77 tričko s Uv filtrem jsem objednávala, značka Reima. Jsou teda dost drahý, ale já od reimy beru hodně sportovních věcí hlavne na zimu, spokojenost veliká a spoustu věcí beru ve slevách loňskou kolekci. Já sem to objednala hned jak se starší brutálně osypala, u skibi.cz a přišlo to rychle.
Jinak s těma zubama jsme na tom podobně, taky jí k tomu všemu ještě nějaký lezou, pořád slintá a hryže. A s tou teplotou vím, že někomu vylítne až několikátý den, my teda rovnou od začátku. A jestli vám stroupky už nepřibyly tak už to budete mít lepší a lepší. Já už se těším až se normálně vyspím. Někdy mám pocit, že už jsem se 5 let pořádně nevyspala ☹ .

ined77
4. črc 2012

@myskin ...děkuji ta tip! 🙂

u nás dnešní noc už taky o chlup lepší...taky se sice budila, ale to se budí i normálně 😅 , navíc u nás je pořád dost vedro, v bytě totálně neodvětratelno.sama jsem nemohla i přes únavu pořádně spát 😒 .
v noci ještě teplota byla, kolik nevím, jen pohmatem....to jsem ráda, že je to normální, já počítala s teplotou spíš zkraje, teď už ne 😉 .
jinak stroupky zasychají.přemýšlím, kdy ji sprchnu konečně, zatím jen otírám žínkou, ale chtělo by to....ve vláskách má slepené pramínky od té tekutiny ☹
o vyspání se 🙂 ...já takhle nespím 4 roky, opravdu 😝 .nespavec starší, nespavec mladší 😝 ..ale snad už to bude lepší a lepší 😎 .
ten tantum verde sprej pořídím do zásoby 😔 ....závidím, že už jedete poslední kolo 😅 .... 🙂
držte se! 🙂

myskin
autor
4. črc 2012

@ined77 U nás dneska proběhne koupání v hypermanganu (slaboučký roztok, voda ani ne růžová spíš malinko nažloutlá), udělala jsem to i u té starší a ulevilo se jí i se to líp hojilo. Někdo koupe hned od začátku, ale já to nechávám až na ten 5. den. Asi ji tím přeleju i hlavu, má tam neštovic taky mraky. Akorát bacha na oči. My máme v bytě 26 stupňů, ale na mě je to dost. I když vím že má někdo i 30. Taky mě prudí že jsme furt zavřené doma. Nejdřív starší 10 dní rýma kašel, pak navázala neštovicema a na to hned malá. Ale od té doby co starší chodí do školky tak jsme doma díky nemocem pořád 😠 .

hojda
4. črc 2012

Já je měla loni a nejhorší byla druhá noc, to to svědilo nejvíc, pak už se to zlepšovalo.

ined77
4. črc 2012

@myskin ...tak že bych to taky zkusila? 🙂 ale hypermangan nemám, musela bych zaúkolovat babičku 😎 .do očí to nesmí??....malá je zavřít neumí (ve vaně) 😅.
u nás přesně to samé...malý začal chodit v říjnu do školky a děs....až do teď ☹ .
měli jsme teď pět dní nomálních...předtím zase 14 dní doma, protože nejdřív kašlal starší (ze školky) a pak to chytila malá v horší verzi a s ATB ☹ .
připadám si fakt už jak u blbečků na dvorečku ☹ .
a to děti jí zdravě, vzduchu mají dost, pohybu taky....nevím kde je chyba ☹ .
jinak doma máme teď tak 29C 😝 ...na spánek to zmohlo i matyáška a to přitom vstával až v 7.30 😅 .
teda ne že by mi to vadilo 😎 😉 .

myskin
autor
4. črc 2012

@ined77 Teď jsem viděla na jiné diskuze fotku tvé pěkné holčičky a moje malá to má tak 10x víc ☹ . Škoda že nemám teď čím vyfotit.

ined77
4. črc 2012

@myskin ...děkuju 🙂 .no ono to bylo focené tuším třetí den, taky jí ještě přibylo...hlavně v obličejíčku, vláskách a na zádečkách ☹ .ale obecně myslím, že by toho mohlo být daleko víc 😔 .
jejda, chuďátko ta tvoje maličká 😢 .a to se říká, že čím mladší dítko tím slabší průběh 😒

myskin
autor
4. črc 2012

@ined77 taky jsem si myslela že čím mladší tím lehčí průběh, ale doktorka mi říkala, že má v poslední době zkušenost, že když to má první starší sourozenec tak ten mladší to má potom výrazně horší. Malá teď usnula tak se jdu rychle přidat 🙂 .

ined77
4. črc 2012

@myskin ...já to čekám přesně opačně..když to malá chytla v takhle seriózním rozsahu, tak matýnek to určitě vyžere komplet 😔 .
dobrou noc! 🙂 ...mně už se budou loupežníčci brzy budit 😝 🙂 .

ined77
4. črc 2012

@myskin .tak jsme dnes daly tu hypermanganovou fofr koupel 😀 .evidentně jí to udělalo dobře v tom horku 😵 .vykoupaná, namazaná, napapaná a už hajká v postýlce 😵.
chci se zeptat...opakovat to zase zítra nebo třeba obden? jak je to vhodné?

spagatice
4. črc 2012

Tedy holky držím vám palce, ať je dětem už jen dobře. Náš starší syn se v sobotu koupal s chlapečkem, který se v neděli osypal ☹ . Takže za cca 10 dní taky čekám neštovice 😒 . No a pokud je bude mít, tak je určitě chytne i prcek ☹ . Hrozně se toho bojím. Jsou oba ještě takový miminka moje ☹ . Už mi samozřejmě bylo řečeno, že mám být ráda, že to budeme mít za sebou 😠 . Další kdo mi tohle řekne dostane pár facek 😠 😅 .

ined77
4. črc 2012

@spagatice ....držím palce aby ne!!! 😵 ...já vždycky říkala...podzim/jaro..no budiž, ale tohle teda ne ☹ .
taky jsem už za těch 6 dní slyšela x krát že mám být ráda 🙄 ...to se to mluví že 😒 .
půlka léta v *** ehm....kelu ☹ .
a děkujeme! 🙂
jak to tak poslouchám, je toho všude docela dost 😨

spagatice
4. črc 2012

No právě, jednak jsou to ještě prťata a navíc ještě teď v létě :-/. U nás to roznesl jeden chlapeček kvůli tomu, že jeho máma je nezodpovědná kráva!!! Měl pásový opar, ona nic neřekla a nechala ho tady hrát si s ostatními dětmi. No a samozřejmě roznesl neštovice a jede to tady po celé vesnici :-/

ined77
4. črc 2012

@spagatice ...ježiš ☹ .
my to zase chytili v čekárně taky od jedné super maminky, která sice věděla, že jdou s neštovicema (sama mi to říkala), nicméně tam seděla tou holčičkou (asi 7 let) dobře půl hodiny 😖 .moje malá byla nachlazená, dostala ATB a tak se to na ni chytilo hned ☹ .
druhé kolo u staršího je teprve v očekávání ☹ .

akdar1
4. črc 2012

@myskin Naprosto souhlasím!!! Syn měl skoro 4 roky a neštovice v pohodě, do 14 dnů se objevily neštovice u 16ti měsíční dcery a děs,běs - horečky, puchýře všude - pusa, nos, zadeček...a jak veliké!?!?! 6ádné puchýřky si sama neseškrábla, ale utrhly se některé strupy a teď doufám, že se jí ty "jizvy" zacelí ☹ - koupila jsem drahý gel na stažení jizev... Rok nesmí na sluníčko, aby to nezpigmentovalo a udržet takového malého sviště!?!? Nejde... Takže krém 50+ za 600 Kč, koupací overal a tričko a čepice s kšiltem celé léto 😉 Naštěstí jsme to měli už na Velikonoce... Tak držím pěsti k brzkému uzdravení!

hakanka
4. črc 2012

Jé, nechci provokovat, ale abych uklidnila mamky, které to tu budou číst: před rokem dostal neštovice 4 letý syn, po 14 dnech i mladší ( v 10 měsících). Starší syn - průběh jako kožní vyrážka, 2-3 dny lehké svědění a navečer mírně zvýšená teplota. Mladší syn - 1 den horečka, 2 dny zvýšená teplota, 5 dní jsme pro svědění dávali Fenistil kapky. Má jizvu u oka, měl tam velký puchýř, který se bohužel zahojil jizvou, jinak jsme měli velké štěstí, i když ten měsíc doma byl pruda sám o sobě (jistě mi dáte všechny za pravdu).
Držím pěsti ať jsou broučkové brzy v pořádku, neštovice dokáží pozlobit.

myskin
autor
5. črc 2012

@ined77 s tou koupelí v hypermanganu mi bylo řečeno že pouze do té doby než se tvoří stroupky (dost to vysušuje). Nás se stroupky tvoří, tak už hypermangan nedám a budu ob den sprchovat. Stejně jsem to dělala u starší, hypermangan pouze 2 dny a potom sprcha bez mýdla. Od toho 7. dne jsem jí většinu pupínků ničím nemazala, až po zahojení (asi po 12 dnech) jsem jí po sprchování namazala nějakým neparfémovaným dětským mlékem (Weleda, La Roche). Malá už vypadá podstatně lépe, ale v noci spaní zatím nic moc. Ale pořád lepší než ta hrůza před tím. Taky jsem se plácla přes kapsu a koupila opalovák pro děti od La roche za 600,- s UV 50 (vyhrál loni i nějaký test myslím že v Černých ovcích) . Před tím jsem koupila v akci SebaMed UV 50 a hrůza, vůbec nešel roztírat a příšerně lepil. Taky jsem ráda že naše 14ti měsíční lenoška ještě nechodí, aspoň ji udržím mimo sluníčko.

ined77
5. črc 2012

@myskin ...děkuju za objasnění 🙂 .já ji dneska asi ještě v tom hypermanganu ještě jednou očváchnu a pak už jen vodou 😉 .
já mám pro děti koupený daylong UV 50, oba mají trošku citlivější pokožku a tohle jim sedí 😉 .
u nás noci taky nic moc, ale dnes teda taky tím, že tady do 12h v noci hrála nějaká metalová kapela 😠 .i přes zavřené okna to děti budilo...už už jsem měla 100 chutí volat policajty 😝 .tady přes léto čato hrávají kapely, ale tohle bylo extra nahlas a ještě takový nářez...(k tomu falešný zpěv, rytmus mimo...bodejť když se neslyší), že mi to rvalo uši i přes ty zavřené okna 🙄 .
to že tady bylo na zdechnutí ani nemluvě 😠 .
naše malá chodí dá se říct čerstvě...teď při nemoci se hodně zlepšila 😕 , i v jízdě na motorce 🙂 , ale zdaleka neběhá, tak myslím, že to nebude taky problém 😉 .
jen ať už je to komplet za námi...co já bych dala za to, kdyby to malý nedostal 😔 ...a když už, tak ať aspoň v mírné formě 😔 .
vyčítám si, že jsem je nedala naočkovat proti neštovicím 😒 ..... i když prý i přes to můžou neštovice chytit, ale aspoń se slabým průběhem.
no co už 😝 😉 .

myskin
autor
5. črc 2012

Holky, ještě otázečku. Dodržovaly jste klidový režim? Doktorka vždycky straší komplikacemi, ale udržet prcka v klidu 😖 . Starší holka byla hodně unavená, tak jsem ji ani přemlouvat nemusela a odpočívala sama, ta mladší jak byla vyřízená tak ji ani nic nezajímalo, hračky, lezení, zkrátka nic. Akorát se chovala a polehávala v lehačce za neustálého řevu ☹ . Ten 5. den už byla samozřejmě aktivnější. Ale nedovedu si představit jak bych ji udržela v klidu kdyby chtěla řádit. Taky u malé musím odložit očkování proti spalničkám a spol. tak váhám o kolik. Přece jenom jsou neštovky záhul na imunitu tak aby měla čas se zregenerovat.

ined77
5. črc 2012

@myskin ...tak s malou dodržujeme, ale ona je podstatou klidná, takže to není těžké...se starším to bude horší, ten řádí i při 39C ☹ .jaké jsou komplikace při neklidu? 😨
očko MMR též odkládáme...na neurčito...budu se to snažit oddálit jak to půjde 😎 .