Neštovice u staršího dítěte. Co teď s mladším dítětem?

monyszek235
22. bře 2022

Dcerka si stěžovala, že má zimnici a byla taková chcipla, tak jsem ji chtěla změřit teplotu, vyhrnula jsem ji triko a ejhle pár pupínků, neštovice..a vzhledem k tomu, že je prvorozená, tak v tom úplně ještě neumím chodit, vím, že jsou neštovice infekční, ale co s mladším synem, který chodí do stejné školky, ale jiné třídy? Mám ho poslat do školky nebo ne, on nemá žádný pupínek momentálně ani jiné příznaky...? Jak dlouho ho případně nechat doma když by se u něj teď neštovice neobjevily? Díky za rady a zkušenosti

merope
22. bře 2022

Dítě by po kontaktu s neštovicemi nemělo chodit do "kolektivních zařízení" tuším od 8. do 21. dne od setkání se s nákazou. Ale dost školek to vůbec neřeší - prostě nechají promořit celou školku, protože jak je dlouhá inkubační doba, tak by to znamenalo na 2 týdny školku zavřít ☹.

korin
22. bře 2022

Je taky možné, že se s neštovicemi setkaly obě děti zaráz a syn se vysype zítra... Inkubační doba může být i 20 dní. U nás měl syn neštovice taky první z dětí v rodině a dcera ještě týden do školky chodila. Můžeš se s učitelkami domluvit, jestli ti ho ještě vezmou, stejně jim musíš zavolat, že se ve školce (ve třídě) vyskytly neštovice, aspoň pokud jste první případ a ještě u vás nevisí upozornění.

lilian2111
22. bře 2022

Já bych teda doma nechala…

vendelinka08
22. bře 2022

Jelikož je to infekční a nakažený je infekční i před výsevem, nechala bych doma. Syn to chytil od druhého přesně po 14 dnech.

fire85
23. bře 2022

Syn má teď neštovice a druhý syn chodi normalne do školky. Nevidím asi důvod čekat tři týdny jestli se osype nebo ne. A je pravda že před 14 dny ve školce neštovice byli, a stejně normalne deti chodili.

irmamala
23. bře 2022

Nenechala. Dcera to od mladší vůbec nechytla a přesně jak se tu píše, děti, se kterými se setkala ve školce, taky do žádné karantény nepůjdou.

merope
23. bře 2022

@fire85 No, to je přesně ono - správně by dítě mělo být ten 8.-21. den v karanténě a nikam nechodit. S covidem se šílelo a nechávalo doma a u neštovic no-stress. A přitom jsou pro děti nejspíše mnohem rizikovější než nějaký covid...

korin
23. bře 2022

@merope Rodiče, kteří nechtějí, aby děti neštovice prodělaly, je nechají naočkovat. Ostatní musí počítat s tím, že je dřív či později chytnou. Raději ve školkovém věku než v dospělosti, nedejbože v těhotenství.

merope
23. bře 2022

@korin Tak on je problém, že ideální očkovací schéma je zdá se s rozdílem minimálně rok, ale raději i více mezi dávkami. Takže třeba tříleťák ve školce nemusí mít obě dávky. A jasně, že se počítá s tím, že je jinak dítě dříve či později dostane - ale aspoň mezi "neškolkové" děti by pak ten 8.-21. den od setkání se s nákazou chodit nemusely.

korin
23. bře 2022

@merope Po první dávce už asi průběh nebude těžký...? Jinak souhlas, že pokud čekám neštovice, nechodím mezi mimina apod.

merope
23. bře 2022

@korin Tak nebude, ale pořád je to 60% na onemocnění = virus je v těle a tím pádem to znamená, že v budoucnu při oslabení organizmu se mohou objevovat pásové opary. Což samo považuji za skoro horší než neštovice samotné.

korin
23. bře 2022

@merope Dneska už se proti nim dá taky očkovat... ale je pravda divné nechat proběhnout neštovice a pak se nechat očkovat proti pásovému oparu.

fire85
23. bře 2022

@merope to asi ano, ale deti se vzájemně nakazi, promori a je klid.

merope
23. bře 2022

@korin Nene, jakmile proběhnou jednou neštovice, tak člověk ten vir má prostě v těle a může se tak opakovaně projevovat. Tam už pak očkování nepomůže.

@fire85 No, holt je mi jasné, že budu muset to očkování oběma dávkami stihnout dřív než začne chodit do "velké" státní školky. Zatím chodí do dětské skupiny, kde to snad nikdo ani nezavleče (je tam skupina, kde jsou i kojenci - a děcka jsou navzájem v kontaktu, to by mohl být docela problém). Jen se nemůžeme pořád vyhrabat z nemocí ☹

korin
24. bře 2022

@merope Ale pomůže. Očkují se i lidé, u kterých se už vir ve formě pásového oparu probudil. Kdyby to očko už žádný efekt nemělo, neočkovalo by se. Stejně tak se očkují i lidé, kteří prodělali neštovice a pásový opar ještě neměli. Měli jsme v rodině.

merope
24. bře 2022

@korin Aha, díky, on asi každý píše něco jiného 🙂. A je pravdou, že moje doktorka mě přesvědčovala, že jako očkovat neštovice je úplná zbytečnost. No, byly jsme domluvený, že to dořešíme na tříleté prohlídce a v podstatě od začátku ledna není 14 dní, kdy bychom byli pořád všichni zdraví ☹.

korin
24. bře 2022

@merope To se těžko posuzuje, jestli je to zbytečnost či ne. My jsme neočkovali a děti neštovice zvládly v pohodě. Ale kdyby měly komplikace, tak bych si to asi vyčítala.

petulkadodo
24. bře 2022

@merope Nespoléhala bych na to, že to do dětské skupiny nikdo nezavleče. Syn chodí do soukromých jesliček, celkem max 24 dětí od 1 roku a neštovice se nám tam už prohnaly, stejně jako spála, průjmová onemocnění aj. I malé děti to tam mohou donést od starších sourozenců.

merope
24. bře 2022

@petulkadodo Já nespoléhám, jen doufám. Prostě čekám na to, až bude aspoň 14 dní opravdu zdravý - žádná nudle u nosu či něco podobného... tak snad se dočkám 🙂.