Kopřivka u miminka. Vejce nebo ocet?

hanydve
25. pro 2021

Ahoj holky, tak si sem jdu opět pro radu. Malému je deset měsíců a poslední cca týden se mu objevuje místy kopřivka na tělíčku. Nejprve jsem si všimla pár malých pupínku u ouška, když se ráno vzbudil. Přes den nic. Druhý den měl kopřivku na druhé straně na krčku. Dnes v noci, když jsem ho prebalova měl kopřivku už ale ve větší míře na bříšku, jinak nikde. Přes den skoro nic nemá, nebo si toho nevsimnu. Je možné že by se kopřivkou projevovala alergie na vejce? Kojím, ale v posledním týdnu jsem si párkrát dala domácí vaječňák (ano, sice kojím, ale jeden panák na ochutnání, snad mě neukamenujete). A do toho salát, kde je také kupa vajec a malý měl teď si vzpomínám květák s vajíčkem. Druhá varianta, která mě napadá je, že by mu mohl vadit ocet. Setkala jste se s tím některá? Je tomu asi taky čtrnáct dní, co do prádla místo prášku dávám krapek octa..

mamikry
25. pro 2021

@hanydve Vajicka jsou silny alergen. Deti by do roka nemely jist bilek, takze pokud ho v kvetaku dostal, muze to byt po nem. Ocet by v pradle vadit nemel. Ale kazdy to ma jinak. Dost mozna muze vadi i ten alkohol, i kdyz jeden panak se do mleka dostane, pokid vibec, v naprosto minimalnim mnozstvi.

bledulka84
25. pro 2021

@hanydve tak žloutek ve vaječňáku by problém být neměl, alergen je obvykle jen bílek. Mě dcera jako mimčo reagovala na mléko, jablka, sušenou papriku a bílek, ale je to strašně individuální, každé dítě může reagovat na úplně něco jiného. Silným alergenem jsou i ořechy, což taky můžeš teď jíst v cukroví a normálně je třeba nejíš.

hanydve
autor
25. pro 2021

@mamikry právě, že vím, že jsou vajíčka alergenem, ale do teď by mě nenapadlo, že by po nich měl nějakou reakci. Nene, vždy dostal jen žloutek. Celá vejce jsem vždy jedla jen já. Že by měl takovou reakci na alkohol? To by mě taky nenapadlo, když je tam v mini množství v tom jednom panaku.

hanydve
autor
25. pro 2021

@bledulka84 Jak se ti to zvládlo všechno vypozorovat? 🙈 Vidíš ořechy by mě nenapadly. Že by prošlo přes MM i to minimální množství ve vanilkových rohlickach? Pak už mě napadá jen bílek v náplní v ulkach, ty mám pro sebe bez alka samozřejmě..

bledulka84
25. pro 2021

@hanydve mě malá reagovala bolestí břicha a hodně, třeba jablka by mě samotnou nenapadly, to jen tak při řeči zmínila kamarádka, že její malé vadí a ty pak moje malá třeba nezvládala nejdýl ani převařené v přesnídávkách, snad do tří let. Papriku jsem zjistila po hovězím guláši, cibule běžně nevadila, maso také ne, takže paprika pak taky byla jasná, ale jednu dobu jsem si psala i jídelníček. Každopádně ořechy u některých lidí způsobují anafylaktický šok i ve velmi malém množství, takže můžou způsobit i kopřivku. Ono je to fakt strašně individuální, ale pokud jsi doteď vajíčka jedla a nic se nedělo, tak bych hledala i jinou možnost.

martt
25. pro 2021

Alergie se může projevit i na něco co normálně člověk snášel. Můj táta ma alergii na vajicka hlavně na žloutek pokud je min udělaný, nesnese ani majonézu. Jinak pokud se vyrážka objevuje postupně tak pravděpodobně je s tím alergenem stále "ve styku". Zkusila bych jít vylučovací metodou. Ocet je samo od sebe agresivní na kůži, ale pokud ho dáváš k praní tak by snad vadit neměl.

katule1990
25. pro 2021

@hanydve Tohle je hrozně těžký zjistit, po čem to má. Obvykle kopřivka během pár dní zmizí, můžeš třeba potíra heřmánkovým čajem. Můj syn měl na žloutek hroznou reakci, když jsem mu ho cca v 6 měsících přidala do jídla, do hodiny šíleně zvracel a dávil se. Myslela jsem, že je to ze špenátu, ale za týden jsem mu dala zase žloutek a opakovalo se to samý, odvážila jsem se mu ho dát znovu až teď před Vánoci (ve 13,5 m) a už v pohodě, i když trochu kopřivku má na tváři taky, těžko říct, jestli to je z toho. Ocet v praní by vadit snad neměl, já takhle peru roky, používám místo aviváže. Pokud se nebude kopřivka lepšit, tak můžeš zkusit ocet nedávat, ale myslím, že to bude něčím jiným a samo to zmizí 🙂. Jo a alkoholem to podle mě taky nebude, do MM se téměř nic nedostane.