Stavba domu bez finančních rezerv

kristy007
19. říj 2016

Dobrý den, ahoj.
Chci se zeptat jestli máte někdo zkušenosti se stavbou domu bez jakýchkoliv finančních prostředků a pozemku. Jsme hodně mladá rodina a zatím nic nasetreno nemáme. Tak mě zajíma jestli znáte nějakou firmu která by stavěla i se sehnanim pozemku.

journals
19. říj 2016

Myslím, že odpověď je vcelku jasná, pokud nemáte nic našetřeno, finance nejsou, tak se do ničeho nepouštět. Nevím, jakou máš představu, jestli myslíš jako hypo, nebo úplně to dávat po tisícovce, ale nespěchejte. Naopak zvažte, jestli když není nic našetřeno, tak jestli zvládnete pravidelně měsíčně platit x dalších tisíc bokem na hypo (pokud by vám jí dali a teda nechci kecat, ale snad dneska i tak musíš mít podstatnou část financí připravenou). Tyhle velké finanční věci vám nikam neutečou, zvlášť, když jste mladí.
Něco přišetřete, chvíli počkejte a až přijde ta správná chvilka, pusťte se do hledání. Je to strašně moc peněz, velký závazek a zvažte, jestli by takovýto velký a dlouhotrvající výdaj neohrozil chod a fungování celé rodiny. Někdy se do toho ženou lidi zbytečně a jsou to jen velké starosti 😉
Držím palce ať to tak nebo tak vyjde nejlíp co to jde.

anve77
19. říj 2016

Nedovedu si představit, stavět barák z jednotlivých výplat. To opravdu raději našetřit a potom se do toho pustit... 😉 Jakou máte představu? Malý, větší? Zděný, dřevěnici?

zuzineckah
19. říj 2016

Záleží jaké máte příjmy, ale 100% hypotéku vám asi nikdo nedá, takže si nějak neumím představit jak si to vlastně představuješ 😊

luciiih
19. říj 2016

@zuzineckah 100%hypo byly zrušeny, ted musí člověk mít aspoň neco málo nasetreno

kajalka
19. říj 2016

Nemáte-li našetřeno, asi ani příjmy nejsou takové, že byste dostali vysokou hypotéku. Takže vám nic jiného, než nájem a šetření nezbyde.

vanea
19. říj 2016

@kristy007 Ahoj, hypotéka je nově už jen v případě, že máš naspořených 15% svých peněz z celkové sumy věci, na kterou si chceš půjčit (tedy dům, pozemek..). K tomu musíš prokázat, že jste schopni splácet domluvenou částku (zaměstnání atd..) nevím jak přesně to posuzují, ale 100% vám nedají myslím už nikde, teď už by to ani jít nemělo, mění se zákon. A určitě jsou firmy, které staví i s pozemkem, tady v Praze je takových řadovek plno..ale je to bydlení na kočku. Upřímně moc nechápu, proč chcete stavět, když nemáte finanční rezervu:/ ale je to vaše věc..jen to asi nebude žádný med

krtikkrtovaty
Autor odpověď smazal
Zobraz
journals
19. říj 2016

@kajalka Jj a ono je to lepší. Hypo už zavařila i lidem s opravdu pěkným příjem a někdy za to ty starosti ani nestojí.
Nikam nespěchejte 😉

krtikkrtovaty
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuzineckah
19. říj 2016

@luciiih myslela jsem si, někde jsem to zachytila👍

brnohrot
19. říj 2016

@kristy007 taky jsme stavěli rod. domek a ne moc veliký a opravdu bez našetřených peněz si to nedovedu ani představit. 🙂

kajalka
19. říj 2016

@journals Jojo, spousta lidí má velký voči. K hypotéce se přidají ještě pojistky, platby spotřeb atd a už jsme mnohdy i na průměrném platu..

eficenka
19. říj 2016

@kristy007
také jsem si to pár let zpět naivně myslela, momentálně máme v pozemku nacpáno přes 150 tis a možná ještě jednou tolik bude potřeba.
takže za mě klidně 90% hypo, ale musíte mít v kapse alespon 200-300tis, at máte kam sáhnout, na vše hypo nedostanete - upravy okolo pozemku, plot atd...

luciiih
19. říj 2016

@zuzineckah kamarádka to prave řešila a ja v tom chvilku pracovala, ja osobně bych do toho také nesla hypo máme a vydim jaké to je a to držíme pro jistotu dvě splátky vždy bokem kdyby se cokoliv stalo

luciiih
19. říj 2016

*vidím 😂😂😂😂

nikolavod
19. říj 2016

My jsme taky mladí,neměli jsme našetřeno a banka nám pustila tolik, že máme na baráček i pozemek a ještě hypo nevybereme celou😉 s manželem jsme si řekli, že když za podnájem bychom platili cca 10.000kč, tak to radši půjdeme do hypo a aspoň budeme splácet něco, co jednou bude naše😂

kristy007
autor
19. říj 2016

Jen mě zajímalo jestli to jde. Koukala jsem totiz na ekonomické stavby které nabízí program Nulová hotovost. Jen nevím jak to přesně je. Samozřejmě příjmy máme, hypotéku 2,5 milionu by nam dali na to už jsem se byla ptát v bance. Jinak platíme vysoký nájem takze nemáme moc možností jak stim setrit, navíc čekáme první dítě takže premyslim nad možnostmi bydlení. Asi to vidim teda na nějaký větší byt do pronájmu jinak nevím.

zuzineckah
19. říj 2016

@kajalka rozumný člověk si to dovede bez větších problémů spočítat. Se vším. Vlastní bydlení za trochu úsilí určitě stojí, radši hypotéka než cpát dlouhá léta někomu do kapsy za to,co moje nikdy nebude. Ale pokud nemají vlastní prostředky tak stejně na nic nedosáhnou. Jsem moc nepochopila jak si to zakladatelka představuje - jestli si myslela, že z každé výplaty dají 5 tisíc... jedine, že by našli firmu,která jim to preuveruje, i to se myslím dělá - hypo si vezme firma a oni to splací jim, ale je to těžce nevýhodné. Jen blázen by toho šel.

kristy007
autor
19. říj 2016

Samozřejmě myslím na hypotéku v bance. Každopádně pokud už nedávají 100% tak máme smůlu

journals
19. říj 2016

Ale tak podmínky ti přeci museli říct v bance když ses na to byla ptát? A nevím, s manželem teda taky přemýšlíme o baráčku, ale za 2 a půl mega mi přijde, že se nepostaví nic, pokud teda neplánujete minibaráček někde na úplné samotě a to ještě někde na úplné vesnici.
Nevím, já bych do toho nešla. My s manželem jsme schopní složit polovinu baráčku a stejně nám to přijde jako risk a nechce se nám do toho... Nehrnula bych se do toho za každou cenu, fakt to není tak jednoduché jak to některé společnosti představují. A čím jednodušeji to prezentují svým klientům, tím větší průšvih to pak může být.

zuzineckah
19. říj 2016

@kristy007 pokud by vám hypo dali, tak v čem je problém? A kdy ses na to byla ptát? Opravdu i bez vlastních peněz vám to dají??
Víte jaký máte příjem, tak si spočtěte splátku + další náklady a taky to, že jestli chcete stavět, nějakou dobu to trvá. A v průběhu té doby musíte někde bydlet, takže + počítej k tomu nájem (nebo jiná možnost?).

nutricnihodnota
19. říj 2016

@kristy007 Ekonomické Stavby jsou pěkná prasárna, ve všech směrech.

anulilinkaaa
19. říj 2016

Tak pokud nemám našetřené peníze, tak z čeho zaplatíš třeba daň nebo provizi RK? Navíc jak píšou holky výše 100% hypotéku taky nedostaneš. Hlavně nekoukej na ES mají hodně negativních recenzí. Navíc bylo o nich natočeno x reportáží (např. v pořadu- Černé ovce).

kristy007
autor
19. říj 2016

Já se byla ptát jen orientacne kolik by nám dali. Chceme malý baracek stačil by nám 3+1 a na malém městě.
Problém je ale v tom pozemku. Moc se v těch vecech nevýznam ale myslela jsem si ze je to tak ze musím mít pozemek pak sehnat firmu, nechat udělat plán a pak teprve na to zadat hypo. Tak me zajímalo jestli nějaká firma staví třeba i se sehanim pozemku a zajištěním financování u nějaký banky.

journals
19. říj 2016

@nutricnihodnota presne,taky jsem na ne neslysela nic dobreho

krtikkrtovaty
Autor odpověď smazal
Zobraz
journals
19. říj 2016

@kristy007 ano,develeperske projekty jsou se vsim vsudy,ale zase o to drazsi a odflaklejsi...

kristy007
autor
19. říj 2016

No koukam že je to všechno složitější než jsem myslela takze asi zůstaneme u nájmu. 😃
Jen mě zaujalo u těch ES že nic nepotřebujeme ale taky jsem na ně necetla nic dobryho. Děkuji za rady a názory samozřejmě schanime informace ze všech různých zdrojů.

eviiiik
19. říj 2016

My právě stavíme dům na klíč a těch peněz kolik jsme do domu a pozemku nastrkali kolem je dost, kdyby jsme neměli rezervu, tak by to bylo dost těžký. Jinak jsme kupovali pozemek a rovnou dostali hypotéku s následnou výstavbou domu. Museli jsme tedy dokládat, že máme finance 30% hodnoty hypotéky.

svetlus_pepca
19. říj 2016

My jsme domek nestavěli, ale kupovali starší, takže jsme si brali hypotéku. Krom částky na dům jsme si brali něco navíc na rekonstrukci. Loni jsme využili výhodné nabídky a navýšili ještě, takže jsme přistavili patro a udělali novou střechu. Hypotéku máme od Lišky, momentálně necelé 2 mil., z mého původního stavebního spoření, kde bylo cca 50 tis. našetřeno. Příjmy nemáme rozhodně nijak vysoké, já jsem momentálně na RD. Splácení zvládáme (ťuk ťuk ťuk!). A opravdu rada pronajmout a šetřit mě vzďy pobaví. Vzhledem k cenám nájmů nevím, z čeho bychom ještě šetřili. Navíc nás by i na malém městě vyšel nájem na víc než splátka hypotéky 😉 A rekonstruujeme postupně, svépomocí. Takže to jde, ale vždy záleží na okolnostech! Já bych neměnila! 🙂