Mám dokrmovat? 4m. dítě prospívá, ale zdá se mi hladové

rajecka
30. črc 2015

Ahoj potřebuju poradit ohledně kojení. Mám holčičku 4M a přibírá parádně, ještě nemáme ukončený 3. měsíc a už víc jak zdvojnásobila svoji porodní váhu. Přesto mi ale připadá nespokojená a hladová. Kojím z obou prsou, z každého pije jen pár minut a jak přestane téct ten nejsilnější proud, začne se pouštět, plakat a rozčilovat se. Chvilku se takhle ještě taháme, pak se na to vyprdnu a za chvíli se uklidní. Pije max po 3 hodinách, ale když třeba usne na delší dobu a já kojím s větší pauzou, cítím jak mám plná prsa a jak krásně klidně pije, pustí se a je spokojená. Takže mi přijde, že už mám málo mléka, nebo jí to množství nestačí. Přesto se mi nechce nabízet UM, když krásně prospívá...... Jaký je Váš názor?

milmic
30. črc 2015

@rajecka Podle mého názoru není úplně důvod k dokrmu umělým mlékem. Přesto - máš-li pochybnosti, máš dvě možnosti a záleží na Tobě, co ted chceš. Jestli chceš kojit, zavolej laktační poradkyni, aby Ti pomohla. Pokud Ti na kojení nezáleží, tak dej klidně flašku a třebas to bude lepší. Kdo ví.
Faktem ale je, ale s flaškou by se mohla odstavit od prsu. Jinak moje 3m dcerka pije taky z každýho prsu pár minut, pak se pustí, dám jí druhé, napije se a jak se začne pouštět, tak končím s kojením. Kdyby chtěla jíst, tak se přece nebude pouštět. 😉 Nevidím důvod se s ní přetahovat a nutit jí prs, když ona sama už nechce a je sytá. A pije většinou každé 2 hodiny plus minus, prospívá, roste do krásy. Jo a taky se mi pouští, když chce čůrat nebo kakat. 😉

sara84
30. črc 2015

Syn taky 3m, pije co 2- 2,5h a nekdy pije v klidu a nekdy se taky rozciluje po chvili a piusti.Pribira slusne...Nevidi, duvod k dokrmu, i kdyz si tak myslim,ze se zeleninkou zacnu drive nez v 6m.. Vcesa dostal na spicku lzicky ochutnat- liznout domaci jablickove presnidavky a mohl se uoblizovat 🙂

gepe
30. črc 2015

@rajecka pokud pribira a prospiva, neni duvod 🙂
@milmic odstrikavala jsem, aby mohl krmit malou i manzel (pral si to) a neodstavila se, ani jiny problem s kojenim ci prisavanim atd. Pouzivali jsme na to Medelu Calmu. Nebyla bych tak radikalni k lahvi, ze kdyz ji clovek da, ze mu nezalezi na kojeni, ci co uz jsem tady x-krat videla, ze flaska = konec kojeni protoze dite nebude chtit prsa. Znam par, co koji a pritom treba prave z Calmy davaji piti a naruseni kojeni se nekonalo. 🙂

blahova_andrea
30. črc 2015

@gepe ano, není to tak vždy, ale větší část dětí s tím problém má a prostě je láhev, i ta sebelepší, vždy riziko 😉

blahova_andrea
30. črc 2015

já k dokrmu nevidím teda jediný důvod 😅 chování miminka mi přijde normální, jako u všech dětí. prostě mají svá trápeníčka, své vývojové etapy. já s kojením bojovala teď u dcery celých 8 měsíců. nebyl den, kdy bych to nechtěla zabalit 😅 pokud si opravdu myslíš, že je dcerka nespokojená a je to díky kojení a mlíčku, tak bych volila raději laktační poradkyni. podívá se na vás a to vaše kojení a hned bude vědět...poradí 😉 takže těžko říct. malou může trápit opravdu vylučování nebo prdíky, nebo chce odříhnout, nebo už ji začíná zajímat svět okolo a proto se pouští a kroutí, nebo má rustový spurt, což v tomto věku bývá.

bajana
30. črc 2015

Tiež nevidím dôvod dávať UM...mohlo by to ohroziť kojenie. Skúsila by som kojenie len z jedného prsa a kludne aj častejšie ako po 3h.

milmic
30. črc 2015

@gepe Chtěla jsem tím říct, že někdo prostě na kojení nelpí a je mu celkem jedno, jestli se dítko odstaví. Pro někoho je um vysvobozením. Kdo chce opravdu kojit, ten za to bojuje a obvykle nesahá při prvním problému po lahvičce s UM, ale řeší to třebas právě s laktační poradkyní.
A taky zase znám pár lidí, co se jim miminko chytilo flašky a už potom nechtělo pít z prsu. 😉 Přitom se tomu dalo snadno předejít, ale to musí každý podle sebe, jak chce. 😉

mmaajjaa
30. črc 2015

Řekla bych, že má růstový spurt, s kojením vydržte, když bude vyžadovat krmení, tak nakojte, ale UM bych rozhodně nedávala, když mléka máte dost. Ať se daří. 🙂

zo_ja
30. črc 2015

Žádný UM.
To, co popisujete, se často uvádí u BKM - bezplenkové komunikační metod, zagooglete, a ačkoli mám skvělé savce, tak tohle sedělo naprosto přesně - pouštění, žužlání, vrtění atp. Takže doporučuju zkusit dát před krmením vyprázdnit, a někteří holt pouští i při krmení - bobky, a některé děti si to "vynutí",. že pro matku je jednodušší držet pod nima nočník - za čas si to sedne zase jinak.
Když jsou malincí, tak jak začne příjem, často jim to hned startuje výdej...
Za mě je to nejjednodušší cesta. Nemusíš se tím zatěžovat v jiných situacích, prostě třeba jen v souv. s tím kojením, stejně přebaluješ... Je to fakt častý.

olusenka
30. črc 2015

kojit, kojit, kojit, neházet hned flintu do žita, nevidím žádný závažný problém. Pro větší sebevědomí doporučuju případně LP domů a přečíst následující článek níže v odkaze. Málo mléka 100% nebude, tvorba mléka je úměrná poptávce a nabídce. Viděla bych to na spurt, to moje děti byly obě nesvé, odtahovaly se od prsa, může to být, že to neteče dostatečně rychle, nebo naopak teče moc, což se obvykle pozná... Ano, když prospívá, není dle mého UM na místě. Věřím, že to bude za pár dní zase OK. Držím palce.
http://www.vanickovani.cz/praha-ma-slabe-mleko/

ladyhacek
31. črc 2015

nedokrmovala bych. malý tedy někdy chce dřív než po 3 h (ale také když spí tak se prsa nalejí a papá lépe 🙂.
Mě také vydrží u jedno prsa pár minut jen večer si to natahuje 🙂. Můžeš stimulovat prsa odsávačkou. Před každým kojením se pořádně napij a popř. nahřej prsa ať to lépe teče. Ono když děti tahají tak to jde hůře a proto se vztekají když jsou prsa nalitá tak to teče rychleji a snáz.
Držím palce - pokud přibývá na váze nedokrmovala bych > je to zbytečné.

llluckaaa
31. črc 2015

Taky by nedokrmovala UM. Může to být růstový spurt a po pár dnech by se měla nabídka-poptávka tvého mlíčka přizpůsobit. Můžou jí už trápit zoubky, takže je neklidná, může to být něco jiného a UM to stejně nevyřeší.
Jinak já patřím k těm, které si "díky" flašce kojení zničily, takže za mě na jakoukoliv flašku opravdu pozor 😒