Divné chování batolete v noci

tonimami
17. bře 2017

Dobrý den,
prosím vás o radu nebo názor, jestli jste se někdo setkali s něčím podobným.
Syn má 22 měsíců. Doposud bylo vše naprosto v pohodě, až na to, že se v noci vždycky jednou nebo dvakrát probouzí (často s pláčem), ale stačí krátké utišení a spí dál. Spí se mnou v jedné místnosti - já na gauči a on ve své posteli. Chodí spát kolem 21. hodiny a budí se kolem 6 ráno.
Tato noc ale byla jiná. Syn se probudil lehce po půlnoci se zvláštním pláčem, který mi připomínal, jako když přes den simuluje - jakoby se smál a plakal zároveň (neumím to líp popsat). Jako obvykle jsem se k němu přitulila, tiše mu povídala a čekala, až usne. Místo toho mi začal křečovitě mačkat ruce a plakal čím dál víc. Ptala jsem se ho, co mu je, co ho bolí, ať mi to ukáže a říkal jen: "nejde to" a dál křečovitě svíral moje ruce. Taky mluvil o plínce a nočníku, tak mě napadlo, jestli nemá zácpu. Na nočník ale nechtěl ani za nic. Pak začal říkat, že chce donést nějaké hračky, tak jsem mu řekla, že mu pro ně dojdu do pokojíčku. On vstal a šel se mnou. Byl už úplně klidný a v pokojíčku si hrál jako by byl bílý den (byla skoro 1 hodina v noci). Několikrát jsem se ho ještě ptala, co ho bolí a on jen říkal, že táta má bebí (manžel má ruku v dlaze), jinak nic. Zdál se v pohodě. Vzala jsem ho s knihou do postele a u povídání mi během 20 minut usnul. Ovšem teď pořád spí, ačkoliv normálně už by byl klidně 4 hodiny vzhůru. Samozřejmě jsem počítala s delším vyspáváním, když byl v noci víc jak hodinu vzhůru. Ale tak dlouho? Začínám mít trochu strach. Co byste na mém místě dělaly? A v jakém případě byste jely k lékaři?
Ještě napíšu, že včera večer jsem byla v práci a kluka hlídala babička. Prý bylo vše v pohodě, byl veselý, jedl, hrál si. Přišla jsem těsně než šel spát a taky se mi jevil zcela OK. Tak co myslíte? Omlouvám se, že tak plaším, ale nemám se s kým poradit.
Děkuju.

anatanka
17. bře 2017

@tonimami Mohl mit klidne jen osklivy sen....

lucizal
17. bře 2017

Muzou to byt i nocni desy 😉 Syn (28m) je obcas ma - najednou zacne plakat a kdyz se ho snazim utisit,tak zacne jeste vic,krecovite se propina a je jakoby mimo

helen_h
17. bře 2017

@tonimami To vzbuzení také mohlo být způsobené nějakými stimuly, co měl s babičkou - třeba si hodně hráli atp., nemyslím však nic strašidelného ani špatného, je to běžný vývoj. Náš syn míval v tomto věku neklidné spaní většinou po dni, kdy toho "hodně zažil" (byli jsme na návštěvě či na výletě atp). Mozek je prostě hodně nastimulovaný a v noci to zpracovává. Je to taková fáze neurologického zrání mozku, pak s tím také bývají spojené ty nošní děsy (buzení se s hrozným pláčem, agrese, pohled jakože je mozek ještě "mimo"), což ale toto nebylo. ty děsy jsou také dozvukem těch denním stimulů a souvisejí se zráním nervové soustavy.
Plus pokud je syn zvyklý klidně spát (už se v noci nekojí), tak to delší vzbuzení ho mohlo hodně unavit, takže to dospává. Naše děti, když mají třeba rýmu a hodně neklidně spí (a to nedělají pauzu na hraní), tak jak je ten spánek naruší, o mnoho déle se ráno prosí (nebo odpadnou pak na několik hodin přes den).
Myslím, že je vše v pořádku.

tonimami
autor
17. bře 2017

Děkuji za reakce 🙂 Malý pořád spinká a dost tvrdě. Dokonce se mi podařilo umýt v pokoji okno, aniž bych ho probudila. Teplotu ani bolesti zdá se nemá, spí klidně. Tak snad máte pravdu a bude v pořádku.

panickatlamicka
17. bře 2017

@tonimami ted byl nekfy uplnek nebo nov... myslim. mohlo to byt tim.