Cucání palečků u 13m dítěte

matyldik
22. říj 2018

Ahoj.
Je to asi 14 dni,co si malý začal cucat palce na rukou. Myslím,ze to souvisí s růstem zoubku. Nikdy to nedělal,až teď.
Dudlik od narození nemáme a nechci ho teď už zavádět. Rucicku mu vždy vyndam,zvysim hlas,někdy i placnu,ale jakmile se nedivam,tak hned má palec v puse. Nějaké rady?

barchen
22. říj 2018

@matyldik Z vlastní zkušenosti mohu říct, že u takhle malého miminka zvýšení hlasu ani plácnutí nepomůže. Dcera si začala palec cucat o trochu dřív, dudlík měla ale moc ho nemívala v puse, někdy kolem roku ho vyhodila a víc nechtěla. Postupně to cucání omezovala ale spíš proto, že se začala věnovat jiným věcem, lezení, sezení, hračky, papírky a jinou zábavu. Někdy kolem 18m jsem to konzultovala se svým zubařem - ortodontistem a řekl, že v tom problém zatím nevidí. Ve dvou letech ten palec používala při usínání, když se nudila, nebo byla unavená. Teď po pár měsících si ho cucá pořád ale slyší hezky na upozornění, vyndá ho ale musím to hlídat. Při usínání ho má pořád a občas když se kouká na nějakou pohádku. A samozřejmě občas z trucu, když něco není po jejím, to pak řeším radikálněji, zalepím látkovou náplastí na rány. Chvíli se vzteká ale necucá, jelikož náplast nechce. Když se zklidní, tak odlepím a jsme v klidu. Byla kojená 20m, takže myslím, že dlouho ale prostě se potřebovala uklidňovat i jinak, od narození byla energické ale i vzteklé miminko.

ariadna12
22. říj 2018

Nechat tam nebo poridit kousatko, napr. silikonove.

matyldik
autor
22. říj 2018

Nechat nechci,už ma ty palce sedrene..kousatko ho baví chvilku..je to s tím našim klukem tezke 🙂

simirek1
22. říj 2018

Menší zlo je koupit dudlík, aby se u miminka nevyvinula v cucání prstíčku asymetrie a nebo pozdější oploštění palce....sledujte kdy to dělá, v jakou dobu, většinou to děti dělají, když chce spát, to je lepší mu dát prso , aby se zklidnil a třeba usnul...můžete nabídnout i kousací hračku...tak malinké dětátko bych neplácala, nepochopí to a spíše to v něm může vzbudit špatné emoce vás vůči němu....

michaela19911991
23. říj 2018

@matyldik nic moc se s tim delat neda ... syn 16mesicu si palec taky cuca a jedina odpoved doktorky jak se to odnaucuje byla ,,tezko,, . Jedine co tak mam hlidat aby s palcem v puse nespal (nechat dokud neusne a vyndat). Ja se snazim mu vzdycky zacpat.pusinu necim.jinym (krupka, rohlik, jablko). Ale dela to vetsinou kdyz je unaveny.... jo a dudlik ti ted uz nejspis nepomuze - zkusila jsem mu ho koupit a zajem zadny ...

matyldik
autor
23. říj 2018

@michaela19911991 děkuji za zkušenost. Malej to prave ale děla pořad..i během jídla..během hraní,prebalovani,u usinani,furt.. já mu říkám pořad Vyndej to..on ho vynda a za chvíli zase..už tam má odreninu..