Cvičení Vojtovou metodou, vaše názory a zkušenosti

msunny
8. pro 2006

Ahoj maminky. Ráda bych znala váš názor a popřípadě i zkušenosti s touto metodou cvičení.

danna
9. pro 2006

Ahoj, nejsem sice ještě maminka, ale zato fyzioterapeut a můžu Vojtovu metodu jen doporučit. V podstatě jde o zaktivování svalových skupin, které jsou trochu "línější". Myslím, že jde o výborné "cvičení" pro dítě. Pokud bys chtěla vědět o Vojtově metodě trochu víc, ráda napíšu.

carodkaa
9. pro 2006

Danna: jestli muzes tak neco o tom prosim napis me by to docela zajimalo 😉

danna
9. pro 2006

Vojtova metoda byla původně určená pro děti s dětskou mozkovou obrnou. Nyní se používá i u některých ortopedických vad, skolióz a např. i u osob dospělých po náhlé mozkové příhodě. Je těžký popsat jednoduše, o co v tom jde. V podstatě se využívá dvou poloch - reflexní plazení a reflexní otáčení. Terapeut (a později zaučená maminka nebo taťka) facilituje spoušťové zóny, které jsou pevně určené (body na těle). Někdy se této metodě vytýká, že je příliš drastické, protože při ní děti pláčí. Není to ale pravda, dítě necítí nijakou bolest, pláče často proto, že je svlečené a v poloze, ve které zrovna být nechce. Cvičí se od nejmenších miminek a terapeut vždy zvolí vhodnou terapii. A jak poznáte, že zrovna Vaše mimčo potřebuje tuto metodu? Není nic jednoduššího, než se zeptat pediatra nebo přímo fyzioterapeutů. Existují ztv. pohybové vzorce, které by mělo dítě v určitém věku splňovat. Pokud tomu tak není, zvažuje se tato metoda. Je jasné, že každé dítě má jiné tempo růstu, ale Vojtovou metodou v případě pochybností rozhodně nic nezkazíte. Tak doufám, že jsem to popsala alespoň trochu srozumitelně....

msunny
autor
9. pro 2006

Danna: Moc děkuju! 11.11 se mi narosil o měsíc dřív chlapeček a právě musíme tuto metodu cvičit. Známá mi říkala,že si ale myslí,že bysme jí ani nepotřebovali. Malý už se krásně snaží zvedat hlavičku,jak v leže na bříšku,tak když ho mám o sebe opřeného na odříhnutí

danna
9. pro 2006

Tohle asi opravdu musí zvážit odborník, který vás učí cvičit. Obecně je lepší cvičit o chvilku déle, než je třeba než něco zanedbat. Existují i názory, že Vojtova metoda je u lehkých "případů" zbytečná, že to děti doženou. V podstatě je to pravda, děti to většinou doženou, bohužel ale často dochází k tomu, že ve vývoji něco "přeskočí". Často je to zapojení břišního lisu a pak vznikají vadná držení těla, skoliózy apod. Takže já osobně bych radši cvičila o chvilku déle....

0401
9. pro 2006

Taky jsme Vojtu cvičili. Ale brzo jsme skončili. Kladla šílený odpor a než jsem jí dostala nohy , ruce, hlavu a celé tělo do správné polohy, nemohla už ani dýchat, jak řvala. Jen sýpala a nemohla popadnout dech. A na to já fakt nemám nervy, ořvala jsem si ty začátky s ní. Jeden cvik v kleku byl fakt náročný na zvládnutí, ale u něho jsem opravdu cítila, že ten náš zápas je k něčemu. Dlouho nelozila, jen se plazila a po pár dnech se krásně rozlezla. I sestřička nás pochválila a byla překvapená, jaký malá udělala pokrok. Paty začala chodit až v roku a úplně to stačilo.
Takže pokud máte cvičit, určitě jdi do toho. Malému to neuškodí, u nedonošených dětí to doporučují jako prevenci. Pevné nervy 🙂

0401
9. pro 2006

Danna: chtěla bych se zeptat... neuroložka nám teď řekla, že má malá náběh na ploché nožky. Jde s tím něco dělat? Od začátku má pevné botičky, díky.

danna
9. pro 2006

To je nějaký divný - náběh na plochý nohy v době, kdy ještě není utvořená klenba.... Našla jsem na netu článek o vhodné obuvi pro malé děti a tam jen potvrzují můj názor - klenba nožní se teprve tvoří. Plochá noha je v podstatě zboření této klenby, takže určitě nehorzí, že by byl náběh na ploché nohy... Myslím, že ve článku dole jsou docela vhodné rady: chodit venku bosky, co nejvíc v písku....

Obuv dítěte:
Jednoroční dítě začne chodit, potřebuje botičky. Mají být vysoké, objímající kotníky; zhotoveny mají být z měkké kůže, ale mají mít tvrdou podrážku s podpatkem. To proto, aby byla podporována správná tvorba nožní klenby.

Důležité je, aby nožka dítěte měla dostatečný prostor především ve špičce. Proto je třeba před zakoupením botiček doma postavit dítě na kus tvrdšího papíru, obkreslit obrys zatížené nožky a vystřihnout; podle něj pak zakoupit nejvhodnější velikost botiček. Velikost botiček je třeba postupně měnit podle růstu nožiček. Zakupte tedy jenom jedny botičky; další obstarejte teprve později, až bude dítě potřebovat botičky větší.

Bačkůrky nebo nízké sandály, dříve tak oblíbené, jsou pro chůzi dítěte nevhodné. Porušují nožní klenbu. V letní době nechte dítě běhat naboso v písku. Dráždění pískem otužuje kůži a podporuje správný vývoj nožní klenby.

Podlaha, po které se dítě učí chodit, nesmí být kluzká. K prvním krůčkům dítěte také není vhodná místnost s klouzajícími koberečky, s ostrými hranami stolu a nábytku, nebo dokonce s rozpálenými kamny.

draga
9. pro 2006

msunny moje ségra má holčičku narodila se jí o měsíc dřív ale byla hodně maličká 1450g, protože se poslední měsíc už nevyživovala a právě že cvičili vojtu a musím říct, že to kolikrát bylo pro ní těžký, měla i doporučení cvičit na nafukovacím míči a malá vše dohnala dneska je jí 8 a je to pěkný číslo takže neboj je to určitě jen kvůli tomu předčasnýmu porodu aby se vše vyvinulo tak jak má 🙂)

raculka
9. pro 2006

Taky se přidám.My cvičíme touto metodou už třetí měsíc.Malý měl problémy s tím, že dával hlavičku jen k jedné straně a pak ji ještě hodně zakláněl.Teď už je to o hodně lepší.Samozřejmě mi spousta lidí říká,že by se to zřejmě upravilo i bez cvičení samo,ale jak píše danna,v budoucnu by mohly být problémy s páteří atd.
Takže si myslím,že snad není co pokazit.Nám to pomohlo i s celkovým zklidněním a mimčo je více spavé.Měli jsme totiž i jako diagnozu celkový neklid a zvýšená dráždivost a ty první dva měsíce opravdu nebyly lehké,řval nám třeba celou procházku.Teď už je většinou pohodové miminko.Souhlasíš, Danno- že se mimi cvičením může i uklidnit a povolit??
Někdy je teda o nervy,že celé cvičení provzteká a propláče,ale za chvilku na to rychle zapomene.Taky jak cvičíme už pár měsíců,tak už to není tak hrozné. 😉

danna
9. pro 2006

raculka: Myslím, že ke zklidnění dítěte přispívají dva faktory: dítě se unaví, protože "řve" v poloze, ve které ho držíme a která se mu asi moc nelíbí a také ke zklidnění může přispět to, že se zapojují svaly - samotná aktivace svalů vede v různé míře k únavě (jak se cítíme my po hodině plavání....).

jakubvybiral
15. pro 2006

Dobrý den,
🙂 Jsem na invalidním vozíku je mi 21 let a jsem z Mělníka.Mám diagnozu DMO
spastická kvadruparéza.Před 8 lety jsem podstoupil operaci šlach a pravého
kyčle z důvodu jeho vykloubení udělali mi náhradní řešení odklon kyčelní
kosti.Od těchto operací se mi radikálně zhoršil zdravotní stav.Pravou
končetinu mám kratší o 10 cm.Také mi poškodili pravé chodidlo chladne
otýká nemohu s ním vůbec pohybovat.Před těmito opracemi jsem byl schopen s
dopomocí maminky postavit u žebřin po těch operacích je všecno
pryč.Poslední rok mám hrozné bolesti zad nemůžu ani v noci spát.Bylo mi
doporučeno cvičit Vojtovu metodu 2 krát až 3 krát v týdnu.Ale v míště mého
bydliště to odmítají s tím že nemají čas ať se mnou cvičí maminka.Maminka
má ale zdravotní problémy a nemůže se mnou cvičit.Proto se na vás obracím
s dotazem zda nevíte o někom kdo má smlouvu s pojišťovnou a byl by ochoten
docházet k nám domů a cvičit se mnou Vojtovu metodu?Doma máme rebiltační
stůl na vojtovu metodu.Děkuji Jakub Vybíral z Mělníka.

chaluska
15. pro 2006

Ahoj Jakube! Já bych ti zkusila doporučit optat se u domácí ´péče. V každém městě by měla fungovat a jsou to zdravotní sestřičky, které pomáhají s lecčím. Za zeptání nic nedáš. 😉

jakubvybiral
15. pro 2006

To jsem zkoušel ale řekli že to raději nechají odborníkúm ale děkuji za radu Jakub

jakubvybiral
18. pro 2006

Jsem na invalidním vozíku je mi 21 let a jsem z Mělníka.Mám diagnozu DMO spastická kvadruparéza.Před 8 lety jsem podstoupil operaci šlach a pravého kyčle z důvodu jeho vykloubení udělali mi náhradní řešení odklon kyčelní kosti.Od těchto operací se mi radikálně zhoršil zdravotní stav.Pravou končetinu mám kratší o 10 cm.Také mi poškodili pravé chodidlo chladne otýká nemohu s ním vůbec pohybovat.Před těmito opracemi jsem byl schopen s dopomocí maminky postavit u žebřin po těch operacích je všecno pryč.Poslední rok mám hrozné bolesti zad nemůžu ani v noci spát.Bylo mi doporučeno cvičit Vojtovu metodu 2 krát až 3 krát v týdnu.Maminka má ale zdravotní problémy a nemůže se mnou cvičit.Proto se na vás obracím s dotazem zda nevíte o někom kdo má smlouvu s pojišťovnou a byl by ochoten docházet k nám domů a cvičit se mnou Vojtovu metodu?Doma máme rebiltační stůl na vojtovu metodu.Děkuji Jakub Vybíral z Mělníka.

msunny
autor
18. pro 2006

A zkoušel jsi se ptát na pojišťovně? Pokud nějaký odborník v okolí je a má s pojišťovnou smlouvu,musí ho mít v registru.

jakubvybiral
19. pro 2006

Ano zkoušel ale neuspěl jsem 🙂 Jakub

verejka
14. led 2007

Nějakou dobu už je tato diskuse "mrtvá", ale mě se až teď tak trochu týká, takže bych se ráda zeptala, jestli někdo nevíte, zda lze někde na netu najít vhodné cviky pro napravení predilekce hlavičky (stáčení vlevo) a tím pádem zduřelý pravý kývač na krčku.

kackark
14. led 2007

ahojky verejka: nechci ti radit, ale myslim si ze je mnohem lepsi cvicit tutu metodu s miminkami pod odbornym vedenim fyzioterapeuta. Vim, ze kurz na cviceni teto metody nema kazdy, ale detska lekarka tveho maleho by ti mela dat doporuceni a poradit ke komu zajit.Vim, ze kdyz by se toto cviceni provadelo spatne, mohla by si malemu i ublizit.

verejka
15. led 2007

Kackark, my chodíme s malým na rehabilitaci a tam nám sestřička ukázala pár cviků. Fakt je, že jsme tam byli pouze jednou a tak jen doufáme, že to děláme správně. Taky z toho nejsem nadšená, že se to odbylo jednou návštěvou rehabilitace a teď je to na nás. Miminka jsou dost flexibilní, ale nerada bych mu nějak ublížila, nedej bože porušila vývoj. Ale jsem teď o něco moudřejší a příště se na té rehabilitaci nenechám jen tak odbýt a budu chtít minimálně odsouhasit to, že ty cviky provádím správně.

0401
17. led 2007

Verejka: jaktože vás poslali jen jednou na rehabko? Já jsem byla s malou myslím 6x a velice jsem z toho ze začátku nebyla moc chytrá. Pořád jsem nevěděla, jestli to doma dělám dobře, ale časem se mi to dostalo do ruk 🙂 Musela jsem sestře vždycky první ukázat, jak to cvičíme doma, poopravila mě, když to bylo špatně, a pak jsme cvičily nové cviky. My jsme dostaly celkem 4 cviky, ale naše malá už byla v té době větší, než tvůj Ondrášek 🙂

msunny
autor
18. led 2007

0401: Můžu se zeptat,jak dlouho jste cvičili? A jak často?

kackark
18. led 2007

verejka: uricite by to melo byt tak jak pise 0401, myslim, ze by sis mela nechat predepsat to cviceni jeste jednou (ale aspon na tech sest az deset navstev) a ukazat, jak cvicis s malym doma. Vim, ze nektere cviky vypadaji, ze se detem ublizuje a hodne u nich breci, ale ve skutecnosti jim to pomaha, jen kdyby se neprovadely spravne, mohlo by dojit k opaku.
Preji vam hodne stesti a pokroky pri cviceni.

jamina
25. led 2007

Ahoj mamči cvičitelky, chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo podobnou zkušenost s cvičením: cvičíme asi měsíc(kvůli kefalhematomu predilekce hlavičky doprava), zpočátku se syn bouřil, ale jakžtakž cvičil, teď se jeho reakce ustálily na dvou typech. Buď se křečovitě staví do mostu, vzpíná se na patách(reflexní otáčení), takže s ním moc nepořídím a chová se tak někdy i při přebalování, nebo dělá "mrtvýho brouka" (při reflexním plazení), tzn. že jen hudruje a ani se nehne. Jak to řešíte? Těšila jsem se, že se takhle předvede i na seanci u fyzioterapeutky, ale tam cvičil celkem vzorně...Díky za

dashak
26. led 2007

Jamina, my jsme taky cvičili vojtovku, doufám, že jde o stejný cvik - natočíš hlavu na stranu a tlačíš mezi 8. žebrem směrem do protějšího ramínka? Mimi pak má zvedat nohy. Ivanka u toho dost řvala, nesnáší, když ji držíme hlavu, ze začátku ji to šlo, ale jak byla pohyblivější, tak jsme měli stejný problém jako ty, podhazovala se, nešlo ji vůbec v té poloze udržet. Nakonec nám to sestra z rehabek tenhle cvik zrušila, protože to nemělo smysl. Jezdíme na rehabky dál, ale teď už máme zase jiné cviky, na správné postavování.

jamina
27. led 2007

Dashak - ano, to je ono. Teď nám sestra poradila nechat viset nožičky přes okraj stolu, nemá se pak o co zapírat, ale stejně je zvedne jen párkrát a zuří a zuří.No, zatím jsem vděčná aspoň za to.

dashak
27. led 2007

Jamina, a říkali ti, ať ho nosíš hodně v klubíčku v jedné ruce a druhou mu držet tu hlavu, aby koukal před sebe? My jsme těch cvičení měli strašně moc, malá je nedonošená a má zvýšené svalové napětí, takže stále chodíme na rehabky a to už budeme mít 10 měs. My jsme zas měl cvik na otvírání dlaní - pracovně jsem ho nazvala "kostilam", protože ta poloha, do které jsem ji musela dostat byla fakt tak na polámání. Taky se tam tlačí do protějšího ramínka, ale tady tlačíš na lopatku. Malá měla otevřít ruku, ale někdy ji to trvalo 2min, které byly doslova proječené a někdy tu ruku vůbec neotevřela ☹ Teď už máme 2 cviky na správné postavování a taky ji to dvakrát nejde. Je to hnus to cvičení, už mi to leze krkem. Ale když to pomáhá, tak co se dá dělat 😒

jamina
29. led 2007

dashak, klubíčko mi neradili, synek má naopak snížené svalové napětí,mám Honzína chovat ve svislé poloze,fixovat jen bříško a stehýnko.Honzino má naopak snížené svalové napětí.Cvičíme dva cviky - 1., co jsi popsala, 2.-reflexní plazení s držením hlavičky a stimulací bodu pod loktem. Neuroložka říkala, že 100% bude spokojená, až malej poleze, to prý bude vidět, že je vše OK. Ale vidím, že cvičit se dá dýl... Cvičení je otrava prvního stupně, ale metodě - zatím - věřím, snad pomůže. Držím vám palce, sportu zdar 😉

msunny
autor
29. led 2007

Ahoj Jamino. My máme oba dva cviky,ale máme právě moc svalovýho napětí a dokonce jsme na to dostali Encephabol. JInak jak jste tady některá psala,že má mimčo u cvičení dva druhy nálad,tak u nás je to to samý 🙂

dashak
29. led 2007

Jamina, tak malá už leze i se postaví, když se o něco opře. My máme neuroložku totální pipinu, takže jsem zvědavá jak mi 6.února zase zvedne mandle. Tuhle ženskou bych poslala tak akorát na ambasádu na vydávání víz, to by ji sedělo, ale s dětma to teda vůbec neumí. Vždycky s ní háže hlava nehlava a nepromluví u toho ani bů natož tak že by se usmála.
To cvičení asi musíme přežít, i když je to dost otravné, ale fakt to pomáhá.