Holky, můj syn je dost citlivý na chlad a má slabší imunitu. Bere sice doplňky stravy od doktorky, ale má obecně malou chuť k jídlu a když už něco chce jíst, tak většinou nezdravé věci. Minulou zimu byl pořád nemocný, protože pod riflami nic nenosil. Letos, když bylo kolem nuly, si pod ně bral punčocháče hlavně ráno do školy nebo ven na hřiště. A musím říct, že od té doby nebyl vůbec nemocný! Doktorka říkala, že ve třídě mu asi bude moc horko, zpotí se a pak nachladne ještě snadněji. Teď je ve třetí třídě a rozhodl se, že příští zimu už punčocháče nosit nebude. Tak hledám jiné způsoby, jak ho postupně otužovat, aby tolik nemarodil...
@1pomnenka 👍 To jsme zatím nezkoušeli.
Merino leginy, jako já bych v zimě v džínách nešla ani za nic
A nemůže se prostě ve škole prevlict? Treba si někde na záchodě sundat tu spodní vrstvu? Syn je treba dost otužilý, ale v těch největších mrazech mu jen v riflích byla zima, tak pod ne nosil termo a ve škole si to sundal.
A nebo to dělám opačně: když je fakt zima, vezme si přes běžný oblečení kombinézu a tu nechá v šatně. ... Ale není to odpověď, jak se otužit. Otužuje se nejsnáz při krátkých časových úsecích... takře třeba ke kontejnéru na plasty klidně v triku a kraťasech, no... když jsem za pět minut doma...
Starší syn chodí do čtvrtý a punčocháče nosí od prosince celou zimu a nevidím důvod proč by je nenosil i příští rok. Nejen že mu je zima venku ale někdy i během hodiny když sedí a nemá pohyb. Jako vhodný otužování je lepší hodně pohybu venku dobře oblečený než někde klepat kosu.
@marinka_av na kolik doma topíte ? Sundat stupeň ? 🙂
@marinka_av Dobrý den, je tu i skupina Saunování
Syn nosí rifle a když jdou v zimě ven, natáhne na to sodtshellky. Je to pro něj pohodlnější, než si ve škole svlékat spodní vrstvu.
A k otužování - sportovat, být v zimě venku na procházkách, spát v chladnějším prostředí, nebýt doma nabalený.
Já třeba celé dětství přebíhala venkem pár metrů mezi naší domácností a babiččinou. Samozřejmě jsem přeběhla v tom, co jsem zrovna měla na sobě, pamatuji si, že mi často byla zima, neměla jsem to ráda, ale určitě mě to taky otužovalo. A naše děti to mají podobně, když vystupují z auta a jdou domů, taky jdou i teď v zimě jen v mikinách, přeběhnout to.
A když řešíš jídlo - u nás hodně pomohlo, že je přes den na stole nakrájená zelenina a ovoce - děti jsme nenutili, sami se postupně naučili to ujídat průběžně a ochutnávat.
@lis6
@krisstina93
@cilkat
@sagitta33
@janule0123
@westie Ve škole mají šatny, ale když si ráno před vyučováním sundá punčocháče, pak si je zapomene znovu obléct. Legíny nebo termo mi přijdou nepraktické, protože se mu shrnou ponožky a odhalí kotník, takže má pak studené nohy. Kombinézu si vezme jen, když sněží. Doma máme asi 22 stupňů, ale teploměr nemáme. Ten tip s ovocem a zeleninou dnes hned vyzkouším a večer stáhnu topení v jeho pokoji.
@marinka_av Teď v tom ochlazení bych s otužováním nezačínala a počkala až bude teplo.
@marinka_av Jen raději doplním, že nějakou dobu trvalo než si děti zvykly, že je zelenina na stole. Dávala jsem tam takovou zeleninu a v takovém množství, abych to snědla případně večer já. A taky mě viděly, že to taky ujídám.
Termo bych mu jako oblečení dovnitř vůbec nedávala. A právě proto jsem psala, že syn si na rifle obleče na ven lehké sofrshellky - v šatně je svlékne a nejsou tak teplé jako kombinéza nebo zimní kalhoty.
A tvůj syn nastydne jen u toho, že se mi srolují ponožky? Nebo to řešíš ty, že ti to vadí?
@westie Taky zatím dávám na stůl jen trochu a budu se snažit, aby doma nebylo tolik sladkostí. Kombinézu nebo softshellky si přes rifle vezme jen, když sněží. Říká, že ostatní děti nosí jen rifle nebo tepláky. Studené nohy oslabují citlivou imunitu, v první a druhé třídě byl v zimě často nachlazený a to mi vadilo a řešila jsem to. S punčocháči ponožky nenosí, takže se nemusím bát že by se shrnovaly. Termo ani legíny nemá. Nejraději by ve škole nosil jen rifle.
@sagitta33 To je pravda, ještě je u nás docela zima.
Je to jak z Káji Maříka - pošlete ho na vzduch. 🤭Ne, chodit v mrazech málo oblečený je nesmysl. Zdravý životní styl musí být celý rok, stejně se tomu nachlazení člověk nevyhne. Ale v mrazech jen v riflích není o otužilosti, to je prostě málo. Náš v mrazech nosí na rifle softshellové kalhoty, v šatně jen vysleče, soukat se do punčocháčů a znovu do riflí, to by nedal.
@marinka_av Já mám taky pocit, že punčocháče jsou pohodlnější, ale každý den je ve škole svlékat a zas oblékat mi přijde docela opruz, syn si punčocháče nechává i do třídy a nijak se nepotí a co pamatuji tak i za nás si je nikdo nesvlékal. Pokud je má jen na cestu do školy tak budou určitě praktičtější legíny, kde ponožku přetáhne přes a tak se mu neshrne nebo ty softky jak tu radí.
Co třeba sauna?