Pěna místo stolice a vodnatý průjem u 5týdenního miminka

microfon
22. zář 2018

Ahoj, mám kojené 5ti týdenní mimčo, od přechodu mleziva na mléko začal velký problém s prdíky po každém nakojení, ale stolice byla ještě ukázková, vytlačil ji sám taktéž po každém nakojení ,,, na konci prvního týdne od porodu jsem vyřadila mléčné výrobky, soju a lepek ... malé zlepšení bylo ale hledali jsme dál co mu vadí, protože od druhého týdne přibývalo hlenu a dokonce byli občas i nitky krve, malý i přes urputné tlačení už se skoro nevykadil.. koupili jsme rourku..... ačkoliv jsem postupně vyřadila skoro vše .. od 3 týdne jsem jedla jen brambory, rýži, olej, cukr a sul... tak další zlepšení ohledně křečí a samostatné stolice nenastalo, naopak začal ještě kadit pěnu s hleny....a začátku pátého týdne jsem si všimla kvasinky na rtíkách ( jazyk bílý měl už dávno ale pedimudra nic neříkala) ... načetla jsem o kvasinkách zkusila stravu otočit na protikvasinkovou dietu.. jím tedy nyní jen vařené vepř. maso a brokolici, jáhly a sul... a konečně zdá se zmizely hleny, krev už není... ale pořád křeče, sám se skoro i přes urputné tlačení nevykadí, takže po každém kojení musím rourkovat a jde z něj samá pěna, popřípadě uplně vodnatý prujem.

Našla by se zde nějaká maminka co řešila podobné starosti a podělila by se o zkušenosti? Už opravde nevíme co dál zkusit, stěry a rozbor hovínka od pedimudry má - nic .... probiotika nezabírají, espumisan ani babycalm ...pomáhá jen vertikální poloha v nosítku a rourka. Doktorka neví a řešit to dál nebude, protože "holt prdíky "... a hlavně malý přibírá pěkně ( aby ne když ho utišuji neustále prsem).. mě ale opravdu nepřijde normální aby dítě mělo takové křeče a pěnovou průjmovou stolici po každém kojení i přes všechna dietní opatření

Byli jste na tom podobně někdo prosím ?

hanih
22. zář 2018

Stejnou zkušenost naštěstí nemám, ale pokud vidíte, že něco není v pořádku a doktorka to neřeší nebo neumí řešit, zkusila bych konzultaci u jiného pediatra. Starší dcera měla také zdravotní problémy a pomohla nám je vyřešit jiná doktorka, která se mimo jiné zabývá i homeopatickou léčbou. Držím palce, ať je broučkovi lépe!

dancamich
22. zář 2018

Nemuze mit castecne nepruchodnost strev? Tzn. na nekterem miste muze byt strivko zuzene. Ma to pry dost deti, ale casem se to pry samo upravi.

snahnah
22. zář 2018

@microfon Brokolice je nadymava a pozor na celozrne potraviny,taky nadymaji. Technika kojeni je v poradku, nepolyka u toho vzduch? Dr. mi jeste doporucovala neutisovat furt prsem, ze je to jak zacarovany kruh, kdyz neustale ji.

radecka1
22. zář 2018

Pozor, kojené děti nemusí kakat klidně 10 dní. Tak jestli z něj jen na sílu něco rourkou nešťouráte a tlačit může, protože se chce uprdnout a ne, že chce kakat.

mourovatakocka
22. zář 2018

Měli jsme to podobně, rourka u nás v podobě vatové tyčinky do uší byla v permanenci každý den. Všichni říkali vydrž, přejde to. No a teď to říkám já : vydrž, přejde to. U nás taky pěna jako když otevřeš šampaňské, mazec. Nakonec jsem rezignovala, jedla jsem všechno a časem světe div se, dceři se střeva dovyzrála a všechno ok 🙂 bude dobře, uvidíš. Hlídej ať přibírá, pomáhej mu rourkou a můžeš zkoušet masáže, olejíčky, pomáhalo i klubíčko.

microfon
autor
22. zář 2018

@radecka1 ... uleví se mu vždy až se vykaká ne jen uprdne... tlačí mi do rourky jak blázen..ale děkuji za zkušenost

microfon
autor
22. zář 2018

@dancamich děkuji, to mě nenapadlo, zkusím se zeptat ..ale i kdyby měl, říkám si, to by se asi neprojevovalo hlenem, pěnou a pak řídkou stolicí.... to by stolice byla normální jen ty křeče ,.. no to si jdu pohledat ;.), děkuji

baskabar
22. zář 2018

U nás sa dialo úplne presne to isté. Riešil to náš pediater s odborníkmi na gastro a všetci hovorili, že kým malá priberá, tak to “nevadí” no... Vedeli sme, že jej vadí laktóza. Lenže laktóza je aj v materskom mlieku. Vždy po nakojení sa spustil hrozný boj. Ale vraveli nám, že nemáme prechádzať na UM, kým malá priberá. A priberala krásne. Asi ťa nepoteším, ale u nás sa ten průjem upravil až so začiatkom príkrmov. V podstate zo dňa na deň. Mrkvička jej veľmi zachutila, takže asi po pár dňoch jedla plnú dávku príkrmu a vtedy sa to zlomilo. Držím palce, vydržte to.

drakenn
22. zář 2018

Kojene děti nemusí kakat několik dní. A vodnata stolice, může být i pěna mi přijde normální. Jakou představu máte o stolici u svého dítěte, jak by asi měla vypadat?

microfon
autor
22. zář 2018

@mourovatakocka děkuji za zkušenost a podporu, hlavně jestli jednou tedy bude líp, jak říkáte
🙂

microfon
autor
22. zář 2018

@drakenn no stolice která nejde vytlačit mi nepřijde normální... ve dvou týdnech mel ukázková míchaná vajíčka, která kadil uplně sám bez problémů než tam postupně začaly být hleny a pak ta pěna a voda ... takže za normální považuji tu stolici, která mu nečinila problémy ;😉

beata.n
22. zář 2018

Mala ma taky vodnatou a penivou stolici. Hleny v ni ma, protoze ma zadni rymu-davam libenar. Jinak penu v ni ma od doby, co davam espumisan. Ted ve trech tydnech ji zacaly take problemy s kakanim a je to normalni v tomhle veku. Starsi syn nekakal i 14dni vybec, vsechno mlicko vytravil. Jde o prechodne obdobi, postupne se to zlepsi. Mela jsem to u obou synu a jsou z nich velci, zdravi kluci.

drakenn
22. zář 2018

Pokud ho trápí prdiky, tak tlačí. Možná to považujete za to, že se nemůže vykakat, tak dráždite střevo, proto nakonec vykaka nezahustenou stolici, proto tolik vody. Poradila bych se s jiným pediatrie a nechala si vysvětlit mechanismus vylučování.. Jinak jak již bylo psáno, časem bude líp, ty střevíčky holt musí vyzrát..

dancamich
22. zář 2018

@microfon no náš malý taky urputně tlačil třeba od pěti od rána. Vždycky po vykadění přestal a pak třeba za dvě hodinky znovu. Asi měsíc a půl už netlačí - přestala jsem pít minerálku, která ho dráždila.

ivis_b
22. zář 2018

Asi bych zkusila ještě gastro poradnu, ať vyloučíte nějaký větší problém. Ale musím teda říct, že syn měl hleny a nitky krve ve stolici také, také jsem z jídelníčku vylučovala postupně skoro všechno (zbylo pár potravin typu cuketa, brokolice, rýže, vepřové..), co by mohlo způsobovat alergii nebo jinou nesnášenlivost, ale stejně to tam občas měl. Pak s příkrmy se to zlepšilo, resp. začal mít tuhá hovínka a krev už by se mi tam hledala těžko, nepitvala jsem to. Nicméně syn subjektivně netrpěl, kakal normálně, rourku jsme na prdíky sice občas používali, ale kakal i bez ní. Zkuste zajít na to gastro, případně změnit pediatra...

priefi
22. zář 2018

@microfon a co vajicko? To taky umi udelat paseku. Na brambory pozor, napr.muj syn je alergicky mezi jinymi i a brambory (alergie na abkm, vejce, brambory a banan). Jez zelenou zeleninu a probiotika, zkus se vyvarovat cukrum, miminku davej taky probiotika.

Co se tyce kakani, kojene deti mohou veskere mm zpracovat a nemaji co kakat, maji obdobi, kdy nekakaji i tyden a vse je naprosto v poradku a neni ceho se bat. Takze nedavej porad rourku, treba miminko se nesviji kvuli kakani, ale pricina je jinde, ale tezko radit na dalku. Pokud se jedna o problematicke prdicky, tak hlavne nejist nadymave veci, nepit bublinky. Problem muze byt i histamin. Kdyz je nejhur, muzes zkusit i sab simplex. A co vigantol, davas? Nektere maminky si vsimly, ze vigantol dela problemy a kdyz vymeni na jiny vit.D (nejlepe konzultovat s dr., jaky), situace se zklidni.

microfon
autor
23. zář 2018

@drakenn omlouvám se v zadání to píšu nejednoznačně... ony prdíky když se hodně snaží i odstřelí a odejdou takže ty moc neřeším, ale to kakání mu nejde... ale prdy byly, když měl ty hleny, ted jak má ten prujem už ani prdy samostatně moc nemá...
ale rozumím tomu co píšete, bylo by to logické takhle 😉

rajani
23. zář 2018

@microfon zkoušeli jste behem tlačení, dat dite nad umyvadlo/nocnicek v poloze "klubicka"? (Bezplenkova komunikacni metoda). Dobře se jim v teto poloze kaka a uleví od prdiku.

microfon
autor
23. zář 2018

@rajani .. děkuji za radu......bezplenkovku znám ... těšila jsem se že ji vzkoušíme,ale zatím to nefunguje, on takhle v klubíčku právě kaká s tou trubičkou , bohužel samotné klubíčko nestačí
:/

microfon
autor
10. říj 2018

Kdyby někdo tuto diskuzi hledal - měl podobný problém , tak bych ráda uvedla poznatek, že má cenu hledat příčiny ... pěny a vodnatého prujmu už se malý zbavil skoro uplně ... byla to opravdu kvasinková infekce a zabral nám infectosoor mungel plus dieta, bohužel intolerance na některé potraviny tam je taky takže sluníčkově se jeste nemáme 🙂 ... ovšem hlavní smysl sdělení je tedy objev kvasinkové infekce střev, která možná každého tak často nenapadne, a která dělala obrovskou paseku.
A jinak děkuji samozřejmě i všem diskutujícím za rady a tipy 😉