Braly byste doplněk železa? 36tt

bayt
14. pro 2017

Ahoj, byla jsem na odběrech (nyní 36tt) a vyšel mi hemoglobin 107 g/l. Lékař do mě chce cpát železo, konkrétně mi v lékárně rovnou dali krabičku se železem, a v jedné tabletě je asi 37 mg železa, mám brát dvě. Dle toho, co vím, ale mám hemoglobin stále v normě a ty dávky železa jsou dost koňské. Jak se na to díváte?

vendelinka08
14. pro 2017

myslím, že to nemáš tak děsivé, já měla většinou jen kolem 90. Také jsem brala železo a stejně to nějak nezabíralo. Zkus brát třeba jen jednu denně a když ti to bude dělat problémy se zažíváním, tak to teď neber.

induska
14. pro 2017

Já bych se být vámi zeptala lékaře a ne laiků na internetu. Zeptala jste se ho, proč máte brát železo, když je podle vás v normě?

zdenkaell
14. pro 2017

Norma je u netehotnych 120, u tehotnych 110. 107 neni zadna traga, ale je podstatne lepsi jit k porodu s vyssi hladinkou a mit rezervu na ztratu zpusobenou porodem, nez pak po porodu koabovat.

zdenkaell
14. pro 2017

A na 37mg bych nevidea teda rozhdone nic konskeho 😀

normalnimatka
14. pro 2017

šmajra, nebrat samozřejmě. syntetický železo tělo mnohdy špatně snáší, způsobuje mimojiné zácpu, což jako v těhotenství zvlášť není vůbec prdel.

nechápu, proč bys ho měla brát, když to máš v normě.ale aby doktor nepindal, snažila bych se železo doplnit přírodní cestou:
kupř. červená řepa - dělaj se i takový sirupy, kde je to koncentrovaný dost, bylinky Ferimun, kyselina listová (!!), játra, ideálně krůtí, červený maso, v neposlední řadě věř nebo ne, jíst jabka, kam si zapíchala železný hřebíky:D, čaje na podporu krvetvorby atd...

bayt
autor
14. pro 2017

@zdenkaell hranice v třetím trimestru je 105 g/l, ale dávkování moc nerozumím, pokud vím, tak v těhotenství bych měla mít denní příjem cca 20 mg železa denně..proč mám mít předepsáno víc jak 70 mg tedy?

@induska to jsem se ho samozřejmě ptala, říkal "pro jistotu", ale nejsem typ, co se musí pro jistotu ládovat chemií, zejména, pokud je to přirozený stav před porodem

@normalnimatka díky, zítra jsem chtěla nakoupit sezamový semínka, játra a řasy....

pataja
14. pro 2017

Ber ho, beru železo cca od 6.mesice těhotenství a beru i teď po porodu. Při porodu jsem masivně krvacela a díky železu se mi krev rychle obnovila a nemusela jsem mít transfuzi. Bez železa se může dítě narodit menší a slabší 😉 jsem vyčetla.

normalnimatka
14. pro 2017

@bayt jako na stav po porodu, kdybys hodně krvácela, to bych fakt neřešila....... ani nechtěj vědět, kolik železa jsem měla já . chudokrevnost je v těhotenství normální, takže do určitý míry to to tělo normálně dá.

jako je problém, když je to moc a dítě nemá dost kyslíku, tak lze ještě doplňovat chlorofyl třeba v tabletách, ale pokud jsi dvě čísílka pod limitem, tak bych to řešila fakt jen přírodní cestou.

hany_bany
14. pro 2017

Já jsem měla hemoglobin 111 a taky jsem dostala železo. A trochu to pomohlo na nekonečnou únavu 🙂

ninive211
14. pro 2017

Měla jsem 2x plánovaného císaře. U prvního těhotenství začala brát železo až někdy od 32.tt po horším krevním obrazu ve 3.trimestru. Po porodu jsem měla problémy vstát, motala se mi hlava a díky nižšímu hemoglobinu železo jsem měla brát minimálně do konce šestinedělí. U druhého těhotenství jsem nějaké to "komerční" železo brala již od začátku sama od sebe, ono málokdo ví, že ze stravy se ti vstřebá železa relativně málo a vzhledem k tomu, že manžel nejí hovězí, tak ho téměř nekupuji a brokolice a jiné potraviny mi za nedělaly dobře. Železo jsem měla hraniční, tak pak jsem brala na předpis až do konce těhotenství, ke konci se mi hladina hemoglobinu díky tomu krásně srovnala a krátce po porodu byla dokonce vyšší jak norma u netěhotných! Se vstáváním po porodu jsem neměla vůbec problém, stejně tak jsem netrpěla v šestinedělí únavou. Asi bych nebrala každý den dvě tablety, ale občas určitě. Na škodu to není.

ladyhacek
14. pro 2017

@pataja menší a slabší 😀 > já kvůli tvrdnutí a křečím brala železo ai od 6-7m a syn měl 2,74kg 😀 38+2

bayt
autor
14. pro 2017

@pataja Vliv na dítě není žádný, to už jsem si zjistila, tyhle hodnoty dítě naprosto neovlivňují - to bych musela mít hodně pod 80 g/l. Já jsem prostě trochu vystrašená a furt uvažuju, že bych teda to železo přeci jen brala, ale rozhodně ne v téhle dávce. Nevím, v jaké. Jestli tedy vůbec. Ale raději vůbec než takhle. Škoda, že doktoři v tomhle moc nepomůžou.

bayt
autor
14. pro 2017

@hany_bany
@ninive211 Jenže já jsem ten typ, nízký tlak (85/50), bledá kůže, železa jsem asi nikdy neměla moc, ale jím velmi zdravě a dobře, včetně brokolice, řas, luštěnin. Hlava se mi nikdy nemotala ani při tomto tlaku, nemám pocity únavy (resp. zcela normální, pokud zrovna dítě kope do močáku a já vstávám desetkrát za noc). Ten doktor mi říkal, že podobné výsledky jako já má 70-80 % žen. Prostě nerozumím tomu, proč se všechny máme ládovat železem, když ten stav je dost možná normální.

Možná mě napadá ještě pokus dostávat do sebe víc železa i přírodně a zda s tím má někdo zkušenost? Třeba kvasnice jsou prý super.

pataja
14. pro 2017

@bayt po porodu se má dítěti dávat vitamín D, ten taky nebudeš chtít dávat?

barchen
14. pro 2017

@bayt
Kvuli silne menstruaci mam cely produktivni zivot nizsi hranice zeleza a obcasne anemicke stavy a v poslednim trimestru to nezachranila ani vyvazena strava. Vyfasovala jsem syntet.zelezo od lekarky ale bala jsem se, protoze vsechny do te doby uzivane pripravky mi zpusobovali strasne krece. Rekla jsem ji to a doporucila a predepsala mi neco co by melo byt pry lepsi. A ono nic, zadne krece, zadna zacpa, no super. Baleni jsem ani nespotrebovala cele, nebylo potreba. Pokud byste chtela, mozna ho mam jeste nekde a podivala bych se, jak se to jmenovalo. Kdyz tak potraviny s vyssim podilem zeleza zkusit urcite muzete ale nejake babske rady bych radeji v tomto stavu vynechala 😊.

kuliseks
14. pro 2017

To uz se resi jako problem i predpis zeleza ke konci tehotenstvi? 🙂 to uz je dle me drsny teda 🙂 ale tak kazdeho vec no. Ja ho mam taky predepsany na posledni mesic a fakt me nenapadlo v tom videt problem. Za chvilku budeme doktorum mluvit asi opravdu do vseho. 🙂 ale tak nic ve zlem. Kdyz to nepotrebujete-dle Vas-ok 🙂

pataja
14. pro 2017

@kuliseks přesně, je to jen železo, holky musí brát třeba hormony nebo atb. Každá fo sebe cpe femibion a železo je problém.

bayt
autor
14. pro 2017

@pataja já ale do sebe necpu femibion, ze zásady jsem brala jen kyselinu listovou preventivně do 14tt a to je vše

neuznávám cpaní se chemií

@kuliseks drsný asi ne, on málokdo ví, že nižší hodnoty železa jsou celkem norma, ale že se tím železem dá taky předávkovat a to už je problém, připadá mi správně řešit, co do těla dávám, v těhotenství dvojnásob

zkoušela jsem se dívat i do různých guideline a pro dávku, kterou mi lékař předepsal, jsem tedy nenašla opodstatnění, proto se ptám i tady, třeba je tu nějaký zdravotník

bayt
autor
14. pro 2017

@barchen děkuju, budu ráda když mi napíšete název 🙂

barchen
14. pro 2017

@bayt Tardyferon-fol

falcony
14. pro 2017

měla jsem 102 a po dvou tabletkách tak šílenou zácpu že jsem nebrala pak už nic, ani po porodu (to nevím kolik jsem měla, ale cítila jsem se ok)... Doporučuju klíčit semínka a přidávat si to do jídla, tmavou listovou zeleninu a hotovo, nic jiného jsem nebrala a nebudu brát ani kdyby se to opakovalo v dalším těhu 🙂 tardyferon má tolik NU v příbaláku že to za to opravdu nestojí 🙂 případně nějaký doplněk stravy - sirup s železem mi doporučovala známá, ale nezkoušela jsem tak neporadím. Já jsem v tom preventivním užívání léčiv a doplňků hodně skeptická, takže pokud to opravdu není výrazné a nehoří, tak na to prdim :D

bayt
autor
14. pro 2017

Jedna paní mi tady SZ přeposlala tohle info, možná se někomu bude hodit. Takže já si zajdu ještě na testování, jak na tom jsem s ferritinem http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.13..., pokud bude v pořádku i ten, tak doplňky brát nebudu. Děkuju všem za názory a hlavně za pomoc se zorientovat.

hany_bany
15. pro 2017

@bayt ještě pro info - mně Dr. napsala Ferro folgamma, je to 37 mg železa a v příbalovém letáku je výslovně napsané, že v těhotenství se nemá překročit 1 tableta denně. Takže k Tvému úvodnímu příspěvku - ano, 2 tablety jsou moc.

bayt
autor
15. pro 2017

@hany_bany Děkuji, to jsem v šoku, předepsali mi to samé! Pořádně jsem si nepřečetla leták, a máš pravdu, je to tam!

betelgeuzz
15. pro 2017

Na železo je dobrý i kopřivový čaj, měl by se pít s citronem, nebo přidat vitamín C. Pila jsem celý těhotenství a železo jsem měla ukázkové. Muž chodí dávat krev, dřív se mu občas stalo, že mu krev nevzali, protože měl železo pod normou, tak teď vždycky před odběry pije čas a má to v pořádku.

bayt
autor
15. pro 2017

@betelgeuzz děkuju za tip, dokonce mám doma, budu se dávkovat 🙂

normalnimatka
15. pro 2017

jo a je fakt, že je potřeba doplňovat céčko, aby se železo mohlo dobře vstřebat...
ale podle mýho skromnýho názoru syntetický železo stejně tělo nepřijme, jak má, nevezme si z něj to, co má, nevstřebá ho dobře. a naopak to dělá problémy v zažívání, ve střevech atd.

odula
15. pro 2017

@bayt máš brát víc aby se ti hladina srovnala. DDD ti ho bude držet tam kde je. Já brala železo celý těhotenství,ale ja mela tedy okolo 90. Štěstí ze jsem ho snasela dobře. Byt na tvym miste zkusila bych si ho lupnout a uvidis jak na to budes reagovat. Pokud dobře,brala bych. Mozna ti dal to železo už i s ohledem na krevní ztráty při porodu (Já byla po porodu úplně vysmrkla - mela jsem furt lehkou anemii a porod byl docela mazec,musela jsem ho pak brát ještě dál docela dlouho). Tož tak.

caryfucka
17. pro 2017

Ahoj. Hodně železa obsahuje i třinová melasa a je dobře osvojitelné.Pokud Ti nevadí chuť, přiklonila bych se k ní. Nezpůsobuje zácpu a neublíží.

baraskaska
17. pro 2017

Pri prvni mi byl taky nejak v tomto tydnu napsan. Nebrala jsem vim moje troufalost, ale bylo mi po nem tak strasne zle, ze jsem nebyla schopna ani fungovat. Nebrala jsem ani po porodu a bez problemu. Mam celozivotne malo zeleza, asi si na to telo uz zvyklo 😂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru