9měsíční dcera nepřibývá na váze, měli jste to tak?

1velrybka
8. lis 2014

Ahoj holky, jdu si k vám pro rady. Mám holčičku - dnes je jí přesně 9 měsíců. Před chvílí jsme ji vážili a zjistili jsme, že téměř za 3 týdny vůbec nepřibrala, má pořád stejně. Jsem z toho trochu rozhozená. Poslední dobou přibývá málo, ale vždy aspoň trochu (180 g za 14 dní apod.) přibrala. Včera to bylo 3 týdny, co se poprvé postavila, má hodně pohybu, furt někde postává, leze po čtyřech a je taková živá. Ale ještě nechodí. Je mi jasné, že už tolik přibývat nebude, když se tak hýbe, ale přeci aspoň trochu by měla. Měla jste to některá taky tak? Mám se znepokojovat nebo to neva?

kalipso
8. lis 2014

@1velrybka dcerka byla a je taky "taková", hrozně aktivní a jídlu moc nedá (nemá na to čas). V roce měla 8kg, paní doktorka sice občas lomí rukama, že jsme mimo grafy, ale pak vždy uzná, že je holt drobná, aktivní a hlavně zdravá, tak že to není žádná tragédie 😉 Pokud se ti zdá, že je spokojená, aktivní, tak bych se tím vůbec netrápila. Ony ty tabulky jsou holt o průměru a někdo taky musí být ten neprůměrný, takže jak jsou některé děti oplácané, tak jsou naše slečny holt spíše štíhlé. Donutit ji jíst stejně nemůžeš, takže buď v klidu a užívej své aktivní holčičky 😵

novynka
8. lis 2014

tyjo, jsem za tuhle diskuzi ráda, už delší dobu řeším podobné 🙂 mám 11měsíčního kloučka a tak jak do půlroku nabíral a cvaldovatěl, tak od půl roku do 10 měsíců přibral jen půl kila :( sestra u Dr. se nad tím jednou pozastavila, ale doktorka řekla, že je hodně svižný, taky chvíli neposedí, a že to prostě vyběhá... ale mě to stejně pořád nedá spát, furt si říkám, že dělám něco špatně, ale jak píše kalipso, asi na to jídlo prostě nemá čas, hlady nepláče, naopak, když si po 4 hodinách myslím, že musí mít hlad na svačnu, vrtí se a je umění do něj něco málo natlačit... třeba zase za pár měsíců otočí a bude chtít papkat až moc ;) :D

1velrybka
autor
8. lis 2014

@kalipso @novynka Já myslím, že celkově s váhou na tom špatně není. 8,77 kg (porodní váha 1990 g - 7 týdnů před termínem porodu). Ale prostě se to nejdřív zpomalilo a teď až zastavilo. Když se začala trochu plazit a trochu lézt, tak se to zpomalilo no a teď prostě úplně zastavilo. Např. 1. 9. měla 8,2 kg, 14. 9. měla 8,31 kg, 7. 10. to bylo 8,58 kg, 21. 10. měla 8,76 kg a dnes 8, 77 kg.Je fakt, že jí míň než jiné děti jejího věku, ale zase docela s chutí (občas teda u toho je trošku protivná, ale není to tím, že by jí nechutnalo, ale prostě ji to nebaví sedět. Větší dávky jí dávat nemůžu, protože občas zvrací (kompletně si vyprázdní žaludek, ne nějaké ublinkávání) - ale teď už je to jen třeba jednou za 2 - 3 týdny, dřív to bylo i několikrát za týden, takže tím to není.

Přemýšlela jsem, co bych zařadila do jídelníčku, aby trošku nabrala - něco energeticky hodnotného. Nemáte nápad? Když jsem někde narazila na téma alergie na lepek a tam psali, že jedním z příznaků je to, že nepřibývá na váze, tak mě to trošku vyděsilo. Snad to není náš případ. Další příznaky jsou bolest bříška, problémy před spaním, vyrážka.....Někdy večer mívá problém usnout a je ubrečená. Ale to spíš přisuzuju zoubkům (máme jich 5). Ale to bylo asi tak týden, teď už usíná většinou sama a relativně v pohodě. Ale poslední dobou má "olezlou" pusinku a bradu - dá se říct, že okolí dudáku. Doufám, že je to jen tím, jak děsně slintá a všechno okusuje - že to není právě nějaká alergie.

Holky, jaký měly přibližně vaše dítka v tomto věku jídelníček?

dezyre
8. lis 2014

@1velrybka pokud nejde váha dolů, neřešila bych to 😉 Můj starší syn (4,5 let) má už rok a půl, téměř stejnou váhu, jestli nabral půl kila, tak to je moc 😉 Jídlu moc nedá, neposedí, prostě je takový vysoký hubeňour. A myslím, že u tvé dcery je ten přírustek adekvátní. Neboj, teď ta váha půjde nahoru spíš skokově..

kalipso
8. lis 2014

@1velrybka tak podle toho co píšeš je to pravděpodobně hlavně o tom, že se víc hýbe. Váhu má moc pěknou na její věk a opravdu si nemyslím, že by bylo potřeba do ní něco cpát navíc, aby přibírala. Taky to teď může být i kvůli zoubkům, ty umí dost potrápit ( i z toho může mít tu olezlou pusinku). Upřímně, já bych to zatím vůbec neřešila, nepřijde mi to v této chvíli nutné, dokud nehubne, je to v pohodě 😉
A jídelníček v 9 měsících bylo téměř výhradně kojení + max. 5-6 lžiček nějaké zeleniny nebo ovoce, které stejně povětšině vyplivla... ale ona na to jídlo prostě nikdy moc nebyla 😉

butterfly
8. lis 2014

@1velrybka Já si myslím, že to zbytečně hrotíš. Myslím, že je zbytečné (a pro tebe stresující) vážit ji po 14 dnech, prodloužila bych intervaly vážení tak na měsíc, na dva. Váhu má na svůj věk velice pěknou, i kdyby třeba chvíli stagnovala (kvůli zoubkům, zvýšené pohyblivosti), tak se nic neděje.

1velrybka
autor
8. lis 2014

@butterfly Děkuju za uklidnění. Teď jsem ji vážila téměř po 3 týdnech (v úterý by to byly 3 týdny), tak jsem myslela, že trošku přibere. Dřív (tak do půl roku) jsem vážila jednou týdně. Já právě vůbec netuším, jak mají děti v tomto věku "tabulkově" přibývat. Jasně, nepotřebuju tabulkové dítě, ale jen tak pro představu. Já jsem si i říkala, že asi bych měla trochu něco energ. výživnějšího přidat k jídlu, ale nějak mě nenapadá, co by to mohlo být - nebo jinak - co nového přidat, co už by mohla. U nás je problém, že kvůli tomu blinkání nemůže mít kousky, musím zatím vše mixovat. Dnes už jsem teda poprvé nemixovala úúúplně do hladké kaše, ale byly tam takové pidikousíčky (zeleninka). Mám pocit, že furt papá tak nějak to samé.

jija
8. lis 2014

@1velrybka muze to byt pohybem, moje mala ma problemy s pribyvanim na vaze,treba mezi 5 a 6 mesicem nepribrala a spis schodila ted pribirala pekne 1 kg za 3 mesice ale mela strevni chripku a zase schodila,ale hodne se hybe, divala jsem se prave zpetne na to jak pribyval syn, ten pribyval vzdycky dobre a kdyz se zacal hybat tak pribral 400 g za skoro 3 mesice, takze klid, az bude chodit tak zase rychle nabere -svaly, po pul roce uz proste moc nepribiraji a po roce jeste min🙂

1velrybka
autor
8. lis 2014

@jija Díky za reakci 🙂

novynka
8. lis 2014

@1velrybka jééé, my v 10 měsících měli 8,45 kg!! :D a uklidňuje mě, že "podle tabulek" spodní hranice je u kluků 7,70 kg, tak to jsme na tom pořád dobře ;)

pisisvori
9. lis 2014

@1velrybka dcera měla porodní 3950g, přibírala 200-350g týdně (v prvních týdnech i víc) až do 6m, takže v 6m měla 9.400g. Pořád celé dny plakala a skoro nespala takže se neustále nosila , takže se otáčet začala až v těch 6m, pak to šlo rychle v 7-8m seděla, lezla, pak v 9m stála a v 11 chodila sama (od 1m za ruku)...no a za těch 6m od 6 do 12 přibrala necelé 1kg =166g týdně , takže v roce měla 10.200g. Ale je fakt, že od 6m (do 6 plně kojená) prakticky nejedla žádné příkrmy a pořád chtěla jen prso. Od 12m, kdy jsme přes den odstavila a začala vařit normální jídla začala i jíst. Je od té doby hezky hubená...ne vychytrá, ale akorát🙂(v 5 letech 121cm a 21kg). Ale je fakt, že ona měla zásobu, takže jsem váhu už od těch 6m neřešila a ani jí nikdo nevážil...k dr. se šlo až v roce, ne?
Druhá dcera měla porodní stejnou a přibírá od 2m o 10g týdně méně, takže teď ve 4m má jen 7.400g (první měla v tudobu už přes 8kg) a taky se bojím, jestli pak nebude jíst....že v roce bude pod váhou☹. Ale ona se zase hýbe už teď(už se otáčí na bříško) tak snad se to nějak vyrovná.

mandala
9. lis 2014

Já nemyslím, že by na tom byla tak špatně, moje holky měly v roce něco kolem 8 kg. A nepřišlo mě, že by byly nějak extra hubený. Když se hýbe, tak ti nebude tolik přibývat, nemyslím, že by muselo být všechno podle tabulek. Upřímně, váhu svých dětí jsem nijak neřešila, ještě tak možná, když jsem kojila, holky taky moc nepřibíraly, synek to zase dohání za ně. Pokud je spokojená, tak bych se neznepokojovala. 😉