Neštovice a návštěva v porodnici

chms
8. pro 2017

Dobrý den,
minulý týden jsem hlídala vnučku protože měla teploty.Když jsem odjela,tak za 2 dny se osypala a vyklubaly se jí neštovice.O víkendu jsem chtěla jít na návštěvu do porodnice za neteří,ale bojím se,aby to nebylo pro ni nebo pro miminko nebezpečné.Já jsem jako malá neštovice měla a neteř taky.Děkuji za radu Jana

vanea
8. pro 2017

Manžel měl neštovice i přes očkování 2x, inkubační doba je 10-23 dní, takže nešla bych...miminko i neteř nikam neutečou =)

lucie_91
8. pro 2017

Ne, s největší pravděpodobností můžete být nějakou dobu přenašečem (oblečení, kůže apod). Nestojí to za to, aby celé oddělení plné novorozenců dostalo neštovice jen kvůli nedočkavosti. Nejdřív za 3 týdny.

hojda
8. pro 2017

@vanea Ale prodělat je něco jiného než se nechat očkovat. Očkování proti neštovicím není moc spolehlivé.

chms
autor
8. pro 2017

Děkuji Vám za rady.Opravdu radši počkám.Jana

zebra2009
8. pro 2017

Řešíme podobný problém...jen s tím rozdílem, že jsem těhotná v 9. měsíci a starší syn přišel ve škole do kontaktu s nestovicemi...ani jeden že synů nestovice neměl, už ten vir tam řádí asi 2 tydny...po včerejším maratonu po doktorech je závěr takový, že po důkladném prostudovani zdravotní dokumentace jsem nestovice prodělala a miminko je v tuhle chvíli chráněné...po porodu by jeste mělo mít ode mě protilátky...na druhou stranu člověk nikdy nevi, 100% mi nikdo neřekl tak ani tak...nicméně je pravda, že sice třeba u Vás jsou všichni po nestovicich nebo očkování, ale nikdy nevíte, jestli na novorozeneckem nebude někdo, pro koho by to opravdu bylo rizikové...z morálního hlediska bych návštěvu nechala na doma, aby to "riziko" zůstalo případně pouze v rámci rodiny, na kterém se všichni shodnete a případně neohrozovala ostatní...

vanea
8. pro 2017

@hojda jojo to jasně, ale to, že je měl 2x ho také moc neochránilo🙂

hojda
8. pro 2017

@vanea Já pochopila, že měl 2x očkování. Pokud je má poprvé málo, tak je může mít ještě jednou, nebo se podruhé místo neštovic udělá pásový opar, to měl můj taťka.

vanea
8. pro 2017

@hojda jojo, jsem to asi blbě napsala , pardon🙂 měl je právě jako dítě ve školce a pak v dospělosti, pásový opar měl už také, příušnice měl také 2x...je asi nějaký náchylný nebo co:/
každopádně bych na to byla opatrná, paní může být i přenašeč, jak už tady bylo psáno🙂

babanci
8. pro 2017

Zrovna dneska mi říkala kolegyně, že její vnučka má neštovice a to je jí 5 měsíců. Pamatuji si, jak mi doktorka kdysi tvrdila, když jsem přišla s druhorozenou z porodnice a moje prvorozená je právě dostala, že novorozeně má protilátky ze mě a ani jen nemůže dostat. Tak to asi nebyla pravda. Do porodnice tedy radši nechoď.

hojda
8. pro 2017

@babanci Záleží kolik těch protilátek matka má (jestli vůbec neštovice prodělala a jak dávno).

ml0
8. pro 2017

Sice už je asi rozhodnuto, ale stejně to napíšu. V žádném případě nechoďte! Sice riziko přenosu není moc vysoké, ale pokud se tak stane, tak je u novorozenců do dvou týdnů věku tuším 40% pravděpodobnost úmrtí.