Náhle řídká stolice u pětitýdenního miminka

mia_mia88
1. srp 2015

Hezký večer,

ráda bych se zeptala, zda máte některá zkušenost se změnou konzistence a frekvence stolice u novorozence. Moje holčička má pět týdnů a od narození měla stolici tak 2x denně spíše kašovitou. Od dnešní půlnoci má stolici řidší a byla už asi 7x. Je bez teplot, není neklidná, spí, reaguje normálně, barva stolice je klasicky žlutá, bez krve. Jen je o dost častější a vodnatější než normálně. Stalo se to některé z Vás? A mám se tím znepokojovat? Nemůžu totiž identifikovat, jestli jde o průjem nebo ještě ne.

Volala jsem i na dětské, a tam mi sestra řekla, že mám jen zvýšit příjem tekutin. V případě zhoršení přijet.

Děkuju za rady zkušenějších. 🙂

hakalinka
1. srp 2015

Pokud plně kojíte, řidší stolička je, když pije hodně předního mléka. Tedy třeba když dáváte častěji z obou prsou. Naše malá - 7 týdnů- kaká taky často. Od narození několikrát denně, i v noci. A měla jsem to tak u všech dětí. Pokud nemá teplotu a chová se jinak normálně, tak bych to neřešila.

lv
1. srp 2015

Pokud je v pořádku barva, není jiný i zápach,miminko v kondici, tak to bude ok, přidej sobě i dítěti probiotika, pokud kojíš dej si dietu, bez mléka.

zo_ja
1. srp 2015

Můžou to být zuby.

ladyhacek
2. srp 2015

náš malý tedy tedy od narození kakal po každém kojí tzn. i 10x za den upravilo se to postupně a teď ve 4 měsících asi 2-3x za den.
I když není zelená může to být alergie na laktózu nebo něco ve tvé stravě. A nebo jak to tu již psalo přebytek předního mléka 🙂. Zkus se zaměřit na to co jíš - je tu i skupina pro kojící maminky, ale v první řadě bych vysadila na týden ty mléčné výrobky (pokud piješ gravimilk tak ten tedy u nás rozhodně neprošel-má v sobě velké množství laktózy)

renca_hanych
2. srp 2015

@zo_ja v pěti týdnech? 😀 prominte ale pobavilo mě to 😉 .....jinak jak píšou výše, nasadit probiotika, udržovat nebo zvýšit příjem tekutin a sledovat stolici - barva, zápach. Záleží i jestli kojíte nebo je miminko na UM. Starší syn měl běžně 6-8 stolic (vaječin) denně, kojený byl téměř jedenáct měsíců - upravilo se to až s příkrmy. A problém žádný nebyl, normálně přibíral atd. Mladší syn naopak jako kojený měl stolici jednou za 7-10 dní.....je to individuální

mia_mia88
autor
2. srp 2015

Děkuju za názory a zkušenosti. Malá je "v kondici" víc než obvykle. Kvalitněj spinkala v noci i přes den, méně pláče. Když je vzhůru, tak aktivně komunikuje, kouká na hračky apod. Přestala se co chvíli dožadovat prsa a ve dne pila tak jednou za 2 - 3 hodiny. V noci se probudila jenom 2x. Všimla jsem si, že se vždycky pokaká právě po kojení. Četla jsem, že je to normální u novorozenců, ale postupně se stolice zahušťuje. Proto mě vykolejilo, že od narození kakala spíš hustěji a méně (zato pokaždé nálož 🙂) a teď začala často a řidčeji (tak větší čajová lžička). Ale nevypadá to, že by ji u toho cokoli bolelo.

Když mi kamarádky říkaly, že budu jako matka nejčastěj řešit hov*a, tak jsem tomu nevěřila. Asi je to nepřenosná zkušenost... 😀

heduska82
2. srp 2015

@renca_hanych zase takove sci-fi to neni. Mladsi mel v necelych 3mesicich 2 zuby, ani ne v roce 16 ....takze asi tak.

alcar
2. srp 2015

@mia_mia88 podle me to je normalni. I u nas byla stolice klidne i 10x za den a v podstate zhoustla az s prikrmy. Muze to byt i tim, ze je teplo a mala si proste cucne vic nebo muze probihat i rustovy spurt, kdy si cuca vice mlika. Vubec bych to neresila, pokud ji to vylozene netece z plenky a nema zadne jine potize. Takovych zmen jeste bude, materske mleko se prizpusobuje potrebam miminka, takze je klidne mozne, ze ted par dni mas vice predniho mleka.

renca_hanych
3. srp 2015

@heduska82 náš mladší měl taky dva zoubky ve třech měsících, ale v pěti týdnech? to je podle mě sci-fi 😉 ale samozřejmě výjimky existují..

@mia_mia88 to je dobře že je malá fit 😵