Uvažujeme o 3. dítku, ale mám obavy. Chci velkou rodinu

macekv
8. dub 2015

Ahojte, zakladam diskuzi, abych mohla poradne zvazit zda treti ditko!? Muj problem je v touze po holcicce. Mam dva kluky 3 roky a 10mes, ale i kdyz je miluju nadevsechno, tak dost casto brecim, ze nemame holcicku ☹ Vim, ze muzu byt nejstastnejsi na svete, ze mame zdrave a krasne kluky, ale ve mne se to pere. Vim, ze to nemusi vyjit, ale bude to treti kluk, ale co kdyz se to podari. A kdyz to nezkusime, tak se bojim, ze bych toho litovala. Ale zaroven premyslim nad tim, abysme to financne utahli az budou vsichni tri na zs a ss a tak...neoplyvame penezi, ale kluci rozhodne nestradaji. Sice s nema nejezdime lyzovat a k mori, ale maji toho dost. A nezakladam si na tom, ze musi mit vsechno. At jsou skromejsi s vazi si toho. Taky mi je jasne, ze clovek nevi, jak na tom bude financne za 10let...muze byt hur a budeme mit jen dve anebo bude dobre a ja budu litovat, ze mame jen dve. Pro me je dulezita rodina. Moje mamka zemrela pred 4lety na rakovinu a dost me to ovlivnilo. A ta touha po holcicce je silnejsi nez ja. Nevim, jak se s tim poprat. Bydlime na vesnici v byte a ted chystame rekonstrukci 🙂 a samozrejme zvazujeme porizeni WV Touran, to je nas sen a cil 🙂 A prosim o prispevky maminek, ktere maji 3deti....o rypani nestojim.

brightnwhite
8. dub 2015

Sice nemám tři děti, čekám druhé, ale: já i manžel oba máme po dvou sourozencích. Taky chci tři děti. Máš pravdu v tom, že nevíš, co bude za deset let. Taky že děti nemusejí mít všechno. U moře s našima jsem byla jednou a lyžovat jsem začala až jako dospělá, taky s rodiči a sourozenci. Možná že velkou rodinu člověk ocení až později, za nic bych ji nevyměnila. Nevím o nikom, kdy by litoval, že MÁ třetí dítě, spíš lidi litujou opaku. A pokud opravdu trpíš tím, že máš "jen" dvě, jdi do toho. Co na to manžel? Chtěl by třetí? A co kdyby to byl zase kluk? Chtěla bys čtvrté, páté, šesté, dokud by to nebyla holčička? Adopce nepřipadá v úvahu? Fandím ti a držím palce, ať se to vyřeší k tvé spokojenosti.

steffi23
8. dub 2015

My jsme o třetím odjakživa mluvili, ale když jsme se pak měli rozhodnout, přepadla nás stejná pochybnost. Osud to vyřešil po svém (uprostřed "debat" jsem náhodou zjistila, že jsem těh.) a teď končím pátý měsíc třetího těhotenství 🙂 zatím to vypadá, že nám to vyšlo a po dvou raubířích přijde princezna, ale tak nějak už to neřeším. Prostě jsme chtěli tři a už je jedno co, i když přiznám se, že radost mám 🙂 nejsme nijak závratně bohatí, ale ještě před dětmi (3 a 1 rok) jsme si udělali menší fin.rezervu, kdyby něco vypadlo nebo manžel byl delší dobu nemocný, a zatím to zvládáme. Až se vrátím do práce, určitě už dokážeme uplatit i náklady při školách (a to neplánuji žádnou extra kariéru). Vím, že kdybychom neměli tři děti, že by mě to určitě moc mrzelo. Sama jsem ze 4 a vždycky jsme to nějak zvládali i bez dovolených u moře. Zato teď se mám na koho obrátit a jsem za to neskonale ráda...protože mezilidské vztahy jsou k nezaplacení. Vím, že to má každý nastaveno jinak, ale u nás je to tak!

orchidis
8. dub 2015

@macekv A co když bude třetí kluk? A čtvrté zase kluk?

Tohle bych hodně zvážila... aby ten třetí kluk nebyl chudák. To víš jen ty, jak to máš v sobě srovnané... 😉

macekv
autor
8. dub 2015

@orchidis to mi nevadi, kdyz to bude kluk...ale 4. uz urco ne. To by me tatka hnal 😀

alhob
8. dub 2015

To je těžké..... Myslím, že by jsi se měla rozhodnout, zda chceš třetí dítě nebo holčičku. V tom vidím ten největší problém. Další dítě může být vytoužená holčička, ale taky nemusí a ty bys pak mohla být zklamaná. Případné problémy (např. nedostatek financí) bys pak mohla dávat za vinu tomuto rozhodnutí a mohlo by se to přenést na vztah s dítětem.
Co bude za 10 let nikdo neví a rozhodovat se podle toho nedá. Navíc pokud tak strašně toužíš po holčičce, tak ani dostatek peněz (a tedy finanční zajištění větší rodiny) by ti nemusel přinést klid a štěstí.
Pokud tedy s manželem chcete tři děti, tak ten zbytek se asi dá nějak vyřešit. Jestli ale doufáš, že to bude holka, pak bych byla hodně opatrná a třetí dítě asi neplánovala...

sibara
8. dub 2015

Ahoj, u nás řešíme podobné dilema🙂 Máme tedy dvě holčičky a třetí dítko hodně zvažujeme, mám stále pocit "neúplnosti", bylo by nám i jedno, jestli by to byl kluk nebo holka...
Poté, co jsme řešili materiální záležitosti, jako auto, dovolené, cestování, potřeby dětí ve vyšším věku a usoudili, že bychom to zvládli mě ale teď brzdí to, že mám pocit, že se obtížně stíhám věnovat i dvěma, prostě se bojím, abych na děti měla dost času a mohla se jim adekvátně věnovat. Občas cítím deficit už teď (staráme se o manželovu babičku, máme hospodářství, kromě toho naši rodiče už taky nejsou nejmladší a může se stát, že za chvíli se bude třeba starat o ně...). Nejde mi o to, aby děti chodily do pěti kroužků týdně apod. (ani o to, stát jim neustále za zadkem a kontrolovat je při všem), ale abych na ně já jako máma měla dost času, na nějaké společné činnosti, na vyslechnutí, prostě cokoliv...a v současné době jsem tedy ráda, když to aspoň jakžtakž zvládám se dvěma.
No, každopádně držím palce, ať se rozhodnete co nejlépe pro vás, velké rodiny obdivuju, fandím jim a rozhodně v okolí neznám nikoho, kdo by litoval, že má víc dětí než ty "standardní" dvě😉

maki73
8. dub 2015

@macekv Já sice čekám teprve druhé, ale sama bych chtěla děti 4, jsem ze 3 dětí - dvě mladší sestry a mamka také chtěla 4, jenže 4 si bohužel kvůli závažné nemoci nemohla nechat, bydleli jsme ve 3+1 a když jsme byly malé, naši také právě mnoho peněz neměli, u moře jsem byla poprvé ve 12 letech jen se sestrou, ale nikdy jsme nestrádaly, měly jsme slušné oblečení, dobré jídlo, mohly jsme na všechny školní akce, školy v přírodě apod. takže jsem si nikdy nepřipadala nějak ochuzena, reálně mi začalo být "těsno" až když jsem si našla manžela :D u nás už vážně nebyl kam dát, takže jsme bývali skoro pořád u jeho rodičů, což naše mrzelo (to že skoro nejsem doma, ne to, že tam nepřekáží ještě jeden člověk navíc 😀 ), já se odstěhovala v 18, ale tehdy už byly poměry hodně jiné, oba rodiče si v práci hodně polepšili, takže z jedné dovolené po čr v dětsví byly v pubertě 4 zahraniční dovolené ročně a pak nám s teď už manželem napůl s jeho rodiči pronajali vlastní byt, sestry mají více místa, rodiče už do baráku nechtěli, že by tam zůstali brzy sami, když už jsme byly větší, takže sestry jsou stále u nich v bytě a mají společný pokoj, ale nikdy si nestěžovaly...Je to přesné, nevíte, co bude za 10 let, podle toho se rozhodovat nedá, takže proč tu holčičku nezkusit 😉. Já osobně jsem chtěla dceru nadevše a manžel taky, takže když jsme se dozvěděli, že první bude holčička, tak jsme skákali radostí, manžel už nechtěl ani 2. ale nakonec se nechal "ukecat" 😀 a jsem si jistá, že bych ho přesvědčila i na 3. pokus o holčičku, teď totiž čekáme kluka, ale raději bychom zase holčičku, takže kdo ví, jestli si ty další děti ještě pořídíme, finančně to vypadá, že manžel by si v budoucnu mohl dovolit i 6 dětí (jistě nemusí to tak vypadat pořád, ale teď to tak je), takže to vidím tak, že teď si zase užiji chvíli 2, manžel chce postavit dům a pak si třeba další bude chtít pořídit sám, i když teď říká, že 2 bohatě stačí, myslím, že je to spíše tím, že malá má teprve 3, takže si tatínkování dostatečně užívá, ale za dalších 6 let, kdo ví...mne by v počtu dětí limitoval snad možná věk, pokud bych se bála, že budu k dítěti moc stará a měla bych takový pocit, pak bych o třetím nebo čtvrtém neuvažovala, ale pokud se oba cítíte, že máte fyzicky a psychicky i na 3, tak proč ne...

milmic
8. dub 2015

Já ted čekám třetí miminko, vždycky jsem chtěla tři děti, manžel si až tak jistý nebyl.
Z Tvého příspěvku je vidět jasná touha po holčičce, to bych si asi srovnala v hlavě. Protože kdyby to byl zase kluk, tak abys na něj nechtěně už v bříšku nepřenášela nějaké negace z toho, že je kluk. 😉 A on pak neměl chudák problémy v budoucnu. Anebo aby Tvoji kluci nebyli pak upozadění z toho, že máte vytouženou holčičku.
Jinak co se týče financí.... i my jsme přemýšleli, jestli do budoucna zvládneme 3 děti, ale pravdou je, že to nikdo neví a nedá se to předem odhadnout. Můžeme přijít o práci a být v háji i s dvěma dětma a můžeme mít oba práci super a být těžce za vodou. To se takto dopředu asi jen těžko dá odhadnout.

Do budoucna ale žádné omezení neočkávám, my třebas nejsme rodina, která jezdí na zahraniční letecké dovolené, kupuje každíému dítěti vlfastní tablet apod.. Myslím, že nám bude fajn i v počtu 3 kusů dětí. 🙂 Klidně bych šla i do čtvrtého. Děti je potřeba mít dokud jsme mladí a užít si to naplno. 🙂

dana_l
8. dub 2015

my sme mali dve deti a chcela som este pridat jedno. muz nesuhlasil. ale potom sam od seba povedal - vyskusajme. skusali sme 6 mesiacov. uz sme starsi a tak nebudeme skusat 10 rokov. nepodarilo sa. a tak som chcela po dalsom menzese ist na ochranu. a vtedy som zistila, ze predsa len som tehotna. ked som na to myslela, ze by som chcela byt tehotna, tak sa nedarilo. ked som si povedala, ze budeme mat teda "len" dve deti, vtedy sa nam podarilo. ale sa podarilo az pridobre. namiesto cisla tri sme cakali aj pridavok - cislo 4. bola som tehotna s dvojickami. poviem ti, je rozdiel ked mas dve a pride tretie, ale mali sme dve a teraz mame styri, je to uz uplne o cosi inom - hlavne financne. tiez nase nemaju drahe veci, kupujem v second hand, na dovolenke sme este neboli odkedy sme sa zobrali. snazim sa robit s nimi vylety - rocne predplatne kdesi a tak im dat pocit, ze aj oni nieco "maju". ale deti su stastne aj s tym malom co mame. vedia ze nemozu mat vsetko, ze su drahe veci a tie proste im nekupim. nemyslim si ze sme na tom horsie ako ine rodiny len s jednym dietatom. a ked vidim ako sa vedia spolu zahrat, ako a vedia podelit, tak viem ze budu v zivote vediet urobit radost a rozdat lasku aj inym detom, ludom. lebo vedia ze zivot nie je len "o nich".

medvide1
8. dub 2015

Ahoj přidám trošku do diskuze..máme 3 dítka, kluk, holka, kluk....když se nám narodil první bylo nám jasné že chceme aby nebyl sám a že chceme brzy po sobě aby k sobě měli blízko to se povedlo já toužila mít druhou holčičku to se také zadařilo je to paráda...ale stále ve mě hlodalo že nejsme úplní :( manžel už moc o třetím nechtěl slyšel ale nechali jsme chvilku čas a přišel k nám poslední raubíř 🙂 neměnila bych jsem ráda že jsou všici tři i když třetí jsem chtěla také holčičku ale jsem ráda že je to kluk jak buk a je zdravej tuk tuk tuk!!!takže bych neváhala jestli se pereš s pocitem neúplnosti tak ten nepřejde dle mé zkušenosti...a co to bude je už jen na osudu,,,podle mého hlavně aby bylo mimčo zdravé a ty také!!Přeji dobré rozhodnutí a ať se podaří po čem toužíš! 🙂

zuny
8. dub 2015

@macekv Mám tři děti brzy za sebou 🙂 Vždycky ideál byl pro mě děti tři, ale prostě ty dvě byly reálné a nejlíp brzy za sebou, aby byly věkem blízko (se ségrou jsme o 4 roky a moc jsme si nerozuměly) a taky abych mohla co nejdřív zpátky do práce 😀 Mám dva kluky dva roky od sebe, v roce mladšího se ale stala událost, co nás s manželem hodně ovlivnila - zabila se jeho příbuzná v 25ti letech 😔 Začali jsme uvažovat o třetím dítku, řekli jsme si, že budoucnost jsou děti a a rodina, ostatní je vedlejší 😉 Že to je holka byla taková třešnička na dortu, každej se mi ptal, jestli jsem chtěla holku, nebo mi přejí holku, já jsem byla ráda, že je všechno v pořádku. Bohužel moc penězmi neoplýváme, ale děti nestrádají, na výlety ani dovolené zatím nejezdíme, hypotéku máme na velké splátky, aby až děti budou větší, byla hypo už téměř doplacená. Musím říct, že mám oporu u mých rodičů, vím, že kdyby byl nějaký problém, můžu se na ně spolehnout, proto jsme do toho také šli. Prostě nějak bylo, nějak bude. Hlavně starší syn se o sestřičku hezky stará a je pěkné je vidět hrát si pohromadě 🙂

macekv
autor
8. dub 2015

@medvide1 my máme též kluky blízko u sebe, rozdíl mají 2 roky a 3měs 🙂 dokud jsem neporodila druhého syna, byla jsem přesvědčená, že u dvou končíme, ale po porodu mě přemohla touha po třetím, i když teda asi holky mají pravdu, že nejvíc si přeju tu holčičku..ale já áni nevím, ale dvě mi přijdou prostě málo 😀 Děkuji 🙂

evulina77
8. dub 2015

máme tři holky a zatím to docela jde. Ale je mi jasné, že bude huř, ale to zase budu chodit do práce, tak snad...

babbota
8. dub 2015

@macekv Já to cítím stejně jako ty. Máme 2 chlapečky (3 roky a4 měsíce a 1 rok a 4 měsíce). Také bych si přála holčičku, ikdyž, já teda kvůli tomu nijak nebrečím, ale ta touha být ještě těhotná a holčičku mít tady je. Manžel se nějak moc nebrání, ale střídají se ve mě pocity jít do toho s obavou, zda to finančně zvládnem... Jsem ráda, že v tom nejsem sama 😉

nextmummy
8. dub 2015

Moc hezké příspěvky..přečetla jsem jedním dechem a nedá mi to se nepřidat 🙂
Manžel je ze dvou dětí a já ze čtyř..pro něj byl strop dvě děti a já od mala snila o veliké rodině...První dvě děti tedy nebyl vůbec žádný problém-přišly dle plánu..o třetím jsem snila jen já a tajně doufala že to nějak samo ,,vyjde´´ a povedlo se a dnes máme děti tři..věkově blízko u sebe,vyhrají si a jasně často mám pocit že jako máma něco nestíhám ale jelikož na tři děti jsme dva dá se to při rozdělení úloh zvládnout celkem dobře a i při nich podnikám a hrozně mě to baví...ale stále ve mě hlodá že bych to čtvrté moooc ráda..manžel nechce tak se uvidí co čas přinese-já věřím stále že přijde a budeme ta velikááá rodina o které jsem snila! Držím palce všem kdo se nebojí jít do velké rodiny...rodinku se 3mi dětmi já už tedy za nějak velkou beru-pro mě je to standart a je mi úplně jedno co si o tom ti co mají 1-2děti myslí..já děti miluju..oni teď potřebují mě a třeba já jednou budu potřebovat je,je úžasné dávat lásku a vše co můžu dál !!!!

macekv
autor
8. dub 2015

@zuny no sousedka má 3 kluky, teda měla, chtěli též třetí holčičku, ale opět kluk..no a ten nejstarší, můj spolužák, se ve 28letech loni oběsil ☹ právě, že nad tím také tak přemýšlím...sourozenci by měli stát při sobě a myslet na to, že rodina je vždycky rodina a je na prvním místě! 🙂

macekv
autor
8. dub 2015

@babbota no přesně tak no 😀 a CO TEĎ? 😀

babbota
8. dub 2015

@macekv A chci se zeptat, pokud by jste do třetího dítka šli, tak v jakém časovém rozestupu? Já uvažuji o tom, že bychom (pokud se rozhodneme, že teda jo) začali se snažením letos na podzim...

macekv
autor
8. dub 2015

@brightnwhite o adopci jsem se doma zmínila, ale bohužel taťka je dosti konzervativní :-/ 🙂 no já právě nevím no, asi bych se nad tím měla víc zamyslet, zda chci tři nebo holku :-/ v tom asi úplně jasno nemám :-/
@alhob no a zklamaná jsem byla u obou kluků :-/ ale určitě je nemám méně ráda...starší mi dává dooost zabrat, je to raubíř, ale Thedík mi to zase vynahrazuje 🙂 Každopádně děkuju za vaše názory, budu si to muset ujasnit....:-/

zuny
8. dub 2015

@macekv já to beru i z té druhé stránky taky, že když budeme staří, děcka si rozdělí tu starost o nás a nezůstane to jen na jednom. Ale zvažovala bych tu touhu po holčičce, zkus uvažovat, jestli by se narodil třetí kluk, byla bys ráda nebo zklamaná ? Zase kluk je třetí do party, tak jsem to brala já 😉

macekv
autor
8. dub 2015

@babbota no my to máme složitější, čekali jsme na převod bytu do OV a teď budeme moct řešit rekonstrukci, jsme v bytě po našich...táta se po smrti mamky odstěhoval a ségra si sem přivedla manžela a za měsíc se budou stěhovat do domečku a očekávat každým dnem porod 🙂 potřebujeme nejdřív vyřešit rekonstrukci a pak to třetí teprve, ale když by to vyšlo, tak určitě do konce roku bychom začali .-)

macekv
autor
8. dub 2015

@zuny taťka kluky miluje a po holce netouží 😀 je to fotbalista a chce, aby kluci sportovali, Tak jestli by vozil dva nebo tři na tréninky, to už by mu bylo asi jedno .-D

babbota
8. dub 2015

@macekv Teď babo raď!!! 😀 U nás na miskách vah momentálně převažuje ano, půjdem do toho 🙂

samasa
8. dub 2015

@macekv no tak my to měl i malinko jinak. 😀 chtěla jsem kluka a holku. Měl i jsme dva kluky a já přišla k třetímu jak slepý k houslím. Bojovala jsem sama se sebou... a protože jsem byla už 17tt a doktorka nám řekla že to bude holka...byla jsem šťastná i s manželem...asi ve 20tt ke mně přišla kamarátka se dvěma dcerkama. .po e jich návštěvě jsem asi tři dny brečela ze holku nechci 😅 . .a ze chci zase chlapecka. a ejhle. .ono ty naší holce v osmem měsíci narostl pindik. .. 😲 😀 hele Já byla šťastná 😀 milujeme ho nadevše 😄 je malej prdousek. .snad největší herec a hrozne moc sikovnej. ..u mi všechno dřív než deti v jeho veku kolem...a když Vidim holky ve školce ...jejich histerické a u pište ne záchvaty ... 🙄 jsem ráda že mám kluky. Ať mi prominou všechny maminky holčiček. ..nikoho jsem se nechtěla dotknout...jenom to takhle mam Já 😵

samasa
8. dub 2015

A takhle to u nás vypadá když se sejdou moje a ségry decka 😀

babbota
8. dub 2015

@macekv My jsme si opravili starší domek, který jsme si před 2 lety koupili. Takže platíme hypotéku. Naštěstí splátky nejsou nějak extra vysoké. Chtěli jsme ale menší domek, takže pro ty naše 2 kluky je to teď ideální, se třemi už by to bylo trošku těsnější,. Ale říkám si, kolik rodin žije ve 2+1 se třemi dětmi. pokud by na věc přišlo tak do budoucna se dá udělat podkroví.Máme dvůr a kus zahrady, děti si mají kde hrát... Jako, mažel se také zpočátku bránil, když jsem mu (tehdy ještě ze srandy) říkala, že budeme mít ještě třetí. Teď to bere jako hotovou věc, no uvidím, jak to bude brát až přijde na lámání chleba 😀

naomi6
8. dub 2015

@macekv Pokud s tím souhlasí i manžel, tak bych klidně do třetího šla. Moc držím palce, aby vyšla ta holka 😉. Taky jsme se s manželem o tom bavili, ale on už třetí dítě rozhodně nechce, takže u nás by to neprošlo. Hodně štěstí

lucie11111
8. dub 2015

Taky mi nedá se nepřidat. Máme doma kluka a holku, což nám většina známých "závidí", poač páreček moc lidí kolem nemá. Přesto ale po narození dcery velmi silně toužím ještě po jednom dítku. Všichni si klepou na čelo, prý proč, když máme párek. 😅 Taky se dost bojím, abychom to zvládli, manžel od rána do večera v práci, takže děti mám na starosti více méně jen já, hypotéka na krku, barák v rekonstrukci, velká zahrada, mámu mám velmi vážně nemocnou, tak se snažím urvat vždy aspoň trochu času, abych ji mohla pravidelně navštěvovat,..Rozum říká ne, ale srdíčko říká opak. Dokonce se mi dost často zdává, že se mí narodila ještě jedna dcera. 😵 No a když vidím manžela, kterému oba rodiče zemřeli a zbyl mu jenom bratr, který děla v zahraničí a vídají se spolu jen občas, jak mu ta původní rodina chybí, tak mám jasno. Běžte do toho, mi s největší pravděpodobností půjdem taky. 🙂

zuzanasimova
8. dub 2015

Mám tři děti 13,11, a 3 roky neplánované to poslední a je to zlatíčko.Všichni ho milují a nemůžu si to vynachválit.Sice je to náročné ale dá se to zvládnout.Určitě do toho běžte děti jsou nadevše🙂 budete toho jinak později litovat. Za mě určitě ANO. 🙂

babbota
8. dub 2015

@lucie11111 Napsala jsi to, jak to cítím i já. Rozum říká ne a srdce ano 😅 Já mám 3 sourozence, ale bohužel se moc nestýkáme 😒