E-žádanka na PCR test. Musíme na ni stále čekat, když nepřišla, nebo můžu objednat i bez toho?

zuzickan
26. říj 2021

Syn dostal sms z hygieny, že má nařízenou karanténu, protože se setkal s pozitivně testovanou osobou... sms mu přišla včera, ke kontaktu mělo dojít minulé úterý.... od včera čekáme na kód e-žádanky a pořád nic, můžu ho objednat i bez toho? Chtěla bych, aby se otestoval už dnes, karanténa může být negativním testem ukončena po týdnu, rádi bychom absolvovali naplánovaný prázdninový program a tak bychom potřebovali výsledek testu co nejdřív... musíme čekat na tu e-žádanku?

misal88
26. říj 2021

já bych si zavolala do toho místa, tam kam ho chceš objednat na PCR test. oni se podívají jestli je v tom jejich registru, ale pokud mu přišla sms z hygieny, tak by tam mohl být zaveden. pokud ne, tak ho tam může vložit i pediatr/praktik

kocvarovas
26. říj 2021

@zuzickan to je mezec. Tak on se s někým potkal v úterý a do karantény jde až po 6 dnech? Tak pak se není čemu divit, že to zde zase tak frčí.. To samozřejmě není nic proti vám.. Jen žasnu..

werumka
26. říj 2021

@zuzickan normálně zavolejte praktikovi, ať to vystaví 👍

@kocvarovas To je bohužel dost časté a na vině je fakt, že ve školách se plošně netestuje. Modelový priklad: dítě má rýmu, ale je to takové běžné nachlazení, do školy jde v pondělí i úterý. V úterý večer ho ale začne bolet v krku, tak zůstane ve středu doma. Ve ctvrtek mu mama udela antigen a ten je pozitivni. V patek jde na PCR (tj. uz nekolikaty den příznaků), na který ho poslal dětský dr. V sobotu prijdou vysledky - pozitivní. Rodič kontaktuje skolu, která to ale řeší až v pondělí, neb je víkend. Takže děti už v to pondělí mají za sebou 7 dní od posledniho kontaktu.
Kdyby se testovalo ve školách, je to hned jiná písnička. Tohle se prostě mělo zachovat.

bublee
26. říj 2021

Já na jaře na žádnou ezadanku nečekala. Doktorka řekla že mi ji vystaví, ale už se SMS neposílá. Oni to na tom místě vidí v tom jejich systému.
Zavolala bych pro jistotou na to odberove místo ať se podívají 🙂

monika3456
26. říj 2021

@zuzickan já bych na žádnej test nešla.

j.a.n.i
26. říj 2021

@monika3456 Jasně a byla zbytečně doma o týden déle...

j.a.n.i
26. říj 2021

@werumka No, on ten tvůj příklad je sice hezký, ale zrovna u něj se zeptám: A čemu by pomohlo kdyby si dané dítě udělalo v pondělí antigenní test s negativním výsledkem?

werumka
26. říj 2021

@j.a.n.i Je to teoretická debata, ale v případě, že to dítě má příznaky, tak by mu ag test negativní s největší pravděpodobností nevyšel. Druhý fakt je, že se také mohlo nakazit od jiného dítěte ve škole, které priznakove nebylo a nebylo podchycene. A za třetí, ve školách se běžně dělají i PCR testy 😉 je to prostě nastavené nějaké síto které může odchytit velkou část infekčních. Nerozporuju, že ag testy zachytí všechny. Já jsem je měla pokaždé negativní, i když jsem měla covid dvakrát. Ale také jsem nikoho nenakazila. Zatímco dcera měla ag silně pozitivní a pokosila celou rodinu.

editah222
26. říj 2021

@zuzickan a hygiena tě kontaktovala? Protože žádánka byla vystavena až v okamžiku kdy mi zavolala paní z hygieny. A žádnou sms s číslem žádanky jsem nedostala, byla v registru pod rodným číslem.

@kocvarovas a jak by jsi to jinak udělala? To by se muselo testovat minimálně 3x týdně plošně nebo při každé rýmě. Nakažený šel třeba na test až v pátek, výsledek mohl být klidně až v sobotu nebo neděli... no a pak se teprve můžou hledat kontakty.

zuzkasim
26. říj 2021

Řešila jsem úplně stejnou situaci včera, na infolince mi řekli, ať si zavolám praktikovi, ten e-žádanku vystaví, na test jsem se objednala hned, jakmile jsem se k praktikem domluvila a večer jsme měli i výsledek.

jaja01k
26. říj 2021

@zuzickan Asi jim to moc nefunguje. Řešila jsem to minulý týden. Přišla mi sms, ať vyplníme sebetrasování a e-žádanku. Vyplnila jsem a nic se nedělo. Druhý den přišla sms, že děkují za vyplnění a že mám čekat na sms s potvrzením o e-žádanky. Zase se nic nedělo, ale už jsem potřebovala, aby syn na test šel, tak jsem zavolala dětské doktorce, aby mu žádanku vystavila. Další den mi volali z hygieny, že vidí, že jsem se pokoušela vyplnit si tu e-žádanku. Tak jsem poděkovala, že už ji nepotřebuju.

@kocvarovas U nás to bylo podobně. 20. mi volali ze školy, že byl syn 14. v kontaktu s covid pozitivním spolužákem. Taky jsem se divila. Na jaře řešili kontakty jen dva dny zpět, když to bylo dýl, žádná karanténa nebyla.

luciksima
26. říj 2021

Také jsem nečekala.jeden den mi přišlo trasování to jsem vyplnila a čekala na e zadanku která 2 dny nepřišla .volala jsem i na covid linku tam mi sdělili že mám počkat až mi zavolají z hygieny.nakonec jsme šli na test sami.

zuzickan
autor
26. říj 2021

Díky všem za radu, ještě dopoledne jsem zavolala k dětské doktorce a ta nám žádanku zadala a rovnou nám přišel i termín na zítra ráno na test 👍 Odpoledne jsme zjistili, že je v karanténě celá třída kvůli jednomu pozitivnímu studentovi 🤐 (syn nebyl včera a dnes ve škole z jiných důvodů)

kocvarovas
26. říj 2021

@editah222 nevím jak teď, ale na jaře se mě ptali na kontakty 2 dny zpět a hygiena volala hned druhý den po pozitivním odběru.. Víkend, nevíkend. Zrovna dcery byly na testu v pátek a v sobotu volali a trasovali.. Takže se nemohlo stát, že téměř týden od kontaktu..

kocvarovas
26. říj 2021

@jaja01k No právě.. Navíc volali hned den po zjištění pozitivity.. Je fakt, že výsledek byl večer ten den, co nás stírali teď snad na to mají laboratoře 48 hodin či co.. Tak jestli se to pak natahuje..

kocvarovas
26. říj 2021

@werumka já osobně proti testům ve škole nejsem. Těžko říct, jestli AG testy, co se ve většině škol dělali, měli opravdu vypovídající hodnotu..

j.a.n.i
26. říj 2021

@werumka Na skolach se bezne pcr testy nedelaji, ty se delaji jen na vybranych skolach. A mam zkusenost ze dite s priznaky melo antigenni test 3 dny negativní.

krisstina93
26. říj 2021

Zeptej se přímo v tom centru kde chceš nechat test delat. Já pro syna potřebovala ten kód ezadanky, jinak by ho nevzali.

werumka
26. říj 2021

@j.a.n.i Já to nerozporuju, já taky měla vždy ag negativní i s příznaky. Tak to prostě je... Ale na školách momentálně neexistuje žádný zachyt. Supluji to testy, které si děti dělaly kvůli kroužkum/zavodum (To jsou třeba záchyty u nas). Myslím, že to je prostě špatně. To testování na školách zůstat mělo.

j.a.n.i
26. říj 2021

@werumka Ano, ale pcr, delat ve skolach antigeny je vyhazovani penez oknem.

werumka
26. říj 2021

@j.a.n.i Je to bohužel o nastavení. Ag je vždycky lepší než nic. Ale PCR je samozřejmě mnohem lepší varianta. Jsem zvědavá na výsledky testování ve školách v postiženějších okresech po podzimních prázdninách.

j.a.n.i
26. říj 2021

@werumka No, to ja si prave nemyslim, falesny pocit jistoty umi nadelat vice skody, nez zdrava nejistota.

kulisek_28
27. říj 2021

@zuzickan Taky jsme měli ten problém, v pátek přišla sms sebetrasování. Po vyplnění měla příjt žádanka ale nic jsme nedostali a ani nikdo nevolal. V pondělí ráno jsem volala doktorovi který taky nedvíhal. Takže jsem dítě objednala bez žádanky. Vždyť mají nárok na Dva PCR v měsíci zdarma. A když jsem ho objednala tak volala hygiena , že byl problém se žádankou proto jsem ji nedostala a poslala mi i žádanku. Ale i bez žádanky se dá ale asi ne všude

jijulka
27. říj 2021

žádný kod nechodi, zadanka je v systému a ty tam normalne dojedes s kartickou pojistence a oni te odeberou

leilinkaa
27. říj 2021

@zuzickan mi jsme meli podobnou situaci v unoru. To jsme meli dle hygieny kontaktovat dětského doktora a ten nam zadanku vystavil - elektronicky a sam poslal do centra kam jsme jeli na test. Pote jsme dceru objednali a jela 😉

j.a.n.i
27. říj 2021

@jijulka Me treba zadanka mailem prisla, ale je fakt, ze jsem ji nepotrebovala, nasli si to v systému.