Podivné bolesti břicha. Psychosomatika?

ivis_b
26. kvě 2023

Mám šestiletého syna, chodí do první třídy. Před týdnem ve středu ráno ho začalo bolet břicho, teplota kolem 37, byl takový bledý, nechala jsem ho tedy doma. Přes den byl dobrý, ale ráno stejný scénář. Třetí den se zdál ok, do školy šel a dobrý. Následující den (sobota) jsme odjeli na hory, bez problémů. V neděli ráno zase bledý, že je mu na zvracení a bolí ho břicho, teplota kolem 37. Přes den se to střídalo, chvíli lepší, pak zase zle. V pondělí byly ještě nějaké dozvuky, do školy nešel, ale jinak ok. Večer zase bolest břicha. Úterý ráno bolest břicha, nechala jsem ho doma, ale hned cca po 8. ráno byl v pohodě, celý den normálně veselý, s chutí k jídlu, až přišel večer a zase bolest břicha. Stejný scénář ve středu, ve čtvrtek i dnes. Vždycky leží, kňučí, že ho bolí břicho, mívá teplotu kolem 37 a tváří se, že je mu zle. U doktora mi dnes řekli, že to může být dozvuk virozy, ať tomu ještě pár dní dáme. Jenže že by mu bylo zle vždycky jen ráno a večer?? A ráno jakmile zjistí, že nemusí do školy, byl hned ok? Napadla mě souvislost se školou, jenže nic zvláštního se tam zřejmě neděje - syn je nadprůměrný žák, známky ale stejně nemají, takže nemusí mít stres z toho, že mu něco případně nejde, učitelka je taková hodná, má ji rád. S dětmi údajně problémy nemá - to mi potvrdila i učitelka, kterou jsem o situaci informovala. Dneska měl svátek, tak jsem se s učitelkou domluvila, že aspoň přinese dětem bonbony a zase půjde domů - no byly kolem toho strašný scény, že musí do školy. A odpoledne se ujišťoval, že v pondělí určitě nebude muset do školy. Jenže co ho tam štve? Nikdo si ničeho nevšiml, je to prvňáček, učitelky/vychovatelky jsou pořád s dětmi, snad by si všimly... Třeba to se školou nesouvisí, třeba uvažuju špatným směrem. Ale hlavně nevím, co s tím, jestli mám ráno bouchnout do stolu, že do školy prostě jde? Pokud má nějaký psychický problém, nechci to ještě zhoršit, na druhou stranu takhle to dál nejde, nemůže být celé dny zalezlý doma (a my s dcerou s ním), když mu celý den nic není. Syn je jinak obecně rád zavřený doma, dokopat ho někam ven - na výlet, na kroužek, na hřiště apod. je často náročné, takže jemu vyhovuje, že nikam nemusí. Co s tím? :(

martt
26. kvě 2023

@ivis_b Psychosomaticky by to mohlo být. Něco podobného měla kolegyně se svým synem. Nakonec chodily chvíli psycholožce. U nich se to ale rozjelo po umrtich v rodině. Píšeš, že je s tebou a se sestrou rád doma. Jsi na mateřské? Nemohlo by to byt tenhle důvod? My jsme teď "bojovali"se starším synem , že se mu nechtělo do skoly, protože mladší musel být pul roku doma a on mu "záviděl ", že nikam nemusí.

ivis_b
autor
26. kvě 2023

@martt Jsem na rodičovský, ale na podzim se vracím do práce, dceři budou tři roky - takže doma jsem už dlouho. Už jsem slyšela za ty roky několikrát, že ségra se má, že nikam nemusí, ale doposud se to nikdy nezvrhlo v to, že by se dostával do takových stavů jako teď.

orangutan123
26. kvě 2023

@ivis_b můj malej brácha tohle začal dělat cca kolem 9-10 let, když ho ve škole šikanovali. Tím ale nechci strašit a doufám že brzy přijdete na příčinu

laxesis
26. kvě 2023

Jako první bych to nechala vyšetřit, až mu zase nebude dobře - nabrat krevní obraz, promluvit si o tom s doktorkou - jak dlouho už to trvá, kdy se to objevuje a podobně... Pokud se zdravotní problém vyloučí, pak je nutno pátrat po příčině jinde a hledat. Může to být stres ze spolužáků, pokud je jinak s učivem v pohodě. Může to být nějaký druh sociální fobie, cokoliv. Pak je potřeba na tom začít pracovat, ale opravdu základ je nechat aspoň nabrat tu krev, ať můžeš být klidná, že vyloženě zdravotní potíž v tom není.

ivis_b
autor
26. kvě 2023

@orangutan123 Na to jsem právě hned myslela. Pravdou je, že syn má trochu jiný režim, než ostatní děti ve třídě. Je nadaný, má na to i "papír" z poradny, má jiné sešity, nemusí s dětmi číst, na matiku chodí do druhé třídy, od školy dostal ke studijním účelům tablet, atd. Povahou je spíš introvert, ale dokáže normálně blbnout s klukama jako ostatní. Je srpnový, ve třídě nejmladší, v něčem je to znát - potřebuje si hodně hrát a tak. Paní učitelka se snaží o maximálně individuální přístup, když může, tak mu dá těžší úkol, když vidí únavu, nechá ho si pohrát (když třeba děti čtou slabikář) a tak. Učitelce jsem psala, jestli si něčeho nevšimla, protože ona je s nimi v podstatě nonstop - i o přestávkách. No žádné zvláštnosti si nevšimli, ale říkala, jestli jsme ho přeci jen nepřetížili (tím, že řeší složitější věci a tak). Nevím no.

@laxesis pokud to přes víkend nepřejde, tak příští týden půjdeme znovu k doktoru a budu chtít ho nechat vyšetřit, protože takhle to dál nejde... Napadla mě ještě celiakie třeba, ale zase že by přes den byl pravidelně ok a večer a ráno pravidelně bolení břicha? Divný.

laxesis
26. kvě 2023

@ivis_b celiakie si nemyslím, to by měl spíš potíže s vyprazdňováním a se střevy, možná nevolnosti po jídle, asi by to nebylo jen ráno a večer...ale zkusit to zjistit můžete taky.. teď to asi hezky poznáte přes prázdniny, bude volno, žádná škola - tak jestli se to srovná...

ivis_b
autor
26. kvě 2023

@laxesis jenze to je jeste mesic… preci nebude mesic doma🙄☹️

drakenn
26. kvě 2023

A nevadí jemu samotnému, že má "extrabuřty"? Nechtěl by to jako ostatní děti?

orangutan123
26. kvě 2023

@ivis_b Nevím jak to u Vás ve škole chodí, ale na našeho si ten dotyčný vždy počkal v šatně, nebo venku před školou. A podotýkám že to byl deváťák, takže ono to ani bohužel nemusí probíhat v kolektivu spolužáků

orangutan123
26. kvě 2023

@orangutan123 Zkuste mluvit, mluvit a mluvit...ptát se. Pokud bude u doktorky všechno ok, tak se musí svěřit sám co ho trápí

ivis_b
autor
26. kvě 2023

@drakenn Učitelka říkala, že to funguje tak, že se ho zeptá, co chce dělat - jestli s dětmi, nebo něco jiného. Třeba si i vybere práci s dětmi, ale po chvíli řekne, že ho to nebaví, tak že bude dělat něco jiného. Je to na něm. I ta matika v jiné třídě byla domluvená po jeho "odsouhlasení".

@orangutan123 Šatnu nemají, mají věci před třídou na chodbě... a vyzvedávám ho v družině, tak si nemá kdo jak na něj počkat právě..

@orangutan123 mluvíme, mluvíme, pořád se ho ptám, já i manžel, ale tvrdí, že vše ok...
Jen teda vím, že příští týden mají ke dni dětí nějakou akci a nacvičují nějaké vystoupení (pro rodiče). Měli na to mít speciální oblečení (slavnostní), to jsme koupili, mluvili o tom, zkoušel si ho, bez problému... A teď z něj vylezlo, že doufá, že ještě ve čtvrtek nebude ve škole, protože on rozhodně nikde tančit nechce.

ivis_b
autor
26. kvě 2023

@orangutan123 A jak se na to nakonec přišlo ??

orangutan123
26. kvě 2023

@ivis_b tak možná tréma, strach že to pokazí? No lámali sme ho všichni doma, máma, já, prostřední brácha, dokonce i můj partner. ( bydlíme spolu, máme velkej barák) Furt dokolečka jestli se něco děje ve škole, že se nám může svěřit, že se nemá čeho bát. A jestli to nechce říkat nám tak ať se svěří kamarádovi nebo nějaké učitelce. Myslím, že tehda taky šli i k doktorce a ta nic nezjistila jen ho nechala týden doma. Doma klid a hned jakmile měl jít do školy tak zase scény, bolí bříško atd. Tak jsme usoudili že se tam něco děje. No nakonec se svěřil bráchovi, že si na něj zasedl deváťák, dokonce mu tehda dal i facku.

orangutan123
26. kvě 2023

@orangutan123 Ale musím říct že to taky nějakou dobu trvalo, než to všechno řekl možná i víc jak měsíc

normalnimatka
26. kvě 2023

takhle se zdá, že to s tou školou fakt souvisí...
když tvrdí, že se tam nic nijak špatně neděje, proč se mu tam teda v zásadě nechce? po tom bych se snažila jít. hádám, že je nadprůměrně zvídavej, v první třídě je pančelka za boha, takže...no nevim. i když pokud říkáš, že se mu nechce ani na hřiště, na výlet.... tak to je taky možná jen obecná nechuť (byť mi to u tak malýho dítěte přijde zvláštní), ale určitě bych po tom pátrala dál.
pokud je nadanej, tak to víš, že to je nějaký vyčlenění z kolektivu, který nemusí snášet dobře. i když si pak s dětma hraje, může si tu vyčleněnost i jaksi sám vytvářet, i kdyby jen v hlavě, a nebo to jsou drobnosti, který by tobě přišly marginální, ale on na ně může bejt citlivej..

pokud je to psychikou, zkusila bych určitě homeopatika a bachovky, pak případně další věci. ale rozhodně se snažit přijít na příčinu a s tím pracovat.

ivis_b
autor
26. kvě 2023

@normalnimatka Na otázku, proč tam nechce, odpoví, že neví, že se mu tam prostě nechce. On nechtěl ani do školky, zhruba do 5 let ho ostatní děti vůbec nezajímaly, radši se bavil s dospělými, nebo si hrál sám, vyhovovalo mu to tak. Ono to asi dost souviselo s tím, že ho zajímaly úplně jiné věci, než jeho vrstevníky. I dneska když přijdou stejně staré sousedovic děti, tak ho někdy štve, že s ním nechtějí hrát nějaké jeho deskovky - no protože to děcka nechápou, jsou to často složité hry (což on nechápe, jakto, že tomu nerozumí). Ale dokáže s dětma řádit jako malej, to zase jo, zhruba ten rok před školou se to dost zlomilo a má kolektiv dětí rád.
Zvídavý byl odmalička, má neskutečný všeobecný přehled, v těch testech v poradně vyšel v téhle oblasti fakt úplně mimo limit. Ale je pravda, že co je ve škole, tak doma se mu nechce nic dělat, dřív jsme dělali různé takové ty sešity s úkoly, prohlíželi encyklopedie a tak, teď nechce nic a doma se strašně nudí - pokud nekouká na TV, na což má časový limit. Ve škole to tak ale není, učitelka říkala, že se o všechno zajímá, do každé činnosti jde s nadšením... no to já doma poslední dobou vůbec neznám. A kolem jakýchkoli povinností jsou brutální scény - typu úklid pokojíčku, převlečení apod., prostě běžné každodenní věci. Stejné je to, když "musí" ven. Možná je těch věcí, co musí, na něj dost, ale zase nebudu kvůli němu se ségrou sedět celý týden doma, nebudu za něj uklízet, nenechám co celý den čučet na telku... Nevím no.

ivis_b
autor
26. kvě 2023

@normalnimatka a jaké bachovky bych měla pořídit? Nemám zkušenosti... díky

normalnimatka
26. kvě 2023

@ivis_b jasný, no...přijde mi to jako klasický otrávení školní docházkou...:/ plus mu asi víc došlo, že je prostě "jinej".
ale tím teda nevysvětluju to břicho, tam si myslim, že musí bejt něco víc... nějakej strach/stres, pokud to je spouštěč.
bachovek si najdi prostě přehled, kde je vypsaná indikace, a tam se moc asi nespleteš🙂 třeba u homeopatik je to horší.

drakenn
27. kvě 2023

A dělá nějaký sport. Mě v tom výčtu chybí pohyb, vybití!

ivis_b
autor
27. kvě 2023

@drakenn Jednou tydne ma judo a jednou tydne cyklistiku. O vikendech se snazime byt aktivni cela rodina - kolo, pesi vylety. Ke vsemu ho musime ale strasne premlouvat, obzvlast ten krouzek cyklistiky bojkotuje. Ale vybirali jsme to spolecne, sel si to zkusit, byl nadsenej, tak jsem se ptala, jestli tam chce chodit. Chtel. Ale ted kvuli tomu dela sceny. Pritom vzdycky kdyz pro nej prijdu, rika, ze to bylo super. A pristi tyden je to zase stejna pisen. Nejradsi by proste sedel doma a nedelal nic🤦‍♀️

ivis_b
autor
27. kvě 2023

@drakenn … a vloni to byl stejny pripad, chodil na jiny krouzek, kam chtel, po krouzku nyl nadsenej, ale kazdy tyden kolem toho vyvadel, kdyz tam mel jit. Proto jsme letos krouek zmenili, rikala jsem mu, at si vybere cokoli ho bude bavit, ze ho rada odvezu kamkoli - a ze jsme ve velkem meste a krouzku je tu milion. No bez efektu.

ivis_b
autor
27. kvě 2023

@normalnimatka Diky, kouknu na to.

malytlustyhroch
27. kvě 2023

@ivis_b hele mam doma asi stejny dite. Vyuku ma teda min prizpusobenou a rika, ze do skoly nechce protoze je to vsechno bud moc tezky nebo moc lehky. U nas to bylo boleni hlavy, nakonec jsem mu rekla, ze proste do skoly clovek musi i kdyz je trochu nemocny. Kdyz chodi do skoly, tak je to dobry, ma tam kamarada, vzteka se, ze pro nej chodim moc brzy do druziny a tak 🙂 Ale kdyz je treba tyden doma, tak pak sceny, ze nechce do skoly, ze ho urcite zas bude v pondeli rano bolet hlava, ze tam nepujde. Vzdycky si proste musi znova zvyknout. Besidka byl taky neprekonatelny problem, a to v ni ani nehral, ale bylo mu tak trapne i za spoluzaky, jak jim to nacvicovani nejde, ze mesic odmital chodit do druziny... Nakonec kdyz videl zaverecne predstaveni, rekl, ze by to pristi rok teda taky zkusil. Taky je to nadany letni kluk. Velke stesti je u nas ten kamarad ve tride s podobnymi zajmy. Za nas se fakt vyplati hodne spanku, jsou fakt jeste malicky, vzdyt by jeste mohli byt ve skolce, a hodne volneho casu. Tv teda nemame ale na pocitac ma max hodinu denne pak vypinam, zceny nezceny. Rano treba vstava driv, aby si jeste "pohral" nez jde do skoly, vetsinou bud nejaka deskovka nebo kniha, knihy si pak taha i do skoly. Myslim ze je tam moc necte, ale je to takova jistota, ze kdyby kamarad neprisel, ze bude mit co delat o prestavce.

kolunka
27. kvě 2023

U známé řešili podobné bolesti břicha nedávno.. také se to časově trefovalo do toho, že si mysleli , že nechce do školy. Jenže pak se tu rozmohly takové schované angíny, které provázelo bolení bříška a zvracení. Dítě sice nezvracelo, ale to bříško... no byl tam pozitivní streptokok. Takže pátrat a pátrat.

normalnimatka
27. kvě 2023

@ivis_b hm tak to je docela smutný... to si neumim představit pubertu, když už teď je to tak..:D
jak psala @kolunka , paraziti jsou hodně podceňovaný, a taky mě teda napadly. blbý je, že vyhádat si jejich testy ti dá někdy docela slušnou práci, a i těm výsledkům a léčbě teda moc nevěřim, ale za zkoušku to stojí. pokud by to trvalo, něco dalšího vymyslet budete muset. a já nevim, jaký maj pediatři možnosti zjišťovat příčinu bolesti břicha u dítěte. jako na polykání kamery ho asi nepošlete, žejo... takže že by mu vzali krev, je věc jedna, ale to mu udělaj nějakej základní obraz nejspíš. ty parazity zkuste domluvit přitom taky aspoň.

orangutan123
27. kvě 2023

@ivis_b dejte vědět jak ste dopadli, držím palce 😊

ivis_b
autor
28. kvě 2023

@malytlustyhroch A i když řekne, že ho bolí hlava, tak ho do školy dáš? Já právě nevím, jak moc se tím nechat zlomit. Jinak u nás je též limit jedna hodina denně na čučení na obrazovku - ať už na TV nebo playstation, to je na něm, prostě hodina celkem. Jenže má ještě ten školní tablet (kde se učí angličtinu, něco si tam vyhledává - doma i ve škole apod.), který do limitu nezapočítáváme. Takže reálně podle mě kouká do obrazovky asi dost. Je ranní ptáče, sám vstává před 6, usíná kolem půl 10, tudíž spánku není moc a už jsem si mockrát říkala, že by měl spát víc. Jenže ráno si prostě nepřispí a mám ještě mladší dceru, která večer usíná ještě později, tak není moc reálné, aby v 8 byl v posteli a dvouletá dcera si ještě hrála.
@kolunka a streptokoka zjistili jak? Znám jen výtěr z krku... ale kdo by mu udělal výtěr, když ho v krku nebolí :(
@normalnimatka náš doktor z nás beztak udělá simulanty, většinou z něj mám ten pocit. Jinak jako jo, je to náročný, všechno bojkotuje, já se tak snažím vymýšlet jim program, aby se jim to líbilo, ale všechno je blbý a chce být nejradši doma. Venku je pak většinou spokojenej, ale ty scény, než ho někam vykopu... přesně, tak si říkám, co v pubertě, když už teď je to takový peklo.

@orangutan123 No hele, v pátek bolelo břicho akorát ráno, po zbytek dne v pohodě, včera celý den v pohodě a dnes začal u oběda, že břicho. Chtěla jsem jít odpoledne na chvíli ven, což se tradičně setkalo s "nadšením", u oběda jsme to diskutovali. A před obědem jsem se ho ptala, jestli si chce vybrat na zítra sváču (mám knížku - kuchařku se školními svačinkami, před pár dny si tam zaštítkoval svačinky, které mu mám dělat), nebo jestli to mám vybrat sama. Tak jestli si zase uvědomil, že zítra je na pořadu dne škola.... nevím. A nevím, jestli ho tam zítra prostě poslat, i když si bude stěžovat na břicho, nebo jestli nejdřív oběhat doktory.

kolunka
28. kvě 2023

Na základě toho, že měli pozitivního streptokoka v blízké rodině, se kterou se vídali, si maminka víceméně musela vydupat streptest... doktor ho udělat nechtěl a když byl výsledek pozitivní , tak sám doktor říkal, že už od covidu neví, co je co za příznaky...

kolunka
28. kvě 2023

A toho kluka taky v krku nebolelo.. právě, že jsme tu měli fakt ryze blicí angíny. Dcera týden horečkovala a blila, u dr na pohotovosti nic a až po týdnu , kdy byla v izolaci, takže nic nikde chytit nemohla, se ji vyrašil bíloý povlak v krku... ale fakt týden totální marast a nevěděli jsme co s ní

malytlustyhroch
28. kvě 2023

@ivis_b jo, po par zkusenostech, ze v 8:30 mu bylo zazrakem dobre az do dalsi zminky o skole, posilam i "trochu nemocneho." Max dam vybrat, jestli chce zustat ve skole i na krouzky nebo odpoledne domu, aby si odpocinul. Samozrejme se zajimam o to, jestli je vse ve skole v pohode, s pani ucitelkou resime adekvatni prizpusobeni vyuky atd. Ale proste ho nechci ucit, ze fyzicka nevolnost je idealni reseni vsech problemu. U nas teda budem jeste resit, jestli za to nahodou nemuze lepek (jsou tam nejaky dalsi duvody pro tuhle obavu), ale stejne i kdyby mohl, tak bych ho proste nenechala tak casto doma, proste holt do skoly clovek musi.

Jinak u nas fakt byl obrovsky zasek kvuli besidce, tak to je nadeje pro vas, ze to treba po besidce taky prejde.