Laryngitida, dá se jí nějak vyvarovat?

ivcaaa
12. říj 2012

Dcera mela v 9.mesicich prvni laryngitidu, ktera nakonec prerostla v zapal plic a skoncili jsme v nemocnici. Od te doby se nam laryngitida vraci, mela ji jeste asi 3x a z tohójsme byli jeste jednou v nemocnici. Da se tomu nejak predejit a vyvarovat a nebo to proste prijde a my se s tim musime poprat? Od vcerejska ma rymu a v noci zase sipe ☹ dneska odpoledne jsme zacali inhalovat vincentku a mame pripraveny cipek, kdyby prisel silny zachvat. Budu rada zaa vsechny rady!!!

p_ch
13. říj 2012

tomuto se nedá nijak předejít.... prostě zabránit aby dostala rýmu- otužovat během roku, v zimě dostatečně oblíkat ale nepřehřívat, nevystavovat zbytečně v nakažlivém prostřědí- dětská centra.... Jinak s tím musíte bohužel bojovat... ale do 6 let jenom... potom už laryngitidu děti nemají 🙂

lomanta
13. říj 2012

Já to měla jako malá, měla jsem záchvaty, že jsem nemohla dýchat a vždy se rychle jelo do nemocnice, ale před nástupem do školy to samo přešlo. Nevím, zda to není právě tím otužováním, protože taťka mě bral do lesa, prý jsem se tam v zimě máchala v potoce a měla kolikrát oteplovačky na sobě uplně zmrzly 🙂 Asi to pomohlo 🙂 Jo a musela jsem taky inhalovat - nějaké odvary, měla jsem hlavu nad hrncem s tím odvarem a přes hlavu ručník 🙂

medvide1
13. říj 2012

@ivcaaa Muj syn měl take již dvakrát laryngitidu..co doporučit..jak už tu bylo psáno otužovat, mit vlhké prostědí v bytě a pokojich kde spi!klidně pořidit zvlhčovač vzduchu!preventivně proti rýmě střikat do nosu vincentrku nebo mořskou vodu ale nepřehaně bych to a kdyby na ni něco lezlo tak hodně vitaminu a od topvetu jsou tam dobre sirupy na podporu imunity!a ted jsem i zjistila že dobrá je mastička tymianova a když je naznak nachlazeni tak začit mazat!je to od firmy just!zkus pohledat ale stoji 340 kč tak to a klidně i třeba na posileni imunity homeopatika na 3 měsice!držím pěsti at je lepe a laryngitida at se neukaže!

terezale
15. říj 2012

Ahoj, ono se tomu dá bránit asi tak podobně jako ostatním těmto respiračním virům. Tj. jak už psaly holky přede mnou - otužovat, hodně větrat, chodit ven za každého počasí, hodně ovoce a zeleniny a celkově vyváženou stravu. Plus vzhledem k tomu, že děti byly loni v prvním roce ve školce hodně nemocné tak jsme letos zavedli i něco na posílení imunity obecně - Imugamin pro děti. Hodně nám to kamarádka chválila. Jinak akutní laryngitidu jsme zažili jednou s chlapečkem, doufám, že příště už bychom to zvládli lépe. Mmch. nám pak dr. v nemocnici říkala, že děti z toho vyrostou cca s nástupem do školy. Tereza

ssaara
16. říj 2012

My jsme s laryngitidou loni bojovali 4 x. Z toho 2x v nemocnici. Vždycky to začalo rýmou nebo nachlazením,ale tomu se nedá úplně zabránit. Jednou to přišlo nečekaně,dala jsem jí spát vendo kočárku a z ničehonic se vzbudila a štěkala ☹
Období pro tuhle nemoc zase začíná,docela se bojím celého podzimu a zimy.
Ale hodně lidí mi taky doporučují přípravky od Justu,tak už mam objednanou tymiánovou mast a Eucasol,snad to pomůže.

roryna
27. říj 2012

A nevite nejake homeopatika primo na tu laryngitidu?

blizenka1
7. lis 2012

Akutní laryngitida je větš. virové onemocnění hrtanu,které se projevuje suchým dráždivým štěkavým kašlem,dále tzv. laryngeálním stridorem=kokrhavý zvuk,zvl. při rozčilení dítěte,dále může ale i nemusí být teplota.

Při akutním záchvatu (přichází hlavně v noci) podáme:
Protazin,dle váhy a rady lékaře
k oplasknutí sliznice hrtanu podáváme kortikoidní čípek Rectodelt
dítě musíme hlavně uklidnit a necháme ho vsedě dýchat chladný vzduch před otevřeným oknem.(samozřejmě ho nejprve přioblékneme)
dále podáváme homeopatika : Sambucus nig. 9 CH a Spongia tosta 9 CH-vždy po 5 kuličkách dítě cucá,velmi často po sobě(prakticky docucá jedny a ihned podáváme další)
pozor nutný je také dostatečný příjem tekutin !
Pokud toto vše provedete,většinou dojde ke zklidnění kašle a dítě usne.
Ráno je pak žádoucí dítě zkontrolovat u lékaře.

Ráno pak dále nasazujeme většinou zprvu léky tlumící dráždivý kašel-Stoptussin kapky nebo Silomat či Sinecod sir dle váhy a rady lékaře,na noc je dobré ještě několik dní ponechat Protazin.
Je li teplota nad 38-38,5 st C podáváme léky proti hořečce-př. Paralen,Ibalgin,atd.

Během několika dní se kašel změní na vlhký a dítě začne vykašlávat-v té době již nebudeme přes den kašel tlumit výše uvedenými léky,ale podáme naopak léky podporující vykašlávání-např. jitrocelový sirup,Vincentka sir,Mukosolvan,Fenorin,atd.

Laryngitida se často opakuje,proto je dobré mít doma ještě homeopatikum Hepar sulphur 9 CH,který opakovaně podáváme v okamžiku,kdy se Vám zdá,že by dítě mohlo mít v noci záchvat-.tj. jakoby na dítě "něco lezlo",má trochu zastřený až ochraptělý hlas.

jmisa
7. lis 2012

Syn na to trpí od malinka, první měl někdy v půl roce, předcházet tomu neumím, jí zdravě, hodně vitamínů, otužujeme, chodíme ven za každého počasí - zastávám názor, že není špatného počasí, je jen špatného oblečení - máme zvlhčovač i vlhkoměr, v ložnici ani netopíme, ale stejně to několikrát za rok vylapne.
Naštěstí u něj bývá rychle pokoj. Večer nic, v noci záchvat, zatím jsem pokaždé zvládla u mrazáku nebo otevřeného okna a případně jsem pak dala nějaký kapky na alergie - fenistil, aerius a v horším případě prednison. Rectodelt mám doma taky, ale použila jsem jen jednou.
Ráno si párkrát zakašle a během dvou dnů je pokoj.

blizenka1
7. lis 2012

@jmisa To jsi dobra, ja to zazila poprve minuly tyden, bohuzel postupne u obou holek a pokazde jsme skoncily na pohotovosti s kortikoidovou injekci v zadku...

myskin
7. lis 2012

@blizenka1 Tak toho se taky bojím. Starší dcera skončila na pohotovosti o víkendu taky dali kortikoidy, teď se jí spustila rýma a vlhký kašel. Včera začala horečkovat ta mladší tak se děsím že skončí stejně. I když z toho nemusí být taky laryngitida ale klasická viróza. Ale při našem štěstí ... ☹

myskin
7. lis 2012

Jinak si myslím že předejít laryngitidě nejde, záleží na imunitě, někdo prodělá normální virózu a někdo z toho má laryngitidu. My žijeme v průmyslovém městě a to si myslím hraje bohužel taky svou roli, tak jsem na chlapa vyvinula mírný nátlak, že musíme začít jezdit často na hory. To je myslím to nejlepší co můžu udělat. Plus otužování a dobrá strava a zdravé domácí prostředí. Ale je mi to moc líto, protože ta moje starší si minulý školkový rok chudinka užila a ráda bych jí pomohla 😔 .

jmisa
7. lis 2012

Ono, když dítě přijde na pohotovost, tak mu tam prostě ty kortikoidy prdnou a je to. A v nemocnici si děcko zase většinou nechají.
My byli na pohotovosti jednou, kortikoidy dostal taky, ale to byl nějaký zánět průdušek a nemohl pořádně dýchat a vysoké horečky měl, no každopádně se od té doby raděj pohotovosti vyhýbám, protože jejich léčebný postup se naší pediatře moc nezamlouval a považovala ho za příliš silný, když jsme to pak rozebraly, tak jsem jí v podstatě dala za pravdu.
Ale prcek byl malý a muž z toho na prášky, do toho hučelo příbuzenstvo....

lv
29. pro 2012

oživuji diskuzi - mám obavu z laryngitidy, hlavně záchvatu v noci, pročetla jsem to tu, má někdo zkušenost s laryngitidou u teprve 6měs dítěte? Horečku nemá, jen od rána kašel, vlhký, který v podvečer přešel do štěkavého, hodně pláče /po každém zakašlání/, nechce vůbec do lehu, podložit jí postel nemá smysl, spí všelijak..přes den jsem dala 2x Mucosolvan, teď zvlhčuji vzduch, větrám..a bojím se 🙄

spartanek
29. pro 2012

Ajajaj, u tak malého nemám.ale malej měl přesně v roce svojí první. Nic pěkného.je tu pět a mívá jí stále. v září poprvé skončil v motole na jednu noc.. dejte fenistil kapky nebo zyrtec nebo něco takového.zimu, vlhko..my toto dělám evždy a stejně se s v noci dusí. Máte už nějaké zkušenosti s laryngitidou? mívá jí starší?

lv
30. pro 2012

@spartanek starší ji neměla, i kašel různého původu snášela líp, miminko pláče u každého kašlání..noc byla celkem v pohodě, trošku poplakávala, jednou jí vyletěla teplota na 38,6, víc ne, protože jsem hlídala, dala jsem Panadol čípek. Tak to třeba nebude laryngitida, ale nějaký zánět dýchacích cest...vydržet dnešek, a zítra hned k děcké /nebo pohotovost, když nebude zbytí/...je normální, že u toho strašně slintá? Když ležela v postýlce na boku, měla pod sebou naslintanou louži ze slin..

modroocka244
30. pro 2012

Mám 9ti měsíčního syna, včera přes den párkrát zakašlal, večer šel spát a cac po 15ti min.spánku začal kašlat.Ale jinak, štěkavě a dusil se, takže plakal. Kašel se opakoval i poté, co jsem ho vzala z postýlky a nosila ho. Jeli jsme na pohotovost,kde diagnostikovali akutní laringitis, dostal injekci a čípek na doma, kdyby se to opakovalo či zkoršilo. Za noc párkrát pokašlal, za to já nespala. ale co vám budu povídat. Ten strach je děs. Dneska přes den stále pokašlává, dávám mu stoptussin a fenistil kapky.Zdá se mi, že kašel už není tak suchý. Snad bude noc klidná. Jinak netopím, teplotu nechávám klem 19ti stupňů. Vlhké plíny visí všude.

modroocka244
30. pro 2012

Jinak malej taky slintá víc než normálně.

pramka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
betka20
4. říj 2013

Oživuji diskuzi - malý byl ted po měsíci po druhé hospitalizován. Chci tomu příště předejít. Máme čípky rectodelt a chci koupit inhalátor a zvhlčovač vzduchu. Jinak co jsem vyzjistila tak ventolín co se dáva v nemocnici má i někdo doma, myslíte, že to může předepsat i pediatr? a ten fenistil je na uklidnění jako dithiaden a podobně? bojím se aby ho nesklidnilo a nedusil se "v klidu" víte jak to myslím.
chci se obejít bez nemocnice. Pry to chce i něco na posílení imunity. máme probiotika a očividně nezabírají na imunitu. marodí od července pořád.
když člověk jede na pohotovost tak ho hospitalizují vždy. Máme syna 1 rok. a příště už tam nechci. Dala se nám do toho pak vždycky bronchitida a byli jsem tam pak dlouho
@modroocka244
@lv
@lv
@spartanek
@jmisa
@blizenka1
@ssaara
@ivcaaa
@lomanta

jmisa
4. říj 2013

@betka20 ventolin může napsat i pediatr, ale je to na průdušky.
Layrngošce to asi moec nepomůže.
Fenistil, Aerius a dithidaden jsou na zklidnění sliznic, my teď máme Aerius, když se něco děje,

spartanek
4. říj 2013

@betka20 fenistil je na zklidnění na otoky a tak. ne na klid dítěte. Dávám hned při probuzení a sípání 13kapek. otevřít okno, nechat ho dýchat studený vzduch. my teda dáváme čípek vždycky,protože už ho známe. on by to jentak nerozdýchal bez něj. a taky dáváme zmrzlinu, trošku pomůže oplasknout tu dýchací trubici.dáme čípek, oblíkneme a jdeme na půl hodiny na zahradu. pokud se nezlepšuje, jedeme do motola, pokud se zlepší, jdeme spát. otevřeme okno dokořán,malému dáme mikinu čepici a spíme klidně i v 15st do rána. je to hnusná nemoc. syn bude mít za měsíc 6let a má ji pořád. jak přijde rýma, víme, že v noci nebudeme spát. neumí mít rýmu bez toho,aniž by se nedusil. používáme zvlhčovač a víc pod hlavou. stejně na to nic nepomůže,aby se tomu předešlo.. Třeba to nevznikne tak mega ošklivym nástupem,ale opravdu se nám neobjevilo nic, co by tomu zabránilo. objednejte se na imunologii. hodně dětí trpících lar. jsou alergici ☹

ivcaaa
autor
4. říj 2013

@betka20 my mame doma inhalatora kdyz se ma mala rymu nebo kasel, tak zacneme inhalovat. Predejit laryngitide se pry neda ☹ a kdyz vnoci zacne ten znamej stekavej kasel, tak dame maly pulku rectodeltu, studeny zabal na krk, fenistil kapky a otevreme okno.... vetsinou se to do 15 min. zklidni a spi pak v klidu az do rana a to jdeme k doktorce. Takze od re doby, co mame doma cipky, na pohotovost nemusime a nemocnici se vyhybame... tuk, tuk, tuk ! Pry laryngitida kolem sesteho roku vymizi, tak nam nestaci nez cekat a doufam, ze nebude moc casto...
Jo a pry pokud ma dite casto laryngitidu, prudusky,... ma narok na lator od pojistovny-zkus se zeptat doktorky nebo na pojistovne 🙂

lv
4. říj 2013

@betka20 to je mi líto, debilní choroba, fakt..u nás se zatím neobjevila, nemám, čím přispět. Držím palce.

ssaara
4. říj 2013

@betka20 - my už máme Ventolin doma,ale až potom,co měl syn 2x za sebou bronchitidu a dlouhý trvající kašel i po antibiotikách. Stačily 3 dny na Ventolinu a byl fit. Alergoložka nám doporučila,že Ventolin máme nasadit vždy,když začne malej kašlat,průdušky se tím roztáhnou a pořádně se vše odkašle. Takže já jsem za něj ráda a taháme ho všude. Jinak Aerius a Ecobec má na alergii a astma.
Pro dceru,která trpí na laryngitidy máme doma Rectodelt a Prednison. Když jsme tyto léky neměli,pokaždé jsme skončili na pohotovosti a na týden v nemocnici. S lékama jsme to už několikrát zvládli doma.
Čeká nás opět to hnusný počasí,takže všem nám tady držím palce,ať to zvládnem co nejlíp!

betka20
5. říj 2013

@ssaara díky 🙂 A ten prednison se kombinuje s tema cipkama nebo ne? Máme doma zatím jen cipky.
@ivcaaa prosím jaky typ inhalátoru máte? respektive jak se jmenuje? mas odkaz? Takze hned cipek i fenistil kapky jo? Netluce se to nejak 🙂 stejne jako fenistil by mohl byt dithiaden ne?
@spartanek díky moc, na imunologii se objednáme už se to vyřizuje u známé 🙂 na alergologii se dají poslat i takhle malé děti? ja myslela ze testy dělají až od 2 let?
Rýmy u nas byly právě vždy hnusné, už od miminka, nikdy to nedal normálně vždy trpěl 14 dni a ted poslední měsíc 2 krat laryngitida z rymy no :(
@jmisa no my prave dostali poprve ventolin pri nastupu do nemocnice s laryngitidou, ted az kdyz nastoupila bronchitida.... a na doma mame ted Spiropent....

spartanek
5. říj 2013

@betka20 Alergo a imuno je to samé.. DOporučili nám tam jít s vojtou po těch laryngoškách. byl poprvé v roce a půl a dělali mu krevní testy na imunitu a alergii..

ssaara
5. říj 2013

@betka20 - pediatrička nám doporučila následující postup : při prvních projevech laryngitidy zavést rectodelt jeden čípek a pak následujících 6 dní podávat Prednison a dávky postupně snižovat. Jinak ten Ventolin nám napsala taky dětská doktorka.

betka20
6. říj 2013

@spartanek Děkuji moc 🙂 určitě tam zajdeme

@ssaara dobře, nechám si zítra napsat ten Prednison a ten ventolin jste davali taky na laryngitidu hned od začátku, s tim prednisonem?

ssaara
6. říj 2013

@betka20 - ventolin dávam preventivně při každém kašli 😉

spartanek
6. říj 2013

@betka20 Ten prednison píší až starším dětem. je to pidi malinkej rectodelt. my ho dáváme cca od tří let až druhý a třetí večer před spaním po první noci záchvatu lar.. první noc nám nikdy nepomohl. je to pro tyhle dusící se děti moc slabý kortikoid.