Půl roku po porodu se nestíhám starat o domácnost

lovely22
20. dub 2015

Jsem půl roku po porodu a stále se nestíhám starat o domácnost, uklízet, vařit. Manžel už je z toho na prášky, neustále se kvůli tomu hádáme. Žijeme v totálním nepořádku. Máme malý byt a moc věcí, takže neustále o vše zakopáváme. Jak to doma řešíte vy? Stíháte si například vařit oběd? Jak přes den jíte? Nedokážu nechat syna jen tak aby brečel, hlavně že já se najím, nebo uklidím. Chci se mu věnovat, jinak mám výčitky.

zanri
20. dub 2015

@lovely22 - a že by manžel taky přiložil ruku k dílu?

angel456
20. dub 2015

fly lady-uklídový sytém, ve zkratce, pořád mít naleštěný a prázdný dřez (prázdný dřez, není nádobí, je uklizeno) denně mít přichytnáný oblečení pro sebe a mimčo na ráno, pak 15 minut intenzivně uklízet (nastavit minut a jet jak fretka), vše nekompromistně vyhazovat, každý den si určit jedno místo, které uklidím (polička, šuplík...) to je docela super a já osobně mám nejvíc uklizeno, navařeno... když klekne připojení k internetu... a hlavně se hruť, je to zcela normální a manželovi dej malýho na 2 ho´dky s tím, že až příjdeš bude uvařeno a uklizeno. Já jsem to udělala taky, přišla jsem domů, všude smrad ze spálenýho jídla, bordel jako v tanku, mimi takový použitý... ale od tý doby ani neceknul 😀
@lovely22

eva118
20. dub 2015

Manžel když uklízím, pečuje o děti a naopak. Když jsem doma sama s dětma, vařím jednoduchá jídla, od kterých můžu odběhnout a rychlá, nejlépe vše naházet do jednoho hrnce a ať se to tam vaří samo, vaření si někdy chystám dopředu( naložím maso, šup na pánev.....). Složitá jídla vařím, když je manžel doma. Pokud to jde, navařím na dva dny.

lovely22
autor
20. dub 2015

@zanri Manžel pracuje od rána do večera a zabezpečuje rodinu, tak nemůžu po něm chtít aby uklízel, když přijde z práce, chce večeři a odpočívat.. Navíc není typ, kterýho bych donutila něco udělat v domácnosti, kromě občasnýho vaření..

pejsanek
20. dub 2015

U nás je to občas taky jak v tanku. Ale snažím se uklízet, když malá spí a pokud je manžel doma a věnuje se jí. Taky nedokážu Kačku nechat plakat.

sangita
20. dub 2015

Vnímám to trochu tak, že pokud manžel nepomůže s úklidem, neměl by Ti nic vyčítat. Ty pracuješ na plný úvazek stejně jako on, nebo i víc - 24h denně? Já jsem po narození dcery taky nezvládala uklízet, jak bych chtěla, ale jsem na pořádek dost náročná.. Většinou jsem vařila jen na večeři, přes den jedla, co se našlo.. A to byla dcera moc hodná, docela spavá atd. Teď s druhým dítětem je tu v mých očích šílený nepořádek.. každý den pračka prádla, nestíhám skládat a uklízet.. všude hračky po dceři.. nádobí po jídle.. Ale kvůli dceři zvládám i třikrát denně vařit, což oceňuje i můj žaludek 🙂 Syn je dost nespavý a ubrečený, tak je to náročnější..
Hodně pomáhá šátek/nosítko. Půlroční dítě už by mohlo být v nosítku na zádech a to se krásně uklízí i vaří 🙂

bunny123
20. dub 2015

Já se po půl roce přihlásila na obědy do školní jídelny. Spojím to s dopolední procházkou, mám polívku i hlavní a doma žádné nádobí. Nejlepší nápad! Jinak úklid po večerech/nocích/víkendech. Přes den neřeším. Návštěvy se ohlašují, tak mám čas si to pohlídat. Naši chodí často, ale vědí, že nemá smysl mi cokoli říkat, že razím teorii "Bordel v bytě, šťastné dítě." Takže mamka s větami "Ty jsi byla v ohrádce a já mohla uklízet a vařit." u mě nepochodí 😀

renabelly
20. dub 2015

U nás doma taky není zrovna extra skvěle uklizeno 🙂) Po porodu jsem též 6 měsíců. A navíc jsme se těsně před porodem stěhovali, a jako jediné jsem stihla vybalit a připravit jen věci na miminko a pro nás na spaní, takže to byl chvílema pěknej chlívek 😀 Přítel nemá moc času na hlídání, takže obědy a večeře též řeším rychlou variantou, naštěstí nejsme oba moc nároční ;). Když si malá hraje sama, dám si ji poblíž, a třeba jí vysvětluju, co zrovna dělám, nebo jí zpívám, tančím, hraju si s ní na "schovávanou" a ona se na mě chechtá. Nebo si mě nevšímá, aspoň se naučila hrát si sama nevyžaduje si moji 100% pozornost ;) samozřejmě brečet ji nenechám.

Jinak, zkusila bych navařit toho víc najednou a postupně to ohřívat, nebo poprosit maminku/tchyni/babičku, my máme takhle z návštěvy od oběda či večeře často něco do krabičky...

slunickova123
20. dub 2015

@lovely22 tvuj nazor ze manzel zabezpecuje rodinu a tak ma pravo po prichodu domu jen sedet s nohama nahore a najist se, je jak z 19.stoleti. Jste partneri, oba tam bydlite a pouzivate domacnost, oba tedy se podilite na priprave jidla a uklidu! Nazor, ze on te preci zivi je mimo. Ty se zas cely den staras o dite! Tudis jakepak ze je to jen na tobe! Pekne delba prace! Emancipuj se trochu;)

zanri
20. dub 2015

@lovely22 - jasně, chápu, že přijde z práce unavený, ale vy taky celej den "makáte" a jste unavená.

wendy_
20. dub 2015

Ja vse delala, kdyz maly spal. Varila jsem vzdy vecer/v noci dopredu. Alespon si vzal manzel jidlo do prace a i se usetrilo. Vetsi uklid taky vecer i zehleni pradla a pres den jen takove to poklizeni, kdyz maly spal. S jednim ditetem to jeste slo, ale kdyz pribylo dalsi, tak uz mi zacal pomahat manzel, protoze najednou treba pres den vzdy bylo alespon jedno dite vzhuru a nebyl cas poradne neco udelat. Pribylo pradla a taky vsech veci, co je treba ukldit a ja si chtela taky alespon na chvilku vecer odpocinout. S manzelem ale neustale vedu boje, nechce se mu pomahat. Uznava, ze mam toho dost a ze mi tu pulhodku denne muze venovat na pomoc, ale proste to flaka. Chlap no. Jemu je proste fuk, kdyz je neporadek.

Taky mame maly byt (2+kk). Pro dva pracujici dospele byl naprosto dostacujici. S jednim ditetem to jeste slo. Proste se z obyvaku stala herna. Pri druhem diteti uz byl problem s mistem a museli jsme veci vytridit. Coz tedy neni na skodu. No a pri tretim jsme uz nemeli misto na dalsi postel a museli z loznice udelat detsky pokoj. Veci se vrsi a vrsi. Vse, co nepotrebujeme se snazim hned vyradit. Tridime i hracky. Deti v jednom kuse dostavaji hracky od prarodicu a k cemu je vam sesta panenka. K nicemu, staci dve. Ostatni mame odlozene. Sezonni veci mame ulozene u prarodicu. I tak je podle mne u nas bordel. Proste moje CISTO je trosku moc vysoko, ale nemam na to ted silu. Kazdy vecer pred spanim varim a kazdy druhy vecer k tomu i zehlim. Jinak kuchyn je muj prostor a tam mam uklizeno vzdy, alespon nekde 🙂. V obyvaku mame tolik veci, ze poradny uklid je hodne pracny, nez clovek vse odenda, vytre a da zpet. Detsky pokoj nastesti tolik prace neda. Deti tam maji jen obleceni a hracky.

Doporucuji vytridit veci, ktere nepotrebujete a nekompromisne je dat pryc. Clovek je az prekvapen, kolik malo veci mu staci. Na uklid mame ted harmonogram. Kazdy den se ma udelat jen kousek. Sice u nas nikdy nebude vsude naklizeno, ale nebudeme mit velky neporadek. Takze bud si uklid rozplanovat na cely tyden a nebo ho nechat na vikend. Treba manzela vyslat s ditetem ven a behem toho uklidit. Ale nevidim duvod, proc by manzel nemohl trochu pomoci. Bud s uklidem a nebo s pohlidanim deti, at je klid na uklid.

kammka
20. dub 2015

vařím víc porcí najednou, o víkendu, když je chlap víc k dispozici, tak navařím a zbytky dám do mrazáku do krabiček.. taky máme doma věčně binec, chce to využívat mikročasy, kdy je dítě trochu v klidu, nebo spí a jet jak fretka...je třeba to nějak zvládnout, v tomhle věku je to dítě ještě zlatý, to horší teprve přijde, až si stoupne, začne lízt po bytě po čtyřech jako fretka, to teprve nic neuděláte..já mám k tomu ještě drůbež a občas krmím i prasata, musím v zimě zatopit v kotli a běhat přikládat..jo, doma mám bordel, to uznávám.. chlap mi doma nepomůže s ničím, odjede ráno v půl sedmé a vrací se večer kolem sedmé, nají se a maže obstarat koně a prasata, kolikrát mi natahá do kotelny dříví, o víkendu maká kolem zvířat, jezdí dělat dřevo na topení, soukromě učí po skypu.. snažím se ho zapřáhnout alespoň dohledem nad dětma, vezme si je ven a já mám klídek..
co si pamatuju, když bylo holce kolem půl roku, tak už jsem vařila příkrmy.. holka spala 2x denně, stihla jsem toho fůru.. opravdu moc.. a proč?? neměli jsme televizi ani internet, bydleli na chatě v chatové kolonii, tam byla jediná sousedka, které bylo přes 60...
druhé dítě: kluk byl často nemocný už od miminka, pořád na ruce, špatně spal, do toho vozit dceru do školky a zpět, už jsme bydleli v baráku, to znamenalo práci navíc s kotelnou ( na chatě jsem měla kamna u nosu, nikam jsem neběhala), se zvířaty, s prvním dítkem ale taky tu máme internet a televizi..
bordel jak v tanku furt... ale navaříno bylo vždycky.. pokusila bych se to vzít přes to jídlo, když bude mít chlap co jíst, líp snese ten binec.. 😉
pokud bydlíte v bytě, tak na argument, že on živí, tak má právo odpočívat, neslyšet.. vy taky nemáte volno, dítě nejde vypnout.. prostě přiloží ruku k dílu, ona jedna práce denně stačí: vynýst a umejt koš, pověsit prádlo, uklidit nádobí, umejt vanu a umyvadlo... jednu práci.. nebo pokud dítě nespí, tak se postarat o dítě..já po chlapovi nemůžu chtít nic, on prostě nemá volno, pořád maká, já si na rozdíl od něj i sednu k televizi, on u ní večer spí.. sedí jen cestou do práce ve vlaku..

kammka
20. dub 2015

jo a další věc.. já nežehlím, pouze vyjímečně 😀 😀 😀 😀 ubrusy jsem zrušila a chlap nosí do práce trika, která inteligentně pověsím a žehlit nemusím skoro nic... košili si bere na rodičovské schůzky, na vysvědčení a na slavnostní události..
takže pokud nemáte doma člověku, jemuž je oblek montérkama, tak pohoda 😀 😀 😀

kammka
20. dub 2015

@slunickova123
@zanri přesně, dokud není hotovo, nevím, proč by chlap měl jen tak sedět...
no ale já toto doma nemám.. můj muž nesedí, kdyžtak padá na hubu únavou, maká pořád. my spíš řešíme, jak zvládnout vše kolem baráku, když je pořád v práci a já prostě fyzicky většinu prací nedávám...

ale ono se jednou stane, že se složíte, chlap bude muset obstarat rodinu i domácnost a konečně uvidí, že to taky není žádná sranda.. jo, někdy je to radost a pohoda, dítě si hraje, práce jde od ruky, zdravíčko slouží.. ale domácí práce mají takovou blbou vlastnost: nejsou nikdy hotové, NIKDY, koš s prádlem se pořád plní, jídlo z kastrolů mizí, je třeba nakoupit, bordel se taky sám neuklidí a s dětma to snad ani nemá smysl..

cica002
20. dub 2015

Je to opravdu těžké, než si člověk zajede nějaký režim. Asi Tě moc nepotěším, ale bude hůř. Čím bude dítě starší a pohyblivější, bude vyžadovat více pozornosti. Takže doporučuji zavčas nastavit systém do kterého zapojíš manžela. Např. já brzy ráno naplním pračku se starší dcerou 3 roky dokud ta mladší ještě spí. Uděláme snídani, vyskládáme myčku, pak si hrajeme/jdeme ven, dovaříme oběd, spánek - pokud se podaří tak spí obě naráz a já poskládám prádlo ze sušičky,poklidím, svačina, hrajeme si, přijde manžel kolem 17.30- vezme starší dceru ven a také spolu nakoupí, já uklidím rozházené věci za celý den a nachystám večeři, večeře, manžel okoupe staší dceru, přečte pohádku, uspí. Až obě spí, vařím oběd na další den ( přílohy pak dodělám čerstvé) nebo žehlím u TV . Do toho kojím a přebaluji,koupu a 4x denně cvičím Vojtovku s malou. Manžela zaměstnávám hlavně o víkendech, kdy chodí ven se staší dcerou (někdy vezmou i tu mladší a já mám čas na vaření a domácnost). Přes týden ideálně zaměstnat příbuzné/kamarády, aby na 2-3 hodky vzali mimi do kočárku. Teď už bude teplo, takže to půjde lépe. Jednou mi někdo řekl, když už teď nestíháš a jsi na mateřské, co budeš dělat, až nastoupíš do práce ? Už teď se toho děsím...

takarazestinusakur
20. dub 2015

za sebe můžu říct, že šátek nebo nosítko je výborný pomocník. Větší dítko si dáš na záda a můžeš kmitat. Zapojit manžela např. v době, kdy malej spí, aby na něj dohlídl, je taky plus. Hodně štěstí. 🙂

lu777
21. dub 2015

@lovely22 rady co tu padly jsou dobré 😉
nežehli - není to nutné, ušetří to hodně času a energie 😉 ... (super je sušička)
vaření - jednoduchá jídla a vařit toho kotel - na další den nebo do mrazáku, to je pak jak když najdeš 😉
šátek nebo nosítko 🙂
velký koš ať s ním pořád neběháš 😉
velký nákup 1x za týden - pošli manžela 😉
nemilosrdně vyhazovat věci - pokud máte malý byt tak obzvlášť
choďte víc ven - doma je pak menší nepořádek 😅

a pokud muž tak usilovně pracuje a myslí si, že přijde domů a jen natáhne nohy 😅 tak 1. ještě pořád zbývají víkendy kdy může dítě vzít v kočáru a ven a ty můžeš mít 2-3 h na úklid
2. když nechce přiložit ruku k dílu, tak bych si objednala paní na úklid... není to zas tak drahé, my ji měli asi 2 roky, byl to megamazec se 2 dětmi a bez babiček... byt uklidila 1x za týden za 300 Kč, když nebyly prachy tak holt přišla ob týden... už psychicky je to super, protože jinak máš pořád pocit, že jsi "na pracovišti" 24 hodin denně, 7 dní v týdnu 😝

rozhodně bych to nějak řešila, protože jinak pak budete mít dvě děti a budeš z toho na prášky zbytečně

lu777
21. dub 2015

@kammka stopro souhlas, pokud bydlí v bytě, tak chlap přijde domů a má v podstatě leháro...
něco jiného je když je dům a tam jsou nějaké chlapské práce...

blbé na těch "ženských pracích" je, že ty jsou pořád 😝 takže fakt to co nejvíc redukovat a taky chlapa zapojit... já chodím na 6 h do práce a když přijdu domů, tak si taky nemůžu vyložit nohy na stůl 😅 😅 😅
@lovely22

jinak když je malé dítě tak člověk se musí hlavně věnovat jemu... dítě vyroste a pak to už člověk nedožene 😉

lu777
21. dub 2015

@lovely22 já bych taky chtěla přijít z práce a mít teplou večeři a odpočívat 😀 😀
promiň, vůbec to nemyslím nějak zle - ale jak si to uděláš takový to bude 😒
fakt někteří chlapi se chovají jako kdyby žena měla od třeba 17 h taky volno 😅

a mimochodem - tím, že se celodenně staráš o dítě mu umožňuješ chodit do práce a vydělávat 😉
tohle je o týmové práci! ne o tom, že jeden je něco víc, protože může kdykoli pracovat bez ohledu na to jestli je dítě nemocné nebo nemá jesle/školku... pomáháte si navzájem 😉
pokud tedy něco nefunguje tak je potřeba sednout a přeorganizovat to... a to nejen během Tvého dne s dítětem, ale podle toho co píšeš tak i mezi vámi jako manželi 😉

protože věř mi, že tohle uspořádání ti za rok dva pěkně poleze krkem...

lv
21. dub 2015

@kammka jsi mě pobavila s tou blbou vlastností domácích prací - neverending story!
@lu777 souhlas, čím víc je člověk venku, tím menší borčus doma nadělá 🙂

chce to fofr tempo, mimi na deku,mluvit na něj, zpívat, cokoliv a udělat rychlé kolečko dřez-linka pohrát, pak zas sprint pračka-koupelna, nákup u procházky, a takový jídlo, co se dělá samo - vývar, kuře se peče bez práce, rychlé těstoviny..ráda vařím i jím.
Eh a období po 6nedělí do 6m /u kojence s kolikami 3-6m/ považuji za nejmín náročné..to se vaří a peče, když to ještě leží 🙂
muž doma pomáhá 2x za rok, děti ven nebere sám

evaamy
21. dub 2015

Já to stim úklidem mám tak, ze "kudy chodím tudy uklízím", takže mám uklizeno porad, uklízím rychle, veci mají své místo takže nemusim přemýšlet co kam dam. Dokonce i jídlo v lednici má svoje misto🙂 ale navarit taky k nevolí manžela nestíhám. Bydlíme v debilnim satelitu a když mi chybí nějaká surovina tak jsem v kaši a musím vymyslet něco z toho co doma máme. O jídle do mrazáku jsem taky uvažovala, ale mam s tím nějaký problém, mam k tomu pak odpor ☹ takže tam mam jen maso, pecivo a zeleninu. Ale pokud ti zmrazené jídlo nevadí, tak ti to fakt hodně pomůže. Jednou za čas uvaris, popíšes, a pak jen dáš rozmrazit a ohrejes.

miruna83_
21. dub 2015

Mám devíti měsíční dvojčata. Jedna je relativně samostatná a hodná, druhá uřvany vztekloun. 🙂 Barák, zahradu, 2 velké psi. Dopoledne si holky relativně pohrají sami, tak vařím. Nám i jim. Minimálně na 2 dny. Volné dopoledne využiju k uklízení. Musím pořád vysávat, protože se prostě nanosí a navíc jedna fenka spí doma. Nežehlím, hned skládám. Hlavně jsem se naučila hned uklízet drobný bordel. Prach podle potřeby. A na velký úklid dám děti mamce. Jinak bych nic neudělala. Manžel občas pomůže, ale většinou musí dělat něco venku nebo jít venčit. Ale pokud řeknu, tak bez problémů hlídá. Musí trénovat, od května jdu na půl úvazku do práce. 😀
Fakt je, že největší bordel dělá nádobí. Zatím nemám myčku,takže je vidět. Ale až je chvilka, tak se umeje. Když byly malinké, udělala jsem nejvíc když spaly po obědě. Teď toho moc nenaspí, takže nic. Jako není to sterilní prostředí, ale hlavně že se máme rádi 😉

pavlapl
21. dub 2015

Já taky nestíhám uklízet, ale já mám 3 děti. Nejstarší už má své povinnosti a musi mi pomáhat. Nijak přepichově uklizeno nemám. A když začne chlap breptat tak mu řeknu že když se mu to nelíbí tak může uklidit sám. Já si zase myslím že je důležitější aby byly spokojené děti než uklizený byt. Uvidíš že jak bude mimčo růst tak si v tom uděláš systém a půjde všechno líp.

lv
21. dub 2015

jo a můj muž taky remcá, sem tam, jakej je tu binec, že to nikdo jinej nemá..byla doba, kdy jsem se tím užírala - no zvykla jsem si, řekla mu, že by mě zajímalo, které jiné domácnosti se dvěma malými dětmi vídá, když je s námi doma a k nikomu na návštěvy nechodí? A remcá zvláště ve vypečené dny, kdy se podaří nějaký pikoška, jako pomalované zdi, poškrábaná obrazovka, obouchané rohy, omítky atd..nebo spřipálený oběd, to je moje specialita 😅

ladyhacek
21. dub 2015

jsem 4 týdny po porodu a nestíhám vše, ale když malý spí tak to udělám.
dám nádobí do myčky, dám pračku (žehlím jen věci na ven (lepší), vytřu a to vaření - mám štěstí, že v tom mi manžel hodně pomáhá a první týdny myl nádobí, vytíral.... teď mu dám malého navečer když nemůže usnout-naložím nebo vyložím myčku, osprchuju se........

anetka1701
21. dub 2015

Kdyby mi chlap vynadal, že je doma nepořádek a není navařeno, tak mu s radostí vrazim vysavač a pánev a jdu s dětma na procházku... Naštěstí si to nezkusil nikdy...

Já myslím že razit teorii "chlap přijde utahanej domů z práce" je fakt padlý na hlavu :oD Třeba u nás doma jsem to já, kdo je po celém dni utahaný víc :oD Takže není vyjímkou, že například muž přijde z práce a já si jdu na chvíli odpočinout, zatímco on se stará o děti a kolikrát je z práce tak odpočatej, že zvládne i nějakej drobnej úklid :oD

Jak to fungovalo před mimčem? Taky jste oba chodili do práce a ty jsi pak měla další směnu doma, zatímco on seděl na zadku a odpočíval? Jestli jo, tak je to smutné a něco je fakt špatně...

ladyhacek
21. dub 2015

@lovely22 musím ještě přidat jeden komentář - mě i manžel říkal ať si odpočinu nádobí počká a nakonec ho umyl (měl ale dovolenou jinak vstává v 5 a přijede domů v 7).
Já také chci mýt uklizeno a starat se o malého mám štěstí že ráno třeba vydrží 15-20 minut v postýlce koukat když je nakrmený a přebalený pak už chce pozornost a během 15 minut to nádobí se dá stihnou.
Jinak nepracuje 7 dní v týdnu ne? Tak když si stěžuje tak mu ho dej a jdi ven a že chceš také mít uklizeno a mít večeři. Někteří chlapy si to bohužel neuvědomují je že starost o dítě je na 24 hodin ☹. Nezávidím ti a doufám, že se to zlepší 🙂

alen_ka
21. dub 2015

@lovely22 matka ještě nejsem, tak moc rad dávat nemůžu a myslím, že holky vesměs radí dobře, ale určitě bych manžela zapojila co nejvíc o aspoň víkendu, ty taky žádné volno prakticky nemáš a jestli si chlap teď zvykne, že doma nic nedělá, tak mu to těžko budeš vysvětlovat, až se budeš chtít vrátit do práce

alen_ka
21. dub 2015

@lv můj otec mi vyprávěl, jak kdysi maloval obývák a když domaloval poslední zeď a chtěl se spokojeně rozhlédnout po vykonaném díle, tak viděl, jak s uměleckým výrazem namáčím lžičku do přesnídávky a rozpatlávám to po čerstvě natřené zdi 😀