Umíte někdo rozluštit zprávu z ortopedie?

spagatice
23. dub 2012

Dnes jsme byli s mladším synem na kyčlích a ráda bych rozluštila zprávu doktorky. Moc se mi to ale nedaří. Doktorka moc pozitivně nemluvila. Můžete mi někdo poradit?
repoziční i luxační ff neg; Bettman neg; abdukce volná; rýhy symetrické; Dkk i Hkk bez dalších vad; páteř v ose hypotonie.

lojzina
23. dub 2012

hypotonie znamena slabe svalove napeti.vic nevim

pajiskazemlyna
23. dub 2012

hypotonie= snížené svalové napětí
repozice= náprava
luxce = vykloubení
abdukce = pohyb - odtažení

Zkonzultuj to s lékařem, ale mně osobně to přijde v pořádku ...

helulela
23. dub 2012

já bych začátek hodně volně přeložila, že nejsou známky luxace (vykloubení) kyčle (repoziční a luxační asi fenomény negativní, Bettman bude nějaký diagnostický manévr, ale nevím, jak se provádí). Abdukce volná - nožičky v kyčlích jdou volně roznožit. Rýhy symetrické - kožní řasy kolem zadečku a na stehýnkách jsou symetrické. Dolní i horní končetiny bez dalších vad. To je všechno dobře. Takže zbývá jen ta hypotonie. Jestli měl syn v pořádku i UZ, měly by být kyčle ok.

lenulinka123
3. říj 2023

Dobrý den taky bych potřebovala rozluštit zprávu s ortopedie obě DK stejně dlouhé, rýhy sym.,abdukce a rotrace volné rtg pánve. Stříšky ještě strmější, více vlevo,vlevo lehce porušena schenron.linie

20190418
4. říj 2023

Ženy, to si opravdu necháte dát zprávu, které nerozumíte a odejdete od doktora s tím, že vám to vysvětlí na Modrém koníku? Jste matky, jste za své děti a své zdraví zodpovědné a doktoři nejsou žádní polobozi, kteří mohou kázat nesrozumitelná proroctví. Jasně, zpráva musí být napsaná lekařskou terminologií, ale prostě od doktora neodejdu, dokud mi nevysvětlí, co v ní je, zda je nebo není problém a jaké jsou next steps.