Píštěl na kostrči u staršího dítěte. Zmizí sama anebo se musí řešit operativně? Jak probíhá hojení?

Zodpovězené
29. kvě 2019

Dobrý den,

můj 14-ti letý syn má na kostrči píštěl. Objevila se asi před měsícem až dvěma. Bolelo ho to a měl tam nateklou bouličku, jenže jsme mysleli, že tam má zduřelé akné, protože se mu často dělá po těle. Boulička sama praskla a splaskla a přestalo to bolet, tak jsme tomu nevěnovali pozornost. Po měsíci mu to párkrát trochu krvácelo , když byl na stolici. Zjistila jsem tam 2 malé dírky a šli jsme k lékaři, ten nás poslal objednat na chirurgii a jen řekl, že je to píštěl, nic víc.

Teď jsme zatím objednaní, syna to teď vůbec nebolí. Chtěla bych se zeptat, jestli je šance, že to samo zmizí anebo, že to bude ve fázi, kdy to nic nedělá? Nebo se to musí okamžitě celé vyříznout operativně? A jak moc je to složitá operace a hojení?

Děkuji moc.

Dobrý den,

zrovna podobný problém řeším i u svého pacienta, téhož věku.

Píštěl se sama zcela nezhojí, vždy se po určitém klidovém období začne plnit a dělat potíže. Čili chirurgická intervence je nutná, při ní se odstraní celé ložisko a dokonale vyprázdní stagnující hnis.

Operace se provádí v narkoze, nebývá náročná, ani dlouhá. Pooperační období krátce po výkonu není příjemné - pacient zprvu nemůže sedět a při vyprazdňování může mít nepříjemné až bolestivé pocity.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová