Ekzém u měsíčního miminka

dominikaanovakova
18. říj 2018

Ahoj maminky. Mám doma měsíční miminko. Začali svému na obličeji dělat pupínky, postupně zrduly. Dětský lékař doporučil obkládat řapíkrm ale přišlo mi, že je to ještě horší. Začala se mu na ouška h dělat taková žlutá Krusta a začaly se sypat na ramínka a na krk. Šli jsme na kožní a tam nám bylo sděleno, že to vypadá na ekzém 😑 má s tím někdo zkušenost? Dostali jsme mastička a dnes jsem poprvé namazala.

lucka662006
18. říj 2018

@dominikaanovakova Ahoj, mohou to být potničky a to žluté tzv. seborhea. Asi by bylo dobré dát foto, abychom mohly posoudit, pokud chceš.

dominikaanovakova
autor
18. říj 2018

Ten bílý film je ta mast

ariadna12
18. říj 2018

Meli jsme neco podobneho u prcka, ale byl starsi (6 -8 mesicu), kozni doporucila Vitelu ictamo a krem Uriage Xemose (oboji dost drahe, lze koupit v dr. Maxovi), ale nam pomohlo. Po kazdem jidle/piti jsme dukladne ocistili oblicej a krk, namazali kremem Uriage Xemose, na noc jsme 2 mesice matali Vitelu ictamo (jen na noc, protoze se s ni nesmi na slunicko). Zkus to probrat s pediatrem/koznim, zda to jde pouzivat i pro tak mlade mimco. Vitela ictamo obsahuje m.j. zinek, ale pry jde z duvodu maleho mnozstvi pouzivat delsi dobu, my pro jistotu uzivali jen ty 2 mesice. Jeste existuje Vitela extreme, ta je silnejsi, ale ti jsme nezkouseli.

lucka662006
18. říj 2018

Měli jsme také, ale až kolem 4 - 8 měsíců. Nepomáhalo na to nic, a hlavně nic mastného, mastnota to jen zhoršovala, pak to zrudlo a zase ty žluté krusty.... Důležité je, zda to svědí nebo ne. Atopický ekzém zpravidla svědí. Trochu sudocremu, slabou vrstvu, ten to spíše vysušoval a malinko zlepšoval a nebylo toho potom tolik. Přešlo to časem, když jsme si toho přestali všímat. Jestli kojíš, může to být i vlivem hormonálních změn u Tebe v šestinedělí. Existuje také novorozenecké akné, je neškodné, nesvědí a zmizí časem samo.

neomenia
18. říj 2018

Ahoj, na ekzem je brzy, toto bude spis novor. Akne, dopor.Vitella, prejde za nekolk tydnu.

dominikaanovakova
autor
18. říj 2018

Na obličeji si sahá ale nepřijde mi, že by se svěděl. Nikde nic rozškrabaneho nemá, ale ty pupínky se mi začínají objevovat i místama na tělíčku

priefi
18. říj 2018

Ahojky, pokud to je ekzem, jakoze to tak vypada, je treba najit pricinu. Ekzem promaz sudokremem nebo jinou zinkovou mastickou. Avsak je treba najit pricinu, ne jen potlacit vysledek. Nepises, zda kojis, nebo jste na um. Pokud kojis, vyrad ze sveho jidelnicku v prvni rade mleko a vyrobky z nej a vejce a vyrobky z nej, jedna se o velmi casty alergen. Nejez histaminove veci (banany, rajcata, cokoladu, papryky atd.). Zacni miminku podavat probiotika a sobe taky. Ty se zamer na zelenou zeleninu a zarad ji do sve stravy, vyhybej se sladkostem. Vysledek by se mel dostavit trosku do tydne, viditelneji po 2 tydnech. Ze zacatku se tato dieta zda byt nerealna, ale da se to bez problemu zvladnout. Jen pro info, nas syn ma uz zjistene alergie na bkm, vejce, banan, brambory a nesmi histaminove veci.
Pokud nekojis a podavas um, diteti podej probiotika, napr.biogaiu 1x denne a utikej za detskou, at Ti ihned predepise neocate (je to um, ktere se podava pri alergii na bkm, lze koupit i mimo predpis, ale je hodne drahe, pixla 400g vyjde pres 1000kc).

Co se tyce koupani, nekoupat kazdy den, ale ob den, nebo 2 a koupat bud v cernem caji, nebo pouzit ovesne koupele, anebo nam se osvedcila koupel v manayupie.

Muze to byt i reakce na prasek, nebo kosmetiku. Nekdy vadi chlorova voda, pomaha koupat v prevarene vode, nebo odstate vode (ne v cerstve nalite).

Co se tyce te zlute kuzicky, je to seborela. Hodku pred koupanim namaz hlavicku panenskym olivovym olejem, vykoupej mimi, vysus a vyces tuto kuzicku nebo nehtem opatrne slupuj (nam to slo az nasledujici den).

dominikaanovakova
autor
18. říj 2018

@priefi děkuji za rady. Syn je plně kojení a je pravda že mléčné výrobky konzumuji téměř pravidelně. Skusím je tedy vyřadit. Koupe mě ob 2 dny, a myjeme obyčejným neparfemovane mýdlem pro děti. Papriky, banány aj. Nejím.

priefi
18. říj 2018

@dominikaanovakova jeste me napadlo vyvarovat se rybam a orechum. Zkus koupat v tom pripade jen a pouze v ciste vode (prip.vviz muj predchozi prispevek) bez toho mydla, prave toto mydlo muze byt taky vinikem. Miminka nepotrebuji v podstate zadne myci pripravky, rikali mi to v porodnici i detska dr.a dokonce i sestra na gynekologii. V porodnici akorat zminili ze pripadne jen zadecek trosku omyt pripravkem pro novorozence , ale ze taky neni treba.

dominikaanovakova
autor
18. říj 2018

@priefi ryby nejím vůbec a ořech občas... Děkuji

horseska19
18. říj 2018

@dominikaanovakova můj téměř tříměsíční syn má také ekzém. Vysadila jsem kompletně z jídelníčku kravskou bilkovinu, 3x denně mažu Cremor Leniens a ob den koupeme v ovesných vločkach. Ekzém zmizel. Abych si to potvrdila, zařadila jsem opet bilkovinu do jídelníčku. Odpověď přišla velice rychlé. Malý má průjem a po dvou dnech se ekzem opět začal objevovat. Takže u nás je jasno 🙂 jinak ty alergeny vyrazujte postupně, at vite z ceho by to mohlo být 🙂

marketanova
21. říj 2018

Dobrý den, řešíme ekzém především přípravky z lékáren a dermo mastičkami a to přírodní a Bio.

dosia
18. črc 2020

Dobrý den, můžu se jen zeptat jak to dopadlo?

dominikaanovakova
autor
18. črc 2020

@dosia dobrý den , namazali jsme to tenkrát asi jen 2x mastičkou a bylo to všechno pryč . Do teď nemá nic. Žádný ekzém to nebyl🙂 pak jsem se někde dočetla , že to miminka kolem 6 týdnů mívají .

zlobr
5. zář 2020

@dominikaanovakova uff.. hledam jak silena,co ta ma syn (5tydnu) za vyrazku na obliceji...dlouho jsem myslela,ze to je kombinace potnicek a novor.akne. ...ale tak mu to zrudlo a zhrublo +pupinky a flicky na hrudníku...ze jsem se zacala obavat ekzemu. A ted jsem nasla tuto diskusi,kde popisujete do pismene to co ma i muj prcek...tak me trochu uklidnilo,ze to ekzem nebyl. Snad se to potvrdi i u nas...

zlobr
Autor odpověď smazal
Zobraz
zlobr
5. zář 2020

@dominikaanovakova a pamatujete si,co to tenkrát bylo za masticku?? Diky!

dominikaanovakova
autor
5. zář 2020

@zlobr má to opravdu většina miminek , teď porodila mákamarádka a v 6 týdnech měl chlapeček úplně to samé ,co my . Mastičku mi míchali v lékárně na recept , který mi dali na kožním , už si opravdu nepamatuji .🙂 ale není nutné to promazávat , lepší je když je to vyschlé . Držím palce ať to co nejrychleji zmizí.

priefi
5. zář 2020

@zlobr zkus sudokrem, je to zinková mastička
A ano, nejspíš to ekzém bude. Je důležité přijít, co je příčinou. Pocitej s tím, že nejspíš to bude abkm nebo alergie na vejce. Zjistíš jen tak, že to vysadíš. Trvá 14 dní, aby byly výsledky znát

slunea
5. zář 2020

@zlobr mému synkovi to v 7 týdnech zmizelo samo. Ale ve 3 měsících se mu začaly objevovat flíčky na nožkách, k tomu stolice s pěnou, hlenem, nebo zelená... V půl roce jsem zjistila, že je alergický na mléčnou bílkovinu.
Dcerce se taky kolem 2 týdnů začaly objevovat pupínky, po nasazení diety bez mléka (měla ve stolici hlen) i ty pupínky zmizely...
Video o pupíncích vs alergie:

https://www.youtube.com/watch?v=BLvetkZ5Xxk


Nechci strašit, jen je dobré o tom vědět, sledovat příznaky.

priefi
5. zář 2020

@zlobr jo a jako matka, co si tím vším prošla, předávám zkušenost, kortikoidy jsou na nic. Zahojí krásně, ale jen na oko. Alegen ubližuje dál, jakmile se přestane používat kortikoidy, kůže je pak mnohém horší. Pokud možno, kortikoidy vynech. Podhojují jen na chvíli důsledek, neléčí příčinu