RTG kyčlí - malé dítě. Zkušenosti?

dejvitka
26. čer 2022

Ahoj, chtela bych se zeptat, jestli ma nekdo zkusenost s RTG kycli u maleho ditete.
Dcera se narodila s dysplazii (jedna kycel jen lehce nezrala, druha 2C), dostala nejprve siroke baleni, pak na cas i trmeny. Po 3 mesicich bylo vse OK. Ale mame dochazet na kontroly k ortopedovi do 3 let veku. Dceri je rok.
V patek jsme byly na prvni kontrole, doktor delal i rentgen. Ale co me zarazilo, ze dcera nedostala zadnou ochrannou desticku na ozareni. Nemuze to u takto maleho ditete zpusobit v budoucnu treba neplodnost, nebo nejake poskozeni, kdyz se rentgenuje takto cela panev? Porad na to musim od toho patku myslet. Mala moc nespolupracovala, bylo vubec tezke ji na ten RTG udrzet, ze mi to v tu chvili ani nedoslo se zeptat jestli je to takto v poradku a ted se tim porad uziram a desim se dalsi kontroly.

dejvitka
autor
26. čer 2022

Jen jeste mne treba zadne kryti taky u toho RTG nedali, kdyz jsem ji drzela, ze by RTG byl tak presny a cilil ciste jen do mist kycli se mi ale nezda, kdyz i u zubare u snimani 1 zubu davaji limec.

mysh_me
26. čer 2022

Rtg je velmi mala davka zareni. Jako ze fakt to skoro nestoji za rec. Kdyz vezmete dite na dovolenou letadlem, dostanete mnohem vetsi davku zareni nez na rtg 😉 pokud je kontrola jednou za x mesicu, tak se ani nepriblizite nejake problematicke davce… ani kdybyste si v mezicase zlomili nohu 😀 u zubare se to vic resi protoze to je na hlave, a limec se dava kvuli stitne zlaze. Bat se neplodnosti je fakt mimo, to je tak minimalni pravdepodobnost… pokud bude dite (nedej boze) neplodne, tak z tisice mnohem pravdepodobnejsich pricin nez rentgen 😉

dagmaris
26. čer 2022

@dejvitka
Vám asi krytí dát měli, vestu byste určitě mít měla.
Jinak s tím krytím- ono když děláte rtg kyčlí tak tam moc nezakryjete, protože ta deska je olověná a na rtg by bylo vidět prd, jen světlý flek. Krytí by se mělo dát od bříška nahoru. Jako jo, je to malé záření, jako jo je to jednou za čas, vaší maličké pro jednou nic nebude, nebojte se 🙂
Jen se příště nebojte si říct, jak pro vestu pro vás tak pro odstínění pro malou. Vy budete mít lepší pocit a budete chráněni i před zanedbatelným zářením. Když to tam mají, ať dají.
Nic si z toho nedělejte, já jsem s malou také byla už 3x na rtg kyčlí -jednou ji také nedali nic a já jsem si to uvědomila až v čekárně pak. Ono u toho rtg myslíte na 1000 dalších věcí (svlékání, aby bylo dítě v klidu, aby se nebálo, aby se to povedlo na poprvé, honem oblíknout, atd atd. )
Přeju ať už mockrát nemusíte a hezký večer

dejvitka
autor
26. čer 2022

@dagmaris moc dekuji ❤. Prave, byl to chaos, nechtela si tam lehnout, pak rychle konzultace s ortopedem a mne to doslo vse az pozdeji a myslim na to cely vikend 😔. Na dalsi jdeme zase za rok.

dejvitka
autor
26. čer 2022

@mysh_me moc dekuji za uklidneni. Snad ano. Jak jde o deti, tak ma clovek strasnej strach 😵‍💫

me_druhe_ja
26. čer 2022

Neboj. 🙂 Starší byl na rtg kvůli kyclim v necelých 7 měsících a pak ve dvou a půl letech na rtg zad. Rentgeny jsou v pohodě. Mladsi taky blby kyčle a taky byla asi v půl roce a půjde teď v 18m na kontrolu. Ty rtg jsou fakt malý zařeni...

Jinak poprvé jsem v těch 7m staršího držela já, vestu mi dali, ale ptali se mě jestli nejsem těhotná. A já tehdy haha, samozřejmě že ne, vždyť měl nedávno půl roku....No a za 14 dní bum a pozitivní test. 😀😀😀 úplně si pamatuji, že jsem se na ně dívala jak na debili, že se na to ptaj matky půlročního dítěte. 😀 ale dcera je úplně v pořádku. 🙂

alubif
27. čer 2022

@mysh_me ty pracuješ s ionizujícím zářením? Pokud ano, tak poteš. 🤦

Jsem rentgenolog a tohle bylo celé špatně, krytí být musí, zvlášť když jde primární svazek na pánev, tedy na reprodukční orgány. Jsou to takové trojúhelníčky které vykryji co je potřeba a pánev je videt, žádné artefakty na kyčle nedělají, jsou na snímku normálně videt. Neplodná z jednoho snímku nebude, ale prostě proc zvyšovat riziko a vzhledem k dysplazii těch snímku bude mít v budoucnu více. Pokud si malou držela měla jsi mít na sobě vestu kvůli sekundárnímu záření. Už proto, že jsi žena v reprodukcnim věku. Navíc se tě laborant měl zeptat jestli nějsi těhotná.
Devátá jsou tady v pohodě, ale nějaké ponětí o ochraně před ionizujícím zářením moc nemají. Takže já jako matka bych příště byla dost nepříjemná, kdyby nám nedali ochranné pomůcky.

dejvitka
autor
27. čer 2022

@alubif moc dekuji za odpoved z oboru. Dcera lezela na stole a snimali ji zvrchu, ja u ni primo stala a pridrzovala jsem ji, aby se na tu chvilku nehybala. Na tehotenstvi se me ptali, ale jinak prave vubec nic. Nic nam nedali ani jedne. Jen ji to zasvitilo kde se snima a bylo hotovo. Jsem z toho proto spatna. Priste si dam urcite pozor, za takovych podminek bych to i odmitla, ale tak jak jsem vzdy u vseho, co se deti tyka ostrazita, tak tady me nedoslo nic, akorat si za to zpetne tak nadavam 🙄.

hezz17
27. čer 2022

@dejvitka ja jsem minule na rtg taky vedla debatu. Doktorka volala na rtg ze chce, aby byl snimek (plice) u syna ve stoje. Prisli jsme tam- lehnout. Tak rikam ze to ma byt ve stoje. Prosimvas, pediatri toho namluvi, polozte ho. Tak jsem znova uz durazneji rekla ze ma byt ve stoje. Tak mu ho ve stoje udelal. Vesty jsme dostali oba. Ale pak mi rekl, ze teda dost blby a ze takhle spatnych deti tam ted maji plno 👌 na oddeleni mi pak doktorka rikala, ze snimek je cisty 🤦🏻‍♀️

mysh_me
27. čer 2022

@alubif muj manzel je jaderny fyzik 😀 zabyva se radiacni ochranou a bezpecnosti. Takze neni to primo lekarstvi a radiologie, ale predstavu o tom kolik clovek z ceho dostane docela mam 🙂 a vim ze na rentgenu jsou davky male. Kolikrat lidi ziji v domech, kde jim steny v obyvaku davaji podobne hodnoty jako ten sekundarni rtg (ne ten koho primo rentgenuji, ale ten co stoji vedle), nebo treba bydli v uzemi kde unika hodne radonu z podlozi apod.
Kazdopadne s tvym prispevkem souhlasim, ve zdravotnictvi jsou urcita pravidla a ta by se mela dodrzovat. Takze pokud personal udelal chybu, tak to urcite neni v poradku. Ja reagovala pouze na dotaz, zda to muze byt nebezpecne z hlediska davky zareni - ne, nemuze, davka je proste malinka.