Máte skúsenosti s výplachom nošteka?

erimi
17. dub 2018

Maminky, máte skúsenosti s výplachom nošteka ?

kafr
18. dub 2018

Myslíš takový ten co dělají jogíni tou konvičkou?
Jo to si dělám, trpím na dutiny. U dětí si to neumím představit, ze začátku je to hodně nepříjemné, ale prý to taky zvládají. Nemám teda konvičku, ale upravenou 0,75l PETku a vyplachuji slanou vodou. Moc mi to pomohlo.

betelgeuzz
18. dub 2018

ano, dělám si ho při rýmě a občas k tomu přemluvím i holky. Moc se jim nechce, ale když mají velkou rýmu, tak jo.

prcekverunka
18. dub 2018

Ano, nosní konvičku používám denně já i obě moje dcery.

divined
18. dub 2018

Mám také jen výbornou zkušenost, vyplachuje od 5-ti let i dcera

dalja789
19. dub 2018

nikdy jsem o tom ani neslyšela. Dělá se to při rýmě? Dělá se to ,,pokaždé,, nebo jenom když nezabírají kapičky?

kafr
19. dub 2018

@dalja789 ja vyplachuju slanou vodou dřív, než začnu používat kapky. Na Kapky už kolikrát ani nedojde.
Asi ve 12 letech jsem měla silný zánět dutin a od té doby se mi vracel při každé rýmě. Když mi bylo asi 28 let a já skoro mlátila hlavou o zeď, našel manžel na netu článek o urinoterapii (ano vlastní močí, tak na to nemám, ale dá se použít i slaná voda).
Speciální konvičku jsme neobjednávali, u článku byl návod na kutilskou alternativu (obyčejná "cucací" PET lahev, odlomit krycí víčko, z druhé strany vydlabat všechny gumičky a těsnění, do dolní části PETky vypálit sirkou dírku - cca stejný průměr jako cucátko - toto zajistí hladký průtok, PETku nijak nemačkáte, nestříkáte).
Do PETky nasypete asi 1 zarovnanou kávovou lžičku soli (PETku mám 0,75 l)prstem zacpete dírku v PETce a napustíte trochu vody, sůl řádně rozmícháte, doplníte vodu do plného. Pokud je člověk nachlazený, používá se voda o teplotě těla (vyzkoušet na zápěstí) nebo trošičku teplejší, pokud výplach děláte pravidelně a jste zdraví, tak v rámci otužování, může být o něco chladnější.
Nakloníte hlavu nad umyvadlo a vytočíte dostrany. Při výplachu musí být otevřená ústa a dýcháte pusou (aby voda mohla protékat, aby nevtekla do uší, může se stát, že vám poteče přes nos do úst - upravte náklon hlavy). Cucátko nasadíte do horní nosní dírky a uvolníte dírku na PETce, kterou jste stále drželi. Pokud jsou dutiny průchodné, začne voda protékat dutinami a vytékat druhou (spodní) nosní dírkou. Pocit je to jako když se vám v bazénu při potápění dostane voda do nosu, může to poprvé být hodně nepříjemné, může to i jakoby bolet, řezat, pálit... Však můžete přestat a za chvíli se k tomu zase vrátit... Pokud máte dutiny ucpané částečně, bude voda protékat pomalu, nebo jen kapat. Totéž provedete i s druhou dírkou, mezi výplachy smrkejte. (Stačí 1/2 Pet na dírku.)
Po výplachu je potřeba vodu (a to co je v nose) řádně vysmrkat, nezdržujte se s kapesníkem, rovnou do umyvadla, te vody tam něco je, mezi smrkáním i různě naklánějte hlavu, aby mohlo všechno ven.
Když jsem si tehdá dělala výplach poprvé (ano, sbírala jsem odvahu a napoprvé se mi to ani nepodařilo a prohlásila jsem, že nikdy!), tak jsem měla dutiny zacpané tak, že se voda dostala jen kousek dovnitř a nevyteklo nic, ale nepříjemné to teda bylo. Asi za hodinu jsem to zkusila znovu a pak zase znovu... pak začala konečně aspoň prokapávat. Druhý den jsem do toho šla znova, opět na několikrát, měla jsem tu hlavu fakt zacpanou. No a po pár dalších pokusech jsem se nestačila divit, co mi z hlavy vyteko. Ta slaná voda postupně povolila všechny ty hleny a to vše letělo i s vodou ven. Toto už jsem nikdy příště neviděla a zánět dutin už jsem 8 let neměla. Vždycky si raději při rýmě rovnou vypláchnu hlavu.
Tento postup už jsem doporučila několika lidem a všichni si nemohli vynachválit. Pořád lepší než punkce u doktora.