Zarudlá a bolavá pipina

klosky
30. led 2012

Maminy, mám dotaz...
Naše malá si nechce sahat na pipinu už docela dlouho, ale vždy u toho blbnem, takže se mi jí podaří utřít... Dneska celé dopoledne nečůrala, chtěla, ale když jsem jí posadila nanočník, tak odmítala, takže nečůrala a vypila toho dost... Pak se probudila a chtěla jsem jí přebalit, byla pokakaná a tak jsem jí chtěla utřít pipinu i uvnitř, má to vždy všude... Ale začala brečet a uplně se vzpírat a pak si na ní sahala a říkala auva... Do včera jí měla úplně zarudlou...A to pila opět dost a čůrala asi 4x od 14 hod do 19 hod.... Plínky přes den nenosíme, jen na spaní... Teď jsem jí pipinu namazala sudocremem... Můžete mi některá z vás poradit, mám jít zítra ihned k doktoru?

jana804
30. led 2012

Já nevím, kolik Vaší dceři je let a jestli je to teda možné, ale jedna z mých dcer mívala opruzenou prcinu, když jí rostly zuby, zabíral nám jenom Pithyol (dá se myslím koupit volně v lékárně).

klosky
autor
30. led 2012

@jana804 Naší malé bude rok a půl, ale opruzeniny nemá...

hasky24
30. led 2012

Já bych doktoru ráno zavolala a návštěvou se nic nepokazí 😉 😉

jana804
30. led 2012

To nebyly "klasické" opruzeniny, na ty jsme vůbec netrpěly, ale když jí rostou zuby, tak mívá, jak jsem psala tu prcku bolavou a zarudlou, většinou to přes den a večer namažu a ráno je dobře.

klosky
autor
30. led 2012

My už máme 16 zubů, takže nevím no... Taky jsme na ně netrpěly.. No namazala jsem jí to, tak uvidíme ráno, ale asi doktorce zavolám...

jana804
30. led 2012

Jasně, tím se nic nezkazí...

beruska24.9.
30. led 2012

@klosky - a neměla malá např. nějaké agresivní ovoce/šťávu? naše to také občas mívá. zrovna dnes jsem ji po koupání mazala jůlinu také sudocremem (nedaří se nám odplínkovat), protože včera u dědečka pila neředěný ananasový džus. když jsem to zjistila a řekla naředit vodou, tak jsem byla za macechu 😔 no a dnes......přesně jak jsem předpokládala....bolavé, zarudnuté. doufám, že to do rána bude v pohodě.

klosky
autor
30. led 2012

@beruska24.9. Malá nic neměla... Ona si normálně nechce sáhnout do pipiny a nevím co s tím dělat, ale dnes sama říkala auva...

beruska24.9.
30. led 2012

@klosky - tak to netuším, jedině fakt ráno zavolat dr.

klosky
autor
30. led 2012

No určitě zavolám... Jen se mi zdálo, že málo čůrala, dopoledne vůbec nic a to vypila okolo 250 ml...

lilliaan
30. led 2012

ja teda mam syna, ale byt tebou, urcite by som k doktorke hned zasla.. Ved je to dieta a nieco ho boliii, preco ju nechat sa trapit?

klosky
autor
30. led 2012

@lilliaan To určitě nee... Měla to až dneska odpoledne tu bolení, takže jsem nevěděla pořádně co to jo, ale večer jí měla bolavoa ani se nechtěla koupat...

misulenka9
30. led 2012

@klosky určitě jdi hned zítra k doktorce!!! U nás se na toto taky velic trpí ☹ a ty proplakané noci děs běs. Může se to malé dostat do močáku a trpět pak už na záněty. A dnes jsem opět s tímto problémem zašla k doktorce, udělala nám stěry na které jdeme ještě zítra a ve středu a bohužel to došlo až k podezření na dětský roup.Prý se to u malých dětí občas vyskytuje! A je to nepříjemné, moc je to svědí ☹ Taky jsme bez plen...a po každé když jdeme ze záchodu tak jí vezmu pod sprchu a omyju.Je to určo pro ní příjemný a i naše mudra nám to schválila. Jen jí sprchuj, žádné koupání 😉 držím pěsti ať jste brzo zase o.k.

klosky
autor
30. led 2012

@misulenka9 Co je to dětský roup? Naše malá už si docela dlouho na ní nechce sáhnout hlavně né dovnitř... a chtěla po vás moč?

misulenka9
30. led 2012

@klosky hele, fakt raději zítra frčte okamžitě k doktorce...pokud má jen "nastydlou"pipnku tak už to může mít i v moč.cestách a dostanenet ATB pokud jí to pálí při čurání určo vem moč, ráno důkladně pořádně omýt pipnku Ale pokud čůrá v poho tak jí nech a pokud budew mudra důsledná udělá i stěr a pipinka ani zadeček neomývej. Jelikož ta mrcha samička roupu nanese vajíčka přes noc ....ětské onemocnění
Roup dětský

Nákaza roupy (oxyuriáza, enterobióza) je střevní onemocnění vyvolané parazitem, který patří mezi hlísty, roupem dětským (Enterobius vermicularis). Jedná se o bělavého asi 1 cm dlouhého červíka. Oba jeho konce jsou zašpičatělé. Žije v lidském střevě, kde se živí bakteriemi a epitelem.
Způsob přenosu

Nejčastěji se přenáší pozřením vajíček s vyvinutými larvami ústy. Vajíčka s larvami vydrží ve vlhkém prostředí při pokojové teplotě naživu 2 – 3 dny. V suchém prostředí rychle hynou, nákaza vzduchem proto prakticky nehrozí. Nejvíce se vyskytuje u dětí od 5 do 14 let, kteří se pohybují v kolektivních zařízeních. Nevyhýbají se však ani dospělým.
Příčiny nákazy

Onemocnění roupy úzce souvisí s nedostatečnou hygienou, řadí se proto mezi nemoci špinavých rukou. Patří mezi nejrozšířenější střevní parazitární onemocnění. Je staré jako lidstvo samo. Vajíčka roupů byla nalezena již ve starověkých mumiích. První zmínky o něm pocházejí od Hippokrata.

Projevuje se typicky svěděním v okolí konečníku především v nočních hodinách.
Vývoj nemoci

Spolknutá vajíčka s vyvinutými larvami se v trávicím traktu zbaví svých obalů a v tenkém střevě se přichytí a dorostou. Tam se také spáří samečci se samičkami. Samečci krátce nato zhynou a odchází se stolicí. Protože larva potřebuje k vyvinutí dostatek kyslíku, vylézají samičky v nočních hodinách z konečníku a kladou vajíčka (až 11 tisíc) do kožních záhybů v okolí řitního otvoru.

Svým pohybem způsobují úporné svědění. Jsou tak nepřímou příčinou poruch spánku, bolestí hlavy, neuróz, u dětí může dojít až k nočnímu pomočování a celkovému neprospívání organismu. Mohou způsobovat také bolesti břicha, popř. mohou podráždit slepé střevo. Ve vzácném případě může dojít k zanesení roupů do močové trubice a k jejich dalšímu šíření do močového měchýře a ledvin.
Možnost odhalení

Ze stolice lze roupy odhalit vzácně, proto se při podezření na nákazu provádí speciální vyšetření, tzv. Grahamova metoda. Pomocí speciální lepící pásky se vytvoří otisk kožní řasy v okolí řitního otvoru. Taktéž je možné použít stěry z okolí análního otvoru Schüffnerovou skleněnou odběrovou tyčinkou.

Vajíčka se pak v obou případech prokazují pod mikroskopem. Stěry i otisky se provádí ráno před první stolicí, aby nedošlo k setření vajíček. Doporučuje se 1 – 2 dny před vyšetřením neomývat okolí konečníku. Stěry se provádí i opakovaně, protože samička neklade vajíčka v pravidelných intervalech.
Léčba roupů

V dnešní době je k dostání na trhu několik preparátů k léčbě roupů. Nejčastěji se však používá Pyrvinium. Jedná se o sirup, který je k dostání v lékárnách i bez lékařského předpisu. Brání roupům v příjmu kyslíku a v absorpci glukózy, takže jakmile vyčerpají své zásoby, zahynou.

Přestože působí většinou po jednorázovém použití, provádí se léčba alespoň ve 2 fázích, aby se zamezilo líhnutí další generace roupů, s odstupem 2 – 3 týdnů. Stejně dobře působí Mebendazol nebo Albendazol. Současně je dobré přeléčit i celou rodinu, popř. kolektiv. Podle „babských“ rad platí na roupy česnek. Účinek však není zaručen, potíže zmírní, ale neodstraní.
Další opatření během léčby

Součástí léčby jsou i určitá režimová opatření, která slouží také jako prevence. Základem je dostateční mytí rukou, především po použití toalety a před jídlem. Po každé toaletě, před spaním a ráno by mělo být omyt také konečník. Pamatujte na omývání zepředu dozadu, aby nedošlo k zanesení infekce.

Vajíčka snadno ulpívají za nehty, proto je vhodnější mít nehty krátce střižené a především dětem zabránit v jejich okusování. Samozřejmostí by měla být denní výměna spodního prádla. Aby došlo ke zničení vajíček, mělo by se prádlo vyvařit a vyžehlit. Totéž platí pro prádlo ložní.

misulenka9
30. led 2012

@klosky doufám, že ti malinko pomůže

klosky
autor
30. led 2012

@misulenka9 Jojo, zítra okomžitě jdem... Zavolám tam ráno, jestli potřebují moč nebo něco...

misulenka9
30. led 2012

@klosky jj, určo to není radno podceňovat...vím to i podle sebe trpím na močák už od 3let a modlím, se aby to malá neměla po mně ☹ To ať raději zlobí jako čerti , ale ať jsou prďolky zdravé 🙂 Určo pak dej vědět jak jste dopadly 😉

klosky
autor
30. led 2012

@misulenka9 Jojo, určitě to zítra písnu... Je mi z toho na nic... Bojím se, že jsem něco zanedbala, ale jak to mámpoznat v tak malém věku...

sonia79
30. led 2012

a co třeba plenky, neměnily jste v poslední době? Mně malá zarudla po Pampers Sleep and Play, mají z nějakého mně neznámého důvodu vůni heřmánku (přitom heřmánek může v mnoha případech spíš dráždit řekla bych), jeden večer se drbala chudák příšerně a měla taky pipku celou rudou.Dala jsem Imazol a přešla zpět na klasické modré Pampersky a je to ok ... doufejme, je mi těch holčiček líto, takhle malé a už trápení s pipinkou ... ale k tý Mudr raději skoč, my s čuráním problém neměly. držím palce!!

klosky
autor
30. led 2012

@sonia79 Ona už plenky nemá a používáme je na spinkání což je na noc a odpolko a to má stále ty stejné... Zítra jdu určo...

klosky
autor
31. led 2012

Ahojky holky,
tak jsem ráno psala doktorce mé kamarádce, která je v nemocnici na dětským a ta říkala, zánět močového měchýře a kvasinky do toho a druhá naše doktorka říkala, že je to opruzené, ale neví z čeho, když plínky nenosíme a vše máme u nás stejné a máme něják odchytit moč a do laborky a ve čtvrtek výsledky, kdyby nechtěla čůrat, tak okamžitě do nemocnice... Musím jí hlídat ,aby neměla i teplotu...