8 měsíční miminko nechce jíst příkrmy

zuzik2016
14. lis 2018

Ahoj, mám 8 měsíčního chlapečka, kterého kojím a od 5,5 měsíce jsme začali zkoušet příkrmy. Ze začátku vypadal nadšeně, ale to trvalo chvíli a pak začal příkrmy odmítat. Nedostanu do něj skoro nic, semkne rtiky, aby mu tam neprošla lžička. Zkoušíme zeleninové, masozeleninové, ovoce, kaši a nic. Občas se mi do něj něco podaří dostat, ale to je málokdy, pusinku vůbec neotvírá. Zkoušela jsem do toho nastříkat moje mlíko a taky nepomohlo. Celou dobu se tváří hrozně vážně. Zpívám mu, dělám blbinky, pouštím mu televizi a nic, ani se neusměje a když, tak se zavřenou pusou, aby neprošla lžička. A potom mi taky nechce pít z lahvičky. Kvůli ledvinám musí mít hodně tekutin, ale lahvičku vezme do pusy a kouše, nesaje. Zkoušela jsem i um na noc, protože se mi v noci pořád budí a chce prso, ale odmítá. Kaši samozřejmě taky nechce. Budu vděčná za vaše rady.

jessical
15. lis 2018

@zuzik2016 Ahoj, já teda bohužel nekojila dlouho, ani ne do konce šestinedělí.. Ale syn se mi choval úplně stejně, když mu rostly zuby.. Akorát s tím rozdílem, že jsem ho nekojila, takže když odmítnul lahvičku, tak měl smůlu 😀 ale teď, když mu rostou stoličky (je mu necelých 16 měsíců) třeba odmítá jídlo půl dne, někdy i celý den.. Jinak je to jedlík, včera mi třeba zpaštil 2,5 naběračky hráškové polévky.. 😀

vladienka
15. lis 2018

Nevadi, ponukaj nenut.. ak sa koji nepotrebuje este tak papat, kojene deti s tym maju niekedy problemy. S pitim je to horsie ak naozaj potrebuje pit viac, z akej lahvicky mu to skusas davat?

bayt
15. lis 2018

@zuzik2016 Já jsem se tím trápila, pak jsem to přestala řešit a ulevilo se mi. Nabízím, (moc) nenutím. Sem tam si pár lžiček vezme, většinou ne. Ale je to pěknej pacholík, myslím, že hlady u plný misky nezemře.

bayt
15. lis 2018

@zuzik2016 Jo a na ty tekutiny mě napadá zkoušet různý druhy - voda, čaj, rooibos (ten malýmu jede), ovocný čerstvý šťávy....A pak různý typy podání, tekutiny z flašky, hrnečku (učící - třeba Avent dělá takovej přechodovej mezi učícím hrnkem a normálním), nebo ze lžičky, z normálního hrnku...

bbn
15. lis 2018

@zuzik2016 a co zkusit kousky? Syn a teď i trojka taky odmítali příkrmy, resp. na začátku ty první ok a pak časem okolo toho 7m nechtěli nic a začali jíst až ve chvíli, kdy jsem jim nabídla kousky. Dcera teď v 8m nepozře skoro nic kašovitého, ale je schopná dásněmi rozžvýkat i uvařené maso, syrové ovoce jako jahody, oloupané hrozno, švetstky apod. Takže zkus. S pitím neporadím, je kojená, takže občas nabídnu učící hrnek s vodou, párkrát si cucne a pak to plive.

jrak
15. lis 2018

Nenutit, až bude připravený, začne se o jídlo hlásit sám. Začněte, až bude projevovat zájem o vaše jídlo. Pokud do Vás šije doktorka (samozrejme to tabulkám neodpovídá) nebo okolí, kašlete na to.
Pití, pokud je plně kojený, tak zvlášť potřeba taky není, případně občas nabídněte vodu z lahvičky nebo skleničky, když nebude chtit, nic se neděje.
Některé děti si s kojením vystačí klidně rok a až pak vezmou příkrmy na milost 🙂

zuzik2016
autor
15. lis 2018

Děkuji všem za odpověď. Taky už jsem přemýšlela, jestli to nebudou zuby, ale to odmítání trvá už 2 měsíce a nelepší se to, tak nevím. Je fakt, že v noci se pořád budí a chce prso, ale nesaje a spí dál. O naše jídlo zájem projevuje, jak vidí že někdo něco má, může se přetrhnout, aby se k tomu dostal. Na pití už sem zkoušela různé lahvičky, nuk, avent, mam, hrneček nuk... nechce nic, co má dudlík, jenom to kouše. Lžičkou si nevezme, zkoušela sem i stříkačkou, tak to do něj trochu dostanu. Teď sem zkusila z normálního hrnku a to se mu líbí, tak uvidíme, zkusím avent učící hrneček. Naštěstí mám doma všechno po starším synovi.

muhehehe
15. lis 2018

@zuzik2016 Měla jsem s příkrmama stejný problém a bylo to v tom, že prcek chtěl všechno jíst sám. Prostě vzít to sám do ruky a kousat. V dané době ale měl jen dva zuby dole, takže nedokázal nic smysluplně ukousnout nebo rozžvýkat a akorát se z toho poblil, takže to bylo poněkud kontraproduktivní 🙂 ... takže jsme nabízeli dál ty ,,lžičkové" příkrmy všeho druhu, něco prošlo, ale docela bída, jinak jsem kojila (umělé mléko by panstvo nepozřelo)... Podle mne to fakt nemá řešení, když to dítě prostě zamkne pusu... taky jsme nic nevymysleli. U nás se situace srovnala v roce, k prvním narozeninám dostal jeden zub nahoře a začal slušně jíst 🙂 Samé věci do ruky, hodně frčely těstoviny. Věci na lžičku vzal na milost až tak za další měsíc a půl. Ale začít prostě musel SÁM 🙂