Zvýšený či vysoký krevní tlak již na začátku těhotenství

brebruska
18. dub 2015

Ahoj, chci se zeptat, jestli tu má některá maminka takový problém, jako já: Včera jsem byla na kontrole 9+6tt. Sestřička mi naměřila tlak 130/90 😨 Můj obvyklý tlak před těhotenstvím byl 110/60. Před třemi týdny na kontrole jsem měla tlak 118/78, tak jsem si říkala super, konečně normální tlak. Ale teď už je vyšší a bojím se, že na příští kontrole se zase zvýší. Měřila mi ho pak i doktorka na hematologii (jsem navíc trombofilik) a ta naměřila po půlhodinovém sezení naprosto v klidu - četla jsem si - úplně stejnou hodnotu. Navíc mi naměřila i strašně vysoký klidový tep 120!!! Jsem teprve v 10tt, mám za sebou zamlklé těhotenství, dvě revize dělohy (první se nepovedla), píchám si injekce na ředění krve, v 6tt jsem měla pod choriem hematom a krvácela jsem a teď vysoký tlak ☹ Teď si ho měřím doma a někdy naměřím 130/70, někdy 120/70, pulz okolo 90-100. V rodině vysoký tlak máme, ale já ho měla vždy spíše nižší. Je tu nějaká maminka, která měla vyšší tlak již na začátku těhotenství a jak případně těhotenství pokračovalo?

78marcela
18. dub 2015

@brebruska ahoj. Já měla vždy spíš vyšší tlak a teď ještě se zvedl. Mám 140/90 a dost často i vyšší. Nasadili mi léky, dopegyt, 1-1-1 a první tři týdny mi tlak trochu klesl a pak zase šel výš. Tak mi teď zvedla dávku a beru 2-1-2. Malá si zatím vede dobře, je o pár dnů napřed, všechno je v pořádku. Ale kvůli tlaku mi řekli, že mám zvýšené riziko preeklampsie, takže počítám s předčasným porodem, ale věřím, že bude vše ok.
Akorát se mi k tomu navíc rozjelo astma, dnes u noci záchvat, tak jsem v nemocnici vyfasovala foukacku a snad to zabere.

martaveg
18. dub 2015

@brebruska Ja mam od zacatku tlak neustale kolem hodnot 130/80 , ted uz jsem u prumernych hodnot 135/85 , merim prubezne behem dne doma, s doktorkou jsme domluvene, ze jakmile se to prehoupne pres 140/90 tak zacneme nejak resit :-/ jsem rada ze aspon prvni dva trimestry jsem zvladla bez nejakych leku, ale prece jen to riziko u vysokeho tlaku je dost velke, takze jakmile doktorka doporuci leky, tak je brat zacnu a budu doufat ze po porodu je budu moct vysadit

zo_ja
18. dub 2015

130/90 je ještě ok, neměl by ten spodní jít už moc nahoru. Hranice hypertenze je 140/90. Zvýšení takhle časně se pokládá za méně rizikové než po 20 tt., ale Ty seš ještě pořád v normě. Pokud si měříš doma, a máš většinou hodnoty, jak píšeš 130-120/70, tak buď úplně v klidu. Určitě bych se nenechala medikovat na základě jednoho dvou vyšších měření někde u dr. Jednak měří obv. digitálním, to chce 3 měření a udělat průměr. Za další to může být syndrom bílého pláště. Obv. postup je interna nebo kardiologie a ABPM, tzv. tlakový Holter aneb monitoring tlaku po dobu 24 hod. Tam se toho projeví víc. Chce to lale řádné vyhodnocení dle toho, co jsi dělala a kdy jsi spala, na to bacha, občas to flákaj. U těhotných se doporučuje nemedikovat do systol. 150 a diastol. 100. Často pomůže úprava režimu - klidnější, odpočívat, po obědě dej šlofíka nebo aspoň lež, min půlhod, lépe déle. Nebo i během dne, můžeš-li. Nepřetěžovat se, žádné zvýšené fyz. aktivity atp. Problém nastává, když je systol nad 170 a diastol nad 110. To je na hospitalizaci.
Ale Tvoje hodnoty jsou fakt ok. Problém u toho zvýšení by byla bílkovina v moči a/nebo otoky. Jinak ne.

brebruska
autor
19. dub 2015

Ahoj holky, moc děkuji za názory. Já včera seděla celý den jen u pc, tak jsem se průběžně měřila a vypadá to spíše na tlak kolísavý. Systolický lítal, i když jsem jen v klidu seděla a četla, od 98 do 130, diastolický od 60 do 90. Poslední měsíc už mám hodně klidový režim, kdybych měla zvolnit ještě víc, tak už asi jen sedím doma na zadku 😀 Doktorka mi řekla, že kdyby se to zhoršovalo, tak mě pošle na internu na další vyšetření. Syndromem bílého pláště netrpím, jakýkoli doktor mi vždycky naměřil ten můj nízký tlak. 🙂 Tak přeji, ať jsou naše tlaky v rozumných hladinách 😀

donia
20. dub 2015

@brebruska Ahoj, tak to je tema presne pro me. Stale mam hranicni tlak 140/90, po druhem porodu mi obvodak dal na trvalo leky. Ted jsem v unoru skoncila v den ocekavane MS (tusila jsem, ze bych mohla byt tehotna) na pohotovosti s tlakem 155/109. A od te doby je to ma nocni mura. Bohuzel vim co vysoky tlak dokaze (vlastni zkusenost na podzim po hormonalni stimulaci ☹ ) takze z toho mam fakt strach. Beru Dopegyt 1-1-1 a jsem rada, kdyz namerim 140/90, vetsinou proste vic. Tep kolem 80. Byla jsem pred 14 dny preventivne hospitalizovana, aby zjistili zda to nemam z jineho onemocneni (tzn. sekundarni vysoky tlak), ale vse v poradku (UTZ srdce, UTZ ledvin, ocni). Jsem ted 12tt, tak jen doufam, ze to zdarne doklepu do konce.
Budu rada, kdyz se tu budete ozyvat dalsi maminky jak pokracujete v tehotenstvi, at to nam ostatnim dava nadeji a viru, ze vse bude v poradku. 😉

@78marcela tobe uz dr. rikali, ze by ti event. porod vyvolavali drive?

78marcela
20. dub 2015

@donia takže jsi tehule, super, pamatuji si jaké jsi mela trable. A normálně nebo ivf? Me to doktorka primo neřekla, ale v čekárně jsem si přečetla zprávu a výsledků screenu, kde bylo napsáno ze je u me zvýšené riziko preeklampsie a byly tam vysledky 1:33 ze porodim před 34.týdnem a 1:14, ze porodim pred 37. týdnem.

donia
20. dub 2015

@78marcela jj, jsem, ale nejak se nedokazu uvolnit a poradne radovat. Tak vis cim jsem si s tim tlakem prosla, takze me to proste hrozne vnitrne omezuje a ubiji. Take to do sveta jeste nekricime, protoze cekame na screening. Na utz jdu zrovna dneska, tak jsem zvedava jak dopadneme.
O tom zjisteni rizika preeklampsie jsem slysela, ze jsou to nejake spec. testy z krve? To by me taky docela zajimalo.

78marcela
20. dub 2015

@donia u nás to dělají jako součást toho screenu. Brali mi tam krev, tlak měřili, vážili a pak jsem šla na utz. Tak ať je vše OK, držím pěstí.

donia
20. dub 2015

@78marcela diky, diky. Zrovna jsem si ted namerila 150/100 ☹ Ja si ho normalne radsi uz nemerim, ale potrebovala jsem to kvuli dr. kdyz tam odpoledne jdu. Rano po vyspani to bylo na hrane 142//92 no a ted pred polednim praskem tohle. Ach jo. A to jsem stale furt na zacatku tehu.

78marcela
20. dub 2015

@donia oni ti zvýší dávky. Já taky brala 1-1-1 dopegyt, teď mi to zvedli 2-1-2 a určitě skončím na maximální dávce.

lusiana125
23. dub 2015

@brebruska tak já dneska byla na kontrole a byl mi předepsán dopegyt a neschopenka s verdiktem, že do práce se už nepodívám pracuji ve školství...ale myslím si, že ten tlak mám ze stresu...pač jsem se strašně bála...nevím doktorka byla nekompromisní...naměřila mi 160/110 a říkala, že je to dost...tak mám dávkování 1-1-1 doufám, že to nějak neohrozí miminko...jsem prostě hroznej stresař....

donia
23. dub 2015

@lusiana125 to jo, ten tlak uz je dost, kor v tehu. Take mam stejne davkovani, tak uvidis jak ti zabere. Ty sama to nejak pocitujes, nebo jen ze ti ho namerili oni?

lusiana125
23. dub 2015

já právě nic nepocituji, nic mi není.. Co ty?
@donia

donia
23. dub 2015

@lusiana125 to bud rada, sice je tlak nebezpecny pry i pro mimi, ale dokud nevis co to dela s tvym telem, tak se to jeste da. Zkus se tim nenervovat, ty prasky by ti mely zabrat. Kor jestli nejsi zvykla. Ja beru na tlak uz leta, jen mi to ted zmenili na ten Dopegyt.
Ja se snazim bojovat, tlak je pres prasky aspon kolem tech 140/90 a doufam, ze to tak zustane, kdyz uz ne lepsi. Mam to hodne i v hlave, protoze se proste bojim jak by mi mohlo byt, kdyz uz to znam, vis.

junkka
23. dub 2015

Tak já mela dost vysoký tlak před tehu a kvůli němu jsem musela vysadit silnější léky a beru už jen dopegyt 2-0-2, ale mám pocit, ze zatím v první pulce se drží spis niz, po dopegytu mivam tak 130/80. Musím se porad měřit a kdyby něco, tak se to bude hned řešit. Snad se v druhé pulce moc nezvedne :-/

zo_ja
23. dub 2015

@lusiana125 To je fakt hraniční hodnota, ještě na Tebe byla hodná, to je fakt na hospitalizaci, a četla jsem o případech, kdy nemilosrdně volali sanitku. I když by mě zajímalo, jak by to dělali, kdyby tam těhule byla s dětma, který fakt nemá kam dát.
I tak by asi stálo za to ověřit, zda to tak máš jen někdy nebo pořád, ale ten spodní je větší problém a ten nelítá stresem atp. tolik, takže tam je medikace už na místě.
Miminko by to nemělo ohrozit, hádám napsala Dopegyt. Což se dává, jedno z mála anithypertenzitiv, který se v těhotenství může, což je právě důvod, proč to změnili@donia

lusiana125
23. dub 2015

@zo_ja
@donia já se fakt bojím, aby to nemělo dopad na mimi, ale snad to bude v poho když to podchytila v počátcích..my to máme v rodině ale nikdy jsem potíže neměla až teď no.doma v klidu mám 125/75 tak nevím jestli je to kvůli těm doktorům a stresu bo ho mám fakt vysoký

zo_ja
23. dub 2015

@lusiana125 To je docela skok. Nemusí být od věci nechat se poslat na internu nebo kardilogi na měření tzv. tlakovým Holterem (ABPM), ale nevím, jak se to přesně řeší, když už léky bereš. Ovšem Tvoje hodnoty jsou už takový, že bych s těma lékama neotálela (já jsem jinak pro nefarmakologický postupy, pokud to jde). Uvidíš, co to udělá s lékama.
Tonometr máš doma a nikdy jsi nic vyššího nenaměřila?
Jen dr. takhle jednou? Na čem měřila? Měřila opakovaně?

Tlak sám o sobě nebývá tak strašné drama, ale hlídat moč, jestli není bílkovina (pokud Ti nekontrolují přiměřeně často u dr., tak ty papírky v lékárně nestojí zas tolik) a otoky. Jakmile se k tomu tlaku jedna z těch věcí přidá, tak to hned hlaš, pže všechny tři dohromady jsou známkou preeklampsie.
Samozřejmě léto, horko, tak je to prostě horší, k otokům je prostě větší tendence než v zimě. Dlouho v kuse nestát, nesedět, chůze přiměřeně rychle a přiměřeně dlouho, často si lehnout tak na půlhod, nohy nahoru, pít vhodný bylinkový čaj ke zmírnění, dá se to jako prevenci.
Na ten tlak obecně minimalizovat zátěž, nepřehánět fyz. aktivitu, po obědě šlofíka, vyhýbat se stresu.
Jsou to samozřejmě všechno dílčí věci, který nezabrání problému, pokud je čistě fyzickýho podkladu, ale často jsou tam další okolnosti, který hrají roli, a je lepší to ustát pod hranicí vážných problémů.
Asi jsem to už psala, tak se případně omlouvám za opakování.

Hlavně klid: je určitě dobře, že se to podchytilo takhle hned, pokud to bude jen tlak, tak se to zvládne, uvidíš, co ty léky. Třeba pomůžou dobře a bude to korigovaný a budeš prostě hlídaná, ale nebudou žádné další komplikace. 😉 Dej vědět, jak se to vyvíjí.

lusiana125
23. dub 2015

@zo_ja určo dam vědět, moč jsem měla dnes v pohodě.. Já mám takový tlak jen u doktorů doma to mám vždy v pohodě když si ho měřím.. Nikdy se mnou nic nedělali až dnes no

brebruska
autor
24. dub 2015

@lusiana125 Ahoj, prosím tě tobě doktorka jen jednou naměřila vysoký tlak a nezajímala se, jak ho míváš jindy, kdy nejsi vystresovaná u doktorky? Já vím, že je to hodně vysoké, ale mohla jsi to mít nárazově ze stresu a jindy ho máš třeba lepší. Měříš se doma? Určitě bys to měla zkusit. Třeba máš doma tlak v pohodě. Teď čtu, že jo, to jsi měla říct doktorce, ať tě teda sledují dlouhodobě, přece z jednoho naměřeného vysokého tlaku nemůže říct, že ho máš pořád. Kdy jdeš na kontrolu příště? Určitě si tlak zapisuj, cos naměřila a cos u toho dělala - třeba po kafi je určo vyšší, táta to zkoušel, má normálně 140/90 vypil kafe, měl 150/90 a za čtvrt hoďky mu to zase spadlo na ten jeho obvyklý.
Jinak gratuluji, koukám, že jsi jedenáctý týden, jako já 😀 Já mám teda strašný strach, protože jsem o mimi už jednou přišla, 😢 takže jsme to zatím s manželem nikomu neřekli. 7.5. jdeme na prvotrimestrální screening, týden na to na kontrolu k naší doktorce. Když bude všechno v pohodě, tak už začnu být víc v klidu i já a začnu si to řádně užívat.

medakote
24. dub 2015

@brebruska Mě se zvednul tlak hend na začátku těhotenství. Mívala jsem vždy spíš nižší (105/75). Při těhotenství se to zvedlo zhruba 140/100. Jiné výrazné problémy s krví nemám (jen nižší hodnoty červené řady, ale většinou stále v normě). Tlak se na této hladině víceméně ustálil (smozřejmě nějaké kolísání bylo, ale vždy byl vyšší než můj původní očekávaný), lékař mi doporučil klidový režim. Zvažoval i léky, ale jelikož se stav nezhoršoval, nakonec jsem je nebrala.
Porodila jsem spontánně týden před termínem zdravé donošené dítě (3550g/51cm).
Přeju, ať je vše v pořádku.

lusiana125
24. dub 2015

@medakote
@brebruska ano po jednom naměřeném, že je to prý dost nedala se odbýt říkala jsem ji, že jsem ve stresu. Na screening jdu taky 7.5. Doma měřím od včera a mám 120/75 a 130 /90 vždy mezi těmi hodnotami tak nevím no. Cítím se dobře

donia
24. dub 2015

@brebruska
@lusiana125
holky, ja jsem 12tt, tak to jsme vsechny stejne a muzeme si sdelovat dojmy 😉

lusiana125
24. dub 2015

@donia to jo no 🙂 já mám ze včera fotecku

brebruska
autor
24. dub 2015

@medakote tak jsem ráda, že se to tak povedlo. My uvidíme, jestli se tlak zvýší, sníží, bude kolísat, teď vůbec nevím, na čem jsem. Posledních pár dní mám zase spíš nízký. Děkuji za přáníčko. Ať se daří 🙂

brebruska
autor
24. dub 2015

@lusiana125 já byla před týdnem na kontrole, ale noženky a ručenky jsme měli ještě krátké, vy už jste pěkně velicí 🙂 a termínek?

brebruska
autor
24. dub 2015

@donia tak to gratulace 🙂 a ty teda čekáš třetí? Zasloužilá máma 😉 Já vždycky chtěla tak šest dětí 😀 manžel říká 4 max, a to jen, když se bude dařit (finančně).

donia
24. dub 2015

@brebruska jj, treti. vic uz jich nestihnem 😀 tak treba ty tech 6 das 😀 😀

brebruska
autor
24. dub 2015

@donia jo, leda když by nám táta povolil to 4. a byly by to trojčata 😀 ty jsi byla na prvotrimestrálním screeningu?

lusiana125
24. dub 2015

@brebruska měla jsem stanoveno 18.11. A ted se nám to natáhlo na 20.11. Co vy? 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru