Angína bez ATB, jde to?

blandik
11. bře 2015

Zdravím, syn (6 let) má angínu, jak se domnívám. Má někdo zkušenosti s léčbou angíny bez antibiotik? V knížce Jak pečovat o zdraví dítěte jsem vyčetla, že je lepší v podstatě léčit angínu bez antibiotik, jelikož tělo si může vytvářet protilátky. Kdežto antibiotika tvorbu protilátek zastaví a často vedou k efektu, že dítě prodělá streptokokovou infekci i několikrát za zimu. Syn má klasické streptokokové hrdlo - bílé fleky na mandlích, horečka a bolí ho tělo. Zatím dávám jen maliny jakožto přírodní antibiotikum, koupila jsem šalvěj. Nemám zkušenost s homeopatiky, ale silně uvažuji. Poradí někdo?

slunickova123
12. bře 2015

Ahoj, to bych neriskovala. Nelecena streptokokova angina muze nekdy zpusobit tzv. Akutni postreptokokovou glomerulonefritidu, coz je neinfekcni zanet ledvin vznikly v reakci na probehle nelecene streptokokove onemocneni. Nejcastejsi je u deti 5-12 let, projevuje se krvi v moci ( moc ma barvu jako treba coca-cola), bilkovinou v moci, coz vede k velkym otokum hlavne v obliceji. Deti pak malo moci a maji i vysoky tlak. S timto onem. Je nutna hospitalizace. Takze to neriskuj a nech mu nasadit ATB. Jsou onemocneni, kde jsou ATB zcela zbytecna, ale streptokoky neni radno podcenovat!

mandala
12. bře 2015

@blandik Tak i když já jsem spíš odpůrce ATB a léků vůbec a zkouším spíš různé babské rady, tak angínu jsem nikdy neriskovala bez vyšetření lékaře. Říká se, že neléčená bakteriální angína jde na srdíčko a podle mne bez ATB je neléčená. Kromě toho dětem je většinou tak zle, že se už modlím, aby léky zabraly. S homeopatiky zkušenost nemám.

slunickova123
12. bře 2015

A jak pise mandala, muze nekdy vzniknout i tzv.postreptokokova karditida. To se projevi ( vzacne ) treba i srd.selhanim. Onemocneni ledvin je u deti v tomto pripade ale castejsi.

evulinkab
12. bře 2015

@blandik Také nejsem zastáncem antibiotik na každou "hloupost", nicmeně antibiotika při angině, zvlášt když má syn horečku, potrebná myslim jsou.

madre1
12. bře 2015

@blandik ,......................nejlépe Vám poradí pediatr.Pokud si chcete hrát na samoléčitelku bez jeho vědomí,měla byste si uvědomit,že tak ohrozíte zdraví i život vlastního dítěte. 😖
U přechozené angíny hrozí komplikace jako náhlé postižení ledvin. V těch nejčernějších případech může dojít i k jejich selhání. Selhání ledvin se projevuje otoky, vysokým krevním tlakem, pocitem na zvracení či přímo zvracením, kůže má bledou barvu. Neléčený stav vede k městnavému selhání srdce, otokům plic, poruchám srdečního rytmy, křeči či bezvědomí.
Revmatické horečka je zánětlivé onemocnění, které postihuje pojivovou tkáň orgánů. Nejčastěji jsou poškozeny klouby, srdce, cévy a nervový systém. Toto onemocnění se objevuje asi 3 až 4 týdny po prodělané angíně. Mezi symptomy patří vysoká horečka, bolesti a otoky kloubů, zřídka oběhové selhání. Revmatické horečka má tendenci se opakovat.

slunickova123
12. bře 2015

@madre1 presne jak pises.

ludva
12. bře 2015

@blandik Milá zlatá, moje dítě prodělalo Akutni postreptokokovou glomerulonefritidu v létě i po řádném přeléčení antibiotiky. Tu hrůzu, kterou jsme si prožili nikomu nepřeju, opravdu jsem se bála o jeho život. Tak neblbni a dojdi se svým synem na výtěry! Tak toto fakt nechápu! Ufff

p_etula
12. bře 2015

Souhlasím s ostatníma, streptokoka rozhodně není radno podceňovat a antibiotika jsou na místě. Mé děti měli streptokoka před měsícem. Bohužel jednomu synovi se po měsíci vrátil i přes řádné přeléčení antibiotiky a rekonvalescenci, takže máme během krátké doby antibiotika podruhé. Do téměř pěti let jsme je nepotřebovali a teď hned dvakrát - nejsem nadšená, ale rozhodně nebudu hazardovat se zdravím a životem svých dětí... Antibiotika jsou v tomto případě podle mého názoru menší zlo než komplikace, které můžou vzniknout.

ludva
12. bře 2015

Samozřejmě, že se může jednat i o virovou angínu, ale tu právě potvrdí nebo vyvrátí výtěry. Na streptest nedám dopustit. Ano, atb nejsou nic moc, ale při streptokové angíně neváhám!

makinea
12. bře 2015

Ahoj, i streptokoková angína se dá léčit homeopaticky, výsledek se dá prokázat i vyšetřením. Je ale nutné najít přesný homeopatický lék, který odpovídá stavu nemocného, což se nepodaří úplně pokaždé. Jestli chceš, můžeme to zkusit.
Pro výběr vhodného homeopatika je ale potřeba vědět, jak se projevuje u nemocného. Důležité mohou být i věci zdánlivě nesouvisející.
Napiš, co se s nemocí změnilo oproti normálu – např. potřeba tepla, chutě, žízeň (pije víc, míň, chce teplé, studené…)…
Je bolest na některé straně horší? Nebo začala na některé straně? Je něco, co mu pomáhá, aby se cítil líp? Nějaká doba, kdy se cítí hůř nebo líp?
Je horký celý nebo jen hlava? Leží v klidu nebo je spíš neklidný?
Organismus nezmění vše, ale často je to některá z těchto věcí…

Souhlasím s tím, že streptokokovou angínu je vhodné léčit, právě kvůli riziku vážných komplikací. Osobně preferuju homeopatickou léčbu i u angín a atb volím až v případě neúspěchu.
Na bylinky, maliny atd. bych v případě streptokokové angíny nespoléhala. Souhlasím s tím, co atb píšeš. Z dlouhodobého pohledu imunitu oslabují a často se angíny také vracejí, nejsou vyléčené, ale jen na chvíli potlačené. Příp. se po čase místo angín rozvinou jiné potíže.

tarra27
12. bře 2015

Angina bez antibiotik léčit nelze. Tečka. Vysvětlení komplikaci viz holky s příspěvky nad mým.

annaluciapetrzel
12. bře 2015

no, ATB jsou zneuzivana. To je JASNY. NESMI se davat na kdeco. Ale ono se kdysi bez ATB jaksi umiralo ;)

viridie
12. bře 2015

vše podstatné již bylo řečeno výše, já ještě dodám, že jako sestra na koronární jednotce jsem viděla x pacientů (hlavně adolescentů) , co takhle přechodili/neléčili/nedoléčili anginu a ejhá...do několika týdnů/měsíců už je vezli k nám s diagnózou dilatační kardiomyopatie, což je onemocnění, které dříve nebo později (u ml.ročníku spíše dříve) vede k umístění na čekací listinu k transplantaci srdce. Takže asi takhle...

pisisvori
12. bře 2015

mě teď nepomohla šalvěj ani na zánět nosohltanu a to jsme kloktala několikrát za den a pořádně. A maliny? Koupené teď v obchodě? Ty pochybuju, že nějaké účinky mají🙂. Malinová šťáva, kterou dělala babička bez kyseliny citronové a nevařenou, ze 100% bio malin🙂....ta ano, ale tohle těžko.
Zbytek jak holky popsaly výše. Já bych to neriskovala.

blandik
autor
12. bře 2015

Děkuji všem za názory.

lu777
12. bře 2015

angína nevím, ale já léčila několikrát jinou nemoc, na kterou by jinak byly atb (např. zánět ledvin) bez atb... čínskou medicínou 🙂 léčba byla rychlejší, žádné vedlejší účinky a je to před lety (10 let a více) a vše naprosto v pohodě, můžu vřele doporučit...
babské rady - no nevím, to podle mě jako prevence 😉

slithice
12. bře 2015

@makinea homeopatika su len placebo, cukor a nic viac, nepiste tu take veci, pretoze na streptokokovu anginu su jedine ATB. homeo nemaju ucinok, pre registracii sa nepozaduju klinicke hodnotenia, ani dokazovat, ze maju ucinok, len to, ze neskodia, kedze tam je nic.

mjanca
12. bře 2015

ja tedy jsem pro atb pri angine. Pokud je tam streptokok. Ja prechodila anginu jednu a do 3 dnu jsem mela anginu znova - navic jsem mela otok kolen a kycelnich kloubu, uzliny velke tak, ze jsem nemoha otocit hlavou. Bolelo mne cele telo. Nechci strasit, ale nevahala bych dat atb pri bakterialni angine.

golla
12. bře 2015

Homeopatika pomahaji i pri streptokokove angine, doporucuju

blandik
autor
12. bře 2015

Problém je, že streptokoka má hodně lidí v krku a nejsou nemocní..takže pouze streptokok ve výtěru není průkazem pro to, že je to streptokoková angína..
l
@lu777 - a jak probíhá léčba čínskou medicínou? Je to pomocí bylinek, či akupunktura, akupresura?

lu777
12. bře 2015

@blandik já měla mix bylin, bylo to dost silné... 😉
jinak by k tomu mohla být akupunktura určitě, aby se to podpořilo.. jednou měl akupunkturu syn, když se mu rozjíždělo ucho a suprově to zafungovalo...
ale chce to dát co nejdřív, nenechat to rozjet, ale dát hned při prvních příznacích...

jinak znám lidi co v životě neměli atb a normálně fungují, jenže to je o stravě, cvičení, pobytu na čerstvém vzduchu, mentální pohodě... když je člověk na tom dobře a opravdu se o sebe stará, tak je nemocný minimálně... nemusí pak moc sahat po těch silných chem. lécích, které ho zase oslabují... jenže to je jiná kapitola, většina z nás tělo přetěžuje

sangita
12. bře 2015

U nás homeopatika (klasická homeopatie) a bylinky: do krku odvar z heřmánku s tinkturou goldenseal (česky asi vodilka?), na pití šalvěj s echinaceou a maliníkem.
S čínskou medicínou nemám v tomto případě zkušenost, ale na jiné nemoci a neduhy je skvělé, jistě by také pomohla..

blandik
autor
12. bře 2015

@lu777 - děkuji a zdravím tě. Já se v sobotu se synem chytla, respektive jsem řekla věci, které mu ublížily..myslím, že to byl spouštěč.

lu777
12. bře 2015

echinacea je super a co se týká bolesti v krku tak nejlepší zkušenost mám buď s propolisovým sprejem (pálí jak čert, ale minutku) a nebo s Grepofit spray... ovšem stříkám častěji než tam píšou, třeba tak 6x denně?

lu777
12. bře 2015

@blandik taky zdravím 🙂
to je možné s tím konfliktem... a ono někdy i opačně - když na člověka něco leze, tak má okolo sebe takový negativní mrak nebo chaotickou energii...já to kolikrát poznám než je první příznak právě podle tohohle... bolest v krku, v zádech, hlavy atd. přijde až pak...
někdy je prvotní ta psychika jindy to vypadá, že ne, ale bývá tam za tím oslabení ze stresu, z toho přetížení...
a někdy se toho sejde víc a ta nemoc je dobrá v tom, že člověka donutí zpomalit, zase být pokorný a oceňovat drobné věci 🙂

jinak na krk je super mazat Artrin taky... ale chce to taky třeba 5x za den... a stříkat ten sprej často... odpočívat hodně pít samozřejmě... mazlení je taky super lék 😉

ludva
12. bře 2015

@blandik My jsem kv. zánětu ledvinných klubíček ztratili půl roku života. Můj Matěj, jindy plný energie, jezdil 100 m na kočárku, protože by chůzi neudýchal kv. vysokému tlaku a pak i během vyšetření únavou usínal. Celé léto v izolaci, nikdy nezapomenu na to, jak smutně koukal z okna, že jdou sousedovic děcka ven, na kolo, do školky.
Jsem samozřejmě jen mamina, co chce pro své dítě to nejlepší, homeopatii věřím, také nám pomohla. Vždy se snažím atb předejít a rozhodně je nenasazuji zbytečně. Jenže s tím streptokokem je to jiné. Ano, spousty lidí ho v krku má a nemá s ním problémy, ale vždy se doporučuje ho přeléčit!
Možná, kdybys se synem došla na výtěry, tak zjistíš, že vůbec nemá angínu bakteriální, ale virovou a pak jsou atb zbytečná a měla bys klid 🙂
Možná jsem byla dopoledne moc tvrdá, promiň, ale má zkušenost se streptokokem je opravdu smutná a hazardovat se životem vlastního dítěte kv. 10 dnům atb mi přijde opravdu zbytečné.
Měj se a hodně štěstí.

blandik
autor
12. bře 2015

@ludva - prosím, není třeba se omlouvat. Já nechci nic na sílu..jen dumám, kdy už je nutné jít pro pomoc a kdy ještě nechat na organismu, aby si pomohl. Jak to u vás bylo, že to došlo takto daleko?

makinea
12. bře 2015

@ludva Také by mě to zajímalo. Myslela jsem, že když se přeléčí atb, tak že tyto komplikace nebývají.

betelgeuzz
13. bře 2015

@ludva s tím teda nesouhlasím, že se má streptokok v krku vždy přeléčit. Mám klasickou nealternativní dětskou dr a ta tady tohle preventivní přeléčování odmítá. Prý to přeléčíš a za chvíli to chytne znova, protože to má půlka lidí.

@blandik kamarádka teď měla výbornou zkušenost s přípravkem allimax, v ČR ho koupíš jen v pár lékárnách, jinak přes net. Je to silný přípravek z česneku.

mandala
13. bře 2015

@betelgeuzz Teda nevím, kolegyně z práce se musela přeléčit, aby to nešířila dál, jelikož ATB nezabraly, tak musela užívat jakousi vakcínu asi půl roku.