Neštovice. Jak byste řešily vy?

3. čer 2022

Hezký den,
dcera 3r teď byla delší dobu nemocná se zánětem průdušek, doma máme ještě mladší 10m dcerku. Má se vrátit do školky, kde je právě epidemie neštovic, týdně odpadávají dvě děti. Rozhodla jsem se starší dceru nechat do konce roku doma, když nás stejně čekají prázdniny, nechci řešit další nemoc a to rovnou 2x, protože mladší by se tomu asi nevyhla. Je tu někdo, kdo by se rozhodl stejně nebo jsem ji do školky vrátit měla s tím, že to bude buď a nebo? Dcera je spokojená tam i doma, i když já mám samozřejmě větší honičku, ale holky byly za poslední půlrok nemocné tolikrát, že kdybych měla ještě řešit neštovice, tak si to asi hodím. Díky všem 🙂

1pomnenka
3. čer 2022

Neštovice nebývají ve školkách každý rok. Dala bych ji do školky, buď se nakazí nebo taky ne. Není nic horšího, než neštovice v 1. třídě nebo ještě později. Neštovice srazí imunitu, když je teď prodělá, do září bude fit, když bude o prázdninách doma.

tynka9
3. čer 2022

A to já bych asi nechala doma. Vzhledem ještě k mladší sestřičce - tam se ještě řeší různá očkování a podobně, kdo ví, jak by to vše probíhalo. Aktuálně je zrovna u tříleté řeším, a je to dost opruz - chce mezi děti, ven na sluníčko, je to vodní živel a vše zakazujeme 🙈

tahejhula
3. čer 2022

Ne, po dlouhé nemoci bych neriskovala nákazu neštovicemi.

gruyerre
3. čer 2022

Teď v červnu už mi přijde blbý chytat neštovice. To by je starší dostala za čtrnáct dní a mimčo možná až na začátku prázdnin, to asi nebudete chtít trčet doma...

lenerka1
3. čer 2022

Po nemoci může mít ještě oslabenou imunitu, já osobně bych nechala doma z důvodu rizika vážnějšího průběhu případných neštovic, aspoň tak 14 dní po vyléčení původní nemoci.

ondul
3. čer 2022

U nas v detsky skupine byly a kluka jsem si nechala doma, ja tehotna, segra tehotna, na celej cerven naplanovane dovolene, svatby, chalupy... Uplne se to ted jaksi nehodilo...

merope
3. čer 2022

Teď přijít do školky a potkat se s neštovicemi, to znamená, že to chytne někdy kolem 17.-20.6. (pokud to chytne), takže pak tak do 4.7. ven z kolektivu a celé léto "odpálená imunita" plus se tak minimálně měsíc nedoporučuje chodit na sluníčko.

No a 10 měsíční by to chytla teda někdy kolem toho 4.7., s oslabenou imunitou dost pravděpodobně - takže první půlka července doma určitě a pak ji držet mimo kolektiv a mimo sluníčko.

Navíc vezmu-li, jak malý byl z těch pupínků zoufalý, tak představa, že tomu "půjdu naproti" u kojence (kde je naopak vyšší pravděpodobnost komplikovaných průběhů, tak to fakt ne, pokud bych si mohla dovolit).

Sama jsem takhle vloni radši měsíc byla bez hlídání než bych riskovala neštovice začátkem června.

autor
3. čer 2022

@1pomnenka Tak já si myslím, že ještě bude mít příležitost, vždyť jsou jí 3 roky. Nehledě na to, že má imunitu oslabenou z poslední nemoci nebo spíš nemocí,
protože co v lednu nastoupila do školky, tak je to furt něco. Ale děkuji na názor.

merope
3. čer 2022

Přesně - já byla ve stavu "si to hodit", protože přesně od půlky ledna pořád něco - a pak musel někde (neznámo kde) potkat neštovice. Do školky je naštěstí neroznesl, protože 2 dny před výsevem začal kašlat, tak jsem si ho nechala doma, ať mi zase nelehne 😀.

Pokud dítě nedostane neštovice brzo, je nejlepší očkování a vyřešeno.

tahejhula
3. čer 2022

@merope u nás měly děti neštovice naráz a to ve věku jedenáct, osm a čtyři roky. Dva starší naprosto v pohodě, čtyřletá dcera katastrofa.

autor
3. čer 2022

@tynka9
@tahejhula
@gruyerre
@lenerka1
@ondul
@merope Holky, snad jsem na nějakou nezapomněla. Děkuju vám za názor, vlastně jste každá napsala přesně to, co si myslím já. Malá je ve školce od ledna a upřímně se pořád plácáme v něčem, ale poslední viróza stála opravdu za to, je oslabená. A přišlo mi až nemorální poslat ji do školky, kde jsou rozjetý neštovice (při propuknutí už byla doma), mám strach z průběhu a do toho mladší dcerka, která taky chytla ledacos a furt jsme řešili odklady očkování. Kdyby byl například leden, tak ji do školky po řádné rekonvalescenci dám a děj se vůle boží, ale když jsou před námi prázdniny, dovolená, koupání, tak nechci bejt měsíc zavřená doma...A v neposlední řadě jsem doma, takže není o čem. Řešila jsem to dnes s ředitelkou školky a ta mi to víceméně doporučila. Nechci být hysterka, ale ne, nehodí se mi to teď. Už tak v noci nespíme, natož řešit neštovice 😅. Děkuju vám.

zelenaesmolda
3. čer 2022

Nechala bych ji doma po delsi nemoci,bude mit oslabenou imunitu tak proc ji zbytecne zatezovat dalsi infekci?

autor
3. čer 2022

@zelenaesmolda Děkuju, souhlasím 🙏

tynka9
3. čer 2022

Naprosto tě chápu. Nám takhle začal chodit v září do školky nejstarší. Hned začaly lítat různé nemoci. Skončilo to v půlce října, kdy jsem s nejmladším (5 měsíců v té době) skončila na dětském s virovou bronchitidou, kterou nemohl udýchat. Nechtěla jsem, aby se to opakovalo, takže přes zimu byl starší doma, šel do školky v půlce března, a od té doby 4 dny ve školce, 2-3 týdny doma. Než jsme dojeli jedno kolečko, protože to vždycky někdo chytil, už přinesl zase něco dalšího. Až teď jsem si začala libovat, že konečně pravidelně chodíme. Když jsme se s kamarádkou domlouvaly na velikonoce, říkala mi, že mají neštovice. A moje reakce byla stejná jak ta tvá - už teď toho mám až až, nechceme je. Jenže manžel se synem tam na skok zaběhli i přes varování. Za 3 týdny měl starší pár podezřelých pupínků, ale během 2-3 dnů zmizely, tak jsem to neřešila, myslela jsem, že ho něco poštípalo. No a teď se po dalších necelých 3 týdnech osypala prostřední a ta už teda fest. Za 3 týdny máme jet na dovolenou a jen trnu, co nejmladší 🙈

merope
4. čer 2022

@tahejhula Tak můj tříleťák v pohodě, ale obávám se, že ty dvě jizvy na obličeji mu už zůstanou. Protože těm nevysvětlíš, že si to nemají škrábat, že z toho budou mít jizvy. Čili průběh vlastně v pohodě, ale jizvy z toho. A sice se říká, že čím mladší, tím líp, ale to "čím mladší" je právě zlom někde kolem těch 2-3 let obecně - kojenci už končívají v nemocnici.

tahejhula
4. čer 2022

@merope známé dcera je prodělala v pěti týdnech a úplně v pohodě, v nemocnici s ní nebyla. Je to trochu ruleta, expoziční dávka, individuální reakce organismu. Naše dcera měla okolo sta neštovic jen v oblasti obličeje a hlavy - jednu měla dokonce přímo v oku, ne na víčku, ale v oku. Ještě jedenáctý den jí přibyly poslední pupínky.

merope
4. čer 2022

@tahejhula Jj, ono v té nemocnici těch dětí neskončí "až tolik" - jen cca 1% celkově (nenašla jsem statistiky podle věku, jen to, že ročně je cca 500 hospitalizací a dle roku 50.000-tuším 70.000 nakažených). Ale vezmu-li jak lidi šíleli z toho, že jedno z 200 dětí nakažených covidem skončí v nemocnici, tak to je slušný nepoměr. Jinak teda syna jsem chtěla očkovat, než jsem to stihla (chtěla jsem na tříleté prohlídce, ale aspoň měsíc odstup od nemoci...), tak je chytil. Pupínky se objevovaly do max 3 dní, pak už nic, začla jsem hned fenistilovou kůru, buď štěstí nebo to fakt pomohlo. Ale i tak bych před nimi varovala - protože za ty 3 dny si stihl vyrobit několik jizev na obličeji.