Získaná intolerance laktózy? Jak na ni?

lucka662006
27. říj 2013

Ahoj maminky, moje 19ti měsíční dcerka měla asi před 3 týdny docela silný průjem, který se nám ale pomocí diety podařilo zahnat a nevím, čím byl způsobený. Problém ale je, že od té doby nesnáší mléčné výrobky, do té doby jí vůbec nic nedělaly, mohla kaše z běžného mléka, UM, kysané výrobky, sýry.... Hledala jsem na internetu a zdá se mi to na získanou intoleranci laktózy. Jak se jí ale zbavit? Máte zkušenosti s mlékem AL 110? Není to pro mladší děti? Pomohlo jako realimentace po průjmu? Mohly pak Vaše děti opět běžné UM? Podotýkám, že jogurt a sýry může i nadále, průjem jí nezpůsobují, ale jak jí dám UM (i HA), nebo obyčejné mléko, tak do 30ti minut pokakaná a druhý den průjem, opět dieta apod. Už je mi jí líto, že nemůže nic jíst... Vždy průjem zaženeme, pak vyzkouším HA UM a zase průjem.... Prosím o radu, už jsem z toho skoro zoufalá a to ještě čekám další miminko.

dadushe
27. říj 2013

Přesně to samé bylo u nás přes Vánoce (dceři tenkrát 18 měsíců). Diagnoza zněla tzv. sekundární intolerance laktózy. Byla jsem z toho hotová. Trvalo skoro 2 měsíce se toho zbavit, doktorka mi to popsala tak, že střeva jsou extrémně podrážděná a vyčerpaná průjmem a chybí tam štěpící enzym pro laktozu. Jediná možnost je, počkat až se doplní a do té doby střeva nedráždit. Takže žádné mléčné výrobky, které obsahují byť malé množství laktózy (pozor, do bílých jogurtů bývá pro sladkost laktóza dodatečně kolikrát přidávaná, takže fakt se tomu úplně vyhnout, ze začátku ani ty sýry, prostě nic).
Jako náhradu mlíka kupuj to AL 110 nebo jakékoli, které má naštěpenou laktozu (tím pádem to střevo nemusí štěpit samo). Pozor, občas nám v lékárně chtěli prodat HA na mléčnou alergii, ale todle je něco jiného. Jinak paradoxně jsou ta mlíčka výborná, slaďoučká, dcera se po nich mohla umlátit🙂 To, že jsou pro mladší děti nevadí, to vůbec neřeš (taky jsem se na to ptala doktorky). Jo, abych nezapomněla, prodávají se i jogurty s naštěpenou laktozou i běžná krabicová mlíka s naštěpenou laktozou, např. v Interšparu http://www.interspar.cz/spar/SPAR_znacky/SPAR_f....
Takže HA určitě nedávej, skoč si pro ten AL 110 a uvidíš ten rozdíl🙂 U nás to zabralo okamžitě🙂 Držím palce 😉
@lucka662006

lucka662006
autor
27. říj 2013

Jé děkuju moc, Tvůj příspěvek mě povzbudil. Právě že vždy když průjem přešel, tak jsem dala za cca 3 dny UM (buď to HA nebo obyč.) a hned zase průjem. Tak děkuju moc, snad to zabere i u nás. A jsem ráda, že to mléko bude dceři chutnat, alespoň ho bude pít.

uztotakbude
27. říj 2013

Pokud má intoleranci laktózy tak nemůže žádné jogurty, ani sýry. Prostě nic z mléka. Pokud je to sekundární záležitost získaná. Tak se střevo časem zahojí a bude to v pohodě. Pokud to tam je od malička a jen se ti to teď projevilo, tak už to bude mít napořád.

luthien.k
27. říj 2013

@lucka662006 neboj, to přejde, dej střevu čas na regeneraci, dávej jen to, co toleruje (klidně jogurt, obsahuje laktózy málo a obvykle na to zbytkové množství toho správného enzymu stačí), tvrdé sýry také obvykle nevadí, AL 110, pokud chceš dávat UM, je také dobrá volba. Hlavně je to po průjmovém onemocnění dočasné a zoufalství není na místě 😉

veri2424
27. říj 2013

@lucka662006 Ahoj, ja nevím jak u Dítěte, ale ja mam intoleranci laktózy a alergii na všechny složky mléka. Také držím bezlepkovou dietu a mam histaminovou intoleranci. S dietou bych ti klidně poradila, ale ja bych předne šla na imunologii a nechala udělat testy. Bez tech určitě nevylučuj ze stravy nic. Když by to bylo hodně zle udělej spis šetřící dietu.
Malá už není úplně miminko, možná by jsi mohla zkusit ryzove mléko. Mají ho v lékárně sušené a stoji asi 70 Kč. Je velmi dobře stravitelne a dětem chutná, protože je příjemně sladké. Je přirozene sladké, tedy určitě pro děti vhodné
A také třeba jogurt, čim více je tučny a zakysany, tím méně alergenů a laktózy obsahuje. To jsou jen úplně základní informace, ale když by jsi chtěla, jak ráda poradim. A skvělá imunologie je v Praze Imunoflow, přímo pro děti je tam paní doktorka Dědkova. je výborna. Také tam malou vozím.
Tak držím moc palce at je malá v pohodě a když by jsi cokoliv potřebovala, tak dej vědět. 🙂

lucka662006
autor
27. říj 2013

@luthien.k Děkuju za reakci, Chtěla bych se ještě zeptat na další postup, jaký byste doporučila. Je vhodné dávat AL110, občas sýr, občas jogurt a po měsíci opět obyčejné UM nebo vyčkat 3 - 4 měsíce na AL 110 a jogurtu (dávám jen bílý s přidaným ovocem) a sýrech pak už dát obyčejné plnotučné mléko (to budou malé 2 roky)? AL 110 asi tvorbě toho enzymu ve střevě nijak nebrání? To bych radši, než opět přecházet na běžné UM, nějak mi to říká intuice, nevím proč... Ale nejsem si jistá a pediatr je starší pán, který řekl prostě "dávejte místo mléka mléčné výrobky, než průjem přejde" - jenže malá nesní jogurtu a sýra tolik... Zítra vyzkouším AL 110, snad to bude ok. Ještě jednou díky a hezký večer.

dadushe
27. říj 2013

@lucka662006 Odpověď je, že musíš zkoušet. Tak na tři dny bych úplně vyřadila cokoli mléčného, kromě toho AL 110, když bez mlíčka nemůže žít (jako ta moje🙂) Ať má střevo úplný oddych. Potom bych začala se sýrem, jogurty a koukala, jak na to střeva reagují. Přesně jak píše luthien, většinou tam je zbytkový enzym (který se pomalu doplňuje) a ten zvládá to malé množství laktozy naštěpit. Pokud sýry a jogurty budou bez problému, vydrž alespoň 14 dní pouze na AL 110 a potom zkus trošku normál mlíčka (pokud je na něj už zvyklá, pokud jsi ho ještě nedávala, začni s UM). Pokud to proběhne bez problému, dá se přecházet na normál.🙂 Jakmile se objeví zase nějaký problém, zpomal. U některých dětí se střeva dají dohromady dřív, u některých později...U nás úplný normál nastal až po 2 měsících 😠 Ale nakonec to zmizí. AL 110 tvorbě enzymu vůbec nebrání, je to stejný jako když dítě jí cokoli jiného bez laktózy (ovoce, zelenina, maso), prostě není potřeba speciálního enzymu, aby to štěpil, tím pádem má volno. Tak průjmům zmar a ať už máte od toho pokoj🙂

luthien.k
28. říj 2013

@lucka662006

@dadushe odpověděla v podstatě za mě 🙂

lucka662006
autor
28. říj 2013

Diky moc za vcerejsi reakce, dnes jsem dala zatim jen 100 ml AL 110 a kakala jen 1x po obede. Odpolko dam 150. Dekuju moc a hezky den.

bezlaktozac
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
gagatorka
4. srp 2015

Dobrý den,
omlouvám se, že vstupuji do diskuze i když nemám žádný pozitivní příspěvek či zkušenost, který bych přidala, ale měla bych na vás maminky obrovskou prosbu 🙂 Jsem studentkou JČU v Českých Budějovicích v oboru Nutriční terapeut (tedy výživář) a píši bakalářskou práci na téma Dietní opatření u dětí s nesnášenlivostí kravského mléka kam spadá jak alergie na mléčnou bílkovinu tak laktózová intolerance dětí. Sháním tedy maminky dětí trpících těmito onemocněními (prokázaných lékařem), které by byly ochotné mi vyplnit malý dotazník, který bych případným dobrovolnicím poslala na e-mail. Byla bych vám velmi vděčná, kdyby se někdo dobrovolně na mém výzkumu podílel 🙂 na oplátku vám mohu svoji vypracovanou bakalářskou práci poslat, třeba se dozvíte i něco užitečného o výživě vašich dětí.
Předem moc děkuji za odpovědi.
Soldátová Katka

katkakiki
14. zář 2015

Dobrý den. Máme také prokázánou intoleranci laktózy a teď jsme dávali 3 dny jen AL 110 a malý se mi dneska probudil úplně pokakaný (až tak že budu muset vyprat povlečení z postýlky). Nevím proč - za ty 3 dny měl max kousek chleba, mrkev nastrouhanou s jablíčkem a jeden banán. Po jak dlouhé době se spravily vašim dětem ty průjmy? Moje DR to neřeší - řekla mi že musím dohlídnout ať malý má stolici jen 1-2x denně což my máme doma někdy i 8x denně (někdy to je jen takové uprdnutí, ale někdy pořádná nálož). Právě nevím jestli mám ještě zajít za nějakým doktorem nebo ještě nechat na AL 110 a vyčkat... Díky za rady.