Oční lékař. Brýle s méně dioptriemi než je naměřeno?

evaeva123
27. zář 2021

Dobrý den,
Chci se jen zeptat zkušených. Syn má 4,5 roku. Naměřené dioptrieu očního lékaře pravé oko 4 a trictvrte a levé 5,5 dioptrie. Lékař mi ale řekl že takové bryle mu nemůže napsat že mu napíše max ted max 3 a 3,5 dioptrii. Je to normální že se píše méně dioptrii než je naměřeno? Nezda se mi to. Děkuji

emillyhk
27. zář 2021

@evaeva123 V praxi (oční optik) jsem se setkala s obojím - plná korekce i podkorigovat. U takhle malého dítěte bych se vůbec nebála dát do prvních brýlí nižší korekci, pro mozek to nebude takový šok. Předpokládám, že za 6 měsíců vás čeká kontrola a s největší pravděpodobností se korekce bude měnit, to je u dětí normální.
Ještě bych dodala, že plnou korekci z ničeho na +4,75 a +5,5 DPT by dítě nemuselo zvládnout (bolest hlavy, očí, orientace v prostoru,...).

neomenia
27. zář 2021

Možná by ppradila @loc

maaaadlaaaaa
27. zář 2021

@evaeva123 je to normální, mozek to musí zpracovat. Bude to zvyšovat postupně.

esmeralda11
27. zář 2021

@evaeva123 ahoj, za prvé je podstatné i znaménko u hodhoty dioptrií (+/-), nejen samotná hodnota. Minusové dioptrie se u dětí dávají vetšinou stejné, jako vyjde na autorefraktometru v rozkapání (ten přístroj, jak tam koukáte na obrázek), případně o něco nižší. U plusových dioptrií dává obvykle přibližně 1/3 naměřené hodnoty, sle vždy záleží také na subjektivním vjemu dítěte. Plná korekce u dětí-hypermetropů (ti co mají + dioptrie) není vhodná, pokud zároveň nešilhá, není tupozraké atp...Pokud má vaše dítě + hodnoty, je závěr vašeho očaře správný a nemusíte se bát. Děti mají vysokou schopnost měnit zakřivení čočky a tím si sami přidat + dioptrii tak jak potřebují, proto není plná korekce nutná a děti ji vetšinou ani nesnesou.

evaeva123
autor
27. zář 2021

@emillyhk dobrý večer, děkuji za vysvětlení. 🙂 kontrolu máme za 4 mesice. Syn v srpnu zničehonic začal strasne moc silhat a ma tedy k tomu i tupozrakost a je kratkozraky. Bude nosit bryle cely den a celé dopoledne k tomu ještě okluzor. Doktor mi vůbec nechtěl říct zadnout prognózu ale s vaší zkušenosti z praxe myslíte že se to dá dobře léčit nebo alespoň do stavu že nebude šilhat a časem se mu dioptrie sníží? Děkuji moc Eva

emillyhk
27. zář 2021

@evaeva123 Tohle už je nad rámec mého vzdělání, ale pokud se to podchytilo včas a budete duslední při používání brýlí a okluzoru, tak může dojít k výraznému zlepšení až vymizení problémů. Ale jak říkám, tohle už je nad moji odbornost. Lékaře chápu, že nechce zatím říct žádnou prognózu, potřebuje vidět, jak bude syn reagovat na brýle a okluzor.

evaeva123
autor
27. zář 2021

@emillyhk dekuji 👍

terinka86
27. zář 2021

Synovi zjistili oční vadu na jaře, v necelých 6 letech, 4 dioptrie, tupozrakost a astigmatismus. Brýle mu taky dali jen 2,5 s vysvětlením, že ty 4 by byly pro oko moc velký šok a nemusel by si zvyknout. On teda nešilhal, což je prý podle doktorky zázrak. Máme totéž doporučení, brýle na celý den a dopoledne okluzor. V červenci na kontrole bylo prý vidět zlepšení, a to nám moc naději nedávali. Prý čím dřív se to začne řešit, tím větší šance je na vyléčení, těch šest let je hranice, pak už výsledky moc nebývají. Tak myslím, že máte šanci velkou. Jinak s tou schopností dětí korigovat nám to říkali taky, náš syn je v tomto extrém, protože vadu u něj neobjevil ani jeden ze tří očních screeningů, na kterých byl.

loc
28. zář 2021

@evaeva123 ahoj, jsem ocni lekarka, nedelam teda primo deti, nicmene obecne k tvemu dotazu - jak psaly holky prede mnou, je dulezite, jestli jsou dioptrie - nebo +. Pokud se jedna o kratkozrakost (minus dioptrie), jak pises v jednom prispevku, tak se sice vetsinou dava korekce plna, na rozdil od dalekozrakosti (+ dioptrie), nicmene pokud jsou synovi 4 roky, tak mala kratkozrakost nevadi, proto mu dali min dioptrii jen na zkorigovani toho “nejhorsiho” a samozrejme i kvuli zvykani... Nicmene pokud ma i okluzor a uz je tam tupozrakost a silha, tak mi teda kontrola za 4 mesice prijde za dost dlouho. Je ten vas ocni primo specialista na deti nebo vseobecny na dospele? A tu okluzi mate v jakem rezimu? Kazdy den na dopolko nebo 1 den v tydnz pauza?

evaeva123
autor
28. zář 2021

@terinka86 děkuji. Tak to máme hodně podobné. Ať vše dobře dopadne. 🤗❤

evaeva123
autor
28. zář 2021

@loc dobrý den, je to primář z očního sanatoria v hradci Králové a specializuje se na strabismus atd. Dělá deti. Koukala jsem ještě jednou do LZ a je to tedy takto: ARF v cycloplegii OP + 4,75 OL +5,5, Dg: esotropia monocularis l.sin, hypermetropia oc. Utrg., amblyopia l.sin .....? Okluzor každý den na cele dopoledne. Děkuji

esmeralda11
28. zář 2021

@evaeva123 pokud je to primar specializujici se na lecbu strabismu, jeho nastavene terapii bych se nebala verit. Take jsem ocni lekarka, na deti stejne jako kolegyne vyse specializovana nejsem, nicmene i tak nejakou zkusenost samozrejme mam a me se nastavena lecba jevi adekvatni. Snad jedine kontrolu bych take tedy dala drive, idealne za 6-8 tydnu. Ale zalezi take, jak moc tupozrake oko je.
Co je ted nejdulezitejsi, je dodrzovat kryti tupozrakeho oka presne podle nastaveni vasim lekarem, bez vyjimek. U takto maleho ditete byva prognoza dobra, pokud se nastavena terapie dusledne dodrzuje a chodi se na pravidelne kontroly, kde se pak upravuje podle aktualniho stavu.
Drzim pesti🙂

loc
28. zář 2021

@evaeva123 takže nakonec dalekozrakost, ne krátkozrakost. Tak tam se plna korekce dává jen fakt výjimečně, kdyby neustupovalo šilhání a tupozrakost. A jestli je to primář specializující se na strabismus, nebála bych se ani té kontroly za 4 m, ví, co dělá. Držím palce, ať se to očko rozkouká a šilhání srovná. ❤️

evaeva123
autor
28. zář 2021

@esmeralda11 děkuji za zprávu. Budeme to dodržovat na 100 procent a snad to bude brzo lepší. 🙂

evaeva123
autor
28. zář 2021

@loc děkuji za váš čas. Budeme důslední a snad to bude brzo lepší. Pěkný večer 🙂

loc
28. zář 2021

@evaeva123 veřím, že ano, když se vada podchytí včas a dodržuje se nastavená léčba, bývají výsledky většinou dobré. Tak snad to bude ok i u vás 🙂