Krev a hlen ve stolici - je to možné ze zahlenění?

knobloska
25. dub 2012

Ahoj maminky,
minulou středu se naší holčičce objevil hlen s krví v plence. Letěla jsem za dr a ta poradila posečkat. V pátek to tam ale měla znovu, takže po vyšetření výtěry na bakterie negativní, trhlinku v zadečku nemá. Celiakie to není, ostatní alergie ještě nejsou. Pijeme Nutrilon Allergy care, práve od toho pátku, co tam krvičku měla podruhé. I když zrovna stolice s krví a hlenem, stejně je ošklivá, zapáchá. Krevní obraz vč. crp je naprosto v pořádku. Dr čeká na zbylé výsledky alerga, dost sází na mléko, ale to to není, protože i přes dietní mlíčko to tam má. Dneska je to zase ošklivé, tak nevím, co dělat. Už od Velikonoc je strašně zahleněná, v noci i kašlala, ale nic hrozného. Nicméně dneska jsem si všimla, že hleny i ublinkává, asi jí zatéká nějaká zadní rýma.
Chci se zeptat - je tady někdo, u koho byl podobný problém? Protože jsem už zoufalá, budu ráda za každý příspěvek. Zatím je na dietě jako u průjmu, i když průjem nemá, dávám probiotika a si přidám i Smectu, třeba se ty hleny lépe vyloučí. Myslíte si, že to fakt může mít podrážděné z hlenů natolik, že má krev ve stolici?
Děkuji Lenka

katyxq
25. dub 2012

@knobloska A vynechali jste i případné mléčné příkrmy (jogurt, mléčné kaše, sušenky) a hovězí maso (některé stejné bílkoviny jako v mléce)? Častým alergenem jsou také vejce, kuřecí maso, sója. Pokud i jen částečně kojíte, tak musíte držet dietu s vyloučením podezřelých alergenůi i vy. Také je dobré dávat probiotika, to děláte dobře 🙂.
Na alergo-testy z krve ale nespoléhejte, u malých dětí vycházejí často falešně pozitivně a hlavně falešně negativně (non-IgE alergie, způsobují ji jiné složky imunitního systému).

knobloska
autor
25. dub 2012

@katyxq nekojím už 2 měsíce, měla HA mléko, nyní alerrgy care pro děti postižené ABKM. Nic mléčného ani maso, vejce, nic nedávám. Jí rýži, brambory, mrkev, banán. Proto jediné, co mi zbývá, jsou ty hleníky. Nebo třeba Crohn a kolitida, ale tam snad by vylítlo crp, doufám.

katyxq
25. dub 2012

@knobloska U nás jsou hleny příznakem alergie na BKM, ale nezmizely hned, u nás to trvalo tak 3týdny od chvíle, kdy jsem začla držet dietu (plně kojím) a i teď to není pořád stopro OK, zasahují do toho další věci (očkování hexou - nedeklorovaný kasein, čili BKM 😠) a u některých děti prý vymizí, až když jsou pořádně na příkrmech.
Takže vydržte na AC mléku aspoň ty tři týdny, pokud by pak byl pořád problém, tak může vadit i mrkev, banán, cokoliv (ale rýže a brambory jsou méně pravděpodobné), pokud je zahleněná, tak bych si tipla tu aBKM.

knobloska
autor
25. dub 2012

@katyxq taky mě to napadlo, souvislost ze zahlěněním. Bohužel tedy testy můžou vyjít i falešně negativně. Takže možná si myslíš je to tak, že z mlíka je zahleněná a ta alergie spolu s hleny podráždily střevo? Je tomožné. Já jsem čekala okamžitý efekt s tou výměnou mlíka.

ivuu
25. dub 2012

@knobloska ahojky...hele zkus vyechat ten banán..Sara po něm azačla krvacet ze střeva až jsem malem letěla do špitalu.jak čato ji ho davaš?Pak mě gastrodr řekla že obsahuje nakou latku ktera zpusobi že střevo oteče a je podražděný..ale nevim jak u zdravých dětí...unás problem a od te doby ji ho nedavam...

knobloska
autor
25. dub 2012

@ivuu děkuju za odpověď, už jí ho nedám. Chudinka, bude asi jen na mlíku plus teda oběd. Jako malý miminko 🙂
Taky nechce moc papat, a za poslední 2 měsíce přibrala jen 300g.

paffi
25. dub 2012

@knobloska taky si myslím, že ta BKM se v těle drží ještě hodně dlouho po vysazení, takže to možné je. Za jak dlouho budete mít výsledky na ty alergie?

knobloska
autor
25. dub 2012

@ivuu dávám jí ho denně, protože mi připadal dietní.
Co Sára, je jí dobře?
Nám vyšel základní krevní obraz v pořádku, tak snad na nejhorší varianty už myslet nemusím, i když myslím 😖

knobloska
autor
25. dub 2012

@paffi to mi dr nedokázala říct, prý mi zavolá. Možná nám mohla rovnou dát neocate, ten je úplně hydrolyzovaný

ivuu
25. dub 2012

@knobloska za pokus to stojí..ono je to exotické ovoce..i tak tak by se mělo davat později...Sáře nevadí jabličko,meloun,nektarinka,broskev..oloupané...těstoviny,rýže..brambory,kuřecí,krutí,hovězí,vepřový...tvrdej sýr,chleba rohliky..všechno bez zrniček..ale sara nema prokazanou žadnou alergii je to jen ohled na střevo že nedavame jogurty..zítra jdemem na kontrolu..odběry atd..zeptam se na něco noveho...myslim že takovej jogurt by si dala ale přitom to všechno začalo ☹
mlíko pije jen neocate ale to už je podle diagnozy..

katyxq
25. dub 2012

@knobloska Je to dost možné - příznaky aBKM můžou být dost různorodé, kašel suchý i vlhký, chronická rýma (možná*), sípání, dušnost, časté nemoci dýchacích cest, průjem*, koliky*, zvracení, ekzém*, kopřivka, otoky podkoží, hleny či krev ve stolici*, chudokrevnost, nepřibírání*, neprospívání
* - to jsou příznaky, které se po BKM objeví u naší malé, kolika den po tom, co mlíčné sním já (jedna bageta stačila ☹), hleny den po kolice, ekzém za další den, dva, rýmy se nemohla zbavit snad tři týdny, pak jsem začla držet dietu a rýma byla pryč, čili si nejsem jistá její souvislostí s BKM, co se týče váhy, tak malá přibírala na spodní hranici tabulek i trochu míň, ale jinak prospívá dobře a podkožní tuk taky má, mateřskýho mlíka vypije dost (dle množství čůrání), takže jsem UM nedali, teď se dost rozjedla a váha dle orientačního domáciho vážení už jde nahoru líp

luthien.k
25. dub 2012

@knobloska dobře čti rady od @katyxq, píše to přesně, efekt diety nemusí být hned a navíc může vadit i něco jiného, mrkev a banán jsou bohužel dnes kvůli velmi časté konzumaci také už častými alergeny. Testy nemusí bohužel říct nic, nejlepší vysadit. Jinak některým dětem vadí i AC mléko, musí mít Neocate.

knobloska
autor
25. dub 2012

@ivuu já vím, že nemáte alergii. Moc držím palce, aby výsledky vyšly dobře. Mojí kamarádky manžel má kolitidu a má 2x očně stav, že zhubne 15 kilo za týden. Tak mi právě taky říkala, že by šílela, protože se to dědí, teda je tam dispozice.
Můj manžel je alergický na snad úplně všechno

knobloska
autor
25. dub 2012

@katyxq aha, já teda ještě vyčkám. Co jí tedy můžu dát? Zatím jen mlíko třeba v rýžovém vývaru a k obědu?

@luthien.k tak mrkev ani banán by mě jako alergen nenapadly.

katyxq
25. dub 2012

@knobloska Seznam potravin úplně dole v článku http://www.proalergiky.cz/aktuality/128.html, ale vy nemáte skoro nic zavedené, možná by malá ty tři týdny mohla být i jen na AC Nutrilonu, polud se to nezlepší nebo jen trochu, tak se bít za předepsání Neocate - jde koupit i bez předpisu, ale je šíleně drahý.

ivuu
25. dub 2012

@knobloska dispozice tam je ale unas je Sára asi první ☹ ☹

Sáruš potom neocatu advance od jednoho roku a cca normalnim jidle docela pěkně prospiva..jako nadmiru očekavaní...snažím seji vykrmit ..až přijde ataka aby měla z čeho brát 😒

no vidiš tak třeba podědila po manželovi něco...

knobloska
autor
25. dub 2012

@ivuu koukala jsem, jak už je veliká. Tak ať je už jenom dobře.

@katyxq děkuju moc za odkaz., určitě to prozkoumám.

knobloska
autor
27. dub 2012

Tak u nás vyšly všechny alergie negativní. Jen je maloučko zvýšenénIgE, ale říkala, že je stále v normě, takže si myslí, že to ABKM není. Máme sice dobrat ty 2 AC mlíčka, ale stejně nás posílá do gastro poradny. Tak mám zase depku z čeho to má. Je to tam jenom někdy, ale stejně 😢

@katyxq vám vyšly testy pozitivně na abkm?

katyxq
27. dub 2012

@knobloska My s malou na testech nebyly, stejně je jejich průkaznost nic moc (tak na 50%, pokud s nepletu). Jednoduše jsem začla držet dietu, příznaky postupně zmizely a po víc jak třech týdnech jsem dva dny po sobě posnídala jogurt, ten druhý den odpoledne už měla malá koliky, den na to hleny ve stolici a další den ekzém, diagnóza jasná 😉. U nás jsou nejvýraznější ty trávicí problémy, ekzém nikdy nebyl hrozný. Teď je úplně bez ekzému, koliky taky nemá, hleny ve stolici má trošičku, ale po očkování hexou jich bylo zase hodně, pak mizely dva týdny. Než jsem začla držet dietu, tak měla malá přes dva týdny rýmu, po dietě se jí konečně zbavila, mohlo to mít i nemuslo mít souvislost.
Čili i když vám nevyšly IgE protilátky (testy dělal pediatr nebo alergolog?, pediatr může dát vyšetřit jen ty souhrnné a to neříká už vůbec skoro nic, jen se dá odhadovat, že tam asi nějaká alergie je), tak alergie na BKM klidně být může, non-IgE alergii má zhruba 40% alergiků na BKM.

knobloska
autor
27. dub 2012

@katyxq díky za odpověď, já si to taky myslím, hledala jsem na netu. Já jsem se ptala, jestli je možný, že alergii má a ona že ne, že je to vysoce nepravděpodobné. Testy dělala pediatrička. No já hlavně teď musim sehnat AC mlíko bez předpisu, ona už mi další nepředepíše a já bych jí chtěla na dietě držet 3 týdny, aby to mělo smysl. Dneska má tuhoše bez hlenů a krve, ale včera to tam trošku bylo.
Jo ještě mi řekla, že IgE je zvýšené, ale to může znamenat třeba začínající alergii pylovou, mlíko že má negativní.
Nechci radit dr, ale zas bych ráda držela dietu, to víš, že nevěřím testům, to jí říct nemůžu.

katyxq
27. dub 2012

@knobloska Testy od pediatričky ... takže vlastně braní krve úplně k ničemu 😒 (proč se vrhá na diagnostikování alergie, když tomu nerozumí?). AC Nutrilon koupíš úplně normálně bez předpisu v lékárně, jen ne ve všech ho mají skladem a někde ho musí objednat 😉.
https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/alergia-...

Pediatričce vyřiďte, ať si koupí knihu od naśeho nejlepšího alergologa a imunologa Martina Fuchse Alergie číhá v jídle a pití 😉, těch 600Kč snad najde.

katyxq
27. dub 2012

A jen tak mimochodem, u malých dětí se jedná převážně o alergie potravinové (nejčastěji BKM, sója, vejce, ještě taky ryby a ořechy, pšenice), až tak od dvou let se začínají objevovat alergie inhalační (pyly, roztoči a tak).

katyxq
27. dub 2012

@knobloska A klidné jí řekněte, že tomu nerozumí, protože je to prostě tak 😠.

knobloska
autor
27. dub 2012

@katyxq já vím, že tomu nerozumí. U první dcery mi doporučovala dávat HA mléko jen do 4. m a přitom se doporučuje rok. Starší dcera je v pohodě...zatím teda. Jinak je ale dobrá, na všechno pohotově reaguje, jsem s ní spokojená.
Já si ten AC Nutroš seženu a i když budeme v gastro poradně, řeknu jim, že jsem se rozhodla tu dietu držet 3 týdny. To mi snad nic říct nemůžou ne?

katyxq
27. dub 2012

@knobloska Ne, AC mlíko nemůže ublížit - teda až na cca 5% alergiků na BKM, kterým vadí i toto v podstatě úplně štěpené mléko a musí mít čistě aminokyselinové mléko Neocate, to je také volně ke koupi, ale bez předpisu šíííleně drahé, předpis na něj dostanou jen ti, kteří nesnensou AC Nutrilon nebo Nestlé Alfaré.

luthien.k
27. dub 2012

@knobloska udělej, jak říkáš, to je ta nejlepší cesta. Že je zvýšené celk. IgE může znamenat i to, že tam je nějaká potr. alergie, nejen inhalační.

luthien.k
27. dub 2012

@katyxq někdy, když čtu Tvoje příspěvky, mám pocit, že jsem je psala já 😀

katyxq
27. dub 2012

@luthien.k Děkuju 🙂.
My jsme momentálně opět ve fázi zbavujeme se hlenů a taky pár pupínku v obličeji, manžel měl totiž minulou neděli fakt idiotský nápad, dát Šárce ochutnat (ďubknout na jazyk) mléčné pěny z kafe 😠 ☹. Myslím, že už to v životě neudělá, po tom, jakou ode mně dostal přednášku.
Od té doby mi začla občas ublinkávat (po kojení nebo i hodinu a víc po), začátkem týdne to bylo tak šestkrát denně, pak míň a dneska jen ráno, ale i tak jí to celé dny nějak krká a někdy nechce ležet na zádech. Už od narození si ublinkla opravdu výjimečně, jen tak jednou za dva týdny, když se poněkud přejedla a já ji zrovna potom dala v klubíčku nad nočníček a zmáčkla jsem jí tak bříško. Tak nevím, jestli to je od té mléčné pěny, že by jí to tak podráždilo jícen a žaludek? Přijde mi to tak, protože se to objevilo v pondělí a od středy se to lepší.

luthien.k
28. dub 2012

@katyxq já myslím, že to může být ta pěna, ono to trvá, než se ten alerg. zánět zase zahojí... Manžel teda dobrej 😖 Ono stejně lidi nejvíc blbostí dělají z nevědomosti, mně se tmělo před očima, když můj tatík dal Tobíkovi nedávno kousnout (a já byla u toho a nestačila zareagovat) nanuka s čokoládou a oříšky 😖 Naštěstí bez reakce, Tobík už je velký, ale prostě jen ten fakt, že se mě nezeptá...
Jinak jestli takto hodně reaguje, tak si dávej pozor i na ta minimální množství (možnost kontaminace v kuchyni atd.).

katyxq
28. dub 2012

@luthien.k Díky za odpověď, tak nějak jsem si myslela, že to asi je 😒. Kontaminace už u nás moc nehrozí, doma se z mléčného vyskytuje už asi jen máslo (manželovi na brambory, pečivo), termix, případně kousek sýra. Dokonce jsem i manžela přesvědčila a do kafe si mlíko nedává (domů ho nekupuju a v práci si možná občas dá) ... a od té doby je mnohem míň vzdutej 😀.