Dvouletý syn nechce vzít do ruky jídlo

vrtelka
19. únor 2015

Máme 2.letého syna a odmítá vzít do ruky jídlo a dát ho do pusy,když je to na lžičce tak zbaští pomačkané a tak dlouho dokud ho budu krmit,ale jakmile mu chci dát rohlík ,chleba,sušenku bojí se jí a neveme to do ruky a ani pusu neotevře neveme ani hrníček s pitím jen svoji flašku .Přitom,když si hraje tak hračky do pusy dává ,mě veme triko a žužleho ,už nevym jak ho přesvědčit,aby otevřel pusu na jídlo,pozbyrá každy drobeček a přineseho ,ani nemluvy a neukazuje.

zyoma
19. únor 2015

@vrtelka ahoj, to mi pripomina moji dceru, nakonec vzala na milost zuzlani piskotu, jenze nedavno se s nim malem udusila, tak ji to uz moc nechci davat... Taky pije jen z flasky. Zeptam se, žvyka? Hraje si s hrackami tak jak ma? Treba, jezdi s autickem, nebo ho jen prohlizi, nebo toci s kolecky? Snasi dobre zmeny? Mas dojem, ze ti jinak rozumi? Nevadi mu spolecnost deti?

vrtelka
autor
19. únor 2015

Z hračkami si nehraje z koro vůbec u autíčka si sedne a hraje z kolečky ,po obyváku pečlivě zbyrá každé smítko ,které najde .Rád si listuje v knížkách a stojí věčně u pračky a jak se nepere těžko si to dá vysvětlit.Venku kde ho postavym tam ho najdu hlavně u našich psů dokáže stát neuvěřitelně dlouho .A jak vydí auta tak je nadčenej na křižovtce je bude pozorovat a nedostanuho od nich.nežvyká všechno rovnou spolkne .

sisstin
19. únor 2015

@zyoma vidim, ze te napadlo to same, co me 😉

bbn
19. únor 2015

@zyoma
@sisstin
tak jí holky trochu pomozte s informacemi, protože tady podle toho popisu je to dost jasné

marca22
19. únor 2015

@vrtelka prosímtě s hračkami si nehraje správně i když mu to ukážeš tak si to stejně udělá po svém a o to jak se to dělá nezájem? Předvádí něco,hříčky tipu paci paci apod. Dívá se ti do očí? Reaguje když ho oslovíš jménem,otočí se když ho voláš? Když provádí lumpárnu podívá se co ty na to?

andrrriiik
19. únor 2015

Ja nechci strasit,mozna to nebude,ale nemuze jit o autismus?A resila jsi to s dr?
@vrtelka

zyoma
19. únor 2015

@vrtelka nechtela jsem hned rikat nejakou diagnozu, proto jsem se nejdriv chtela zeptat na par veci. Urcite doporucuju sdelit toto vsechno detskemu doktorovi, ktery by vas mel nasmerovat k dalsim lekarum, nejspis neurolog, psycholog... Blbe se mi to rika, ale vsechny priznaky co popisujes nasvedcuje autismus. Moje dcera ho take ma. Nestresuj se hned, precti si o tom. Podivej se, jestli priznaky na nej opravdu sedi ( coz me se zda, ze hodne), a nezapominej, ze je to dite, ktere akorat potrebuje porozumeni a jiny pristup.

simdan
19. únor 2015

Jak jsem si přečetla příspěvek,tak mě napadl také autismus..zrovna minulý týden jsem se dívala na dokument s autisty 😖 určitě to není normální chování.

marca22
19. únor 2015

Tak o autismus jít může,jenže další věc která se v takhle nízkém věku jeví jako autismus může být vývojová dysfázie,pokud má dobrý sociální kontakt tak bych věřila spíš tomu.

@zyoma Prosímtě v kolika diagnostikovali dceři autismus? Nám tedy každý tvrdí že s větší jistotou až po třetím roce,mezi tím hodně věcí kluci dohnali a teď se mi na autismus nezdají vůbec i když v tom roce a půl ve dvou letech to taky vypadalo všelijak 😖

zyoma
19. únor 2015

@marca22 jeste nema stanovenou diagnozu, cekame na vysetreni v aple, ale jeste to bude trvat. Taky bych si strasne prala, aby mela " jen" dysfazii, ale zatim to porad vypada spis na autismus, me to doslo jako prvni, pak spousta doktoru, kteri rikali, ze asi fakt jo. Ted nas bude navstevovat rana pece, tak snad to pomuze. Diagnostikovat ji budou po 3. roce, driv jsem nechtela.
U vas to nakonec vypada na dysfazii?

vrtelka
autor
19. únor 2015

Když mu to ukážu veme moji ruku a chce at to dělám já .kroužky se snaží vložit na tyčku,ale moc mu to nejde nemůže se trefit ,kostičky do kostky podle tvarů ještě nedá jen zmojí pomocí,ale snaží se.Rád si hraje ze zatloukačkou,ale místo kladívka používá prstík a tím tam ty špalíčky zamačkává,ale sám si špalíčky do dírek nezvládne dát.Paci,paci udělá,když mu řeknu vařila myčka taky zvládne ,oční kontakt taky má.Na zavolání se otočí ,ale málo kdy přijde,když po něm něco chci slyší jen na jídlo a ,že si má přiníst pití.Když něco provede a zakřičím na něj tak se podívá.Doktorka mi řekla,že se stím ještě nesetkala,aby dítě ve dvou letech odmítalo vzít jídlo do ruk a svádíto na nedoslychavost,kterou má,ale má,už 7.měsíců neslouchadla a slyší sněma dobře.

marca22
19. únor 2015

@zyoma No zatím nás čeká neuro a psychologa odložím až na léto,to jim budou korigovaně 3. My jsme byli na kontrole když jim byly dva a čtvrt to vypadalo fakt blbě,hned jsme právě dostali žádanky na vyšetření,jenže za pár týdnů se tak strašně změnili a dohnali vše co po nich chtěli,tedy krom mluvení,dělají čím dál větší pokroky,že jsem tedy čekala co a jak než jsem je objenala na neurologii. No oni dělají všechno jako normální děti,ukazují,smějou se,předvádí,teď rádi tancujou,skládají stavebnice,jezdí na odrážedlech a právě že si hrajou tak nějak normálně,takže dejme tomu jezdí s autem po podlaze převážně,pak jednoho napadne že ho otočí a párkrát kolečkama zatočí,ale zase ho po chvilce otočí a hraje si normálně. Pusinkujou se,i nás,takže vsázím spíš na tu dysfázii,jeden mluví víc,ten by mohl být možná hyperaktivní nebo mít nějakou menší poruchu soustředění,je to divoch a přijde mi že dělá chyby z nepozornosti,druhýmu nejde mluvení i když je vidět že on strašně chce,už se mi i stalo že se mi z toho rozbrečel že mu to nešlo říct,on mi třeba přinese flašku že chce pití a místo pití řekne ba ba nebo mam mam tak já nevim,čau říká jako ťá,prostě je to všechno zkomolený a nerozumím mu,naopak on rozumí dobře a reaguje hned. Takže právě proto se asi ty vyšetření s nějakým závěrem dělají až po třetím roce,protože do těch třech ještě může být všechno jinak. Jinak asi bude i něco genetikou,hádám dyslexie nebo dysgrafie že je nemine,manžel to má a synovec nemluvil snad do 4 let. Jinak mi připadaj na některý věci chytří a strašně bystří. Nemaj rituály,což myslím že je taky plus.

andrrriiik
19. únor 2015

@marca22 no kamaradka ma syna zjistili mu autismus,ale ma socialni citeni,tudiz neni to bezne,ale stava se.Ale je pravda,ze on mel uz vice nez 3roky.

marca22
19. únor 2015

@vrtelka Prosímtě a to jídlo mu nabízíš nebo mu ho třeba necháš i volně položené,já nevím mě tohle s tím jídlem dělali kluci chviličku,pak je to zase přešlo. To jídlo si nemyslím že by byl hlavní problém,ale spíš to že vydrží někde stát jakou dobu a sledovat auta a že ho nemůžeš od toho odtrhnout,to samé s pračkou. To mi děti fakt nedělaly 😒

marca22
19. únor 2015

@andrrriiik Tak jasně některý prý to mají,může mít lehčí formu nebo Aspergera což je taky porucha autistického spektra,ale není postižená inteligence. Nevíš jestli si kamarádky syn dovedla třeba hrát na jako,třeba s plyšákama jakože si povídaj nebo něco podobného?

vrtelka
autor
19. únor 2015

I volně položené a nabízím,byla doba,když vzal i oplatek do ruky a kousl si i na brumíka otevřel pusu a ted jak kdyby přišel zlom a zastavyl se a nechce nic.Chodím sním na logopedii,už od 17.měsíců,ale tam pokroky taky nic moc ,už poznal aspon zvířátka,ale musela jsem mu dávat na vyběr já na logopedku nereagoval.Jinak si ho veme na klín a on pozoruje co mu říká to mu nedělá problém ,pozornost má dobrou.

zyoma
19. únor 2015

@vrtelka jo, dnera taky me vezme za ruku a odvede kam chce abych sla, vezme ruku a chce abych to udelala za ni nebo aspon pomohla... Ted nedavno se naucila delat paci paci ( vtipne je,ze jsme ji to za celou dobu nedokazali naucit a ona to videla v tv, a uz to delala. Bohuzel typicke pro autismus) neukazuje, nemluvi, jen zvatla. Na jmeno reaguje, obcas teda ignoruje, do oci se diva, ale na cizi lidi se moc nediva, hlavne na deti. Je hrozne tuliva, venku chodi za ruku. Nejaky stereotyp tam ani neni, jen trepe ruckama kdyz ma radost. Rada na hudbu tancuje, snazi se zpivat. Je hrozne hodna. Ale bohuzel nektere veci fakt nezvlada. Jine prostredi ji nevadi, ale naucit pit z neceho jineho nedokazu. Na zadost slozi kostky do kominu, snazi se taky nasazovat krouzky na tyc. Ale trideni tvaru do zasouvacky, vubec. Taky neudela pa pa. Na tezky autismus to prece jen nevypada, ale jinak autisticke rysy tam jsou zatim jasne.
@marca22 tak to u vas vypada fakt dobre. To bych si taky prala, aby se to u nas takhle zlomilo. A jak to vypadalo pred tim, podobne jako u nas? Oli uz ma 2 a pul, posouvame se, ale pomalu...

marca22
19. únor 2015

@zyoma Ano podle toho co píšeš tak opravdu podobně,až na to že by se hříčky učili z televize,to ne to se naučili normálně,uměli to před prvním rokem,pak začli běhat tak kolem toho roka a půl najednou nezájem o nic skoro,no a mezi těma dva a čtvr a dvou a půl se to zase zlomilo. No a s cizíma lidma měl problém jeden tak do dvou let,pak už ne,druhý vůbec ten je hned s každým kámoš,a teď oba,třeba když jdeme domů z procházky,chodíme do schodů 4 patra,tak sousedka třeba řekne půjdeš se mnou a on jí v pohodě dá ručičku a jde,na cizí lidi okamžitě úsměv,nákupy,vše bez problémů,venku občas scéna s jedním že mi nechce jít u silnice za ruku,ale jinak v pohodě,doma se snaží mi pořád s něčím pomáhat,věšet prádlo,dávat do pračky,mýt a utírat nádobí,vytírat,všechno si musí zkusit. Ale spíš na ně funguje když je vezmu za ruku a řeknu pojď uděláme,půjdeme,nějaký povely udělej fakt nehrozí že by dělali,tak leda když řeknu běž na nočník.

madiva
19. únor 2015

Náš malý (bude mu 16 měsíců) také nechce brát jídlo du rukou. Vezme na milost jen suchý rohlík, někdy křupku, piškot, ale nic namazaného nebo mokrého, či něco čím by se mohl umazat, zašpinit. Krmit se sám lžičkou odmítá. Přečetla jsem si příspěvky a upřímně jsem se vyděsila ☹ S hračkami si také moc nevyhraje. Baví ho docela knížky a moc rád si prohlíží auta ze všech stran, to vydrží i pár minut, otvírá a zavírá jim dveře a dovnitř strká různé drobnosti. Že by s nimi jezdil po pokoji to ani ne. Je celkově takový bojácný, bojí se cizích lidí a vzít do rukou ho můžu pouze já nebo tatínek, občas babička. Pokud na něj někdo cizí promluví odvrací tvář a snaží se odvést pozornost jinam. Na jméno reaguje podle nálady, někdy musím zavolat vícekrát nebo zvýšit hlas, oční kontakt také žádná sláva. Ach jo, tak jsem se těšila jak si mateřskou užiji a zatím.....

vrtelka
autor
19. únor 2015

@zyoma taky třepem rukama,když máme radost a,když sedí tak napne nohy a třepe se dělá to i venku,když něco vydí každy si myslí,že mává ,ale neníto mávání.A má neustále povyplázlí jazyček,ktery mu leze z pusenky ven.To mi nikdo z doktorů nedokáže vysvětlit ,proč ho má furt z pusy trčet.

zyoma
19. únor 2015

@marca22 u nas funguji povely, co dobre zna, ale nehrozi kdyz reknu prines botu. Vlasne mi do ruky nic neni. Kdyz ji byl mene nez rok, tak se naucila berany berany du, jinak nic. Ven chodi moc rada, na hriste taky. Na cizi lidi se usmiva, v obchode ji to fakt bavi, do kavarny neni problem... V podstate bezproblemove decko, jen kdyby vyvoj byl v poradku. Je hrozne opatrna a nejista, to ji hodne brzdi. To bohuzel mohlo byz zpusobene velkym stresem z nemocnice kdyz ji bylo 5 mesicu... Hrozne ji vadi zvuk vysavace a mixeru, to pak breci a krici, take typicke pro autismus.. Byla lehce hypotonicka, chodit zacala az ve 20 mesicich, tak jsme si rikali, ze treba zpomaleny vyvoj, ale asi ne...

zyoma
19. únor 2015

@madiva ahoj, zatim bych to nevidela tak cerne, je jeste malinky... A ostatni veci, co jsme tady psali? Paci paci, ukazovani, ozve se na jmeno vubec?

zyoma
19. únor 2015

@vrtelka omlouvam se, ale vzpomnela jsem si na nasi kocku, taky ji celej zivot trcel kus jakycku ven 🙂 a s jidlem nema problem? To je ten syn, co hur mluvi? Jestli nema slabsi svalstvo v oblyceji, existuje terapie, ktera to svalstvo posili (opravdu nenasilne), furt ji zvazuju taky...

vrtelka
autor
19. únor 2015

@zyoma a slyší malá dobře tak trochu mi to přpomíná co píšou maminky,když děti hůř slyší a přišli na to třeba,až ve školce ten hluk zvysavače může byt,že jito dělá zle maly řve ,když zvyším hlas nebo,když jeden ze sourozenců brečí tak řve ještě víc nebo někdo za píská tak se může zbláznit .Vysávání má rád to by vysával i cely den to řve,že vysavač uklízíme a při mixování kouká jak se mixér točí.

vrtelka
autor
19. únor 2015

@zyoma chodíme na logopedii a masírujem pusenku a snažíme se furt jazyk aspon rukou zastrčit,ale nějak to nepomáhá svalstvo pry má dobry.Zatím nemluvy vůbec ani nežvatlá.

zyoma
19. únor 2015

@vrtelka no bohuzel nam nezmerili sluch uz v porodnici, poslali nas pro podezreni v roce a pul, a tam musela spolupracovat nebo spat. Ani jedno neslo, takze sluch zmereny nema... Pani z rane pece rikala, ze ma spise citlivejsi sluch, vzhledem k tomu jak na to reaguje ( coz maji autici bezne), jinak se nam nezda,ze spatne slysi, na jmeno a pokyny se ozve, hudbu ma hrozne rada. A autistu se casto mylne domniva, ze asi hur slysi,i kdyz to neni pravda. Pod narkozou ji ten sluch merit fakt nenecham...

madiva
19. únor 2015

@zyoma Děkuji za uklidnění, abych malého jen nepomlouvala umí paci-paci, jak je veliký, indiána, když má náladu ukáže vlasy, oči, uši, tatínka, bráchu, umí pár zvuků zvířátek. Říkal pořád mama, baba, ale teď si vzpomene tak jednou týdně, někdy na požádání ukáže světlo, okno, nějaký obrázek v knížce. Spíše mě znepokojuje strach z cizích lidí, pokud na něj promluví můj synovec hned mi běží do náruče a natahuje, žádné hračky si nestrká do pusy, vyčistit zuby je u nás problém, položit do vany na záda rovná se horor. Na povely zatím nereaguje, ale uklidňuji se, že na to má (snad) zatím ještě nějaký čas. Na určité věci nebo zvuky reaguje přehnaně, vadí mu např. některé znělky v televizi. Na jméno se občas ozve, ale když se někdy zadívá do prázdna můžu na něj volat jak chci. Ale když se zeptám, kde je Honzík? ukáže prstem na sebe. Nerad se dívá do očí, hlavně zblízka, navázat oční kontakt není lehké, často mi kouká na pusu. Je hodně rozvážný. Taky se moc neumí radovat a být spontánní, směje se většinou jen když dělá blbinky se starším bráchou a nebo když ho lechtám. Já vím, ještě je malý, a buď z toho vyroste nebo se to může všechno zvrtnout. A ten strach ve mně pořád je a ještě dlouho bude. Přeji, aby to u vás všech dopadlo co možná nejlépe.

marca22
19. únor 2015

@zyoma Hm no ty zvuky to je opravdu taky zvláštní,to mi kluci nedělají,naopak mají rádi když se fénuju třeba,hned přijdou a chtěj taky vyfénovat. Když mixuju dívají se na mě a ne na mixér. Do ruky mi dají,donesou vše,ale musí to chtít oni sami,jakmile řeknu dones mi to nebo to tak vůbec,ani když bych řekla přines si boty tak vůbec. No já si myslím že moji můžou mít zpomalený,nestandartní vývoj i protože jsou dva najednou. Kdyby mi ještě začali aspoň pořádně mluvit abych si mohla být jistější. Jestli jim nakonec něco diagnostikujou a budeme muset docházet bůh ví kam když máme všechny větší města 30km a já neřídím,nevím jak to budeme s prací vůbec kloubit. No a vás už posílali i na logopedii? Já jsem zkoušela tohle s pediatrem domluvit aby nás tam poslal,ale taky říkal že až od 3 let,tak já nevím. 3 jim budou korigované až v červnu.

guinea
19. únor 2015

@vrtelka Ahoj, chci tě trochu povzbudit. Některé z "příznaků", které tu popisuješ, jsem měla jako malá taky. Do pračky jsem se dovedla dívat po dobu celého cyklusu, když prala, a obzvlášť jsem milovala staveniště. Když nám před okny stavěli nový panelák, tak jsem se dovedla dívat i hodiny. Na cizí lidi jsem se nedívala, z cizích dětí jsme měla strach. Ale bylo to proto, že jsem byla extrémně přemýšlivé a stydlivé dítě. Ani jsem si moc nehrála s hračkama, fascinovaly mě knížky. Od první třídy jsem četla (sama sobě) jednu dětskou knížku za týden, od nějaké třetí mi rodiče "povolovali" přečíst maximálně jednu knihu denně 😀
Z té nekomunikace jsem celkem vyrostla (dělám v marketingu 😀), jsem hodně společenská, vystudovala jsem, žádnou dyslexii nebo dys.. cokoli u mě neobjevili. Třeba má tvé dítě prostě jen výrazně odlišnou osobnost.

zyoma
19. únor 2015

@madiva diky. No ja si myslim, ze to zatim vypada spise na povahu a tim ze je jeste malinky, tak je hodne uzkostlivy. Autisti, pokud maji problem s ocnim kontaktem,tak je to tak, ze se nechtej podivat vubec, nebo se divaji jakoby skrz tebe. To, ze se diva na pusu, tim si pomaha porozumeni,a uci se takhle slova, fakt normalni...
Dcera neumi vetsinu z toho, vo jsi popsala dodnes.takze si myslim, ze jste v pohode 🙂