Červené fleky pod zadečkem batolete. Co by to mohlo být?

spett
21. dub 2023

Ahoj holky, malemu (2 roky) se udelala vyrážka pod zadeckem, nejdriv jsme si mysleli, ze je to od plinek, ale porad to nemizelo. Pediatr nam na to dal kortikoidovou mast, ta na chvilku zabrala, ale po vysazeni se vyrážka zase objevila. Dneska uz tam ma 2 velke fleky. Nevite, co by to mohlo byt?

spett
autor
21. dub 2023
te_reza
21. dub 2023

Ekzém

spett
autor
21. dub 2023

@te_reza mate zkusenost, co na to zabira?

kafr
22. dub 2023

Zinková mast a vysušit. Teprve až se budou dělat suché šupinky, tak masti.
Tyto kulaté ohraničené ekzémy jsou kvasinka.
Mrkni do zdejší skupinky o ekzémech, přičti si úvodní článek a příspěvek

te_reza
22. dub 2023

@spett nám dala doktorka locoid nebo jak se to jmenovalo

palja
22. dub 2023

@spett malá měla úplně tohle stejné na krku, byla to kvasinkova vyrážka. Dětská dr nám radila nějaké masti, ale vždy se to jen zhoršilo. Zinková mast medarek, kterou mi taky tady někdo doporučil, to zhoršila úplně. Trápily jsme se tím 8 měsíců tak dlouho to malá měla. Nakonec jsem si vyžádala žádanku na kožní. Dr nám napsala locoid (kortikoidy - ty jsem nechtěla, ale nebylo zbytí) a ichtyol mast namíchaný přímo z lékárny. Mazala jsem přesně podle pokynů dr. Za 3 dny to zmizelo úplně a občas se tam objeví jen takový stínek vyrážky, který zase zmizí.
Hlavně ta vyrážka je kvasinková, takže chce to řešit příčinu. My jsme museli vyřadit cukry (po těch se ten náznak vyrážky objeví, i sladké sirupy na horečku, ATB, léky na kašel atd) a striktně omezit mléčné výrobky.
Ty masti totiž řeší jen projevy na kůži, ale příčinu té vyrážky ne.