ABKM/očkování - může být alergie i na Neocate?

one4kat
22. kvě 2013

Chtěla bych se zeptat, jestli někdo máte podobnou zkušenost s tímhle (samozřejmě zítra mažeme k doktorce, ale je tam až odpoledne, a já se do té doby asi zcvoknu):
Dcera má ABKM, netoleruje ani hydrolyzovaná mléka typu Nutrilon Allergy Care, takže má už několik týdnu Neocate plus já držím přísnou dietu, protože ještě semtam si ráno cucne (má 12 měsíců). Projevy ABKM u ní byly průjmovité zapáchající stolice (ale bez krve), pokud to bylo způsobené tím, že jsem já něco snědla (ještě než se na tu alergii přišlo), a červené flíčky na tvářích např. po jogurtu. Po přechodu na Neocate se stolice zlepšila, ale klasické bobky🙂 to nejsou, což se možná ani po těch aminokyselinách nedá čekat. No a teď: minulý pátek jsme byly na očkování (4. dávka prevenar a hexa, předchozí očkování bez jakýchkoli problémů) a v pondělí ji začal postupně průjem (bez teplot), dneska už to bylo úplně zelené a dokonce s hlenem a trochou krve, což mě teda dost vyděsilo. Může to být ještě po tom očkování? Mně se zdá, že kdyby to s tím souviselo, že by ten průjem musel začít dřív a postupně se zlepšovat, a ne aby začal až za 3 dny a zhoršoval se... Plus hlen/krev neměla, ani když jsme ještě bezmléčnou dietu nedodržovaly, tak mi přijde absurdní, aby se to objevilo teď. Navíc, a to je asi už úplná blbost, se mi zdá, že ten průjem následuje vždycky tak do 20 minut po tom, co vypije Neocate nebo má kaši, kde je rozmíchaný. Na Neocate přece alergie být nemůže, ne? Bývá ta kombinace krev/hlen i u jiných potravinových alergií nebo to je typické jenom pro ABKM? Ještě podotýkám, že jsme v poslední době nezkoušely žádnou novou potravinu (ani ona ani já). Díky moc za rady/zkušenosti.

elephant
22. kvě 2013

sorry, ja radu nemám, len ma fascinuje, ako dieťa s alergiami očkujete na všetko možné...

one4kat
autor
22. kvě 2013

jo, to jsem potřebovala slyšet, děkuju. btw to že má alergii jsem zjistila až PO prvních třech dávkách.

martinakl
22. kvě 2013

@one4kat Já ti moc neporadím. U nás bylo podezření na ABKM, Kuba měl hlen a krev ve stolici krátce po narození. Držela jsem dietu, po 3m zkusmo přestala a ABKM se nepotvrdila, takže bůhví, čím to bylo..
Ale zkus mrknout sem, nebo se tu zeptat. Já jsem tu vždy dostala odpovědi na své otázky 😉
https://www.modrykonik.cz/diskuse/detske-zdravo...

elephant
22. kvě 2013

Chápem, po 3. dávkach nasledovala silná alergia, a preto bolo treba naočkovať 4. dávku...
Iné, než začať lietať po doktoroch ti i tak nikto neporadí. A keď to nepomôže, môžeš sa trebárs zamyslieť nad alopatickou medicínou a vyskúšať niečo iné...

pincola
22. kvě 2013

@one4kat To bude z té alergie. Máme uplně to samé. Stejná alergie i reakce na očkování.

ivarei
22. kvě 2013

@one4kat Přišlo mi taky, že je to po očkování horší. Příznaky měla Anička stejné.

katyxq
22. kvě 2013

jestli to chápu správně, tak se jí ABKm rozjela po očkování, jestli předtím na hexu nereagovala alergicky, tak teď mohla - hexa obsahuje NEdeklarované hovězí bílkoviny. Pokud má spoždené alergické reakce, 3 dny nejsou nic neobvyklého. Navíc po období eliminace jsou často reakce na alergen výraznější (i proto se eliminačně-expozičním testem dobŕe diagnostikují potravinové alergie). Očkování je ruská ruleta, u alergiků s vyšším rizikem, navíc to většinou stavzhoršuje - objeví se přǐznaky alergie, silnější reakce, my už dáll očkovat nebudeme nic a ani u případných dalších dětí. Jinak nitky krve můźou být od jakékoliv potravinové alergie, taky můźou být i z jiných důvodů (střevní infekce např. salmonelóza, nemoci jako ulcerózní kolitida, Crohnova choroba).

one4kat
autor
22. kvě 2013

@elephant se mi nezdá, že chápeš. jednak jsem nepřišla řešit pro a proti očkování, zástánci obou táborů umí být dost nekompromisní a nepříjemní. ani se nepovažuju za nezodpovědnou matku, která - abych tě citovala - očkuje dítě na všechno možné. po zvážení všech argumentů a vyhledávání spousty odborných info jsem dospěla k závěru, že by prevenar byl k hexe u nás vhodný, jelikož mě ani dceru neznáš, nechápu, že si troufáš takhle na dálku hodnotit. a za druhé, první tři dávky očkování byly bez problémů (žádná silná alergie po 3. dávce, alergii měla asi už hodně od mala, ale ty projevy nebyly nijak nápadné, takže jsem na to přišla až asi v jejich 10 měsích, když jsme zkoušely zavádět jogurt - tou dobou měla ty první tři dávky už za sebou), takže mi přišlo vhodnější očkování dokončit. tohle je první diskuze, kterou jsem kdy založila, zajímalo mě jenom, jestli se někomu stalo něco podobného (krev/hlen až po zavedení diety) či jestli někdo něco slyšel o možné reakci na neocate (protože já jsem nic takového nikde nenašla a celkově mi to přijde jako nesmysl, aby na to byla alergie, když to jsou jenom aminokyseliny, jenže člověku to nedá a pátrá).nepřišla jsem si pro odsudek od člověka, který o mně nic neví (mimochodem nejsem ani ortodoxní zastánce jenom západní medicíny ani ortodoxní odpůrce jiných přístupů). zajímavé, jak jedna osoba dokáže člověka znechutit, pro jistotu už se do žádných diskuzí pouštět nebudu, i tak ten adrenalin ze sebe teď budu vyplavovat dost dlouho. ostatním díky.

one4kat
autor
22. kvě 2013

@katyxq já myslím, že tu alergii měla už před očkováním, ale zpětně se to samozřejmě špatně posuzuje. díky za info o té nedeklarované bílkovině - to by dávalo smysl. studovala jsem knížku od dr fuchse o IgE/nonIgE typech alergií, časných/pozdních reakcích atd., ale právě, že mě nenapadlo, co bylo tak najednou jinak, aby to alergii znovu spustilo, tohle to celkem vysvětluje. dá se to někde najít, abych to kdyžtak mohla ukázat naší dr? moc díky

katyxq
22. kvě 2013

@one4kat navíc ze stravy alergen nemusí do krve pustit střeva (pokud jsou zdravá), ale když to píchnou rovnou do těla ... laicky čekám horší reakci ... a já si nadávám, že jsem dala tři dávky hexy a neutnula jsme očkování po první dávce, jsem si myslela, že jsem neuhlídala dietu, malá taky reagovala na hexu průjmem, hleny a nitkami krve /(na BKM z mé stravy tak reagovala předtím jen ten den, kdy jsem najela na dietu, to bylo poslední nakopnutí), po druhé dávce stejná rekce, to už mi bylo divný, no, dostala jsme se k víc rozepsanému složení vakcín (koukni na americký, kanadský nebo australský příbalový leták hexy), pediatrou jsem se nechala ukecat ještě ke třetí )nechápu se, zatmění mozku jsme měla, nebo co?).
No, pediatru měníme, poslední bod byl, když mi tvrdila, že 3x ta stejná reakce byla náhoda s očkováním nesouvisející, nevím, jestli tomu sama věří, nebo jen čekala, že tomu uvěřím já.

elephant
22. kvě 2013

@one4kat No, a to je práve ten rozdiel medzi nami, ja si totiž myslím, že by si mala premýšľať o kladoch a záporoch očkovania, obzvlášť v prípade, keď imunita tvojho dieťaťa nie je úplne 100%. Nechcela som ťa odradiť od diskutovania, možno som ťa len chcela nakopnúť v tom, že by si mala sledovať i iné smery, než len riešenie dôsledkov. Hľadaním príčin človek môže zistiť úplne zásadné veci...
Nechcela som nikoho odsúdiť, sama vidím, ako je na tom imunitne syn, ktorý absolvoval do 1. roku predpísané očkovanie oproti jeho súrodencom, ktorí boli na tom s očkovaním úplne inak, a to sa nejednalo o tak zásadné veci, ako alergie.

one4kat
autor
22. kvě 2013

@katyxq jj, už to hledám, ještě jednou moc díky za nakopnutí k pátrání správným směrem (jak říkám, u nás po těch předchozích očkováních nic, takže mě vůbec nenapadlo, že by v té vakcíně mohlo něco být).

one4kat
autor
22. kvě 2013

@elephant čteš vůbec, co píšu? copak tvrdím, že jsem o očkování nepřemýšlela a bezhlavě se do něho pustila?

elephant
22. kvě 2013

@one4kat jo, čtu.

bbn
22. kvě 2013

@one4kat syn měl pravděpodobně od narození ABKM, postupně se to zhoršovalo, až jsem kolem 2. měsíce najela na přísnou dietu, kolem roka se mu alergie postupně vytratila a dnes je pravděpodobně zdravý - nemá testy na alergie, ale mléko a mléčné výrobky už snáší bez jakýchkoliv zdrav. problémů. Chci ale napsat, že očkovaný je rozdělenou "hexa vakcínou" a příznaky tak 2-3 dny po očku měl stejné, jako u vás - průjem, hlen a velmi zřídka krvavé nitky, po dalších 3 dnech odeznělo bez dalších komplikací.

@elephant ono je dost těžké v naší zemi nedat dítě vůbec očkovat. Ano jsou takoví extrémní rodiče, kteří si to pod pohrůžkou soudy a ústavou vyřvou, a extrémně shovívaví lékaři, kteří informují a pak pokrčí rameny a nechají vás, ale realita u "normálních" rodičů, kteří se jen snaží najít pro své dítě to nejlepší, může být někde jinde. Nejsem Bůh, abych měla křišťálovou kouli a rozhodla ve jménu nejlepšího alelujá, snažím se pouze žít v nejlepším vědomí a svědomí a podle toho se starám i o své děti. Kdyby existovali spolehlivé a průkazné testy na ABKM u takto malých dětí, kterými se můžete před doktory ohánět a z tohoto důvodu očkování zrušit, bylo by to moc fajn. Ale ony neexistují, imunita se v tomto věku stále vyvíjí a věřím, že kdybych teď synovi nechala udělat tyto testy, tak zjistím, že je to úplně zdravé dítě a a očkování by se stejně nevyhnul. Ono vás to totiž bohužel stejně jednou dožene, třeba při zápisu do školek nebo nejpozději při zápisu do školy - myslím tím zdravé dítě, u nemocného je jasné, že neočkovanost se bude tolerovat.

elephant
22. kvě 2013

@bbn Ja viem, že je to ťažké. I my sme v ČR bojovali s hygienickou stanicou... Zažila som i konanie proti nám, jednanie, právnika...
Ja smútim nad situáciou, ktorá u nás je, a ktorá núti rodiča myslieť najprv na dodržiavanie zákonov, a až potom na zdravie jeho vlastných detí. Ale zažila som i situáciu v zahraničí, kde to tak nie je, a preto som presvedčená, že kým bude väčšina ľudí, ktorá sa zákonu podriadi, a len malá skupina tých, ktorí sa mu vzoprú, tak sa nemá šancu čokoľvek zmeniť. A nie je šanca čokoľvek zmeniť, kým rodičia sami nebudú tú zmenu dôrazne žiadať.

Mmch, nie je možnosť do cca 3 rokov zistiť, ako na tom inumunita dieťaťa je, pretože sa tak do 5-tich rokov vyvíja, a o to smutnejšie je, že sa očkujú všetci bez ohľadu na predpokladané zdravotné indispozície. A o to viac by mali rodičia bojovať o odložené/zrušené očkovani u detí, kde už zmena imunity nastala (či už vplyvom očkovania alebo nie).

one4kat
autor
22. kvě 2013

@elephant no nevypadá to - podle toho, co mi podsouváš (např. že jsem nechala očkovat dítě, které mělo na vakcínu silnou rekaci atd.). pouze jsem psala, že tuto konkrétní diskuzi jsem nezaložila, abych rozebírala klady a zápory očkování, ale proto, jestli má někdo stejnou zkušenost a zda se náhodou nemůže jednat o problém s Neocate, abych jí ho kdyžtak necpala znovu, než se něčeho - ať už s nebo bez pomoci naší dr - dopátrám.

one4kat
autor
22. kvě 2013

@bbn naprostý souhlas, člověk pořád řeší pro a proti a snaží se najít pro dítě to nejlepší. když je problém po očkování, člověk si vyčítá, že to neměl dělat. kdyby ale třeba před naočkováním dostala černý kašel (bohužel znám takový případ v okolí), tak bych si zas vyčítala, že jsem se tomu vyhnula. prostě nic není černobílé. proto mě tak nadzvedávají ze židle lidi, kteří všechno ví, ve všem mají jasno a o ničem (především o své vlastní pravdě) nepochybují🙂

bbn
22. kvě 2013

@elephant no ... ano, ale ..... Proč bych se měla za každou cenu vzepřít systému, být potahovaná hygienickou stanicí, právníky, když si 100% nejsem jistá tím neočkováním? Píšu, že nejsem Bůh, nemám křišťálovou kouli a přesně jak píše @one4kat nechci si pak vyčítat, že jsem děti naočkovat nechala či nenechala?
Tak či tak, bohužel či bohudík, budu celý život žít svým způsobem ve strachu o zdraví svých dětí. Nic není černobílé a nic není definitivní.

martinakl
23. kvě 2013

Přesně tak. Nic není černobílé a to, že to někdo vidí černě nebo bíle neznamená, že to tak je a že je to ten nejsprávnější přístup. Myslím, že každá máma (aspoň téměř každá) pečlivě promýšlí vše, co se děje kolem jejího drobka.
Hlavně se nenech odradit od diskutování na koníkovi 😉

luthien.k
23. kvě 2013

@one4kat ono bohužel vůbec není vyloučené, že ten černý kašel nedostane i po očkování (viz rozmluva s naší dr. a potvrzení tohoto faktu i z úst lékaře - že očkování proti černému kašli je jaksi v rámci hexavakcíny poměrně málo účinné...).

A teď k věci - domnívám se stejně jako @katyxq, že mohlo jít o reakci na nedeklarovaný obsah BKM ve vakcíně. S Neocate to podle mě nebude mít nic společného. Dítě, co nesnese ani plně hydrolyzovaná mléka, by podle mého názoru hexavakcínou být očkováno nemělo, po těch zkušenostech, co jsem nasbírala od jiných maminek. On alergik by neměl být nikdy očkován dvěma vakcínami najednou, nejen alergik, ale i nealergik. Jestli jsi hledala spouuusty informací kolem očkování, tak jsi na tuto nemohla nenarazit. Lékaři si ale svou praxi rádi zjednodušují a šup dvě i tři vakcíny najednou, ať to máme z krku...

luthien.k
23. kvě 2013

@martinakl kéž by to byla pravda, že každá máma vše okolo prcka rozmýšlí... Spíš vidím kolem sebe pravý opak 😖

martinakl
23. kvě 2013

@luthien.k Tak já mám asi štěstí, ale skoro všechny maminky, co znám, takové jsou.

luthien.k
23. kvě 2013

@martinakl to asi ano, to je štěstí, já znám dost takových, co o očkování vůbec nepřemýšlí (leda jak jich dát co nejvíc za co nejmíň peněz), krmí děti sladkostmi z reklam, pořizují klokanky apod... A celkově jsem se už i virtuálně potkala s mnoha různými maminkami a ty zkušenosti mám s různými názory a "nenázory" docela bohaté... Ne vždy pozitivní... Ale to jsem už OT...

one4kat
autor
24. kvě 2013

ahoj holky, pisu z telefonu, tak se predem omlouvam za preklepy. dr delala pro jistotu male ster, i kdyz si ani jedna nemyslime, ze by to byla infekce. az dorazi vysledky, tak spolu sepiseme hlaseni na SUKL. sama rikala, ze se s tim zatim nesetkala (oproti tomu jak je znama alergie na bilek x priorix), vubec jsme jeji prvni pacient s neocatem, takze ji docela verim (ono tady na foru se sejdou povetsinou jenom lidi, kteri maji potize, ale statisticky na jednoho doktora tak silna alergie zas asi neni tak bezna), obzvlast, kdyz vyrobce v ceske verzi letaku kasein nezminuje (coz teda nechapu, jak si muze dovolit, uz jenom pro svoje vlastni kryti, kdyz i vyrobci potravin, ktery okolo mlika ani nesly, uvadi "muze obsahovat stopy...", aby jim nikdo nuc nemohl). nejsem militantni brojic proti ockovani, ale tohle teda nehodlam nechat vysumet. nedelam si iluze, ze jedinec proti farmaceutickemu prumyslu neco zmuze, ale dosahnout toho, aby tu informaci na cesky letak dali (a tim treba usetrili potize dalsim detem), by snad nemuselo byt zas az tak nemozne, kdyz jinde to netaji. kazdopadne by to ale urcite melo vetsi vahu, kdyby to hlaseni sepsalo vic lidi, tak se chci zeptat, jestli to s vami vasi doktori delali nebo se na to chystate.

luthien.k
24. kvě 2013

@one4kat pokud bys chtěla, pošlu Ti emailem výzkum v pdfku, kde jsou u různých vakcín nalezena malá množství kaseinu. Není tam přímo Infarix Hexa, ale Infarix DTaP, což je obdoba, základ je stejný s Hexou, která má navíc haemophilus infl., polio a hepatitidu.

one4kat
autor
24. kvě 2013

@luthien.k díky za nabídku, mně se zatím podařilo najít např. tohle http://www.vaccinesafety.edu/components-Allerge... - vypadá to, že se to týka všeobecně těch vakcín typu záškrt-tetanus-černý kašel, jestli máš ještě šiřší seznam, tak budu ráda. jinak jak psala @katyxq např. v americkém letáku hexy je použití hovězího kaseinu při výrobě zmíněno, nechápu, jak si můžou dovolit, to tam u nás nedat.

katyxq
24. kvě 2013

@one4kat najdeš to i tady http://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2012_13.htm (bovinní = hovězí). Já na SUKL hlásila sama (aneb naše pediatra má nežádoucí učinky za náhodu, no, bude brzo vyměněna, už mám najitou jinou doktorku), ale nedělo se nic, nicméně čím víc hlášení podáme, tím lépe.

lili_k
25. kvě 2013

@one4kat ahoj, asi by se ti hodila odpoved od nekoho kdo ma sam zkusenost s neocatem a nejen zprostredkovane rady.
Syn je hodne tezky pripad alergika, ma od narozeni velmi tezky prubek AE. A i v dobe kdy pil POUZE neocate tak byl ve velmi spatnem stavu. Takze nemyslim si ze by to byla reakce na neocate, problem je hlubsi, imunita, imunodeficit, je treba zkontrolovat bily krvinky (hlavne eosinofily) a krevni desticky. Je mi ale jasne, ze bez neocatu by byl v jeste zubozenejsim stavu. Takze Neocate ano! Urcite je to to nejlepsi pokud musi byt na UM ale je mozne ze i presto je v spatnem stavu - problem je i jinde (nejen potravinova a jina alergie). Nejlepsi by bylo samozrejme MM (pokud je matka sama zdrava!!).

one4kat
autor
27. kvě 2013

@lili_k díky!