Ahoj maminky,
vím, že příspěvků na toto téma už tu bylo asi více, ale jsem zoufalá, a tak by mi zajímaly zkušenosti vás ostatních...
Syn 3,5 měsíce má polohovou asymetrii. Když ho dám na záda, chvíli je rovně v ose a za chvilku se stočí do tvaru "C" Bojovali jsme i s predilekcí vlevo, ale tu už se nám docela podařilo odbourat. I když levou stranu preferuje stále více, ale dokáže se otáčet i vpravo. Při pasení koníků se zvedá na rukou (misto aby se opíral o předloktí) a dost často jen na jedné ruce a také ubočuje ruce do stran.
Nedalo mi to a přes znamou jsem kontaktovala dětskou fyzioterapeutku, zaslala jí videa malého a ta mi řekla, že bude potřeba s malým cvičit. Že má slabé bříško a nemá usazenin pánev a z toho vše plyne. A že i ta asymetrie do "C" je od toho. Tak nás v blízké době objedná a ukáže nám nějaké cvičení. Zatím nám poslala video cvičení na míči.
Zajímalo by mě, jak se vám to podařilo cvičením odbourat a za jakou dobu?
Jsem z toho nešťastná, jde o mě první dítě a připadám si, že jsem naprosto selhala.
Asi jsem zanedbala polohování v postýlce. Dříve jsme ho dávali na bok, když byl ještě novorozenec, kvůli tvaru hlavičky. Ale pak nám pediatra řekla, že má být jedné na zádech. No a tam to asi začalo. Začal spát s hlavou pouze vlevo. Netušila jsem v tu dobu, že to je problém a že to může namáhat takové škody. Pak nám někdo poradil ručník, ale do teď vlastně nevím, jak tam ten ručník má být, aby to mělo efekt. Když jsem ho tam dala (viz. foto) tak malý stejně točí hlavu doleva a opírá si jí o něj. A není v mých silách u něj celou noc být vzhůru a sledovat, kam dává hlavičku. Bohužel, už si na tu polohu na zádech tak zvykl, že teď mi nechce spát na boku, když ho dám. Vždy se probudí a začne se vztekat, protože mu to už není pohhpohodlné. Doteď lituji, že jsme přestali dávat na bok
@lidija1234 tak on to ty děti mají že začátku prý všechny, ale po 6. týdnu už by to tam nemělo být a nos, brada a pupík by měly už být v ose. Ale malý je právě furt do tvaru "C" Váš malý byl také takto vyosený do rohlíku? Nás pediatra nikam neposlala, protože přítel začal říkat, že to dělá jen když kouká na stranu jakoby za sebe. Ale není to pravda, jsem s ním celý den a vidím, že to dělá furt. Takže jsem se do toho vložila z vlastní iniciativy a oslovila tu fyzioterapeutku. Nebyli jsme zatím ani u žádného neurologa. Jsem z toho vážně nešťastná. Bojím se, aby to nebylo něco vážného. I když malý se jinak jeví jako zdravé miminko, všechny věci co má dělat, dělá. Jen prostě ta asymetrie
@kris55 nebojte nic vážného to nebude my jsme byli taky hodně do C. Ty rehabilitace fakt pomůžou. Jinak my jsme se narodili ve 36 tt takže k nám šla fyzio už v nemocnici a od té doby cvičíme. Jsou lidi co tohle vůbec neřeší a ty děti to časem doženou. Kamarádky syn v 10 měsících při lezení tahá za sebou nohy jak ochrnutý a neřeší to, tohle je za mě věc která by se měla řešit. Asimetrii s pár cvikama rychle dožene 😊
@lidija1234 moc děkuji za podporu a optimismus, člověk tohle teď opravdu potřebuje. A taky že není jediný, kdo s tím bojuje
@kris55 nemáte za co,určitě vše bude v pořádku 😊
Ahoj,buď úplně v klidu tohle ty neovlivnis. Většina dětí ze začátku preferuje jednu stranu víc jak druhou. Malej měl od mal asimeteii a cvičili jsme Vojtovku už hnedka od narození. Cvičení na míči je fajn to jsme dělali taky ale myslím že se Vojtovce nevyhnete. Malému je to měsíců a vše krásně dohnal,p popravdě musím říct že asi poslední 2 měsíce sním už necvicim vůbec. Věřím že když se začátku budeš cvičit tak se asimeteie krásné spraví,jenom se připrav že ti dítě bude u toho hodně plakat a mě to že začátku nedělalo dobře. To že nepase koníčky na předloktí bych vůbec neřešila my taky nebyli tabulkovi a nepasl je tak jak má a teď už hezky pase. Myslím že se to dneska všechno hrozně moc řeší,každá odchylka hnedka bum a Vojtovka protože to pojišťovna nejlépe platí. Máme skvělou fyzio ale už mě to prostě nebaví, říká že vývoj už je tak jak má ale furt hledá maličké odchylky proč furt cvičit. S malým už necvicim a sám dělá pokroky. Teď jsem si našla novou Neurolosku s kterou to chci probrat a chci nezaujatý názor. Ke ze začátku určitě doporučuji,ta Vojtovka je dobrá a ty výsledky jsou hodně rychle znát. Dítě bych v postýlce už ve 4 měsících nepolohovala ať si spika jak je jí příjemné tím to neovlivnis. Držím palce ať vše hezky zvládnete 😊