Malá hlavička. Jaké máte zkušenosti s MRI? Co dělat?

Dobrý den maminky,
Chtěla jsem vás poprosit o radu a vaši zkušenost.
Můj syn se narodil předčasně v 36. tydnu.
V 10. měsíci měl obvod hlavy 46.5 cm o 2 měsíce později byl kvůli úrazu hlavy na MRI mozku s anestezii pak při roční prohlídce již po MRI měl obvod hlavy 47 cm. Nyní jsem mu hlavičku měřila doma a má ve svých 13.5 měsících má pouze 47.5 cm. Přijde mi, že po té magnetické rezonanci se mu hlavička zmenšila i změnila tvar ale také zpomalil růst. Jaké máte zkušenosti s MRI? Co mám dělat?

katule1990
4. led 2022

@zuzanastofanikova Myslím, že tohle budeš muset konzultovat s doktorem, je to dost specifický případ. Nicméně můj syn měl na roční prohlídce obvod hlavy 44 cm a nikdo nic o malé hlavičce neříkal (narodil se 37+1).

rozitta
4. led 2022

@zuzanastofanikova schválně jsem se podívala na synův zdravotní průkaz a zbytečně plašíš 😏 syn v 18m obvod měl hlavy 47.5 cm. A má úplně normální hlavu v poměru k tělu 😉

konidana
4. led 2022

Podivej na rustove grafy, ditko by se melo drzet zhruba na stejnem.percentilu, nebo pomalu pozvolna prechazet na jiny, ale ne dlouhodobe nebo skokove

zuzanastofanikova
autor
6. led 2022

@rozitta děkuji za odpověď. To malý mel v roce obvod hlavy 46.5 cm a délku 82 cm. Tudíž hlava pod 50. percentilem a tělo nad 90. percentilem. Dělá mi to starosti, protože obě mé starší děti měli velké hlavy a rostli stejně v poměru hlava tělo.

zuzanastofanikova
autor
6. led 2022

@katule1990 ahoj. Děkuji za radu. Já to už konzultoval s obvodní i s neurologem, ale furt sama odpověď, že děti nerostou stejně. No tak má menší hlavu. A co? Nikdo nehledá důvod. Nevím s kým jiným se poradit a s jakým doktorem to řešit.

zuzanastofanikova
autor
6. led 2022

@konidana
@konidana ahoj. Já se na to dívala, hlava cca 50 percentil a tělo nad 90 percentilem. Ale takhle to nebylo furt. Do 3. Měsíce rostl cca stejně hlava tělo, ale potom hlava začala zaostávat, až je to teď 50 ku 90. On mi málo pije čaje či vodu. Skoro furt pil jen mé mléko. Ještě ho kojím. Jestli není dehydrovany. Peduatrička už mě posílá někam. Nevím kam jinam jít.

veruuu_kubesovic
6. led 2022

@zuzanastofanikova
přijdeš mi zbytečně "hysterická", dcera měla obvod hlavičky v roce 45cm, syn 46cm a nikdo to absolutně neřešil...

petrasipkova1
6. led 2022

Pokud kojíš na požádání, má dost počůraných plen, sní třeba polévku, trochu si cucne čajíku, tak dehydratovaný být nemůže.

konidana
6. led 2022

@zuzanastofanikova nase deti jsou o narození furt priblizne stejne na 40 az 45 percentil, obvod hlavy maji na 5 az 10 percentil. Proste maj malou hlavu po mne. Jestli te nekam pediatra posila, tak ti snad rekla kam,? Jestli jako do haje, tak pro svuj klid si muzes nechat udelat kontrolu u jineho pediatra...