Rychlé zhoršení zraku u tříletého dítěte. Máte podobnou zkušenost?

simona_33
17. únor 2022

Ahoj vsem, zajima me, zda mate nektera podobnou zkusenost. Syn byl v listopadu na prohlidce u prakticke dr ve trech letech. Kontrolovala mu ocicka, obrazky moc uspech nemely, takze ho merila plusoptixem a zaver - vse ok. pred dvema tydny syn rano po probuzeni zasilhal, u stolu nam rekl "hele, dve lampy.." Nasledujici tyden my prisel tak nejak normlane a pak jsme zacala vyrazne pozorovat, ze proste smerem nahoru kouka zaklonenim hlavy, jinak mu ujizdi oko a ted mi prijde, ze kompenzuje uz i postavenim hlavy nalevo. ale vidi. drobne predmety sebere bez problemu, orientuje se ok... nenarazi, obrazky kdyz ukazu v knizce, tak najde v pohode. proste ale na ostreni podle me pouziva postaveni hlavy....dnes jsme sla k prakticke dr, opet plusoptix a zaver je "navstivte ocni dr". presne udaje nevim co presne namerili...ale jsme si celkem jista, ze syn vidi spatne, sam to i rika...odpoldne si hodne drti oci apod. v utery jdeme na ocni, objednala jsme se sama a dali mit termin v kvetnu, dnes to pres praktickou dr posunuli na pristi tyden... Me jenom prijde stresujici, jak to ze v listopadu ok, i me se zdalo vse ok, a ted o tri mesice pozdeji ja sama pozoruji a jasne vidim, ze to neni ok. Mate nekdo podobnou zkusenost? Ja vim, ze to muze jit rychle asi a nahle, ale rikala jsme si i, ze pokud pujde az v kvetnu k dr, tak uz asi neuvidi nic :( koukala jsme na foto treba z Vanoc a ma normlane zvednute oci pri pohledu nahoru, ale ted proste uz zaklani automaticy hlavu... Je to trochu strasidelny... A je mi ho lito, obcas rika, spatne se mi kouka, opravis mi to? Dekuji vsem, kdo docetl az sem...

eva118
17. únor 2022

Uvidíš, co ti řekne oční dr., buď ráda, že jdete příští týden, jinak se čeká tak půl roku. Já začala šilhat po nemoci, najednou mi začalo ujíždět levé oko. Okluzor a brýle to spravily a ve třinácti jsem brýle už nosit nemusela.

cilkat
17. únor 2022

Doporučuju nejen očního, ale i ortooptiku. Oční řeší dioptrie, ortooptika pohyb očí a jejich spolupráci. Syn může mít dioptrie i v pořádku a může to být problém třeba okohybných svalů...

simona_33
autor
17. únor 2022

@cilkat jj me to tak trochu prijde...ale to mi asi rekne ta ocni dr... jen me proste prekvapilo jakou rychlou progresi to podle me ma... uvidime, jak zvladne to vysetreni...ale on jako sam chce a rika at to opravime, takze doufam, ze se toho bude drzet i v ordinaci.

simona_33
autor
17. únor 2022

@eva118 ano ja vim, ty terminy jsou silene. pediatricka to domluvila takhle rychle, nevim co na tom ocnim rekla, ale podle me je to opravnene. samozrejme googlim a vsude pisou ze mas jit pokud mozno hned na vysetreni... ale jak to udelat uz jsem se nedozvedela.

lenerka1
17. únor 2022

Ano, synovi začalo ve 2 letech po nemoci občas ubíhat očko, termín na oční šílený, očko ubíhalo častěji a častěji, na první prohlídce žádné šilhání neviděli jen dali brýle, cítila jsem se jak nějaká hyperprotektivní matka, co slyší trávu růst...na kontrole za půl roku diagnóza těžká tupozrakost, rychle okluzor, oční škola. Děti dokážou doostřit až 14 dioptrií, chce to vyšetřit v rozkapání a pokud máte možnost doma zkusit vidění 3D obrázků, můžete tím zkusmo zjistit i tu tupozrakost.

hojda
19. únor 2022

Ted bylo v tv, ze nekomu to dela prodelany covid. Nemeli jste ho v tom obdobi?

evaviki
19. únor 2022

Souhlas s rozkapanim oči, plusoptix nameri pouze vadu,kterou dítě neskoriguje. Takže syn plusoptix dioptrie +0,25, po rozkapani +3.

mitch_ik
19. únor 2022

@simona_33 Je to měsíc zpět, kdy dcera (4) vyfasovala brýle. Kolem Vánoc párkrát zašilhala, i ve školce si toho všimli, tak jsem jí objednala. Výsledek mě posadil na prdel. Obě oči 8 dioptrií 😔. V rodině to nikdo nemá, je to pro nás pořád dost šokující. Hlavně dělala úplně všechno, nikdy žádný zaváhání, veškerý činnosti dělala se 100% jistotou. Brýle od druhého dne nosí sama a nestalo se, že bych jí je musela připomenout 🙏. Vidí líp, má teď srovnání.
Jediný, co jí trápí, že nemůže nosit svoje milovaný Minnie sluneční brýle, tak budeme muset pořídit další na léto.
Držím palce, ať Vám to dobře dopadne 🙏.

simona_33
autor
19. únor 2022

@hojda já nevím. A to je nějak bezprostředně po? Starší syn byl na konci ledna v karanténě, já jsem ho pak testovala doma a měl testy pozitivní. PCR byl sice negativní, ale plival a podle mě to nebylo úplně ok odebrané. Dělala jsem různé Ag testy a pozitivní měl všechny. Mladší syn ale test měl negativní. I kdy jako šťourat mu v nose moc nešlo.... Nechtěl. Ale příznaky neměly a bylo by to hned jakoby během těsně po nemoci ...kde jsi to slyšela prosím tě? Koukal bych se.

simona_33
autor
19. únor 2022

@evaviki ano, já žádné čísla z toho přístroje nemám. Ale mě prostě je divné. e v prosinci měl plusoptox ok a ani jsme si doma nic nevšimli a teď tam něco uz má...je to dva měsíce a je vidět
ze se dívá divné prostě. Já se bojím aby neměl něco neurologického 🙈 i když nemá žádné jakoby příznaky. Ale starší zas má epilepsii a už si jen představím nějak vyšetření nebo rezonanci a mám nervy, starší na MRI šel v narkóze a měl s tím kompilace a doufala jsem že už to nikdy nezažiju 🤷

dzogobela
19. únor 2022

@simona_33 synovi se pred rokem rozjelo silhani, ale taky mi prislo, jak kdyz to bylo z niceho nic. Podle me po covidu. Byli jsme na ocnim a ted dochazime na kontroly kazdy pulrok. Dioptrie nema, takze ted jen lepile kazdy den na chvili okluzor. Rekla bych, ze se to trochu zlepsuje 🤷🏻‍♀️ Ale jeho to teda nijak neomezuje, i kdyz silha, kouka uplne normalne 🤷🏻‍♀️

simona_33
autor
19. únor 2022

@mitch_ik tak to bude asi podobné. Syn i sám řekne. To oko ujíždí , on to i umí ukázat protože je to když ostří asi směrem nahoru. A tehdy taky vidí dvojite. Sám to říká.... Koukne nahoru a říká hele dvě lampy 🤷 a nebylo to že bych se ptala kolik vidí lamp....takže mu to věřím. Nikdo ho nenavedl,to bylo hned to první ráno kdy zasilhal poprvé po probuzení... Mě se zdá že tím levým očkem divné pohybuje ale uvidíme. Později odpoledne i ty oči děsně d hne. Pořád si je mně a tak už je asi unavený z toho ostření ... Já pro něj udělám samozřejmě cokoliv, jen doufám že bude spolupracovat a jsem trochu vyděšená že je to tak rychle a blesk z cisteho nebe . . Snad to vyšetření zvládne dobře a hlavně se to podaří vše vyšetřit.

hojda
19. únor 2022

@simona_33 dnešní zprávy, ale nevím, na kterém programu to bylo.

simona_33
autor
19. únor 2022

@hojda díky, najdu si.