Novorozenecká žloutenka - co to obnáší?

karol1996
1. únor 2019

Dobrý den, dnes je mala druhý den na světě a ráno nam řekli, že ma novorozeneckou zloutenku. Co to pro nás obě znamená? Jak moc prodlouží pobyt v nemocnicí? Zatím neříkali nic o osvicovani1, jen, ze ji mám dát k oknu na slunicko - venku je mlha, paráda. Nechce se mi tu být ani o den déle, protože mám z nemocnic opravdu deprese a jsem z nich úplně vyřízena. Nedělá mi problém dojíždět klidně kazdy den na kontrolu..

jaja01k
1. únor 2019

@karol1996 Já byla s oběma dětmi kvůli novorozenecké žloutence v nemocnici 5 dní. Mně to nijak nevadilo, ale samozřejmě tě nemůžou nutit tam zůstat.

terka555
1. únor 2019

@karol1996 maly mel taky zloutenku a misto 3dnu jsme byli v nemocnici 6.Musel i dvakrat na sviceni. Dojizdet na kontroly nevim jestli jde, ale podle me je lepsi kdyz je v nemocnici a tu zloutenku hlidaji. U nas se kontrolovalo rano a vecer. Pokud jste meli jen mirne zvysenou, tak bych se nebala ze vas tam budou drzet dlouho. A pokud by byla vyssi tak ho daji na sviceni a jak klesne tak muzete domu. Ja nemocnice taky nesnasim a byla jsem na sestinedeli s hroznyma lidma, ale pro malyho jsem to vydrzela😊

kettkav
1. únor 2019

@karol1996 Malý měl taky a byli jsme jen tři dny. Asi záleží jaké má hodnoty. Držím palce.

eldrag
1. únor 2019

co to znamená? ze budou maleho kontrolovat a pokud se hodnoty budou snizovat pujdete normalne domu, pokud ne, pujde pod svetlo.

petronilkaa
1. únor 2019

Záleží jak silná je žloutenka.. My jsme u dětí neřešili, ale kamarádčin syn byl tak na hraně a ptali se jí v nemocnici, jestli zůstane o den déle a malý půjde pod světlo, nebo jestli to zvládnou doma -slunit. Kamarádka taky už nechtěla být v nemocnici, tak šli domů... Pak si nadávala.. Trvalo měsíc než se toho doma zbavili.. Malý moc nepřibíral jak byl spavý.. Kamarádka v depresi, že kvůli své nechuti k nemocnicím zkomplikovala měsíc života nejen sobě ale i malému... Švagrové jsem proto, teď po porodu radila, ať radši zůstanou v nemocnici. Ten den navíc přežije každá, obzvlášť když to děláme hlavně pro to maličké 🙂

gruyerre
1. únor 2019

@karol1996 Nemusí to hned znamenat, že budete muset být déle ve špitále a že půjde mimi pod světlo. Budou ho kontrolovat takovým přenosným malým přístrojem, který určuje míru té žlutosti, a pokud to nepřesáhne určitou hranici, vůbec se to neřeší. Držím palce 🙂

zrzeckas
1. únor 2019

Mala mela zloutenku, na ni aj svitili a neprotahlo se nam nic. Malou pak vratili a bylo to v pohode, jen hodne slunicka aby mela.

hankaviki
1. únor 2019

U malé taky žloutenka, ale jen mírná forma, stačilo dávat k oknu (nevadí, že je zataženo). Déle jsme tam nebyly. Chápu tě, taky jsem to v porodnici špatně snášela, byly to nekonečné dny plné cizích lidí, já v těch jejich ošklivých hadrech. Ani o minutu dýl.

klea81
1. únor 2019

4 dny a 5.den jsme museli přijet na kontrolu

zmrzlinka
1. únor 2019

Pro miminko je lepší když zůstanete v porodnici.Vsude radi chřipky tak dojíždět někam na kontrolu není úplně nejlepší.Hlavne kdyby se to doma zhoršilo a muselo miminko pod světlo tak už půjdete na dětské oddělení.

no_title
1. únor 2019

pomáhá často kojit a to sluníčko, no.

karol1996
autor
1. únor 2019

@petronilkaa Zensky u sestinedeli mluvily o 14 dnech, jeden den bych prezila, i dva :D ale 14 dni by me asi zabilo, pro to se ptam. Zatím "svitime " u okna, prý ma hodnoty nizke, ale nějaké tam jsou :D

karol1996
autor
1. únor 2019

@no_title kojim mnohem častěji, nez říkají sestry, mala je hrozně nenazrana :D

editah222
1. únor 2019

@karol1996 já jsem byla zrovna ta co trčela v porodnici dlouhou 🙂 S prvorozenou "jen" 8dní a se synem 13dní. Syn byl puštěn domů jen díky tomu, že tchán byl primář v naší nemocnici a domluvil mi, že budu chodit se synem 2x denně na odběr. Ale to nechci strašit, byla to vyjímka i podle všech sester a lékařů :D :D

ivuska1986
1. únor 2019

@karol1996 ahojky, my po propuštění měli 15,5. Nebyly jsme s dcerou ani o den déle. Záleží, jak bude hladina stoupat. Je důležité světlo, a to aby mimco pribiralo.

cinam
1. únor 2019

Se mnou na pokoji ležela maminka, jejíž holčička měla žloutenku a byla dva dny na svícení. Domů šli tři dny po porodu stejně jako já s malým, který byl bez komplikací.

lolam10
1. únor 2019

@karol1996 prosim co to je za porodnici?rada ohledne nasvecovani u okna mi prijde prisern tak jsem zvedava kde jste😀

v_erunka
1. únor 2019

Malá měla taky a pustili náspu třech dnech. Teď už dávno vím, že jsem neměla spěchat domu.. po týdnu jsme se vraceli na dětské a ještě na ní 24 hodin svitili. A jak pomeranč byla cele sestinedeli..

kettkav
1. únor 2019

@lolam10 Podle mě je to běžné..

cilkat
2. únor 2019

Nějakou formu novorozenský žloutenky má každý dítě, jde o to, jak silnou... Nejčastější problém je, že dítě spí místo toho, aby jedlo a tudíž nepřibírá... Pokud vám hodně pije, dost pravděpodobně vás pustí domů standardně, pokud se nebude žloutenka zhoršovat.
Jinak rada "dát co nejblíž oknu" je podle mě taky úplně standarní (v Motole nás tak instruovaly všechny) s tím, že ale na světlo, ale ne na přímé sluníčko (takže když je zataženo, tak vlastně ideál).

barchen
2. únor 2019

@karol1996 Nemusí to prodloužit pobyt, záleží jakou má. Druhá dcera měla slabou, ani v porodnici mi nic neřekli, pouze pediatrička mi to řekla, že nechávat na denním světle, blíž k oknu a tak (v prosinci). Dcera hodně spala a míň jedla, takže jsem jí budila max. po třech hodinách, svlékala overálek z nožek na krmení a tak. Sama jsem měla novorozeneckou žloutenku, bohužel mám trvalé následky jelikož jsem měla těžkou formu. Takže mám z ní respekt.

karol1996
autor
2. únor 2019

Hodnoty se nám zhoršily, takže malá leží pod světýlky, v pondělí bychom měly již domů. Prodlouží se nam pobyt o jeden den, coz docela jde. 🙂