Rýma u novorozence

ivuska1986
24. lis 2017

Ahojky holky, prosim o radu. Mame sedmitydenni holcicku a uz ma 14 dnu rymu, odsavam tak třikrát denne, zkusili jsme nasivin, physiomer a na ORL nam dali nejaky kapicky, vsechny vysledky jsou dobré, nikde nam nic nenasli. Blby je, ze to naše zlato si vubec neumí poradit s temi hleny, kdyz je ma polknout, vytresti oci a zacne se soustředit na polykani tak, aby se nezadavila. Ty hleny nas trapi uz tri tydny. Mala se i osypala na oblicejicku, bala jsem se, ze je to alergicka reakce na bananove aroma, obsazene v espumisanu a napoji, co jsem pila. Doktorka mi rekla, ze na projev jakekoliv alergie je Andulka jeste malá. Zkusila nasadit i fenystil na projev alergické rymy a bez vysledku. Postylku mame vyvysenou, chovame, jak se da, ale ta ryma se nas fakt drží, nemate nekdo podobnou zkušenost ci radu, co by mohlo zabrat?

verinikki
24. lis 2017

Je mi líto, napadá mne akorát zvlhčovač vzduchu a nějaký antiseptický olejíček do toho-tymián, eucalyptus...
Jinak co to je soplíky, průhledné nebo zánětlivé žluté? To by mohlo napovědět, pokud měl někdo něco podobného.

ivuska1986
autor
24. lis 2017

@verinikki průhledné, uz nam delali dva stery a prokazaly přítomnost pouze virů, ten posledni byl úplně v pořádku.

bacika
24. lis 2017

@ivuska1986 Zkusila bych zvlhčit doma vzduch a třeba nějaká esence co by mohla v místnosti dýchat a uvolnilo by jí to nosík? Co třeba prach? Ale napadá mě hlavně suchý vzduch, zkusila bych ten zvlhčovač.

gorda
24. lis 2017

Vzdycky se doporucuje snizit teplotu na noc, coz v zime nebude tezke. Poradne pred spanim vyvetrat na 18-19 stupnu a ditko oblict a hlavne cepicu. U tak malyho mimca je dobry, ze zabalite do zavinovacky a je. Strikat do nosu vincentku, ono teda staci na tycinku do ucha a dirky jenom vytrit, ale treba jednou denne bych strikla, chvili pockala a odsala. A taky to odsavani je takovy zacarovany kruh, protoze cim vic clovek odsava, tim vic hlenu sliznice tvori.

apemi
24. lis 2017

Moje 2tydenni dcera taky uz mela ramy,doktor mi doporucil brectanovy sirup bud Helixir,nebo Prospan.Davala jsem 2xdenne 1ml a po tydnu byl klid + nizsi teplota na spani, obcas poloha na brisku,aby sly sopliky sami ven,a moc jsem neodsavala,pac bych mohla malou spise zranit nez ji pomoc.

gorda
25. lis 2017

@apemi Hedelix, ne?😀 tyhle dva sirupy mame taky, spis teda na kasel, ale ono je to prirodni a podle me to celkove posiluje dychaci cesty.

verunka_korunka
25. lis 2017

@ivuska1986 tak do nosu davam holkam i sobe jen vincentku a vzdy mi i jim pomohla, navic se muze pouzivat dlouhobe a ne jak jine nosni kapky jen tyden. Doporucila mi to tak moje orl. Samozrejme kdyz je ryma silnejsi a nic nepomaha sahnu i po nejakych drastickych nosnich kapkach. Ale holkam jsem je jeste davat nemusela.
Terezka mela rymu vzdy na dlouho jako malinke miminko, pomahalo jen co pises, vyvysena postel, odsavat, casto v pokoji vetrat plus jsem tam mela vlhkomer a teplomer a kdyz bylo potreba upravit vlhkost tak jsem ji na topeni davala mohlkre pleny. Vetsinou byla vhkost nizsi nez potrebovala. Uz si ale nepamatuji kolik byl ten ideal.

kameka
25. lis 2017

Moje mladší dcera trpí na rýmy hodně, první měla taky hned v šestinedělí.. zabírá stříkání Sterimarem a často odsávám, podle mě je 3x za den málo, já když mám rýmu, tak se potřebuju za den vysmrkat určitě víckrát, prostě když vidim, že má plný nos, stříknu Sterimar, chvíli nechám a odsaju. Odsávačky na vysavač jsou šetrný a určitě miminko nezraní 🙂 na noc pak vyvětrat, zvednout trochu postýlku a já jsem vykápla nosík Nasivinem pro novorozence. Tak ať to máte brzo za sebou 🙂

lisianne
25. lis 2017

také je dobré stříknout Eukasol od Justu do prostoru na noc, odsáváme také vysavačem - cca 2x denně max, příliš časté odsávání dráždí sliznice a produkují ještě více hleníků, před spaním určitě krátce intenzivně vyvětrat

ivuska1986
autor
25. lis 2017

Holky, moc diky za rady. No, máme to nějaké divné, uz nic neodsaju, nosik ma prazdny, ale chrochta obcas jako prasatko a kdyz spinka, tak vzdycky vytresti ocicka a zacne se soustředit na polykání, tak nevim, zdali ji trapi nějaké hleny...vetrame, teplotu mame na spani nizkou, zvlhcujeme vzduch, jeste me napada, má ucpany slzny kanalek, na proplachnuti jdeme ted v utery, tak zdali to nemuze mit tez souvislost, uz jsem byla i na ORL, vydledky steru jsou O.K. tak snad brzo bude lip

gorda
25. lis 2017

@ivuska1986 Do nosu se muze dostat mleko a pak dite jakoby chrochta. Nebo je to zadni ryma, ta odsat moc nejde. Zkuste do nosu striknout necim, co tady bylo uz psano, chvilku pockat a odsat. Ale pokud dcera nema s rymou moc problem, casto bych neodsavala.

verinikki
26. lis 2017

@ivuska1986
Tak chrochtání máme občas taky pak vytáhnu soplík z mlíčka - takže souhlasím s @gorda, jinak takové to třeštění a mohutné polykání máme my spojené s odříhnutím - klidně několikrát, jinak se mlíko tlačí do krku - tak můžeš zkusit🙂

packaf
26. lis 2017

malé miminka "chrochtají", to není nic neobvyklého. A taky často kýchají, uvolňují si tak dýchací cesty. Ale vy jste měli potvrzený vir, takže to rýma je. Určitě bych tak malému miminku ale nedala chemické léky, natož Fenistil, který měl problém se složením a letos nebo vloni kvůli tomu musel být stažen z oběhu pro nebezpečí. Navíc si na ty chemické kapky do nosu může vytvořit závislost a můžete dávat pak pořád. Pokud máte ve svém okolí skvělého aromaterapeuta, který pracuje s čistě přírodními éterickými oleji, tak vám namíchá kompozici na míru. Na rýmu jsme malé dávali na noc do pokoje vlhký ručník pokapaný pár kapkami EO borovice, eukalyptus, levandule (vždy jeden) a děláte dobře, že větráte.

maii
26. lis 2017

Studeny vzduch pomaha snizit otok sliznic - jestli ji jinak nic neni, nema teplotu nebo tak, zkusila bych ji nechat prospat ven?

Jestli v tom nosiku nic moc nema, tak bych spis jen zvlhcila physiomerem/vincentkou/quixxem (s tim poslednim mam nejlepsi zkusenosti!), pockala, vytrela, neodsavala bych. Nozky bych drzela v teple, mozna mazla trochu nejakeho "zahrivaciho" mazani, treba tymianovou mast? Neco, co tak moc nedrazdi, jako ty klasicke mentolove.

Nasivin apod. by mel pomoct tu zadni rymu rozpustit, ale jestli jste to uz zkouseli, asi bych nosanek nedrazdila, vysusi a drazdi sliznici :( mozna by mohl pomoci i nejaky nosni olejicek pro deti, je antivirovy, antibakterialni, vyzivi sliznici nosu...

A nezapomen: jednou to prejde!!

apelinka
26. lis 2017

Malému jsou 3 měsíci a každý měsíc měl aspoň na týden rýmu, první hned ve 14 dnech :-/ Nejdřív jsem jen odsávala, když to šlo, pak po měsíci jsme koupili Nasivin kapičky, které se můžou od 5 týdnů, ale nejvíc se mi osvědčil Quixx Soft. Teď momentálně zase s rýmou bojujeme. Když to jde, odsávám všechno, co má mrňous v nosánku - hlavně po kýchání je to hodně vodnaté a dobře se to odsaje, ale to spíš přes den. V noci u nás bývá klid, ,,chrochtá" zase až k ránu, kdy jsou hleny hustší a hůř se odsávají, takže prostříknu obě dírky Quixxem, počkám, až se to ,,naředí" a já můžu odsávat. Jinak taky děláme všechno, co už bylo napsané - chladnější místnost na spaní, podložená postýlka atd. Držím palce, ať vás to brzy pustí 🙂

ivuska1986
autor
30. lis 2017

Ahojky, tak se z polykani hlenu nakonec vyklubal reflux, nepolyka hleny, ale natraveny mlicko, ryma uz nas pustila a to polykani udajnych hlenu ne, tak jsme to natocili doktorce na video a ta nas pro jistotu poslala na neurologii, jelikoz nas to netrapi při kojeni, ale az po nem, budi ji to ze spani a je celkově neklidná.diky vsem za rady

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru