Vysoké horečky kolem 40°C u dítěte. Jak vysoké horečky u dětí srážet a zvládnout?

Zodpovězené
2. únor 2019

Dobrý den,

můj tříletý syn při nemocí trpí na vysoké horečky. Dvakrát už prodělal i febrilní křeče. Blbé je, že po příjezdu do nemocnice z ničeho nic žádná teplota nebyla, tak se tím nezabyvali.

Vždy se z ničeho nic objeví horečka 40°C, která trvá 3-4 dny a pak se teprve projeví rýma, kašel nebo něco jiného. Při horečce nechce jíst, většinou ani pít. Četla jsem, že při horečce by se nemělo dítě zakrývat, ale syn chce být zakrytý až po bradu. Často se třese, i když nohy studené nemá. Smím ho tedy zakrývat nebo ne? Z léků střídám Panadol s Nurofenem, ale mám pocit, že ten Panadol u něj vůbec nezabírá. Poradíte mi jak tyto teploty zvládnout co nejlépe?

Děkuji

Dobrý den,

zejména malé děti mají sklon k hyperpyrexii, tj. horečkám nad 39°C, které je nutné snížit k hodnotě okolo 38°C. Obvzlášť u Vašeho syna, který 2x prodělal febrilní křeče.

Léky, které uvádíte, správně střídáte - ještě si ověřte dávkování paracetamolu ( Panadolu ). Často je na vině malého antipyretického efektu poddávkování léku.

Mezi další účinné prostředky na snížení horečky patří fyzikální chlazení - tj. dítě vysvléci z pyžamka, otírat nebo osprchovat trup vlažnou vodou, na čelo a krček dávat studené obklady, popřípadě udělat zábal celého trupu ( při teplých růžových ručkách i nožkách ). Následně dítě uložte do dobře vyvětrané místnosti a jen lehce přikryjte. Snažte se ochlazovat syna též podáním chladných nápojů, nedostatek tekutin zvyšuje horečku.

Prevencí opakování febrilní křeče je podávání Diazepamu ústy během trvání horeček, což zřejmě koordinujete s pediatrem Vašeno synka.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová