Mírně opožděný vývoj v 18 měsících

lucajda17
4. dub 2018

Ahoj Maminky,mám na vás dotaz.Vím,že každé dítě je naprosto jiné,ale přesto.S dcerou jsem byla před měsícem na prohlídce na 18 měsících.V té době dcera ještě sama nechodila,jen kolem nábytku od 11 měsíce ale ne a ne se pustit a jít sama,do toho si v 15 měsících zlomila dvě kosti v nártu,takže se samostatné chození o to oddálilo.Teď už chodí 4 týdny.Uměla říct mama,tata,baba,mňam,ťap ťap,jezis a věděla jak dělá kočka,pes,slepice,kráva a had,věděla kde má oči,uši,nos,bradu,vlasy,nohy,ruce,pupík a zadek.Má zájem o vše nové,co kde je za hluk venku,pokud ji řeknu ať si přinese osušku a jde do koupelny,tak ví co po ni chci.Někdy má zájem i o nočník.V knížce dokáže ukázat kde je slepice,kohout,kyblík,koš,kočka,míč,postaví na sebe 6 kostek,jezdí trochu na odrážedle.Můj dotaz je.Začali chodit vaše děti takhle pozdě i měli takhle malou slovní zasobu a přesto byli podle doktorky v pořádku?Dětská doktorka do očkovacího průkazu napsala mírná PMR,což jsem zjistila až doma a na netu jsem zjistila,že jde o psychomotorickou retardaci,takže jsem ji volala co to má znamenat a prý je to z toho důvodu,že nechodí a ma malou slovní zásobu.Chodit i když jen za ruce ji neviděla a to že měla zlomenou nožku taky nijak nezohlednila.Jako svoji velkou chybu vidím v tom,že jsem si více nevšímala jakým stylem chodí,připadalo mi to normálni,chodí totiž s vychýlenými špičkami do stran,tu zlomenou vychyluje o dost více.Začala jsem hledat na netu jak správně děti chodí a zjistila jsem.že takhle to správně není,takže jsem k doktorce jela znovu,ať se podívá jak chodí a ta nám napsala žádanku na ortopedii.Mě rozhodně připadá v pořádku,ale nechci už dál nic zanedbat.Chodily jste s dětmi třeba k neurologovi nebo někam na rehabilitace?Omlouvám se za tak rozsáhlý dotaz a za odpovědi předem děkuji všem.

lv
4. dub 2018

Lehká PMR měla dcera také uvedené v průkazce, ale doktorka mi vysvětlila, že retardace je jen označení pro zpomalení, ne pro postižení. Začala chodit v 16m a to žádné zlomeniny, neměla. Mluvila taky méně, než starší dcera, i hůř, vše se srovnalo, pusu nezavře. Rehabilitace - určitě bych ji nechala prohlédnout, případně cvičit, spíš se divím, že po zlomenině ji rovnou neměla.

lucajda17
autor
4. dub 2018

@lv Bylo mi řečeno,že rehabka není potřeba,že postupně bude zatěžovat nohu sama podle svých možností.Rehabilitaci tedy začnu řešit,v pátek jdeme k ortopedovi,tak jsem zvědavá co vymyslí za řešení.

korin
4. dub 2018

Mně se zdá tvá dcerka v širší normě až napřed 🙂 Ohledně řeči bych si nedělala hlavu, říká toho dost (v tomto věku mé děti mluvily podobně/méně a jsou v pořádku), důležité je, že ti rozumí. Existují samozřejmě děti, které už v 18 měsících pusu nezavřou, ale nejsme všichni stejní, že.
Možná bych zašla kvůli chůzi k fyzioterapeutovi, k ortopedům nemám moc důvěru.

@lucajda17 začátek chůze by měl podle normy být do 18 měsíců.. to dcerka "splnila" i přestože měla úraz.... tedy ten zápis je trochu překvapivý...

co se týká té chůze se špičkami do stran, tak bych doporučovala být sama aktivní a domluvit si kontrolu u ortopeda...ale to vidím, že už máte zařízené...
a určitě nevodit za ruce nebo nedávat do chodítka - tím by se nějaká disbalance mohla posilovat...

řeč: tam je vývoj ještě nerovnoměrnější než u motoriky... z toho co píšete, tak toho tak málo není co užívá aktivně... ono důležité také je jak vnímá pasivně...
určitě hodně povídat, zpívat, ukazovat, hrát prstové hry, masírovat, nechat třeba zkoušet koulet knedlíky, pomáhat věšet prádlo atd. atd.
a také se dotýkat různými způsoby, obecně dotek stimuluje nejen psychickou pohodu, ale i rozvoj dětí 🙂

jinak obecně podle toho co píšete, to nevypadá na nic zásadního, nedělejte si velké starosti... nějaká rehabilitace možná bude třeba... to má ovšem poměrně dost dětí buď už v kojeneckém věku nebo v předškolním věku...
držím palce 🙂

stuplakova
4. dub 2018

@lucajda17 kamarádka si nechala napsat žádanku na rehabilitační cvičení a tam jí prohlédla doktorka a pak měla cvičení s malou s lektorkou a pak s ní cvičila doma a malé se chůze zlepšila. od druhé kamarádky malý začal chodit taky až v 18 měsících a to neměl ani nic zlomeného, ale prostě se mu nechtělo. Slovní zásobu má dodnes malou a to mu jsou tři roky, prostě se mu povídat nechce, když se ho zeptám tak mluví, ale sám od sebe vůbec. Myslím že tu nožku vytáčí, protože asi cítí, že jí to bolelo, tak možná instinktivně uhýbá, ale myslím že se to časem srovná 🙂. Mě by hodně mrzelo že by mi to doktorka ani neřekla a jen napsala do průkazu, to je velká škoda, mohly jste to normálně probrat a měla poradit co a jak dělat. ☹

tetta
4. dub 2018

Já bych zkusila spíš fyzioterapeuta než ortopeda. Nebo aspoň oba dva, dost možná má nějaké svaly oslabené a to je jádro problému.

babanci
5. dub 2018

Malou slovní zásobu? Tak to určitě ne, naopak, mám 23 měsíční vnučku, je moc šikovná, mluví asi tak jako ta Tvoje a doktorka jí moc chválila, jak je šikovná a kolik toho už říká. S tou chůzí, no, když byla zraněná... určitě bych vyhledala kvalitního fyzioterapeuta, aby pomohl s rehabilitací. A nic se netrap, máš šikovnou holčičku. 🙂 Zvážila bych změnit lékařku, měla Ti říct, co bude psát do karty a probrat to s Tebou a ne si tam něco ušudlat a nic neříct.

babanci
5. dub 2018

A ještě jednu věc jsem chtěla napsat. Moje nejmladší dcera mluvila nádherně, ve dvou letech celé věty. Byla jsem tak pyšná a šla s ní na dvouletou prohlídku celá pýchou nadmutá. V čekárně byla moje kamarádka s tříletým synem. který ještě neříkal vůbec nic. Když vyšla z ordinace, četla si zprávu, bylo vše ok. K mluvení napsáno dosud nekomunikuje - v pořádku. Mě řekla mudra, že má malá ostré sykavky s, z. 😲 To, že umí barvy, tvary, krásně mluví - nic.

pavla555
5. dub 2018

Ahoj, my jsme byli taky ,,líní,, a ještě i jsme 🙂 Syn bude mít na konci června 2roky a začal chodit v 18m a teď lítá o 106 🙂, ale moc toho nenamluví. Ví co po něm chci zná obrázky..., ale mluvit se mu nechce. Doktorka nás už v 8m poslala na neurologii, na genetiku a chodila jsem s ním cvičit Vojtovku. Sice je to otravné chodit po doktorech, ale jsem ráda, že mi ho ,,proklepli,, a snad jsme nic nezanedbali. Já myslím, že se časem srovná a vše doženeme. Držím pěstičky 🙂

kejt29
5. dub 2018

Mi prijde naprosto v poradku. Jen co bych zatim urcite vynechala je odrazedlo. Pockej az na ortopeda, vetsinou to totiz dost nedoporucuji a u problemu tim tuplem...

maii
5. dub 2018

Tady najdes deti, co zacaly chodit v 9 mesici i tesne pred druhym rokem. Oboje je v poradku, jeden pripad tlaci prumer dolu a druhy nahoru. Nepripada mi vubec opozdena, doktorky bych se teda preptala, jak to myslela, upozornila jeste jednou na zlomeninu, a vubec, podle jakych tabulek nebo co jede - ale chapu, ze se bojis, jsi mama a ne doktor.

Nepises, jak se vyviji noha po zlomeninach (to bych si teda fakt vyhledala kvalitniho, osviceneho fyzioterapeuta), nejen kosti, ale i svaly, jake pouzivate boty - i to dokaze ovlivnit postoj nozicek a techniku chuze. V jednom prispevku se zminujes o chozeni za ruce, to zavani dost problemem (to same klasicke posazovaci choditko), tyhle "pomucky" v dusledku hodne skodi. I s odrazdelem bych pockala, uz jen kvuli te zlomenine. Vsak ona se nabytku atd. pusti i bez rukou, urcite je zvedava, kde se co deje. Jestli ti to neda, poridte ji aktivni choditko, proste neco, co muze pred sebou tlacit, ne aby se do toho posazovala, nektere deti to pak nakopne a citi se pak v prostoru jistejsi.

A ted me omluv, ale proste mi to neda: pise se deti bylY, chodilY, atd. ;)

lucajda17
autor
5. dub 2018

No vidíš a já měla za to že tam je i měkké.Gramatika nebyla nikdy má silná stránka,příště budu vědět.Boty jsem koupila s žirafkou značky pegres.Původně jsem chtěla počkat na ortopéda co mi doporučí za boty,ale co sama začala chodit po každé co jsme vyjely ven,tak pořád dokola jen ťap ťap a když viděla od kamaradky syna chodit,tak se mohla zbláznit.Jinak jsem malou nikdy neposazovala,nestavěla a za ruce jsem s ní začala chodit až před 18 měsícem,každý den jen na chvilku a ne s rukama nad hlavou,spíš jsem ji nějakou hrou chtěla přimět aby se postavila a šla za mnou.Jediné co používala asi 2 měsíce byl vozíček co před sebou tlačila,chodítko jako takové jsem zavrhla.Odrážedlo tedy uklidím,jsem ráda za každou radu.Jinak k té slovní zásobě.Doktorka se celkem divila,že ještě nepoužívá slovní spojení tipu ,,co je to?Další věc co mě celkem rozsekala byla otázka co má za sportovní aktivity.Nechápu z jakých tabulek čerpala nebo jestli se blbě vyspala.Zítra se po ortopedii zastavím rovnou k dětské,ať mi dá žádanku na rehabilitaci.

Všem za příspěvky a rady moc děkuji,moc mi to pomohlo.Přeji hezký večer.

thalia
5. dub 2018

@lucajda17 to ji omylem posuzovala s ohledem na jiný věk, ne? Co by asi do průkazu napsala našemu, který "co je to?" neříká ani ve 30 měsících? O slovní zásobě podobné té vaší nemluvě 😀. Jinak náš starší tam to mírné pmr měl kdysi taky (už nevím, na kterých prohlídkách), ale až na špatnou mluvu (řešíme na logo) je úplně normální. Na sportovní aktivity bych odpověděla neustálý běh, kombinovaný s přeskokem 🙂).

maii
6. dub 2018

@lucajda17 jestli je nozka v pohode, tak bych co nejvic stimulovala bosou chuzi. Chodidlo je dost slozity aparat, spousta kosticek a svalu, no a pevne botky s kotnickem - i zirafkove - zjednodusene drzi nozku v pozici, ve ktere se vsechny dulezite svaly atd nezapoji. Ted se o barefoot botkach pise hodne - i tady na mk, zkus na jaro poridit capacky a (nejen doma) co nejvic ji nechat chodit naboso, at zapojuje celou nozku a nic ji umele nepridrzuje kotnik. Nehlece na to, ze vetsina detskych (i dospelych) bot je ve spicce prilis uzka. Je to videt pri bose chuzi, kdy maji lide roztahle palce a celkove je noha “sirsi” nez nacpana v bote. To je pro deti, co se uci chodit, hodne omezujici, casto si pak osvoji blby styl chuze a z toho pak prameni pozdej problemy se zady, plocha noha, blby naslapovani... Ale urcite to nozku chce po uraze zkontrolovat, nez nakoupis barefoot boty ve velkem, ujistit se, ze neni potreba nekde neco podeprit, zafixovat. Jestli bude vse ok, tak az bude teplo, chodte (klidne obe, i dospelym to prospiva) naboso po trave, pisku, atd, masiruje to a stimuluje nozku - a na trave pada do mekkeho 🙂 nohy se umejou, ale takovy cviceni je pro nohu k nezaplaceni.

Vozik je fajn, to je v podstare aktivni choditko 🙂 zkousela treba tlacit na prochazce kocarek? V obchode vozicek pro deti? Aby se nebala chodit mimo domov treba, ale to uz jen hadam... no to chozeni za ruce je tezke vypustit, zvlast kdyz se te drzi sama a ty ji netahas nahoru, ale je to napul mezi chozenim za ruku (jako se drzi starsi deti rodice, protoze jistota a bezpeci) a tou tahaci podporou pro nejiste krucky. Ty urcite vis, kdy jde jen za ruku a kdy ji ”tahas”. Ona se roztapa a ty delas vse jak muzes, coz je super, prijimas rady a zkusenosti, a vsichni jsme se shodli, ze tvoje doktorka to hroti. Takze cajk! Pak napis, co rehabilitace, hlavne at jsou nozky zdrave.

lucajda17
autor
6. dub 2018

@maii Dnes jsme byly u ortopeda.Diagnoza hyperlaxicita,což jsou příliš uvolněné vazy a klouby,bez problému ji ohnul palec u ruky až k zápěstí,pokrčené nohy v kolenou vytočil do stran zhruba o 30 stupňu,prostě je jak gumová.Je to dědičné a nejspíš to má po mě,bez problému dám při předklonu dlaně na zem a protnu kolena jak luk.Do toho,co je pro mě o dost horší konstatoval svalovou hypotonii,což by mě ani ve snu nenapadlo.Přetáčet na břicho se začala ve 4 a půl měsících,na zpátek o měsíc později,sedět v 8 měsících,lést v 10,stavět se a chodit kolem nábytku v 11.Doporučil návštěvu neurologa,který by měl určit podle vyšetření tip cvičení.Jen doufám,že nebudeme čekat několik měsíců než nás veme.Na ortopéda jsme čekaly 5 týdnů,na kardiologa kvůli šelestu víc jak 2 měsíce kam teprv půjdeme.Tak teď vlastně ani nevím jak s tou rehabkou,jestli rehabilitovat jen to vytáčení nožiček do stran+ty špatné klouby.Já jen aby se ji nepřitížilo.Dětské jsem říkala o rehabilitacích a prý počkáme až co řekne neurolog.V úterý nás budu objednávat na neurologii,tak se zeptám jestli by jsme rehabilitovat mohly,čekat dalších pár týdnů ne-li měsíců se mi opravdu nechce.

Kočárek před sebou netlačila,jestli si vybavuji dobře.Teď ji spíš zajímají kamínky,šišky,kde jaký bordel na zemi,ploty a kanály a co do nich naházet.Spíš ji opravdu jen při chůzi vedu za ruku,pouštím ji na jediném větším místě co tu máme,před hasičárnu.Dětské hřiště co postavili v areálu školy bude otevřené až v květnu a to jen od 15.30 do 18.30 a to jen do konce prázdnin,takže vyžití pro malé děti nula.Fotbalové hřiště je taky uzamčené,takže taky o ničem.

O těch botech slyším prvně,podívam se na net,moc děkuju za tip.

lucajda17
autor
6. dub 2018

@thalia Po tom co jsem obvolala kamarádky co říkají jejich dvouleté děti,mi připadalo,že jsme byly na tříleté prohlídce.Mám takový pocit,že kdyby začala chodit v 17 měsících,tak by to vůbec neřešila,že tak málo mluví,podle ní teda. A dnes mě opravdu doktorka dostala,jdeme tam pro žádanku na neurologii a dávám ji papír z ortopedie. No,svalová hypotonie......to by tomu odpovídalo,malá je taková pomalejší.....,ale příčiny sama nehledá,když se ji zdá tak strašně opožděná.Jen se spíše ujištuju v tom,že mi tahle doktorka přestává víc a víc sedět.

maii
7. dub 2018

@lucajda17 jee no to me mrzi, ty diagnozy a hlavne cekani! Jako ja chapu, ze nejde se objednat na druhy den, ale proste co ma clovek delat, nez se dostane k odbornikovi... zvladt u malych deti to je otravny, kdyz delaji pokroky co tden, tyden...

Uvolnene klouby, hypotonie a zlomena nozka, to se pak blbe chodi, se male nedivim. Hlavne vsechny odborniky radsi upozornuj sama na vsechny diagnozy, zraneni a tak, aby lecenim jednoho nezhorsili druhe...

Nojo, to je blby s tim vyzitim pro deti, ale zase je fajn, ze ji bavi ”obyc” teren, takze staci vyrazit nekam do parku, do prirody a tak, splhat muze i po lavickach a na piskoviste zajdete pozdejc... mate vic moznosti ;) neni to takovy ten stereotyp na hriste a domu.

Nejsem fyzioterapeut, nevim, jak muze chozeni naboso ovlivnit diagnozy a zraneni, Ale ciste logicky - chuze naboso (doma bud naboso nebo v capaccich nebo v neklouzavych fuskach) barefoot botkach zapojuje a posiluje vic svalu, kloubu. V kotnikovych ma dite oporu, takze svaly ”lenivi”, pevny opatek a kotnikova opora dela praci za nohu. Takze noha se vyviji proste neprirozene. Kdyz se zactes a zjistis, kolik % deti ma ve skolnim veku ploche nohy a jine problemy... A to nezminuju tu castou nedostatecnou sirku. Moje barefoot boty nejsou zrovna modnim vystrelkem, jsou o dost sirsi nez to, co koupis v obchodech, ale od jara do podzimu, kdy je nosim denne, se mi hodne posililo chodidlo a vyrovnaly se haluxy (z uzkych modnich bot). Ji A konecne mam boty, co mi neodiraji malicky a prstenicky.

Krome toho se v kotnikovych pevnych botkach mene ohyba kotnik, proste ta bota te nepusti, je to jako kdybychom chodili v prezkacich nebo c-pohorkach. Takze tolik k barefoot botam, ale radsi bych se poradila s nejakym fyzio, co teto boto-problematice rozumi a dokaze poradit s ohledem na vase diagnozy. Treba prave jestli se jeji kotnicek neohyba az moc a jestli treba zrovna v jejim pripade nebude opora v kotniku potreba...